Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Quan la “roja” ens va a favor

Publicat el 30 de juny de 2008 per vicent

Els fets són importants. Però també ho és com arriben als lectors. I aquesta nit no deixa de ser divertida i interessant la visió que els mitjans estrangers donen de la victòria d’Espanya a l’Eurocopa.

El Herald Tribune, i pràcticament tots els mitjans anglòfons ja que és una notícia d’agència, insisteixen en el fet que a Catalunya i Euskadi no hi ha suport a la selecció espanyola amb aquesta frase: “However, there have been no public screens erected in the northern
Catalan regional capital Barcelona and in the Basque port city
of Bilbao. Both regions have long-term separatist issues that stem from a
distant history…” (ací hi ha l’article).

I curiosament el Libération francés diu que “Reste le débat sur l’identité nationale. A la différence des titres madrilènes, La Vanguardia et El Correo (quotidiens catalan et basque) se refusent à employer la première personne du pluriel lorsqu’il s’agit d’évoquer la Roja.” (ací hi ha l’article).

Sense entrar a valorar si hi hagut tant de suport o no, on comença i on acaba la propaganda político-mediàtica, aquesta vegada cal reconèixer que el tòpic juga a favor nostre i resulta que paradoxalment milions de lectors d’arreu el món gràcies a la victòria d’Espanya han rebut aquesta nit informació sobre la tensió nacional al nostre país. I resulta especialment paradoxal que siga perquè l’ajuntament socialista de Barcelona no posa una mega-pantalla o perquè La Vanguardia (Española) no sembla prou implicada. El món de la informació va així…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Bufa!

Publicat el 28 de juny de 2008 per vicent

De tant en tant lliges una notícia que et deixa blanc. Ara he trobat que tot just el 8 de maig passat el congrés dels Estats Units va decidir retirar Nelson Mandela de la llista oficial de terroristes elaborada per aquest parlament. 

I no m’ho puc creure. Vols dir que el 7 de maig de 2008 els Estats Units consideraven encara de forma oficial Nelson Mandela com un terrorista? caram, caram i recaram…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Lectures

Publicat el 26 de juny de 2008 per vicent

M’havia posat a llegir Puixkin, a veure si s’encomanava alguna cosa. Però ha aparegut el pitjor Dostoievski, cosa que ja sol passar amb els russos. Començaré, doncs, a preparar el menú de diumenge però tinc els meus dubtes. Potser Goethe, per allò de l’Sturm und Drang

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Fent cua

Publicat el 26 de juny de 2008 per vicent

Passe per davant de l’Apolo i veig una estranya cua de xiquets i xiquetes jovenets i vestits de negre que s’estan tirats a terra, amb mantes i tot d’abillaments. Deduim  que deu passar alguna cosa i el Roger els pregunta. Expliquen que demà (demà a la nit!) actua un cantant japonès el nom del qual no aconseguim retenir i que estan fent cua per a ser a primera fila. Ja tenen tots l’entrada. El que hi ha en disputa és la posició al davant de l’escenari. Cau un sol de justícia però ells aguanten, ben vestits de negre. De sobte veig que una xicona porta un d’aquells paraigues japonesos. Ignore si per a protegir-se del sol o com a part de l’uniforme. Sembla que alguns d’ells porten des de dimarts a la nit en la cua. Seran tres nits esperant a ser els primers de la fila. Si ho aconsegueixen ho hauran merescut. I jo no sé ni qui és aquest japonés…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

… i tv3

Publicat el 23 de juny de 2008 per vicent

Ahir veig que al Telenotícies migdia fan aquell espai d’internet i anuncien que parlaran del Firefox. Sense pensar-m’ho dic a taula que són capaços de parlar del firefox en castellà. I l’encerte. Lamentablement l’encerte. El reportatge va ser difícil de creure. Van parlar que acabava d’eixir el firefox i totes les pantalles que ensenyaven corresponien al firefox en castellà. Jo, malgrat haver-ho avisat, no m’ho podia creure. Però ja va ser excessiu quan en el darrer moment va i diuen que “també” havia eixit en català, encara que no ensenyen ni una imatge del firefox en català.

