Unes quantes xerrades… Sants, CatDem, Sabadell, Castelló d’Empúries.

Aquestes setmanes la feina ha estat excepcional i no he pogut actualitzar com m’agrada fer el recompte de xerrades. Només per a que quede constància algunes de les darreres.

A Sants un debat espectacular, pleníssim de gent el Casinet d’Hostafrancs, amb Ramon Cotarelo. Hi ha vídeo ací.

A la Fundació CatDem vaig participar en un debat sobre el procés sobiranista vist des de fora, en companyia del secretari d’Afers Exteriors, Roger Albinyana. Hi ha més informació i vídeo ací.

 

A Sabadell també una interessant xerrada amb l’ANC local. Ací trobareu també el vídeo amb la xerrada completa.

A Castelló d’Empúries, finalment, una xerrada extraordinària, el sopar posterior a la qual va ser interromput dramàticament pels atemptats de París. Durant la xerrada va haver un debat molt intens amb Marta Ball-llosera número dos de la CUP a Girona en les eleccions, que va aguantar amb una enorme serenitat l’allau de crítiques que li va fer la gent. Li ho vaig agrair molt sincerament perquè només des del debat es pot fer el país nou. I vaig agrair molt a la gent la capacitat crítica i el respecte que va demostrar. Va ser realment apassionant i ací hi ha un bon tros en vídeo.

 

Les fronteres dels Països Catalans

Fa molt temps que vaig ajuntant documentació amb la intenció d’estudiar algun dia les fronteres dels Països Catalans, que no estan tan clares com sembla. Ara a la Viquipèdia he trobat aquest fantàstic mapa de la conformació de la Corona d’Aragó que aporta traços molt precisos sobre algunes de les zones més poroses de les nostres fronteres, especialment la zona de contacte amb l’Aragó i amb Múrcia.

Expansión_peninsular_de_la_Corona_de_Aragón

Com faig els editorials de VilaWeb

Avui una persona m’ha preguntat com m’eixien els editorials, com els faig. Li ho he explicat i ha quedat molt sorpresa, cosa que m’ha sorprès encara més a mi. He pensat, per això, que potser algun lector tindria interès en que explicara com funciona eixa part del meu dia a dia que és escriure l’editorial de VilaWeb.

Abans d’explicar la rutina, però, crec que hauria d’aclarir una cosa, que és que en realitat cada editorial són molts editorials. No recorde, en aquest sentit, la darrera vegada en la qual en vaig escriure un de sol. Normalment cada dia faig dues o tres versions del text abans de plantejar-me fer-lo públic. I en casos excepcionals pot ser de bojos. L’editorial de l’endemà de les eleccions catalanes va costar set articles a presentar-se. Vull dir que el que vaig fer públic era en realitat el setè text que escrivia –i en aquest cas per la campana ja que el vaig acabar quan quedaven deu minuts per les set del matí.

Les versions, els canvis, serveixen per a aclarir-me jo mateix el que pense. Normalment el text final és bàsicament un dels diversos que he escrit però amb afegits dels altres. Això m’obliga a repassar diverses vegades els enllaços, la forma de relligar el debat. I supose que això crea un estil. Els punts i seguit, per exemple. D’alguna manera això que tinc al davant és un puzzle i resulta tot un repte que en ser llegit quede ben lligat. I és cert: llisc en veu alta el text a veure com sona. És una vella argúcia d’estudiant que m’ajuda a fixar-me en els signes de puntuació, que per mi són una obsessió, fruit sens dubte de la meua admiració per Joan Fuster. Ningú en la cultura catalana ha puntuat mai tant bé com ell…

L’altra obsessió que tinc és que l’inici i el final siguen perfectes. No vull dir que el que hi ha pel mig siga negligible, en absolut. Però el tall estan al principi i el final. I per això puc polir-los tantes vegades com siga necessari.

El títol ‘editorial’, en aquest sentit, pot cridar a algun engany. En la tradició d’aquest país un editorial és una opinió, és un text més o menys lliure sobre qualsevol cosa i no crec que aquest siga el cas dels meus textos. Més aviat són anàlisis el que jo faig. Tracte de desenvolupar una tesi, com si diguérem portant de la maneta el lector. No tant amb la intenció que estiga d’acord amb mi com de què faça ell el seu propi camí lògic.

En aquest context el recurs a aquella dada, aquella frase d’algú o aquella anècdota que posa llum al tema que tracte és molt important. I en això he de dir que sóc un maniàtic i sempre intente la fidelitat màxima a l’original. M’obsessiona, per exemple, trobar el llibre aquell on recorde que hi ha la dada. Cosa que m’obliga constantment a remenar la biblioteca de casa o la de VilaWeb, a voltes de forma inútil. Sobretot perquè la de casa té una notable tendència al caos i els volums s’acumulen sense que jo tinga mai temps d’endreçar-los. Sovint em frustra molt no trobar a temps aquesta dada i reconec que hi ha hagut vegades que dies després d’escriure l’editorial l’obsessió em pot i encara l’estic cercant. (Petit secret: hi ha editorials que els he canviat dies després, quan ja no els llegirà pràcticament ningú, per incloure aquestes petites dades que per mi són vitals).

No m’agrada tanmateix abusar del recurs a la citació. Entenc que per al lector pot ser pesat i que a mi em faria aparèixer com un pedant si no em controle. Així que sovint em reprimisc les ganes de remarcar això i allò que ha dit aquest o aquell. Hi ha, però, una raó secundària en aquest tema. Crec que al final no cal que m’amague rere ningú per a dir el que pense i que com més clara siga la meua veu més honrat serà el meu discurs. Així que procure assumir la direcció de l’argumentari de forma nítida. El que dic és el que pense jo.

Ho tinc de lema al twitter i es veu que hi ha gent que li fa gràcia: ‘sempre dic el que pense i n’assumisc les conseqüències’. I això és així. No recorde mai haver dit una cosa que no la pensava o la creia. Mai. Un altre tema és que jo estiga encertat en l’anàlisi i acabe passant o no el que opine. Però el que puc assegurar del cert és que, efectivament sempre dic el que pense. En això no transigiré mai, especialment quan he d’escriure editorials dolorosos o que em costa sang i suor de fer. Que els hi ha.

Aquests són els editorials dels dies que pense: ‘avui faràs patir als lectors’. I bon un exemple podria ser el d’aquesta setmana dient que els independentistes no tenim la majoria en el parlament de Catalunya. Són textos que voldria no haver d’escriure però que no tinc més remei que escriure. Per què? Doncs per què això és el que pense. Hi ha gent que alguna vegada m’ha preguntat si mai em plantege dir el que convé o si alguna vegada crec que convé dir una cosa i per això la dic. I la meua resposta sempre és que no. No entenc de conveniències.

Això em provoca algun que altre problema, és clar. Els caps de premsa dels polítics són francament insistents quan una cosa no els agrada i tinc la sensació a voltes que sóc jo que no els agrade. La meua manera de fer. Però entenem-nos per tal que quede clar: a mi ningú no m’ha apretat mai ni m’han pressionat. Jo aquesta cosa de les pressions no l’he notat mai en la meua vida. Que hi ha gent que s’enfada amb tu, sí. Però no m’he sentit mai pressionat i no puc dir que mai ningú m’haja pressionat directament perquè diga i deixe de dir res perquè això no ha passat. VilaWeb en aquest sentit és un cas bastant original, certament. Després de vint anys la cosa que em fa més feliç és constatar que hem aconseguit fer un diari ple de llibertat on crec que cap dels periodistes que hi treballen o escriuen tenen mai, tenim mai, la pressió del políticament correcte i encara menys de la censura.

Ara bé d’enfadar-se s’enfaden i molt. Però jo això ho assumisc amb molta normalitat. En aquest món cadascú ha de fer la seua feina i entenc que la d’ells és enfadar-se i fer-m’ho veure si la meua posició els incomoda. De fet a mi em resulten sempre interessants les seues opinions i intente netejar la palla del gra. Jo pense que sempre que algú et fa una crítica és possible trobar en aquesta crítica una millora per a la teua posició i això em resulta estimulant. Reconec, però, que els molt cridaners o aquests que es fan els ofesos més enllà del que es raonable em resulten personatges poc interessants, amb els quals de vegades em fa molta mandra parlar. Procure, però, empassar-m’ho, ni que siga per la responsabilitat institucional que com a director tinc.

I ara, per acabar, la rutina. Fer l’editorial per a mi és un procés permanent. Des de que m’alce al matí ja estic pensant en quin seria el tema adequat per l’endemà, encara que com és fàcil de suposar és molt rar que un tema de primera hora del matí acabe sent l’editorial.

Normalment les primeres versions les escric després de dinar. Des de fa mesos els subscriptors reben cada dia cap allà les vuit de la vesprada l’editorial de l’endemà per a poder fer els comentaris que s’adjunten al mateix. Això m’obliga per tant a tancar una primera versió publicable com a molt tard a eixa hora. Que no sol ser la definitiva. Perquè els comentaris dels lectors els llisc jo mateix i els entre a l’article original, normalment a les dotze de la nit, des de casa. I quan ho faig tinc una tendència irrefrenable a retocar encara algun detall, a partir del que ells diuen. Retoc, però, que no pot ser substancial perquè si no estaria alterant precisament el pacte amb ells i la raó de ser del seu comentari.

Aquesta funció nova de compartir l’editorial amb els subscriptors he de dir que m’està fent especialment feliç. Normalment els seus comentaris contenen sempre aportacions molt interessants que em fan reflexionar a mi i que espere que facen també reflexionar als lectors.

I un últim detall, que a la gent li crida molt l’atenció: no me’n recorde del que he escrit. El ritme de fer l’editorial és tan trepidant i tens que em costa molt saber què vaig dir el dilluns, fa dues setmanes o fa sis mesos. Ho lamente però és així. I entenc que sorprenga a gent que em ve a comentar un editorial concret que li va cridar l’atenció en un moment determinat però jo sóc incapaç de recordar-los. Els reconec de seguida, això sí, però mantenir dins el meu cap la literalitat del que vaig dir sobre açò o allò per mi és un impossible.

Havia dit que aquest era l’últim detall però em queda una cosa a dir encara, aquesta sí final. Crec que és un autèntic privilegi poder estar escrivint aquest editorial cada dia i saber que tants de vosaltres us feu amb ell el cafè del matí –o almenys això és el que molta gent m’explica. Personalment ho visc com un regal que la vida m’ha donat i per tant no només no em cansa aquesta feina que he descrit avui en els seus detalls sinó que és un estímul formidable per a treballar. Cada dia.

‘Els dies clau’ a TV3

Aquesta setmana TV3 ha emès el capítol de la sèrie ‘Els dies clau’ que a partir dels atemptats de l’11-M fa un recorregut per l’impacte de la tecnologia en la nostra societat. Un dels que hi participa sóc jo.

Per alguna raó (per mi incomprensible tractant-se d’un servei públic) TV3 cada volta és més difícil d’embedar així que si voleu veure el capítol haureu de punxar en aquest enllaç.

atocha

El meu discurs al Parlament Europeu de la Cultura: ‘Identitat, democràcia i sobirania’

Aquest cap de setmana s’ha reunit a Girona el Parlament Europeu de la Cultura. Em van demanar de participar-hi amb aquesta ponència que ara publique traduïda al català –la  intervenció original va ser en anglès ja que aquesta és la llengua de les deliberacions.

 

‘Identitat, democràcia i sobirania’

Jo sóc un periodista. No sóc un antropòleg, ni un sociòleg, ni tan sols un historiador. I som a Catalunya, a Girona, només uns dies després que el nou parlament d’aquest país s’haja constituït i haja anunciat, en fer-ho, la voluntat de proclamar una república independent en pocs mesos.

La meua feina actual és dirigir un diari. Poden imaginar per tant que el meu cap és ara mateix ple d’actualitat. Ahir quan va acabar la recepció que el batlle de la ciutat ens va oferir jo me’n vaig anar a l’hotel a treballar i aquest matí abans de venir a aquesta sessió he hagut de treballar una estona encara. L’actualitat a Catalunya ara mateix és trepidant i per tant simplement m’és impossible desconnectar d’ella. Dins aquesta mateixa sala tota l’estona tinc el twitter i el whatsapp oberts, rep alertes, avisos…

I és en aquest context que vostès em demanen que els parle d’identitat, de la renovació de les identitats culturals, del paper que la identitat ha de jugar en l’Europa d’avui.

La veritat és que la proposta gairebé sona a provocació intel·lectual. Ja m’explicaran vostès com podria parlar jo d’un tema com aquest despullant-me de la realitat que m’envolta, intentant una aproximació més o menys freda a la qüestió la mateixa setmana que els meus conciutadans estan fent titulars en tots els diaris del món. Provaré de fer-ho però ja els avise que no esperen de mi el dictamen fred d’un acadèmic imparcial.

El concepte d’identitat és un dels més elusius en les ciències socials. La identitat és una cosa que tots sabem què és però que ningú no acaba de trobar la manera de definir perfectament. Com que és un cosa virtual resulta bastant impossible de definir empíricament.

Els propose per això una definició pràctica: per a mi la identitat és un proxy. Seria alguna cosa així com la interfície entre tu, com a individu o com a grup i la societat que gira al teu voltant.

Per tant la meua idea és que la identitat és sobretot i abans que tot una eina. Una eina per a la interacció. Una eina que tots nosaltres fem servir per a saber millor qui som, per a conèixer millor els altres i per a entendre quina és la millor manera de relacionar-nos.

En aquest sentit l’aproximació a la identitat que els propose avui diu que tot seria molt més senzill si en comptes d’intentar explicar què és la identitat ens limitarem a descriure cada identitat concreta. Descriure-la com una cosa que reconeixes, com una percepció que adquireixes a partir de l’observació d’un individu o d’un grup. Propose per tant que esquivem aquest pràctica massa habitual consistent en definir primer quina és la identitat d’algú i després obligar-lo a encabir-s’hi.

Per suposat que hi ha molta gent que prefereix veure les identitats com a caixes tancades.  Que intenten fer-nos creure que hi ha identitats de per vida que compartim amb molta gent. Ets dona? Té la teua caixa. Ets musulmà? Aquesta és la teua. Ets jove, urbà i contestatari? Ací tens la teua caixeta…

Que aquesta siga una actitud més o menys generalitzada no vol dir, però, que siga real ni que molt menys encara que valga per a entendre el món on vivim. Fer caixetes on la gent ha d’encaixar era un exercici que segurament fa cinquanta o cent anys tenia algun sentit, entomològic i tot si m’ho permeten. Però avui?

Jo vaig néixer l’any 1960 a Bétera, un poble menudet de l’interior, rural aleshores. Durant la meua infància tots érem blancs, tots parlàvem la mateixa llengua, tots érem catòlics, etcètera. Les diferències visibles entre qualsevol membre de la comunitat i jo mateix eren purament marginals.

És clar que tot era més complicat. Vivíem sota una dictadura i per tant la llibertat d’expressió era simplement inexistent. I aquells que no encaixaven en el patró no és que no existiren però no existien de forma pública. Els homosexuals, per exemple. És clar que n’hi havia d’homosexuals. Però s’havien d’amagar, patir i dedicar-se, en definitiva, a matar en silenci la seua identitat personal.

Què ha canviat entre aquell poble de la meua infantesa i ara? Bàsicament el nombre de connexions i ja em perdonaran si la definició els resulta estranya.

És això: amb quanta gent diferent interactues avui en dia? I com de diferents són respecte al, diguem-ne, estandar local? La resposta crec que és evident. Com més connexions tingues una imatge més plural del món tindràs i com més constates aquesta pluralitat, aquesta complexitat, més obert estaràs a acceptar la diferència i a fer servir el teu proxy, la teua identitat, com una manera de situar-te al món. I d’articular,e definitiva, les regles de la democràcia per a poder construir qualsevol cosa en comú amb els altres.

La nostra habilitat, com a europeus, de generar una societat més complexa i adaptar-nos-hi ha estat meravellosa els darrers cinquanta anys. Avui, per exemple, un home pot casar-se amb un home amb tota tranquil·litat i una dona amb una dona. I una home amb una dona. I no passa res ni la societat es trenca per això. Vist amb els ulls del xiquets que vaig ser el progrés és extraordinari.

Descriure com hi hem arribat reclamaria un temps d’exposició que simplement no tinc. Però crec que tots vostès m’entendran si els dic que la conseqüència d’això és que el poble on jo vaig néixer fa cinquanta-cinc anys se sembla més al mateix poble de dos cents anys enrere que no al poble que és avui. Sóc un estranger per a la meua infantesa, d’alguna manera tots ho som.

El resultat de tot plegat és que avui gairebé qualsevol cosa és admesa com a identitat personal i respectada. Per a mi això és un petit i emocionant miracle i a l’hora d’explicar com ha passat crec que cal retre homenatge a alguns grans herois intel·lectuals que en el seu moment van saber enfrontar-se a tots i tothom per obrir la porta. I em permetran que ho ressumisca tot en Claude Levi-Strauss, l’home que ens va demostrar i ens va ensenyar, quan no era fàcil fer-ho, que ser diferent no equival a ser inferior. La seua enorme llum intel·lectual va assenyalar el camí d’aquesta Europa on vivim avui i on les identitats individuals no només són respectades sinó que són promogudes.

Certament promogudes a extrems fins i tot divertits. Perquè dit tot això que he dit també he de reconèixer que de tant en tant em quede confús intentant entendre de què em parlen. Constantment hi ha gent que va un pas més enllà excavant més i més dins la seua ànima per a intentar entendre qui és i així fa dies llegia un article al The New York Times sobre una dona que es reclama trans-racial. No he entès encara avui el debat. Però superada l’anècdota és indiscutible que vivim en un món on tot va camí de ser bi-alguna cosa, omni-alguna cosa, ambi-alguna cosa, trans-alguna cosa. Que jo estiga confús i entusiasmat alhora sobre els detalls no canvia res. El que és important és que això està passant i només puc dir que estic molt orgullós de viure un moment de la història on la societat respecta la diferència i entén com d’important és la diferència, i no només la diversitat, per a la vida.

Però què passa quan en comptes de parlar d’identitats personals parlem d’identitats col·lectives?

Ah! aleshores el que passa és que estem molt lluny d’arribar a una posició semblant i de fet, caminem, perillosament, en la via contrària.

Perquè les mateixes societats que es troben còmodes vivint cada dia amb més nivell de llibertat i respecte a la diferència si parlem dels individus es tanquen més i més i es tornen agres quan el mateix debat el planteges en termes col·lectius. I reaccionen de la pitjor manera imaginable als envits que presenten les identitats col·lectives.

En la meua opinió això no passa perquè si ni és una tendència aïllada sinó que passa pel progressiu deteriorament autoritari i anti-democràtic de la institució que coneguem amb el nom d’estat. Els estats, com Edward Snowend ha demostrat, han pres consciència del seu poder immens en la societat de la informació però ho han fet per a imposar normes antidemocràtiques que acaben amb la tradició de segles, en nom generalment d’una seguretat sobre la qual hi hauria molt a discutir.

Una de les conseqüències absurdes de l’obsessió autoritària dels estats democràtics és que cada dia se separen més els camins entre el respecte a les formes de vida individuals i el respecte als debats i les aspiracions col·lectives. Avui pots ser infinitament més lliure en tot el que fa referència a tu i al mateix temps perdre llibertat com a individu dins la societat.

És una paradoxa impressionant: com més obertes esdevenen les societats europees al respecte de la identitat individual més tancats es tornen els estats europeus al respecte de les llibertats col·lectives.

I hi ha, en aquest sentit, una tendència visible a ‘tancar el club’. A prevenir l’emergència de nous actors. A mantenir totes les cartes en les mans dels jugadors que ara són a la taula.

Quan dic tot això no parle només de cultures, nacions i aspirants a estats. La cosa és molt més complicada  però crec que la reticència absurda dels actuals estats a imaginar una societat internacional amb cap característica ambi, trans, omni o bi és un exemple magnífic de com els estats europeus estan quedant atrapats en una actitud reaccionària i incomprensible que només anuncia problemes greus.

Avui, per exemple, és més difícil formar part de la societat internacional que mai. I això que la mateixa definició de què és la societat internacional no està gens clara. Hi ha 215 estats declarats al món, 193 formen part de les Nacions Unides però només 187 tenen reconeixement universal. De qui parlem? dels 215? dels 193?

Els estats, en comptes de facilitar un entorn on les diferències puguen trobar una eixida raonable cada dia tanquen més el terreny de joc, obligant de fet als qui no som estats a ser-ho o a desaparèixer. Fa pocs anys, per exemple, el Comitè Internacional Olímpic va canviar les seues pròpies regles per a decidir que només podien participar en els Jocs Olímpics els estats reconeguts per l’ONU. Quina bajanada! Què tindrà a veure tenir una cadira a l’ONU amb ser capaç de córrer més que ningú? Fa trenta anys, fa vint, era més fàcil tenir alguna presència internacional que avui i no em negaran que això és absurd si acceptem que el món avui és molt més complex que fa vint anys. La raó? Només n’hi ha una: que els estats estan reduint i intentant ofegar el concepte d’identitat al mateix temps que les societats l’eixamplen i l’encoratgen.

És cert que hi ha exemples recents que provoquen un cert interès en la línia contrària, com seria la creació i plasmació internacional del nou Regne dels Països Baixos. Però són excepcions admirables i prou. En general podem dir que els estats han entrat en una cursa esbojarrada per a evitar les conseqüències globals de l’afirmació de la identitat, contradient d’aquesta manera el que ells mateixos fan a l’interior amb els seus ciutadans.

I això, lamentablement, afecta d’una forma molt particular la Unió Europea. La Unió Europea era l’exemple perfecte de com la societat internacional podia integrar i adoptar fórmules de representació internacional bi, omni, trans o ambi. No era un estat però tenia poders d’estat. No era una nació però tenia un paper real en la societat internacional superant els estats-nació que la composen. La UE, per exemple, té un estatus d’observadora a les Nacions Unides que va resultar extraordinàriament complex d’acordar.

A nivell intern, malgrat la manca de procediments democràtics que és el seu principal problema, la Unió Europea havia assajat una fórmula de govern innovadora on els tres poders habituals eren substituïts per quatre, dos d’ells representant la ciutadania, el parlament i la Comissió.

Tot això, però, avui ja és paper mullat. La Comissió Europea va caure en mans d’uns covards, intel·lectualment ineptes que l’han convertit simplement en una secretaria del Consell, és a dir dels governs. El paper de balança que la Comissió podia fer ha quedat completament esquerdat i el resultat és que avui a la Unió Europea només manen els 28 estats, un pas enrere catastròfic que ens portarà a la ruïna moral i política en pocs anys. Perquè, de fet, més que manar 28 estats el que manen són 28 governs, cadascú amb els seus interessos privatius i cap d’ells preocupat pel conjunt. La deplorable seqüència de fets que han portat a l’actual crisi dels refugiats m’estalvia de fer descripcions. Som, efectivament, aquesta vergonya que és veu.

I cap a on ens dirigim? La ruta cal dir que és catastròfica. I fins a un cert punt ridícula i tot. Només cal observar com la societat internacional fa mans i mànigues per a evitar donar presència formal als governs del Kurdistan o Somaliland malgrat que a l’Irac i Síria i a la banya d’Àfrica aquests dos actors són els únics, els únics, que aporten estabilitat. Els kurds estan frenant l’ISIS, han bastit una societat democràtica, han consolidat l’únic estat de la zona on les dones són tractades com iguals i fins i tot en les condicions més difícils han estat capaços de generar prosperitat. Però com que no són un estat reconegut aleshores la societat internacional és incapaç de treure profit del seu brillant treball i fins i tot es permet que els turcs aprofiten la indignació amb la barbàrie perpetrada per  l’anomenant ‘estat islàmic’ per a bombardejar …els kurds que estan en la primera línia de combat!

A Somaliland la situació és encara pitjor. La comunitat internacional prefereix seguir reconeixent l’existència d’un estat, Somàlia, que no existeix des de fa dècades mentre ignora de forma voluntària l’existència de l’únic estat de la zona on es fan eleccions democràtiques, on hi ha un sistema relativament acceptable de govern i on l’economia prospera. Perquè que no va tenir més remei que declarar unilateralment la independència. Hi ha poques coses més ridícules avui que veure Hargeisa, la capital de Somaliland, plena de diplomàtics de tots de països maldant per influir en l’únic país raonable de la zona, el qual tots els estats volen que continue sent un far d’estabilitat per a la regió. Veure’ls i comprovar que ho han de fer d’amagat i sense donar la cara mai perquè el formalisme de la comunitat internacional així ho imposa és simplement ridícul. Ridícul i penós: aquella imatge per sort superada dels homosexuals amagats del meu poble a l’any seixanta hi encaixaria perfectament, perquè aquests diplomàtics, al final, es comporten com ells eren obligats a comportar-se.

En definitiva el que passa, el que està passant, és que la societat internacional en comptes d’anar cap endavant va cap enrere. I ens trobem amb que als seus efectes és més important el títol que ostentes que no pas qui ets de veritat. Un autèntic i tenebrós retorn a la societat anterior als ensenyaments de Levi Strauss. Una renúncia voluntària a tot el que ens ha fet més lliures en el darrer mig segle.

En aquest context i sense ànim de barallar-me amb ningú em permetran abans d’acabar que diga un parell de coses respecte a algunes intervencions que s’han escoltat aquest matí sobre la situació catalana. Crec que és la meua obligació respondre amb claredat als interrogants que alguns membres d’aquest parlament han plantejat.

En primer lloc això que està passant a Catalunya precisament és rellevant perquè és una rebel·lió oberta contra aquesta ruta catastròfica que ens plantegen des d’Europa. La rebel·lió catalana és una rebel·lió europea també. I el que els catalans estem fent és fer servir la nostra identitat, canviant, com una eina per a recuperar la sobirania i la democràcia de les mans dels qui l’estan usurpant. A tots els europeus, no només a nosaltres.

I no sé si vostès, per això, poden ser conscients de fins a quin punt resulta insultant que vinguen ací i pretenguen marcar-nos els límits del que podem i del que no podem fer. Especialment com d’insultant arriba a ser que algú de vostès, que té avui un estat perquè un dia els seus exèrcits van massacrar mitja Europa, es permeta explicar-nos amb aires de superioritat intel·lectual que no és gens modern això de tenir un estat i que hauríem de pensar en coses més innovadores.

Em permetran ser fins i tot poc amable: primer dissolguen vostès els seus estats i després vinguen a donar-nos lliçons si volen. Si ho fan jo estaré molt més que content de poder discutir de veritat si tenir un estat, tal i com el món d’avui entén la idea d’estat, és la millor manera de funcionar com una societat moderna. Tinc moltes idees al respecte i estic segur que la discussió seria fantàstica i molt enriquidora. Però mentre vostès tinguen un estat i el facen servir no es pensen que jo seré tan babau de no reclamar ser igual a vostès.

I per favor tornen a llegir Levi-Strauss i recorden, per si ho han oblidat, que no és possible la llibertat sense el respecte a la llibertat dels altres i que, al final de tot, cal ser conscients de que allò que fa interessant aquest planeta és precisament la unicitat de cada individu i per extensió la unicitat de cadascuna de les cultures del món.

Parlament europeu de la cultura

VÍDEO: Dues conferències sobre el procés d’independència, a Oslo i Vílnius

He descobert ara que el Diplocat penja a Vimeo els actes que fa i que per tant hi ha vídeos de dues de les activitats en les quals jo he participat, concretament una conferència i debat Oslo i una altra a Vílnius. Encara que són de fa temps les deixe ací per si algú té interès en escoltar-les.

 A Oslo

La xerrada:

I el debat:

 

A Vílnius

Les fronteres eren els castells fins que arribà Cassini

He llegit amb un gran interés el llibre de Jerry Broton ‘A History of the World in Twelve Maps‘.

Els qui em coneixen ja saben que els mapes, la cartografia, com a eina de comprensió de la realitat, ocupa en el meu temps lliure, i si puc de feina, un espai considerable. Sóc, he estat, un gran col·leccionista d’atles, no puc passar de llarg mai davant un mapa i sempre que puc em divertisc, sé que és una paraula que pot estranyar a alguns, desxifrant el seu significat, trobant espais de coneixement que ignorava abans.

Aquests dies estic molt content perquè al llibre de Broton he trobat l’explicació a un problema que em rossegava de fa dècades. Les nacions, totes, són invents. Això que vegem avui, els estats-nació, són al final construcció, sempre forçades, a partir del fruit de decisions intel·lectuals que han encapsulat realitats sovint ben difícils d’encapsular. França ha fet els francesos. Per entendre’ns.

La teoria fa dècades que no em presenta ni una ombra de dubte però em rossegava el com i si bé havia trobat respostes parcials no em feien el pes. En quin moment Portbou és Espanya i Cervera França? No dic en els tractats sinó en la quotidianitat. A banda i banda la gent és la mateixa, ni l’una cosa i l’altra per cert. Quan algú i com decideix que la Punta de l’Ocell quedarà a Espanya i el cap de Cervera no? Si parlem del Tractat dels Pirineus això que en diem la delimitació de la frontera era pura fantasia. Només cal llegir-lo. On era la ratlla? La cosa era d’un abstracte irritant…

Broton, però, aclareix definitivament la cosa quan dedica un dels capítols del llibre a explicar amb tot luxe de detalls el mapa de Cassini, que fa molt temps que considere un dels cims intel·lectuals d’Europa. Cassini, comissionat pel rei fa el primer mapa de França, de la França que era aleshores, i per primer vegada, per exemple, assenyala on hi ha els masos, on són les cabanes de pastor, on els camins que travessen les muntanyes… amb una precisió no només desconeguda fins aleshores sinó impensable en aquell temps. Cassini decideix ‘dibuixar’ França per tal que aquesta es puga reconèixer a ella mateixa.

Per suposat que l’aventura de Cassini és extraordinària, en plena revolució francesa a més. És ell qui s’inventa aquest traç que tots els mapes del món avui defineixen com a frontera. Cassini sap de sobres que els llauradors d’una banda i l’altra de ‘la frontera’ no distingeixen si el camp és a França o a Espanya, que ningú no els talla el pas pels camins, que les parròquies depenen de bisbats que estan potser ‘en l’estranger’ (i tant important que era això aleshores!). I sabia en definitiva que més que línies les fronteres eren els castells. Però amb un pensament únic i revolucionari ho canvia això. Canvia com fem els mapes i, alerta, com fem les nacions. Poca broma.

Abans de Cassini quan pujaves de Portbou amunt fins que no arribaves a la imponent fortalesa de Salses simplement no notaves cap canvi. Tot, a banda i banda, era igual en la quotidianitat. L’estat no existia, no existia en el sentit que li donem avui. L’estat no era visible i el rei controlava les seues possessions a base de fortaleses i d’alguns funcionaris. A Salses si que ho veies que allò era una altra cosa, com encara es veu avui i és una visita que recomane vivament. Però a Perpinyà? No dic ja a Cervera…

Això fins que arribà Cassini, amb els seus famosos triangles, i va delimitar per primer vegada on començava i on acabava la ‘nació’. Fins aleshores aquests mateixos límits eren una cosa molt difosa. Molt difosa, especialment als marges. Amb el seu geni geogràfic i polític Casinni va canviar la realitat del món per sempre.

I per això el seu influx és tan monumental que encara avui els mapes són com ell els va fer. I les guerres, les batalles polítiques, els grans negocis, qualsevol planificació d’un viatge, els fem sobre aquest codi que ell va explicar al rei i que la Convenció va nacionalitzar, deixant-lo destrossat en la ruïna més absoluta –però aquesta és una altra història.

cassini

Què li dec jo al PSAN?

Avui és el darrer diumenge d’octubre. Durant molts anys de la meua vida a aquesta hora jo estaria baixant de la Munyaneta de la Patà del Puig, camí de Bétera. Segurament acompanyat de l’Albert i els meus amics, molt probablement aturant-me per fer una última xerradeta amb gent que cada any, des de que jo no en tenia ni vint, ens hi hem anat trobant. Gent unida bàsicament al PSAN i al que aquest partit representava i representa.

Avui, però, per primer vegada, no hi haurà aplec a dalt la Muntanyeta perquè aquesta setmana mateix el PSAN, supose que esgotat, ha anunciat l’aturada de les seues activitats. No es dissolen però deixen d’imposar-se la presència pública. El fet que els pins de la Muntanyeta hagen estat talats per una malaltia supose que ja va ser massa per a ells. En aquestes condicions és evident que l’Aplec no es podia fer.

Em va estranyar molt descobrir-ho fa uns dies. Passava amb el tren quan vaig veure de sobte la creu aquella on cada any, orgullosament, hissàvem l’estelada. Ho vaig fer amb un cert desconcert perquè normalment els arbres la tapaven. Va ser aleshores que vaig descobrir el problema dels pins i ja em vaig pensar que això seria un problema. Espere que, malgrat tot, algú la hisse. L’estelada. Ni que siga en record de tants anys que ho hem fet. No sempre en condicions fàcils.

L’Aplec es feia a baix, a l’esplanada del monestir, allà on encara avui ho fan el Bloc i Compromís. En els primers anys de la transició era una cita unitària, un pèl festiva també, a la qual acudíem caminant des de València envoltats de senyeres. Enmig de la fragor de la Batalla de València l’Aplec va estar a punt de desaparèixer i el PSAN, del qual jo en formava part en aquella època, va decidir que això no podia ser. La reacció de l’estat va ser furiosa. En diverses ocasions, sobretot arran l’aparició de Terra Lliure, ens van impedir de concentrar-nos-hi. I allà que anàvem nosaltres, tan tossuts com irritants per a ells, a intentar arribar dalt la muntanyeta. Un any, particularment violent, vaig intentar pujar pel mig dels camps que envoltaven l’indret fins que em van aturar metralleta en mà un parell de guàrdies civils que em van robar la bandera que duia. Sempre recordaré que mentre ells m’insultaven i es burlaven jo veia companys que ells no veien com anaven atansant-se al cim per diverses vies amb molta prudència. Els que em retenien a mi es van emprenyar molt quan durant uns segons els vaig indicar que mentre ells perdien el temps interrogant-me l’estelada ja onejava al cim…

Em vaig fer del PSAN quan vaig entrar a la universitat, al 1978 si no em falla la memòria. Abans, al poble, havia participat de les activitats de la CNT, omnipresent i fantàstica al final del franquisme però incapaç d’adaptar-se després, i en el que eren les múltiples cares del nacionalisme. Cultural, festiva (sí, sóc jo qui va fundar les falles a Bétera!), política…

Per a tots els joves entrar a la universitat és un canvi de vida determinant. També ho va ser per a mi. La curiositat va voler que jo portara enganxada a la carpeta dels apunts una bandera estelada que havia comprat en una paradeta del PSPV de Bétera. Sense ser molt conscient del que significava, tot s’ha de dir. Aquella enganxina va cridar l’atenció d’una professora que era militant del partit i que em va ‘captar’ que es deia aleshores.

Al PSAN hi vaig ser, militant vull dir, durant uns anys. Va arribar un punt que no sabria definir bé quan va ser però a meitat dels anys vuitanta, que ho vaig deixar córrer, per moltes raons però sobretot perquè em va semblar que jo no servia per a fer aquelles coses i que seria molt més útil a la societat i al país fent-ne altres que em reclamaven sobretot tota la llibertat que un partit mai no et pot donar sense deixar de ser-ho.

Aquell període de la meua vida, però, m’ha marcat per sempre. És cert que no he tornat a militar enlloc ni que crec que ho torne a fer ja mai més. També ho és que jo no m’he considerat ni militant ni simpatitzant del PSAN des de que me’n vaig desentendre però he de dir que ells sempre han estat molt benevolents amb mi i m’han tractat amb molt respecte, com si gairebé ho fora. Cosa que agraïsc profundament tenint en compte que de vegades jo era conscient que algunes de les coses que deia o escrivia a ells els podien molestar profundament, d’una manera especial.

Del PSAN vaig aprendre alguns components bàsics de la meua personalitat. De fet segurament tots em venien ja d’abans però no tinc cap dubte que el PSAN me’ls va afermar. i de quina manera! El meu país són els Països Catalans sencers i a tot arreu sóc igual i em comporte igual perquè tot el país és el meu país, no hi ha ciutats o regions de segona i de primera, més importants que les altres. Espanya i França no són, ni ho seran mai, el meu estat sinó un estat que m’oprimeix a mi i a la meua gent –i les accions del qual mai per tant, ni una sola vegada, puc desvincular d’aquest fet. Crec que la justícia social, la igualtat d’oportunitats per a tothom, és l’aspiració màxima per la qual som tots en la terra. Que cadascú aprofite o balafie el que té dret a tenir ja és una altra cosa però d’entrada la societat ha d’oferir a tothom les mateixes oportunitats. Crec que no es pot tolerar cap injustícia o que en fer-ho esdevens un còmplice de totes. Crec que tothom té dret a viure amb dignitat els anys que ens dóna la natura i a ser respectat pel que és i sobretot pel que vol ser. Crec en la pluralitat i en la llibertat fins a l’esgotament. Sobretot en la llibertat de pensament. Situe les eines polítiques en el lloc que correspon: no tot és política però tot pot ser polític. I sobretot: res del que passa al món m’és aliè. Sóc molt més internacionalista que nacionalista i és precisament per això que sé que la meua responsabilitat és arreglar el meu país. Abans que els dels altres i amb una responsabilitat infinitament superior a la dels altres.

Vistes des d’avui crec que no caldria ni explicar que algunes de les posicions del PSAN d’aleshores no les compartisc. Entenc molt bé, a la perfecció, perquè les compartia en aquell moment aquell Vicent jovenet que jo era i assumisc amb molta calma i tranquil·litat totes les meues contradiccions. De fet sóc molt feliç de poder-me-les explicar a mi mateix. Especialment perquè m’ajuden ara que ja no sóc jove a no repetir tants errors i a mirar amb menys urgència aquelles coses que no són fonamentals i que la vida petita dels partits, i de les organitzacions socials, a voltes, converteix en massa importants, quan no ho són tant en realitat.

Però reivindique amb força aquells anys de plom i por, aquells anys insurgents en que vaig militar en el PSAN. Perquè sense ells tampoc no sé explicar qui sóc jo ni perquè sóc com sóc. I perquè sense l’exemple humà d’aquells que eren els meus companys jo no seria el que sóc. Els seus errors polítics o personals fins i tot avui per mi no tenen cap importància, ni una, al costat de tot el que em van ensenyar humanament.

Perquè a mi el PSAN em va ensenyar a ser lliure com a persona, a ser jo qui decideix el que vull ser, encara que estiga més sol que les rates i completament aïllat per una societat que no m’entén. I també em va ensenyar una cosa molt important: que ser lliure té sempre un preu. Sempre. Sempre. Un preu pel qual has de pagar sempre i del qual no escaparàs mai per més il·lusions que te’n vulgues fer. De cap manera.

I parle d’un preu real, concret, físic, palpable, constatable en la pràctica diària i que no pots deixar que et paralitze si vols ser lliure. Simplement has de triar: o no fas el que la teua consciència et defineix com a ser lliure o pagues el preu. Però no hi ha manera de ser lliure sense pagar. Jo ho vaig entendre això i ho vaig assumir. Crec que ho he assumit fins avui mateix i em sembla que puc dir que gràcies a això entenc molt millor la vida i el seu sentit. Toni és enterrat allà al cementiri de Quart de Poblet. Jordi no té cames. I jo sé que hi ha un grapat de gent, pocs, escampats per tots els Països Catalans, que encara que avui pensen distint de mi i que no ens veiem més que de tant en tant estaríem disposats a fer el que fos per l’altre. Sense dubtar ni un sol segon, sense posar cap càlcul personal pel mig. Bevent-nos la vida a glops. No tots els del PSAN eren així però els que ho eren ho seran sempre, els porte la vida on els porte.

El final del franquisme va ser molt trist. Vam veure molta gent acovardir-se davant el que ens queia a sobre. Molta. I va ser aleshores quan alguns companys del PSAN em van encendre llums mentre jo més perdut estava.

Recorde perfectament, per exemple, el cop d’estat de Tejero a València. Allà hi havia tancs a davant de ma casa. No era cap broma. Quan es va acabar la pantomima, els partits valencians van agafar per primer vegada la bandera espanyola i ens van enviar a nosaltres al final de la manifestació, amb una senyera contra la qual va carregar la policia. Aquell dia va acabar la transició i va començar una altra cosa. L’endemà es van convocar minuts de silenci multitudinaris davant els ajuntaments per a donar suport al rei que ja sabíem aleshores que era el colpista. A Massanassa va aparèixer Miquel Alonso amb una corneta i una senyera i es va plantar davant dels que fins la nit abans eren els seus companys i col·legues, embolicats des d’aquell dia en aquella bandera que ells mateixos tant havien menystingut. Quan es va donar la veu de silenci Miquel es va posar a bufar la corneta deixant en ridícul a tots aquells que la nit abans pensaven una cosa i l’endemà eren capaços d’aclamar aquest Juan Carlos que avui tots sabem qui és. Tant com ja ho sabíem aleshores, tant com ells tots ja ho sabien aleshores.

La pasta d’aquella gent del PSAN era molt sòlida. I a aquells pocs la nova Espanya de Felipe González no els podia enganyar fàcilment. Mentre per la tele ens intentaven fer veure que hi havia una nova Espanya, un nou govern, una nova democràcia, els mateixos guàrdies civils d’abans em seguien interrogant a mi i als meus, els mateixos policies nacionals em posaven una cosa a l’esquena en una cantonada d’Alzira i em deien a cau d’orella el meu nom (de fet em deien ‘Vicente’) mentre m’explicaven amb un inquietant olor a conyac a la boca que aquell dia ‘no te toca a ti’. I passàvem matins als jutjats veient això que ara tot el país veu ja. Recorde la primer vegada, als jutjats de la plaça Amèrica, en que un jutge es va inventar completament una acusació contra mi. Lletra a lletra i ratlla a ratlla. Jo estava estupefacte. Em podria haver acusat, com a mínim, d’alguna cosa que jo hagués fet. Però per a què? Si podia inventar-se les proves, els testimonis i els fets i tot? Gustau es va aixecar la camisa davant Garzón quan aquell fill de la gran puta li va preguntar si volia denunciar maltractaments. L’informe mèdic posterior no s’explicava com era que no l’havien mort en aquell calabós on va passar les pitjors hores que es poden imaginar però Garzón simplement es va burlar i es va negar a recollir la denúncia del que li havien fet. Mai no ha estat cursada.

Alerta: nosaltres no érem més bons ni més llestos que els que van optar per altres camins. Ni de bon tros. Mai no ho vam ser i seria ridícul posar-nos ara medalles. La realitat era molt més complexa del que es pot descriure des d’avui i l’anàlisi de com hem arribat ací on som reclama una distància intel·lectual que jo simplement no puc aportar. Però sí que puc explicar una cosa: que nosaltres vam tenir sort.  Vam tenir la sort de veure amb uns quants anys de distància que Espanya ni podia canviar ni anava a canviar ni canviarà mai. Que tot allò era un enorme engany. Que Espanya podia dissimular davant la gran majoria de la població i convèncer-la durant uns anys, durant unes dècades, de que era una altra cosa. Però quan nosaltres ens la trobàvem cara a cara, quan baixàvem a les clavegueres que volien mantenir fora de la llum pública, cada vegada que la miràvem a un pam de distància només, el seu rostre era el mateix. I no tenia res a veure ni amb el que esperes d’un país democràtic ni d’un estat eficaç ni tan sols d’un tarannà disposat a cap diàleg. Podíem dubtar, i ho vam fer, sobre si aquells socialistes serien capaços de canviar una cosa tan massissa i dura com era aquell estat nascut de la derrota militar dels nostres avis i que és el mateix que tenim avui encara. Reconec que el dubte era raonable però va passar el que era previsible: que l’estat els va canviar a ells. Després del GAL ja no quedava res de què parlar. Només era qüestió de temps que la serp embogida tornés a fer-se visible i fes impossible la continuïtat de l’engany, com així ha estat i com així ha passat. I per això mateix, conscients d’això, resistir i denunciar no era una tasca sense sentit. No sabíem quant de temps tardaria a passar però sabíem que passaria.

El PSAN, i altra gent com ells, va tenir aquest valor, aquesta utilitat. En realitat érem quatre indigents mal comptats i acorralats. I segurament per la mateixa tensió en que vivíem cada dia i cada hora no érem capaços d’entendre el país on vivíem ni de fer-nos entendre massa bé per la gent. La duresa de les condicions en les que has de moure’t també deixa preus i tendíem a tancar-nos en nosaltres mateixos per a protegir-nos. No era sensat però era eficaç. Ara bé, netejar-me tot el dogmatisme que vam beure en aquells anys de guerra m’ha costat anys i encara avui vigile constantment perquè no queden restes amagades que no sé distingir dins meu.

Tots això és veritat. Però la contrapartida és precisament que perquè a nosaltres ens va tocar posar la pell i el cos en joc, vam entendre com ningú qui era aquell monstre que teníem al davant i què hi havia rere la disfressa. La ideologia, els conceptes, les maneres d’expressar-los, segurament no eren ni els millors ni els més adequats però l’actitud que em van ensenyar a adoptar davant la vida aquella gent m’ha fet el que sóc. I també crec, sincerament, que ha ajudat molt a salvar aquest país.

Acabaré aquest llarg text dient que tot això que he explicat no dona dret a cap medalla. Si algú llegeix aquest paper pensant que reivindique res va molt equivocat. Reivindique la gent de la qual parle i la manera en que es van portar com a éssers humans. I reivindique que van plantar quatre idees fèrtils que han donat fruits esplèndids perquè l’anàlisi sobre elles no es feia en un laboratori on podies apartar la cara sinó en un ring on podies pegar però on cada dia et pegaven amb una força inaudita. Però, dit això, si l’independentisme guanya avui és precisament perquè ha sabut desfer-se del PSAN i evolucionar. Si avui Espanya està derrotada és perquè ella no ha canviat al ritme que canvia la vida i nosaltres en canvi sí, com a país, com a moviment.

No seré jo, doncs, qui reivindique ara la heroïcitat com a argument social. L’heroïcitat és sempre darwiniana i per tant el seu pes en la història és molt relatiu. Però si que reivindique i vull reivindicar, sense fer cap escena, que hi ha valors que aquella gent tenia i que no permetré mai que siguen menystinguts per alguns que es pensen que poden riure de tot: tenien la valentia, la coherència, una força interna volcànica i sobretot la fabulosa determinació de dormir cada nit tranquils amb la seua consciència. I igual que m’irrita que alguns veterans pretenguen aprofitar avui el que van ser per a posar-se galons i viure millor també m’irrita que alguns facen burla o escarni del que va passar, de l’epopeia que van protagonitzar aquella gent del PSAN.

Per si de cas, però, posem-ho en el seu lloc tot. Tot el que vam fer ho vam fer perquè ho volíem fer cadascú de nosaltres, ningú no ens obligava ni hi havia veus interiors al·lucinògenes que ens cridaren a l’acció. No hi ha deutes per tant, cap ni un, a reclamar. Jo, com a mínim, estic en pau amb mi mateix. Però això no treu que avui vulga explicar-me, també en l’exercici de la meua llibertat. He pensat que des del que jo sóc com a persona i també des de la posició pública que ocupe simplement era correcte contar tot això per si podria interessar a algú qualsevol dia, per disculpar-me davant ells per no haver estat el que ells haurien volgut que jo fora però sobretot per a expressar-los el meu reconeixement i el meu agraïment.

A Manlleu

La salut encara no se m’acaba d’aclarir tant com voldria, fet que ha provocat que haguera d’anul·lar un dels actes prevists d’aquesta setmana, a Sant Feliu de Guíxols. Ho lamente i em disculpe. Les molèsties se’m fan a vegades difícils de controlar.

Divendres, en canvi, em vaig veure amb cor d’anar a Manlleu. La veritat és que la gent d’Osona va fer un gran esforç venint a buscar-me a Barcelona perquè del que no em veia capaç jo era d’anar, fer la xerrada i tornar. Els ho vaig agrair molt i espere que la xerrada fos interessant per ells.

Formalment era per presentar el llibre ‘Desclassificat:9-N’ però va esdevenir com no podia ser d’una altra manera un debat alegre i punyent sobre el que està passant al nostre país aquests dies. Sobre aquest cop d’estat en marxa per a impedir que es forme un govern independentista, el govern que la ciutadania vam reclamar amb el nostre vot.

Les circumstàncies del moment em van obligar a ser molt contundent. Més que no ho sóc de normal. No m’hi vaig sentir gaire còmode en fer-ho però em vaig defensar amb ungles i dents.

Molta gent em va fer referència a l’editorial de ‘Tremolen les cames’ i em va obligar a concentrar el foc, a explicar-me molt millor què volia dir. Els ho vaig explicar i vaig explicar també que aquests editorials són els que menys m’agraden de fer. Ja ho sé que són els que tenen més impacte però per a mi són hores de suor i sang –n’arribe a fer tres o quatre de diferents abans de lliurar el definitiu a la lectura pública. I mai em sent còmode havent-me de posar contra una part dels meus.

(Per cert que Jordi Vendrell era de Manlleu i per sort vaig tenir un moment per recordar-lo. Com xalaria avui!)