CAMINS D'INDEPENDÈNCIA

Narcís Llauger i Dalmau

Setmana Joan Vinyoli – EL DESTÍ

Creieu en el destí? Sou dels que quan us esdevé alguna situació inesperada, normalment penosa, us acontenteu amb un “estava escrit”? Creieu en un destí determinat prèviament per a cada un de nosaltres?

O més aviat sou dels que firmaríeu la dita que el destí s’escriu fins al darrer alè de la vostra vida? És a dir, que l’anem determinant nosaltres amb les nostres accions més o menys voluntàries i les circumstàncies que les envolten? Joan Vinyoli és d’aquests últims. Si bé no som amos absoluts del nostre destí perquè no tot ho controlem, sí que en gran part l’escrivim amb la nostra llibertat de reacció al que la vida ens depara. Les “cruïlles” no les creem nosaltres, ens les trobem, però nosaltres davant d’aquesta “incertesa” decidim el camí que triem.

En cada etapa de la nostra vida el destí es va escrivint en un gènere diferent. I a cada una, Vinyoli li dedica una estrofa. Durant la infància, a parer del poeta, el destí més aviat deixa les pàgines en blanc, “dorm”, “corre en silenci transparent”.  El poeta, seguint l’imaginari col·lectiu, entén que l’infant està en actitud receptiva i poc del que fa determina el seu futur. És l’esdevenir de “les hores”, que l’infant “reflecteix” en comptes de modelar-les, qui marca la seva vida.  Per tant, el destí no genera, desoint Freud, cap trasbals i la vida transcorre com un riu tranquil, “quiet” i “ ample”, en el profund de la vall. Vull ressaltar l’expressió “dorm el destí com un infant”. Una potent manera d’insinuar que està parlant de l’etapa infantil de la vida, però sense posar “infant” com a subjecte (normalment diríem: l’infant té el destí com dormint). A l’inici, el poeta ha definit la infància com “l’il·lusori somnieig d’abril”. Abril perquè és l’època que les plantes  i la natura en general revifa després de l’hivern. Realment, l’infant  viu un “somnieig il·lusori”: quan parla del seu futur, juga il·lusòriament a ser adult, metge, policia o aviador…

De sobte arriba l’adolescència, de sobte el “destí ens crida”. És el despertar, “l’aurora”, de la persona autònoma i responsable. Una època “confusa” i plena d’interrogants, “enigmàtica”. La vida, aleshores, transcorre en un “laberint”, esquitxat de “cruïlles” que ens demanen decidir una i altra vegada –“retornem”. L’adolescent se sent “estrany  a tot”, carregat de “feixos” de responsabilitat que el deixen sumit en la “tristesa” i amb l’expressió sorruda.

Demà continuaré el comentari. Deixo, però, el poema sencer perquè us animeu a seguir escodrinyant-lo. Crec que he deixat moltes pistes perquè la feina esdevingui lleugera.

EL DESTÍ

En il·lusori somnieig d’abril,
com la glicina en la blavor del vespre,
així flotem sobre la vida un temps.
Tot és en pau, dorm el destí
com un infant, i reflectint les hores,
com un riu quiet al fons de l’ampla vall
corre en silenci transparent la vida.

 Però un dia, de sobte, es fa confusa
l’aurora i enigmàtica la llum;
de laberints de somni retornem,
estranys a tot, amb feixos de tristesa,
car el destí de sobte ens ha cridat
i tot es fa cruïlla.

Només qui sap de perdre’s en l’incert,
seguint la brusca,perillosa crida,
pot dir-se gran: aquest no troba ja
mai més la pau, ans l’agulló tothora
l’empeny i res del món no l’acontenta.

Però per tu molt aviat cedia
la violenta estreta del destí,
s’abonançava l’encrespada mar
del sentiment i esdevenia barca.
Però ja tu no eres el mateix.
Com una casa on ha viscut un hoste
sublim, resta com buida i sense vida,
quan l’ha deixada i res no té sentit
d’allò que abans ho era tot en ella,
així restem quan el destí ens oblida
i a poc a poc esdevenim hivern.

 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

  1. Gràcies. Un guster llegir Vinyoli i els teus comentaris. És com si cada dia anés a classe i el professor ens  fa llegir el poema de Joan Vinyoli, l’escapces i ens el deixes en una safata.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.