Fa ràbia, realment. El Firefox és tot un fenomen en català, la gent de SoftCatalà fa anys que fa una feinada espectacular amb aquest navegador, milers de persones se l’han baixat, diria que és fins i tot un dels símbols de la internet catalana. I TV3 ha d’ignorar el català en la seua informació, aposta? Perquè no és ignorància. Si fos ignorància no dirien que “també” ha eixit en català. Ni és cosmopolitisme. Si ho fos ensenyarien les pantalles en anglès i dirien després que ha eixit “també” en català, o en castellà, o en francès… Em sap greu dir-ho així però no trobe cap més explicació que dir que és  purament i simple un gravíssim símptoma del poc que importa a alguns periodistes de TV3 el país al qual haurien de servir com a professionals d’un mitjà públic. Sap molt, molt, de greu.

(Podeu llegir el comentari sobre aquest afer de Marc Belzunces, de Softcatalà)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Catalunya Ràdio

Publicat el 22 de juny de 2008 per vicent

En aquella taula, que després vaig aprendre que en deien “la peixera” seien Ramon Barnils, Quim Monzó i Jordi Vendrell. No era la nit mítica del “lloro” sinó la continuació de vesprada. M’havien convidat a anar-hi i jo me’ls mirava amb admiració. Vam parlar de tot de coses. Jo acabava d’entrevistar Narcís Serra al seu despatx del ministeri de Defensa de Madrid i vaig explicar que en entrar-hi vaig quedar atrapat per la catifa de tant grossa que era. I que el ministre m’havia ensenyat que s’havia fet posar un vidre per damunt de la catifa, allà al darrere de la seua taula perquè si no era tan grossa que les rodes de la cadira s’hi quedaven empotrades. Vendrell va riure amb aquell esclat que cap oient oblida i a l’eixida em va dir: “hauries de venir més sovint”.

Dit i fet. Això de que parle potser és el 86 o alguna cosa així i des d’aleshores entrar per la porta de Diagonal amb Beethoven ha esdevingut una de les meues rutines quotidianes. Primer i fins el dia que va morir de la mà extraordinària del Jordi. Després també de gent d’informatius ben diversa i fins i tot del mestre Puyal. Hi he anat de dia i de nit. Una temporada llarga a parlar de política internacional i del món. De tant en tant a parlar de política i sempre a parlar d’internet. Quan a Jordi el van massacrar els socialistes per parlar de les tortures de la Barcelona Olímpica ens vam empescar junts a casa L’Internauta. Ell era un monstre que es menjava qualsevol cosa que li posaves al davant. Un dia em va preguntar què era això d’internet. El vaig portar a casa i li ho vaig ensenyar encara amb algun d’aquells mòdems primitius. Al cap d’unes hores ens va donar permís per anar a dormir i quan ens vam alçar al matí encara estava allà i ja ho sabia tot. Aquella seua capacitat d’absorbir el món per a després ensenyar-lo davant un micro ni l’he vista mai més ni espere tornar a veure-la. I com l’enyore…

Divendres vaig anar a l’acte de celebració dels vint-i-cinc anys de Catalunya Ràdio i no vaig poder evitar que tot això em passara pel cap. A la fi vaig aplaudir amb ganes tota aquella gent, professionals de la casa, amb els quals he passat tantes hores tots aquells anys. Amb les cares d’alguns mentre eren allà dalt de l’escenari ens vam creuar mirades d’anys i gestos de complicitat. Amb el Gaspar Hernàndez, amb el qual vaig viure una de les vesprades més trepidant de la meua vida l’11 de setembre de 2001, intentant explicar què caram estava passant. Amb el Josep Morell, company i còmplice durant anys i més anys, ja des del vell Diari de Barcelona, ferm i directe sempre. No hi eren tots dalt de l’escenari però eren molts i a mi em va semblar que ens representaven a tots. Als qui s’hi passen hores i més hores i als qui passem de tant en tant. Als qui ja no poden passar també.

