BONA VIDA

Jaume Fàbrega

8 de novembre de 2022
0 comentaris

farro o farinetes

FARRO AMB LLARDONS

Una versió del farro , tal com s’ entén a la regió de Girona, o sigui, una sopa farina de blat de moro, farinetes en algunes comarques; el mot, amb un significat similar, el retrobem a d’ altres comarques. Aquesta sopa es menjava a l´hivern. Al Berguedà es torrava. Aquí, així com al Solsonès, al Ripollès, etc., també es menjava el blat de moro en gra, Blat de moro en escudella, a la cassola escairat, pelat, etc., igualment a com es menjava el blat en gra i pelat, d’ aquesta forma, i l´ordi a la Catalunya Nord.

Plats similars (però mes espessos, i fets amb mantega, formatge, etc.) són la Polenta italiana  o la Mamaliga romanesa.

Ingredients

1 l d’aigua o brou

sal

farro (farina de blat de moro)

1 grapat de llardons

Elaboració

Poseu una olla a bullir amb el brou o l’aigua. Quan comenci a bullir, hi tireu el farro, passat prèviament pel sedàs, i si convé fregant-lo amb les mans, a fi que no s’ agrumolli; no pareu de batre’l. Afegiu-hi sal i deixeu-lo coure una mitja hora. Uns minuts abans de treure’l del foc hi afegiu els llardons.

Notes

Els llardons casolans de les comarques de Girona-“greixons” o “greixots” són sense premsar o molt poc premsats; tenen, doncs, més substància que els corrents.

Antigament també es feia amb brou bufat o “greix de perol” (de bullir les botifarres)

A aquesta crema o sopa hi escauen verdures com la col o la carbassa.

Si no es fan servir llardons, s’ hi posa petits rostillons de cansalada ben cruixent i dauets de pa fregit, una fórmula molt bona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!