BONA VIDA

Jaume Fàbrega

Arrossos/ARRÒS AMB LLAGOSTA, CABRA I LLAMÀNTOL

6 d'agost de 2007

Un arròs a la cassola- dit també caldós- no és una paella: però és un excel.lent arròs. Dedicat a Saragüell. ARRÒS DE CABRA, LLONGANT I LLAGOSTA La llagosta  fa un arròs que és una autèntica festa, sobretot si es fa servir una llagosta del nostre litoral. Imagineu-vos si, a més, hi afegim llongant (llomàntol, llobregant)

Llegir més

Arrossos/ARRÒS AMB TANDA

6 d'agost de 2007

No tot són paelles: els arrossos al forn,o rossejats o amb crosta són una de les meravelles de la cuina del País Valencià. Dedicat a Josep Blesa Arròs amb tanda L’ Arròs al forn, dit també rossejat,  una de les especialitat de la cuina valenciana que mereixeria ésser més coneguda. Normalment es fa amb restes de

Llegir més

Gastronomia/ELS PEBROTS DE LA PAELLA

6 d'agost de 2007

La paella té pebrots?. Pareix que el seu nom femení insinua que no. De totes maneres, a Caalunya i les Balears, així, com, segons un amable comunicant a partir de la Marina, és una paella “trasvestida”, ja que té pebrot/pebrera/pebre/pimentó-primentó… El pebrot es pot incloure al sofregit, i llavors pot ser verd- però també vermell-

Llegir més

Gastronomia/MÉS PAELLA, ESPANYOLS I AUTOODI

5 d'agost de 2007

Moltes gràcies per les informacions i comentaris, demà en parlarem. Els espanyols del sud- dels quals el tòpic diu que són tan tolerants, i molt alegres- en general deixen de ser-ho quuan es tracta de Catalunya  o la nostra llengua. Llavors són, simplement feixistes i agres, a  vegades. Ni a Catalunya (i què diríem del País

Llegir més

PAELLA MALLORQUINA

5 d'agost de 2007

La paella espanyola és amb marisc i xoriço, la internacional, a més, pot tenir salsitxes de Franncfurt  o xipolates- i no ens inventem res-. Com és la paella mallorquina?. PAELLA MALLORQUINA : DE L’ ARRRÒS SEC A L’ ARRÒS A LA VALENCIANA L’ arròs a la paella és un plat d’ origen valencià, cosa totalment

Llegir més

Resposta/PAELLA, PAELLA!

1 d'agost de 2007

Moltes gracies pels comentaris. Ja us contestaré quan torni de Mallorca… On, per cert, entre els actes del Campus Internacional de la Llengua Catalana  (on hi parlso dels menjaRs delS valencians, catalans i balears ), al programa oficial, hi ha anunciada una "Paella mallroquina". Ja us explicaré com és.

Llegir més

País/CAMPUS INTERNACIONAL DE LA LLENGUA CATALANA

1 d'agost de 2007

Malgrat que el català, ni a  Espanya ni a França, no és llengua d’ estat-i de fet, encara està perseguit, ni que sigui per la inèrcia-, hi ha estudiants d’ arreu del món que s’ hi interessen. CATALÀ A ESPANYA? He estat de nou convidat per l’ Institut Ramon Llull de les Balears, al Campus

Llegir més

Gastronomia/MOS HAN FURTAT LA PAELLA!

31 de juliol de 2007

Voleu saber les raons de l´èxit de l´arròs a la valenciana…o a la catalana?. Si fos un plat espanyol es diria “sartén”. Que li canviin el el nom! LA PAELLA, “PARA OFRECER NUEVAS GLORIAS A ESPAÑA” Sobre l’arròs a la valenciana,  o, simplement, paella -el recipient ha donat nom al plat-, es podria escriure tot

Llegir més

Gastronomia/QUAN ÉREM CAPITANS

31 de juliol de 2007

Sota Espanya, la nostra cuina és un subsistema: és "cocina regional española": no sempRe ha estat així, però. RANCESC EIXIMENIS  I EL GOLAFRE ECLESIASTIC: LA NACIÓ CATALANA, EXEMPLE  EN EL MENJAR Francesc Eiximenis (Girona, vers 1327-Perpinyà, 1327), fou un dels grans intel.lectuals europeus del segle XIV, i va desenvolupar el seu saber a Avinyó,Tolosa del

Llegir més

Gastronomia/QUÈ ÉS LA CUINA CATALANA?

31 de juliol de 2007

És la cuina dels països on es diu "Bon dia": la resta és regionalisme poc consistent. Catalunya, una cuina mediterrània amb accents d’arreu Juan Marí Arzak, la primera figura històrica de la cuina basca a Espanya, va manifestar que la cuina d’ Euskadi és genèrica i ofereix sabors que agraden a tothom i, per tant,

Llegir més

País/CAVIAR I NETEJA ÈTNICA

30 de juliol de 2007

Castella, és a dir, Espanya, es va formar amB els sòlids fonaments de la neteja ètinica I el racisme- avui en forma de catalanofòbia-, que és consubstancial amb la mateixa existència d’ Espanya.             CAVIAR I NETEJA ÈTNICA : CERVANTES HO REFLECTEIX AL QUIJOTE Al Quixot, Sancho es troba el botiguer del seu poble, disfressat, i caminant d’ amagat

Llegir més

Gastronomia/L A CARN, DEL CRU AL CUIT

29 de juliol de 2007

Si sou molt carnívor, haureu de saber que els gurmets recomanen menjar la carn poc feta. Però tot es pot discutir… CARN CRUA, CARN CUITA : LA CONQUESTA DEL FOC I EL RETORN A LA PREHISTÒRIA La tradició de la carn crua té una gran reputació gastronòmica: tenim els carpaccios, els bistecs tàrtars, el fetge

Llegir més

Gastrologia.9/CONSERVES DE CARN

28 de juliol de 2007

Més enllà del porc hi ha vida: heu menjat mai bresaola, o cecina, o qualsevol altra carn coservada de bou, xai, cérvol….? Més enllà del porc CARNS SALADES I SEQUES DIVERSES Si bé el porc és l’ animal bàsic de la nostra tradició culinària, o de les més pròximes, i el més important, sense comparació

Llegir més

Gastrologia.9/ELS PERNILS

27 de juliol de 2007

Si us agrada el pernil- dit també cuixot o gambajó-, no tot s’ acaba amb el pernil del país, el "serrano" o l´ibèric: allà a fora hi ha molta més vida: a Parma, Baiona, Hongria, York, Virgínia… ELS PERNILS Es tracta, arreu,de l’ elaboració xarcutera de màxim prestigi gastronòmic. Els pernils crus i  pernils salats, a

Llegir més

Col.laboració/LA CEBA

26 de juliol de 2007

Gràcies, Celdoni, per aquest pema sobre la ceba farcida. Podeu ocnsultar l´article Gastrologia.7 la ceba (22 juliol 07). BON FARCIMENT, BONA CEBA! Meditació ceballuda entorn de les virtuts de la ceba i altres divagacions ceballeres, arran de la presentació pública del plat CEBA FARCIDA DE L’ANOIA, feta a Igualada pel Gremi d’Hostaleria anoienc, el 9

Llegir més