I, de sobte, va sonar la sintonia de la casa i vaig entendre que aquella emissora no era una ràdio més. Però no ho vaig sentir només per mi, per les hores que hi he passat. Ho vaig sentir per tots. Aquella música, aquell “radiuuuuu” contagiós que cante a casa amb totes les us quan les xiques es burlen del meu accent valencià, forma part de la nostra vida, de la de molta gent. Hi tenim encabits massa records, massa escoltes íntimes, massa veus estimades. Tantes. Aquest sentiment, aquesta tremolor que la simple sintonia em provoca, va més enllà de les èpoques i dels problemes, de les coses del cada dia i és el que la fa forta.
A l’eixida xerràvem amb la Neus Bonet i el president Pujol s’hi va afegir al rotgle. Ens va dir que Catalunya Ràdio havia funcionat perquè la gent, la que la feia i la que l’escoltava, se l’havia estimat i que aquesta era la condició essencial per a seguir funcionant. Em va semblar una bona definició, un bon consell, vint-i-cinc anys després.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Spam catastrofista

Publicat el 20 de juny de 2008 per vicent

No ho sé si ho pateix algú més però fa dies que rep una nova forma de spam que anuncia titulars no sé si dir que catastrofistes però segur que cridaners. El titular del correu diu coses com ara “atemptat mortal al centre de Nova York” (és un dels exemples que he rebut) o “s’enfonsa un creuer de luxe en alta mar”… També hi ha que Obama es retira de la cursa presidencial i coses així.

L’spam aquest és igual d’emprenyador que tots però he de reconèixer que hem comença a divertir intentar endevinar quines catàstrofes s’imagina el seu autor. És americà, segur, però ara mateix n’acabe de rebre un que diu que s’enfonsa la Torre Eiffel “per una errada de construcció”. Caram! tants anys després?? L’autor demostra en aquest cas poca imaginació o un complexe de superioritat notable: ja sé sap els francesos, amb la boina i el vi com van a saber construir una cosa i que no caiga passats uns anys…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Lleialtat d’ascensor

Publicat el 16 de juny de 2008 per vicent

El ‘Meet the Press’ d’aquest diumenge ha estat sorprenentment diferent. Tim Russert, el gran periodista que dirigia aquest civilitzat debat de diumenge en la televisió americana morí divendres mentre el preparava a l’estudi. I avui, sota la direcció del retirat però sempre impressionant Tom Brokaw un grup dels seus amics han convertit l’emissió en un magnífic programa de record, realment brillant.

I ha estat enmig del debat que algú ha invocat una figura típica de Washington, l’Elevator Loyalty, alguna cosa així com la “Lleialtat d’ascensor”, lleialtat que Russert coneixia bé perquè abans de ser periodista, fa dècades, havia estat involucrat directament en política. Aquest cap de setmana, llegint i escoltant l’actualitat política, hi he pensat molt sobre això, sense conèixer l’expressió que em podia servir per a definir-ho.

 

M’explique. Quan es va formar el primer govern tripartit el meu bon amic Carles Solà va ser nomenat conseller. Ell tenia coll avall ser nomenat conseller d’Universitats i Recerca però les negociacions van acabar portant al seu departament també les competències de Societat de la Informació i em va demanar, d’una forma molt especial, que l’ajudara en aquell àmbit on ell se sentia menys segur. Ho vaig fer durant un any. La meua lleialtat cap als meus amics es va imposar com a sentiment i vaig decidir acceptar la seua proposta, tot i saber com resultava de conflictiva professionalment per a mi. Ara crec que ho hauria fet millor si m’haguera mantingut al marge però aleshores no m’hi vaig saber negar. En d’altres ocasions tant el govern de CiU abans com el tripartit després m’havien demanat de fer feina per ells i pel país i jo sempre havia declinat tan educadament com havia sabut. Però, per moltes raons, al Carles se’m va fer impossible dir que no. Així que vaig dir que sí.

