marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

15 d'octubre de 2008
0 comentaris

ON SON ELS TERCERS PREMIS MALLORCA?

Dilluns passat es lliuraren els Premis Mallorca de novel·la, poesia i narrativa juvenil, i el Premi Teatre Principal de Texts Dramàtics. Per aquest ordre varen ser premiats el mestre Miquel de Palol, l’amic Bernat Nadal, Gemma Pasqual i Joan Carles Bellviure i Josep Maria Miró, que compartiren el Premi Teatre Principal. Els Premis Mallorca de Creació Literària, instituïts pel Consell de Mallorca, tenen només quatre anys però els ha viscut molt intensament. Es convocaren per primer cop l’any 2005 amb l’etiqueta de ser, en la modalitat de novel·la, el més ben dotat en llengua catalana.

Aquesta marca, a l’arxipèlag, a banda de ser un reclam de primer ordre per als seus creadors literaris en català, s’entengué, també, com el desmarcatge de Maria Antònia Munar (aleshores presidenta del Consell de Mallorca) i del seu partit, Unió Mallorquina, de la política clarament hostil vers el català i la seva promoció practicada tant al Govern presidit per Jaume Matas, com a l’Ajuntament de Palma. Aquest consistori, amb Catalina Cirer al capdavant, bilingüitzà sense manies, ans al contrari, el seus premis literaris Ciutat de Palma.

Val a dir que la distinció de més ben dotat li durà només un any, al premi, ja que el Planeta de la família Lara i el Govern d’Andorra –poca broma!- decidiren que ho fos el Ramon Llull.

Com sigui, la primera convocatòria, la de l’any 2005, va ser tan entravessada com sonada en declarar-se desert el premi de novel·la. Tanmateix, el premi de poesia a Manuel Marí per “No pas jo”, per la força i qualitat, aconseguí gairebé desactivar la controvèrsia. L’any 2006 varen ser guardonats Manuel Baixauli, per “L’home manuscrit”, i Amadeu Vidal Bonafont per “Crònica des de la banyera”.  L’obra de Baixauli posteriorment ha rebut el Premi Salambó i el de la Crítica Catalana, la qual cosa demostra que es tracta d’un gran text que prestigia la distinció mallorquina. El 2007 els Premis Mallorca incorporen el Premi Teatre Principal de Texts Dramàtics. En aquesta convocatòria són premiats Ignasi Mora, per la novel·la “Ulisses II”; Jordi Julià, pel text poètic “Cartografia lunar” i Sergi Xirinacs pel text dramàtic “Ignició”.

Com  dic, fa dos dies que es concediren els Premis Mallorca de Creació Literària 2008. Però, on són els de l’edició anterior? Què se n’ha fet de la novel·la d’Ignasi Mora, del poemari de Jordi Julià i del text dramàtic de Sergi Xirinacs? Les bases del premi no en diuen res, de l’edició de les obres guanyadores, però el Consell de Mallorca, si creu en el guardó, si se’l fa ben seu i, per tant, el vol dotar d’autoritat, ha de vetllar pel bon ús que d’ell se’n faci. I la distribució àmplia, generosa, de les obres premiades entre de ple en aquest bon ús. Així, no editar o editar a deshora, com sembla que és el cas, les obres premiades per mi és poc seriós, parla malament, com se sol dir, del premi. I si està ben dotat -amb els nostres doblers, no cal oblidar-lo- necessàriament ha de ser conegut i reconegut amb la mateixa profusió.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.