BONA VIDA

Jaume Fàbrega

26 d'octubre de 2022
0 comentaris

UNA RECEPTA DEL S. XVIII

FLAM DE TARONJA

A part del flam casolà habitual, molt corrent als Països Catalans – incloent la Catalunya Nord, amb el nom de “pa d’ ous”- normalment perfumat amb llimona i canyella ( i amb vainilla les pólvores industrials), se’n solen fer amb d’ altres gustos,com  cafè , xocolata, coco o taronja.

D’ aquest darrer n’ hi ha una recepta venerable, ja que és d’ un manual mallorquí del segle XVIII (Modo de cuynar a la mallorquina, de Jaume Martí i Oliver, frare agustí i reputat cuiner del convent de Felanitx).Les taronges, a Sóller, han estat un cultiu tradicional. S’ exportaven a França, i per això en la parla, la cuina i certs costums de Sóller, hi ha reflexos d’ aquesta relació.

La paraula flam el català l´ha pres del francès flan (en altres llengües és pudim– portuguès o budín– Argentina). Aquesta paraula es relaciona amb flaó (“pastís amb llet quallada), pres a l´Edat Mitjana del fràncic (la llengua germànica que parlava Carlemany) flado, origen des dos mots. Cal dir, no obstant, que les postres que a França s’ anomenen flan són diferents del flam català. El baró de Mlada emsenta preparacions similars, com el púding (que en aquells moment es feia a Menorca amb un nom d’ herència britànica) o el pa de bescuit d’ ou. Com sabem la gent dels ss. XVII i XVIIi eren molt llaminers, tal com explica Garcia Espuche pel que fa als barcelonins.

Jaume Martí Oliver, al Modo de cuinar a la mallorquina (s. XVII) ens explica els “capuchins” o flam caputxí: “se baten 24 vermeys d’ ou, segons la cantitat que’s vulga fer, y en estar ben pujats s’ hi posa una usa d’ amidó en polvo”. Els fa coure en paper, recoberts de greix de rebosteria (mantega, etc.) o al bany maria, tal com es feien tradicionalment els flams.

Ingredients

1/2 l de llet

6 ous

200 g de sucre

2 cullerades de suc de taronja (o una mica més, segons el que admeti)

Elaboració

Debateu 4 ous sencers i 2 rovells. Afegiu-hi 150 g de sucre i el suc de taronja, així com la llet bullent. Ho feu coure al bany maria, col.locant la flamera dins un altre recipient amb aigua, al forn durant una mitja hora (depèn de la temperatura del forn. Es convenient que sigui baixa, a uns 150º).

Notes

Un cop el flam fred i desemmotllat, el podeu adornar al vostre gust.

Podeu reforçar el gust amb essència de taronja, però és una qüestió opinable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!