 

Vaig dir que sí i vaig viure un període d’un any, que és tot el que vaig poder aguantar, durant el qual vaig ser oficialment assessor del conseller, cosa que em va fer aprendre moltes coses. Una d’elles, precisament, com de sorprenent i marejant arriba a ser la “lleialtat d’ascensor”. Perquè hi ha una classe de gent, especialment d’algunes empreses, que se t’acosta de sobte amb qualsevol excusa tot expressant una simpatia i un interès desacostumat per les teues coses, públiques i fins i tot privades. Al llarg de tots aquests anys posat a internet he conegut i tractat molta gent, de grans i petites empreses, que m’han respectat pel que faig i als quals jo respecte profundament. Però aquests altres dels quals parle són diferents: et mimen, però no ho fan pel que ets sinó pel lloc que ocupes i és per això mateix que en el moment exacte que ixes de l’ascensor desapareixen per sempre més del teu costat, com si ja ni et conegueren. Tant hi fa qui sigues, què has fet al llarg de la teua vida ni quant vals professionalment. Només comptes com a porta que condueix al poder, o a allò que ells creuen que és el poder. Per això ni et saluden ja el dia després, ni es preocupen de guardar la més mínima formalitat.

 

A mi sempre m’ha molestat el meu paper públic, i em tem que això és notori. No m’agraden les obligacions socials que comporta ser director de VilaWeb i encara m’agradaven molt menys les (val a dir que poques però) que comportava ser assessor del Carles. Així que, sincerament, vaig quedar molt descansat quan al cap de dotze mesos vaig plegar i tota aquella gent interessada va desaparèixer de la meua vista i em va deixar d’emprenyar. Però reconec que en aquell lapse de temps vaig aprendre que si a algú li agrada ser el centre d’atenció o té ganes de lluir-se no deu haver cap professió en el món comparable a la de polític. I també que quan s’analitzen els fets polítics no es pot perdre de vista mai com i de quina manera un càrrec pot arribar a modificar la vida quotidiana d’una persona.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Tavèrnoles

Publicat el 15 de juny de 2008 per vicent

Ahir vaig anar a Tavèrnoles per a presentar l’Osonosfera, una agrupació de blocaires que pel que vaig veure-hi serà potent. Ens hi vam aplegar a Tavèrnoles enmig d’un potent aiguat, amb l’Enric Xicoy, el carles Puigdemont i el Saül Gordillo. (Trobareu més informació en la mateixa osonosfera…) La presentació va acabar amb un sopar potent, digne de la Plana i animat políticament per la imminència del Congrés d’Esquerra, al qual anaven a assistir com a militants un grapat dels assistents.

 Aquest matí ens hem alçat i hem anat a fer un volt per les terres afectes per la MAT. Des de l’ermita de Sant Jordi hem pogut veure en directe com creixia una de les torres, que en dissabte al matí anaven fent pujar un grup d’operaris. Realment l’impacte sobre el paisatge és colossal. Encara atordits per les imatges hem anat després a Folgueroles i a Vic, a saludar el Biel, a la Llibreria La Tralla i a dinar alguna cosa ràpida, previ pas obligat pel mercat i un passeig que encara ens ha ajudat a pair tant de greix com havíem arribat a consumir la nit anterior.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Al claustre de La Nau

Publicat el 13 de juny de 2008 per vicent

Les despulles de Gonzalo Anaya han repetit aquest matí el ritual tradicional que la Universitat de València reserva als seus grans. Seguint una tradició antiga el taüt fa tres voltes al claustre vell del Carrer de la Nau, sota la mirada atenta de Lluís Vives. Els professors hi van vestits amb el corresponent uniforme però les mussetes són girades del revés per a que el ras negre evite l’estridència de colors que les diverses facultats imposen. Al davant un uixer porta el barret acadèmic del finat mentre la comitiva avança lentament amb el taüt a coll.

De totes les cerimònies funebres que conec aquesta és probablement la més bella. La solemnitat i la dignitat que imposa resulten estremidores.

