Tombant pel Mascançà

El bloc de Miquel Bresolí

Sumant #044

0
Publicat el 2 de març de 2024
Una bruixola diferent

Sense posar-nos filosòfics, la gràcia de la vida és saber trobar el rumb que ens marqui el camí… tot i que a vegades està be perdre’s, una estona,  per viaranys.

Si enguany no fos de traspàs i un fos més constant, aquest seria l’apunt 61. Ves per on.

De moment és el 44 dels 365+1.

 

Gràcies #042

0
Interior familiar

Fa temps que vaig decidir ampliar els agraïments més enllà de l’àmbit humà. De fet, vit amb perspectiva, són més aviat comiats. En tot cas és una manera de donar-li les gràcies a quelcom que t’ha acompanyat, t’ha portat, t’ha donat ombra o confort. En aquest cas, qui ha fet bo allò de que “és com una segona casa” i no t’ha deixat mai penjat. Bé ,una vegada vaig tenir pana de pobre, però, això, ja es culpa meva.

En tot cas, per “lo Citroen”, que ens ha acompanyat prop de 30 anys, gràcies.

El 42 (avui fem doblet) dels 365+1.

De traspàs #041

0
El mes del dia afegit

En un grup de joves (preuniversitaris i universitaris) algú va mostrar la seva estranyesa i, gairebé, indignació, de per quins set sous enguany s’havia decidit afegir, enguany, un dia al febrer. Literalment. I una altra persona de la mateixa colla es va afegir a la seva ignorància.

No anem bé…

El 41 dels 365+1.

Florit #040

0
La flot de l’ametller, la primavera l’hivern

Abans de que els grans magatzems  decideixin que ja és primavera, la natura va al seu aire i marca quan l’hivern afluixa i es barreja amb la bonança primaveral.

Després de tot, les coses tampoc són blanc o negre… o sí?

40, tu, dels 365+1.

Dibuixants #039

0
Estacions de Lleida i Bad Swing

Fa temps que tinc clar que els meus dibuixos (amb els que passo bones estones fent-los) no traspassaran les tapes de les llibretes o carpetes on són desats. Per això gaudeixo amb el treball de bons professionals. I vol al casualitat que, per diferents camins, avui s’ajuntin el de Marçal Abella (Estacions de Lleida, ja publicat) i el de Carles Roman (Bad Swing, un projecte atramuntanat que busca suport… i també inclou un curtmetratge!).

Per passar una bona estona. No us decebran.

I el 39 dels 365+1.

Mural #036

0
Mural de la Kamma Marlo a Mollerussa

Potser perquè no hi passo gaire (en aquesta direcció) no havia vist el mural. Potser perquè fa pocs dies que tornem a tenir sol, potser pels colors del mural i de les senyals… el significat que s’ha dibuixat al meu cap… una rostre de dona il·luminat i acolorit, però mig cobert per l’ombra, les senyals de prohibit el pas i tirar cap a la dreta… tot plegat.

Un treball mural de la Kamma Marlo.

I el 36 dels 365+1.

Aclariment: per no generar dubtes, he tret lo de “nou” treball mural ja que, com m’han recordat, no és dels darrers treballs de la Kamma Marlo. Només ho havia posat com a indicació que és un altre dels seus treballs. Queda dit.

Afilerats #033

0
Fileres de blat

Fa temps que el caos de lo manual fou substituït per l’ordre de la tecnologia. Semblava tot perfecte, endreçat, afilerat. No es va oblidar, però, l’esforç, ni la feina i el sacrifici.

Ara, val més tard que mai, s’ha vist, però, que les files no són rectes, que les plantes també surten doblades i es veu que, allò que s’ha construït, trontolla. Què els que van vendre l’ordre, dominen el caos. I alguns s’han adonat que ja es hora de reclamar-lo.

Primer dia de vaga pagesa.

El 33 dels 365+1.

Festa Major #032

0
L’Estoneta, una bona parada gastronòmica, a Vilanova de Bellpuig

Fa temps que les cases pairals s’omplien de gent per la Festa Major. De fet, es celebrava més la d’estiu que la d’hivern, però sant Blasi, al Pla d’Urgell és ben celebrat.

Per sort, amb el temps, la nostra plana s’ha anat omplint de bons restaurants. en el sentit més ample de la paraula. Un lloc on pots menjar bé, et coneixen i els coneixes, saludes i parles amb altres comensals. Una mica com abans, quan la casa s’omplia de gent i soroll. De Festa Major.

El 32 dels 365+1.

Orelletes #031

0
Un dolç fràgil, les orelletes

Al Palau es fan per sant Blasi (sí, la majoria ja en dieu Blai, però al poble i amb una certa edat, és Blasi), però en qualsevol festivitat del cor de l’hivern (encara que no ho sembli, som al mig de l’hivern), a la plana d’Urgell, el postre típic són les orelletes.

Es bo veure que encara es manté certa tradició… bé, potser la mantenen més aviat els pastissers, però, en tot cas, encara es pot menjar aquesta gormanderia, que requereix habilitat i ganes. I es que, per molt fred que fes a fora, l’estança on es fan les orelletes és el més semblant a les calderes del Pere Boter, on el tuf del sofre és ocupat pel de l’oli.

I ja en tenim 31 del 365+1.