 

Recorde de manera molt especial aquell matí de pluja que enterràrem el professor Manuel Sanchis Guarner. Era l’any 1981, un dels més durs de la transició valenciana, amb el cop d’estat de Milans inclòs en el calendari. A Guarner, un home extraordinàriament bo, dialogant, serè, educat com ell sol, l’havien mort de forma indirecta els atemptats, les bombes, les agressions i les pintades constants que l’acusaven de traïdor a València, a ell precisament que és una de les persones que més ha estimat en tota la història la ciutat i el país. Una multitud tensa acompanyàrem el taüt des de sa casa a la Universitat parant el trànsit. No volíem que València enterrara aquell gran home de forma miserable i el vam conduir al vell claustre del carrer de la Nau. En arribar allà l’esperava el millor de la intel·lectual valenciana a coll dels quals va donar aquelles tres voltes cerimonials al claustre, part en un silenci respectuós, part acompanyat de les notes de La Moixaranga. No se m’oblidarà mai la solemnitat, la dignitat i la bellesa d’aquell gest contingut i sever, enmig de la violència feixista que patíem. Era la plasmació estètica de la València més enlairada i culta retent homenatge a un dels seus millor representants.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Coetà del gos

Publicat el 12 de juny de 2008 per vicent

He trobat un vídeo del YouTube que ensenya prou bé la coetà del gos. Com que després de l’apunt sobre els bous diversa gent m’ha preguntat de què va això crec que el millor és que miren el vídeo aquest.

Hi ha dues coetades en festes. La normal, la de la nit del 15 al 16, on participem tots més o menys per tot el poble (cada vegada menys). I la segona la del dia del Gos (és a dir el 17) que només la tiren els majorals de cada any. Jo per això només l’he pogut disparar una vegada, l’any 1992. Aquesta que es veu en el vídeo és la que van disparar els majorials de l’any 2000 però a efectes d’entendre de què va és igualment vàlida.
La coetà del gos és una experiència gairebé religiosa. L’any després de tirar-la em van demanar un escrit explicant-la per al llibre de festes i vaig expressar com el temps quedava aturat i en suspens enmig de tot aquell foc. Normalment la tires a la plaça acompanyat només dels teus amics i has d’intentar que el foc no amaine en cap moment durant mitja hora o quaranta-cinc minuts. Curiosament la sensació que vaig tindre jo era que tot havia passat en deu minuts quan en canvi havíem estat allà dins tres quarts d’hora -vaig perdre per complet la noció del temps.

 

Hi ha un moment especialment impressionant que es veu molt bé en aquest magnífic vídeo. És el final, quan el coeter desplega una gran traca de coets i tu amolles tot el foc que et queda en un sol minut. Aquell minut és irrepetible, budista. Hi ha tant de foc al teu voltant que el cos es queda calmat esperant i gaudint. No tens ni esma per apartar-te i la serenitat que et deixa a dins supera el que es pot descriure.
Entenc que a alguns us sonarà estrany. Jo només puc dir que pagaria per tenir l’oportunitat de tornar a tirar la coetà del gos. Evidentment no em perd mai la coetà normal, que si bé no és tan única també és espectacularment divertida. Però el gos és allò que els americans en diuen once in a lifetime. Insuperable.

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari

Bous

Publicat el 8 de juny de 2008 per vicent

Per desgràcia aquesta setmana ha mort un home del poble al bou embolat. De fet va morir dies després que el bou el colpejara, sense fer-li res més que contusions aparents. No hi havia talls ni ferides però encara se’l van endur a l’hospital i allà va morir. Sap greu que una persona muira així però eixe és el risc que es corre quan es juga amb animals. I a Bétera la veritat és que hi ha molta afecció al bou de carrer.

Tinc amics, com Pastor, que no se’n perden cap (i la prova és aquest vídeo de Punt2 on se’l veu amb la samarreta de la Penya La Badana, saludant al personal). 
A mi, en canvi, em fan pànic. Anar a veure’ls alguna volta vaig però eixir fora de la barrera és una idea que mai no se m’ha passat pel cap. No crec haver-ho fet en la vida si el bou era solt. Jo amb els coets el que vulguen però els bous pensen…


PD 15 de Juny. Aquest divendres hi ha hagut un altre mort a Bétera pel bou.

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari