miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

la caramella de l’any, badalona 2011

No va ser fàcil lligar-la: les exigències tòniques i rítmiques són més complexes que les de les quartetets de la cançó improsvisada, i la tonada mana. Però vaig fer el que vaig poder per correspondre a l’honor d’haver estat nomenada per fer la d’enguany.

Va quedar així, i sóna així (veure vídeo on n’hi ha unes quantes més) Com ja es va comentar a vespre de versets, la caramella de l’any ha de tenir un contingut crític sobre l’actualitat.
Podeu llegir també l’article, Caramelles, també a Badalona

CARAMELLA 2011 (arreglada)

 

Quan l’aire de Baix a Mar

escampa una caramella,

desvetlla  tot el veïnat

i amunt puja la cistella.

 

la gent s’acosta a mirar,

s’atura per escoltar,

tothom vol participar

i aprendre la cantarella.


Desperta la primavera,

que encén totes les passions.

Que ens omplen de gran fal·lera

mil festes i tradicions.

 

També quedaran minvades

pel tema del pressupost,

que hi ha moltes retallades

i no se’n cobreix el cost.


Ha estat un any remugut

per culpa de la sentència,

que retalla l’Estatut

i ens esgota la paciència.

 

El poble tot era un clam

Infants, joves i gent gran

omplírem ja tot l’espai

clamant per la independència


Polítics ja fan campanya

i fitxen independents.

Hi ha qui sempre ens enganya,

n’hi ha que són molt valents.

 

I amb tal quantitat de llistes

caldrà vigilar als feixistes

que no es colin si et despistes.

*Cal votar ben amatents.


El metro per fi ha arribat

Al Centre i a Llefià

i així la mobilitat

potser s’hi millorarà

 

Prô, ai! el cap
de setmana,

que el bus, coi!
ens fa campana.

Serveis hi ha dalt la muntanya,

hi costa molt d’arribar.

 

 

 


No hi ha pla d’equipaments,

prô arreglen molts edificis,

alguns quedaran pendents

perquè ens toca fort la crisi.

 

Es fan 
inauguracions 

sens clares les intencions.

I encara hi ha exposicions

*Amb barreres, quin suplici!


Ompliu-nos bé les cistelles,

ompliu-les tota l’estona.

Que tornen les Caramelles

*als carrers de Badalona.

 

Farem bones les cantades.

Farem gresca amb les menjades.

Vivències comunitàries

que ens fan ser millor persona!

 

 M.Dolors Sabater (2011)

 

 

abril vital, calmós al bloc

Aquest és un abril ben especial: mentre la vida política i associativa bull a foc ràpid, mentre les experiències vitals em sacsegen i em gronxen a ritme intensament marcat, i mentre l’agenda de compromisos ineludibles – professionals, cívics – m’omple el dies de feina, gestions i intervencions que generen més feina… el meu bloc resta callat.

És un abril calmós al bloc, com si la típica calma mexicana o la pròpia de les terres de l’Ebre – els darrers llocs on he estat, seguits, en els darrers quinze dies – m’hagués impregnat la vida.

Són tants els apunts pendents, els títols imaginats i les fotografies escollides, tantes les paraules que volen dançar per la pantalla i tant poques les oportunitats d’asseure’m davant d’ella amb prou temps i la calma necssària, que no n’escric cap. En quinze dies només dues novetats.

Em miro el roser del jardí (el nostre pati de sempre al que no em surt dir-n’hi Badiu, perquè no és com els badius típics i mai l’hem anomenat així…) i m’impressiona el paisatge: quan vam marxar el roser era tot verd, amb prou feines s’aponcellava. Qui sap, potser el bloc farà una florida de cop, una hora o altra…

el debat dels debats

El principal debat és com s’han de plantejar els debats. Amb qui, amb quants. Amb quins arguments per dir tu sí, tu no. Criteris d’afinitat? de qui? De representativitat? de qui? D’operativitat? No és fàcil. Quan l’associacionisme cívic entra en el repte d’organitzar debats polítics, la polèmica està servida. No tant pel què es dirà al debat, sinó per com s’ha organitzat. S’hi ha convidat tothom? Amb les mateixes oportunitats? Serà un debat feixuc i superficial? Inacabable? S’ha exclòs algú? Amb quin criteri? Complex. Moltes formacions aspirants: a Badalona, aquesta vegada en són 18. Sí, divuit. La majoria sense representació actual al consistori (només 5 són dins l’ajuntament). La majoria sense possibilitats d’obtenir-ne.  És just o injust que els que ja hi són surtin sempre amb avantatge? És just o injust donar el mateix tracte a qui no ha tingut mai cap responsabilitat de govern que a qui en té? És ètic donar veu indiscriminadament a partits que defensen idees contràries als Drets Humans malgrat ser “legals”?  Hi estem obligats a convidar formacions ideològicament molt allunyades de l’ideari de l’entitat convocant? Un peatge excessiu, però necessari? Un peatge necessari però carragós de gestionar? Un peatge incòmode de totes totes, només assumible des del rigor disciplinat de l’òptica de la pluralitat democràtica…
Costa tant, que per a molts el més còmode és seguir criteris estàndart, per poder tenir arguments de resposta objectiva davant qui qüestioni la tria. O tirar pel dret i convidar només a algunes formacions, sense mirar-s’hi. Cal seguir-hi pensant, per trobar fórmules… Un debat interessant, un repte difícil. Sí, el debat és, realment, com fem el debat.

el tot setmana del 25 d’abril: caramelles també a badalona

El tot setmana del 25 d’abril: caramelles també a Badalona (segueix)

CARAMELLES TAMBÉ A BADALONA

Aquesta setmana que ha començat amb el Dilluns de Pasqua Florida, – una festa pròpiament catalana – vull parlar de les Caramelles, i concretament de les Caramelles a Baix a Mar de Badalona que un any més, han omplert els carrers de cançons i han fet sortir la gent als balcons. Hi ha qui no troba oportú rescatar o re inventar tradicions antigues que ara pot semblar que han perdut tot el seu sentit, i hi ha qui, en canvi, considera que és vital per a qualsevol poble conèixer els costums antics i refer-ne el fil que els lliga amb l’actualitat. En qualsevol cas, i potser influïda pel meu recent contacte a Coyoacán amb la tasca duta a terme per Frida Kahlo i Diego de Rivera de recuperació del passat precolombí i de posada en valor de les diverses tradicions i elements culturals populars mexicans, en una època en què tant aquest passat com aquest patrimoni del poble eren majoritàriament ignorats, considero que sí que cal donar rellevància a aquesta tasca de recuperació d’elements que ens ajudin a conèixer qui som i d’on venim, sobretot quan se n’ha perdut la pista per causes impositives, com són les guerres o ocupacions. No oblidem que el poder autoritari d’un govern – o d’una ideologia – s’exerceix controlant les expressions culturals del seu poble, i que és en aquestes expressions on sovint el poble preserva la seva força.

 

Es desconeix la incidència d’aquest costum tan arrelat i prolífer a tot Catalunya, a l’entorn rural badaloní, però sí que sabem que va ser en l’entorn obrer de la Badalona industrial de finals del segle XIX quan es fan presents a la ciutat gràcies a la tasca dels Cors de Clavé fins a mitjans del segle passat. Nascudes com a suma de ritus propis de la celebració de l’arribada de la primavera amb costums religiosos vinculats a la Pasqua, van ser reconvertides sota el principal valor que tenien: la formació dels cors i la creació d’un espai festiu participat pel poble. Les Caramelles badalonines actuals, recuperades per diverses entitats sota el lideratge de Soca.rel,  aporten elements propis que promouen la màxima participació, com ara l’edició de la Caramella de l’any, un text satíric sobre l’actualitat a la ciutat que es canta i es regala en format de punt de llibre. Lluny de quedar com un apunt folklòric entranyable però sectorial i minoritari, crec que les Caramelles tenen en si mateixes elements d’articulació i participació que les podrien convertir en una d’aquelles referències que tanta falta ens fan a la ciutat. Només caldria un cop de mà a la tasca de les voluntarioses entitats per tal de fer-ho possible…

 

mèxic, per fi

Abans que el correu electrònic i la web camp canviés els nostres hàbits de comunicació, molt abans que el facebook o el mateix bloc ens apropés virtualment a un nivell impensable llavors, les cartes de paper, aquells sobres carregats de segells de colors que travessaven l’atlàntic i malgrat certificar a Correus no sempre aribaven a port, aquelles cartes eren el nostre únic nexe. Plenes de confidències, complicitats, anhels i trocets d’una vida que s’anava construint des de l’adolescència, totes elles, des de les primeres al setembre de 1976 fins la darrera (encara ara una carta escrita a mà de tan en tant, encara que sigui per posar un toc més personal al clàssic paquet de Nadal), han estat testimonis d’una amistat singular forjada des de l’incondicionalitat i la profunda estima de dues vides que es creuaren casualment i mai més s’han desentès. Trenta-cinc anys després de la primera carta les nostres ganes de conèixer-nos i abraçar-nos es fa tangible: avui amb la meva família agafarem l’avió cap a D.F! (segueix)

Va ser la primera, i va arribar el setembre de 1976. És sorprenent com alguns fets de la nostra vida queden gravats a la memòria amb precisió cinematogràfica. Jo tornava d’ajudar el meu pare amb el camió del seu, un migdia de setembre ben a punt de començar el curs escolar i estrenar-me com a “senyu” al Nolva, i la meva mare va sortir-me a rebre amb la carta a la mà; abans no se’n rebien tantes de cartes, i menys de l’estranger.

La vitalitat i complicitat a què convidava aquell paper manuscrit era massa suggerent per
encotillar-la en un anglès d’aprenents, i vam saltar-nos les normes: les nostres llengües llatines van ser el vehicle ideal per apropar-nos. Més tard en van arribar d’altres indrets- d’una noia francesa i d’un xicot turc – i aquestes van servir per fer un ús correcte de l’estratègia de pràctica lingüística significativa, en llengua anglesa, que la nostra professora de B.U.P impulsava a l’Albéniz. Però no van perdurar gaire temps.
La correspondència amb Mèxic, en canvi, fou intensa. I durable. Fins ara.

Entre cartes que aneven i venien vam compartir la transició espanyola, les inquietuds universitàries, els amors, les il·lusions, els referents musicals, les versions de la història, l’estima per les arrels identitàries i la lluita contra els imperialismes, els conflictes intergeneracionals, els terratrèmols, les pèrdues i les adversitats, els descobriments vitals, les crisis econòmiques, les viscisituds del fer-se gran, els fills, les relacions de parella, les inquietuds, les il·lusions, la política de cada país, les crisis i les empreneduries econìmiques… i van bastir una amistat més enllà de cap frontera.

el tot setmana del 11 d’abril: l’espai públic de totes i tots

El tot setmana del 11 d’abril: l’espai públic de totes i tots  (segueix)

L’ESPAI PÚBLIC DE TOTES I TOTS

Mirant el calendari segurament molts lectors esperin trobar avui un article que parli de política: de la campanya electoral per a les properes eleccions municipals o del referèndum pel Dret a Decidir sobre la Indepèndencia celebrat diumenge a Barcelona. O potser s’esperen que parli de l’activisme  associatiu i cultural que es viu a Badalona amb l’arribada de la primavera, un activisme que ha rebrotat i floreix amb una energia impressionant que barreja els actes de Sant Jordi amb els de Setmana Santa al mateix temps que desenes d’entitats es posen en marxa per anar preparant les Festes de Maig (tant les oficials com les alternatives, que mitjançant la Coordinadora Popular reclamen una Comissió de festes de maig), i mentre les grans xarxes de ciutat van enfortint la participació (Taula de Cultura i Badalona som totes i tots) i sumant nous nodes per tots els barris i sectors (Colors de la Tardor, Pacte per la Inclusió, Badalona antifeixista, Samarretes Grogues per l’escola pública, Festa de la Solidaritat…), i les festes de gran format prenen el carrer, com és el cas de la Festa Medieval que ho fa amb un canvi trascendent per la suma i el treball en xarxa de multitud d’entitats i iniciatives, inclosa Badalona contra el Càncer, i aviat hi haurà també la Magna Celebratio, i amb tot plegat tenim també en marxa el Blues&Ritmes, el Concurs de Música Jove i les programacions teatrals i musicals diverses, i les activitats contínues de les entitats socioeducatives i culturals… i l’esperat Joc de Badalona que es torna a posar en marxa i ja obre la inscripció……

Però no, tampoc vull parlar d’això avui. Vull parlar de barreres, perquè estem al segle XXI i és una autèntica vergonya que encara avui hi hagi tantes dificultats per accedir a l’espai públic, per desplaçar-se per voreres i parcs, per travessar la via del tren i accedir a la platja, per entrar a un edifici d’una entitat o per anar a un acte públic, si es va en cadira de rodes (o s’empeny un cotxet de criatura). Moltes d’aquestes activitats que fan bullir la ciutat de cultura, festa, participació i reivindicació són inaccessibles a part de la ciutadania,i el pitjor és que sembla que això sigui el més normal, passa sovint desapercebut i es nota certa indiferència social. Una discriminació així hauria d’escandalitzar-nos!. Ara s’ha remodelat Torre Mena i s’ha fet accessible, ja era hora: la llei de supressió de barreres està aprovada des de fa 20 anys! És per això que proposo una major sensibilitat i reivindicació social cap a aquest dret bàsic, i que entre tots minimitzem o suprimim les barreres i, com a mínim, evitem programar actes públics en locals o espais inaccessibles.

 

s’ensuma a l’aire: tornem a jugar per badalona

Ho ha dit la Sargantana i s’escampa per Tot, ho repica el campanar, ho punteja el punt diari i ens ho explica el Burot: pareu atenció, que ja tornem a ser-hi. Feu la inscripció, abans que el burot s’esveri, feu córrer la veu, que s’hi apunti tothom, des del nét fins a l’avi. No oblideu entrar a http://www.eljocdebadalona.cat/ i omplir el formulari.
Torna el Joc de Badalona, s’ensuma a l’aire que aquesta és una ciutat plena de persones que se l’estimen i que saben jugar amb la cultura i el saber, persones que saben passar-s’ho bé i fer-ho passar bé als altres descobrint la història i els racons de la ciutat, de la seva gent, del veïnat d’ara, del d’abans, de les seves facècies…
Si vols conèixer com ha funcionat en altres edicions – s’estrena la tercera – xafardeja aquests articles, et faran olorar la vitalitat i el bon clima que ha generat aquest joc, el joc de Badalona.

dret a decidir

“Tant el sí com el no són opcions a favor de la democràcia i en contra la por”.
Així acaba l’article a la contraportada de l’ARA, fora de test, en Toni Soler: Votar per derrotar la por que analitza amb agilitat i contundència la consulta d’avui a partir de tres paràmetres: èxit, deslegitimitzar i sense por. De lectura recomanada.

El mateix diari encapçala la crònica amb el titular: “La consulta se la juga avui: Barcelona i una vintena de pobles tenen la responsabilitat de posar la cirereta al moviment esperonat per Arenys de Munt“Jo crec que passi el que passi la cirereta ja està posada. 7.000 voluntaris que s’hi han deixat la pell durant més de mig any només per Barcelona Decideix, 51 observadors internacionals, més de 300 meses electorals i tots els mitjans parlant de tema des de fa setmanes. La flamarada d’Arenys de Munt no s’ha apagat en aquest any i mig, tot el contrari. Hi ha hagut moments en què el dubte ens ha rondat, especialment per les dificultats al cinturó i amb els índex de participació baixos a Lleida i Tarragona. Badalona ens vam retirar a temps, vam preferir quedar-nos en el Badalona reflexiona, en un acte de maduresa molt més valent que popular. Però aquest final a Barcelona fa pensar que David Miró, sotsdirector de l’ARA, té tota la raó en dir, al seu Bitllet, ai`xo de : “però l’èxit principal és que es podia organitzar una cosa així sense que s’acabés el món, amb normalitat i bon humor. José Maria Aznar diu que no es poden minimitzar les consultes. I jo, en aquest cas, no hi podria estar més d’acord” Igualment dic!

usap, el rugbi, esport català?

Diuen que el rugbi és un esport bèstia jugat per senyors, que la camaraderia i sentit esportiu entre jugadors evita que mai s’arribi a la beligerància entre els diferents equips (jugadors i seguidors inclosos) a què s’arriba, per exemple , en el futbol (que hi ha qui diu que és un esport de senyors jugat per bèsties). Els de l’USAP han escollit com a sómbol el RUC CATALÀ, i diuen que és pel caràcter (no violent, però tossut, obstinat, fort, treballador…) No sé si és cert, però reconec que amb els anys he anat simpatitzant més amb un esport que a casa nostra podria actualment és esport minoritari, i que no rep l’atenció mediàtica ni mou les finances que mouen els esports reis (futbol i bàsquet, i, poca cosa més).
Segurament l’emoció i la sorpresa d’escoltar l’estaca cantada en un estadi, i tot el que això comporta, com expressava fa temps en aquest apunt “a perpinyà es canta en català” hi té alguna cosa a veure. Som un país que busca referents i mitjans d’identificar-se diferencialment, cada cop més. No conec ben a fons la tradició del Rugbi a casa nostra, el seu arrelament actual, però en el seu moment la mirada catalana cap a Europa va portar a la potenciació d’aquest esport, i la Santboiana, per exemple, va ser de les fundadores de la Federació Internacional (segons m’explica el meu pare). Un reportatge de Tv3 fa poc, a l’entorn del gran esdeveniment d’avui, m’hi va fer parar esment. Potser tot això portarà a algun lloc, però si ens hi ha de portar caldrà que, d’alguna manera, es mogui fitxa…
Mentrestant, m’alegra la victòria i l’ambient viscut avui a l’estadi. Encara que sigui per l’esport, de moment està bé que massivament es conegui que malgrat ser a França, Perpinyà és País Català.

també era dissabte, com avui, i fa sis anys

Era un dissabte, com avui. També lluminós com el d’avui.  (segueix)

La nit abans vam anar a casa els pares, a instal·lar-los aquell aparell de DVD que feia temps havien comprat però no encertaven a fer funcionar. Abans aquestes coses els les resolia en Dani, el manetes de la família. Vam estrenar-lo mirant el DVD d’Homenatge a l’Ovidi Montllor, en aquella tele posada damunt un invent giratori que el meu pare va enginyar-se per adaptar la casa a les noves necessitats: la rampa s’emportava mig menjador, i la cadira de rodes necessitava molt d’espai per transitar amb comoditat. Les reformes i canvis de lloc del mobiliari volien imaginació i astúcia, i en això el meu pare era un crac.

La meva mare admirava tota la Nova Cançó, però a l’Ovidi li tenia devoció expressa. Vam xalar als acords de la fera ferotge i de teresa (com em commou el nom de Teresa!) i de tantes imatges emotives, i de tots els tons de la seva veu; vam xalar i ens vam emocionar, vam plorar totes dues, plegades en aquella complicitat tan íntima que la malaltia enfortia. Fer feliç la meva mare, en aquell marc cruel, s’havia convertit en un objectiu prioritari que sumava l’esforç de tota la família, compaginant com es podia inquietuds i calendaris. 

Era dissabte, com avui, i feia un dia radiant, també. Havia passat bona nit, malgrat les descompensacions de tensió que vam estar controlant fins tard del vespre. Es va llevar tan serena i contenta, tan compensada, que no vaig tenir recança en anar a les Jornades de Diversitat a l’Aula a la UB, llavors que estàvem en el final dels TAE i principi de les Aules d’Acollida…
Va ser tornant-ne en animosa conversa amb companys de sempre i noves troballes que just al sortir del túnel del Clot, enmig la llum d’aquella primera hora de la tarda, una perduda al mòbil em portà al desconcertant misstge del meu pare: “si pots passar per casa, que m’ha trucat la Marlen que no pot despertar a ta mare”
S’havia llevat tan bé que el meu pare no va tenir recança de fer una escapada a Vilanna, per al manteniment de la casa. “Vigila i no triguis” l’acomiadà ella amable i ben conformada, contenta de poder seguir conservant Can Solé, la masia estimada. Patidora com era, només demanava que ell tornés aviat, que l’enyorava. Després d’esmorzar va llegir-se el diari i va conversar una estona amb aquella dona forana que ja s’havia convertit en una més de la casa. Diu que li parlà d’unes flors molt boniques, que estava dolça i tranquil·la, sense queixes pel dolor, sense patiments ni angoixes. S’adormí al sofà estant, boi asseguda, amb el diari a la falda, com feia sovint, com altres vegades.

Després de Badalona el trajecte mai s’acabava. Passat del Cristall la vista albirà signes del drama. Del tren estant i en la quietud d’aquella hora assolellada, l’ambulància a la porta m’impedia respirar a fons per anar entomant tot el que arribava. De l’estació de Montgat a casa vaig córrer sense aturar-me, i em faltava l’aire. La casa era plena de sanitaris, hi havia familiars que em parlaven amb la mirada i jo no veia res ni ningú. M’hi vaig abocar “mama, mama, ja estic aquí, tot anirà bé, estic amb tu”, però estirada al sofà dormia en un son profund, no es despertava…
Hores d’ara ja deviem fer cap al Germans Trias, a la muntanya de Can Ruti, i abans d’arribar a mitja nit ens va acomiadar amb el seu darrer sospir.

Sovint sento que voldria haver estat asseguda en aquell sofà tot el matí, i no haver-me perdut les darreres paraules; però no caic a la trampa. M’aconsolo evocant l’encert d’haver instal·lat per fi el DVD aquella nit, però tampoc caic en aquesta trampa. Em consola de debò la suma de tantes coses que tots plegats vam fer possible en l’acompanyament de la seva malaltia i el seu final, i en l’acompanyament a la vida sencera. (ho expressàvem en aquest bonic text de comiat, que vaig publicar a avui seria el seu aniversari). I sé que l’enyor real, sentit, tots l’anem recol·locant per seguir vivint sense encallar-nos, i encara que ens emocionem parlant-ne, en molts moments (especialment dur quan és en Frederic qui la demana, i en parlem amb ell, però no calla!) sabem que és vivint amb un dol ben resolt que de debò li fem homenatge.

Al cementiri avui només hi aniré de forma virtual, des de l’hora dels morts que rellegeixo, i amb el meu pare, feixuc com mai, en parlem una mica, però poc. Era dissabte, com avui, la mateixa llum, i ara som a la mateixa casa. Sis anys són molts, i no són res. La gent va marxant i ens nodrim de les seves petjades.

normalitzar la diversitat funcional des de tv3

Trobar sèries amb personatges diversos que normalitzen la diversitat, sigui per orientació sexual, per diversitat funcional, per procedència, per creença, per tipologia de família, per…/… és un gust i un bon servei a la comunitat.
Trobar-ho amb un tractament acurat, totalment integrat dins la història i fora del risc de caure en estigmatitzacions o en paternalismes, és un exercici de responsabilitat amb conseqüències molt positives de cara a millor la inclusió social i la convivència en la diversitat, i de cara a acompanyar a milers de persones que viuen en íntima solitud les complexes vivències de la diversitat en el si personal i familiar.
En Narcís de Poble Nou va ser un encert molt valorat. Polseres Vermelles també està fent una gran feina. I me’n deixo molts. Però no em puc estar de pensar-hi i celebrar-ho avui, ara, després de veure l’endemà dedicat a una família que té un fill amb autisme. (segueix)

En aquest cas no és una sèrie, però aquest tipus de programes ajuden
molt més del que sembla a simple vista.

La nostra té molts defectes,
però s’ha de reconèixer que en alguns aspectes és realment una televisió
de qualitat.

(Aquí alguns dels vídeos que s’han emès des de tv3 en format documental relacionats amb l’autisme, amb la diversitat funcional, amb el retard mental, amb el síndrome de down, amb la discapacitat física, amb el dèficit visual, amb el dèficit auditiu, només per tenir a mà alguns exemples.)

dolors flamerich, una dona de conte

A la Dolors Flamerich la vaig conèixer d’aprop el setembre del 2008, en una experiència de somni: a l’Alguer, on hi anava per primera vegada (podeu llegir l’alguer en el record, l’alguer al cor), i en unes jornades de formació on tot girava al voltant dels contes.
Fins llavors ella era per a mi un nom conegut i reconegut en el món de la immersió lingüística, una excel·lent professional amb qui compartia la feina de LIC (assessors en llengua, interculturalitat i cohesió social, un servei educatiu innovador que encara no se sap si es consolidarà o no…) i una persona que s’endevinava interessant i amb personalitat visible. Però no havia tingut l’oportunitat de compartir-hi massa res ni en el terreny personal ni en el professional, no teníem vincles més enllà d’una bona complicitat per la feina, i d’una bona sintonia empàtica.
L’Alguer va ser un regal, un autèntic regal. (segueix)

insisteixo, cap acte públic en un local inaccessible

La meva insistència es fa incòmoda, ho sé. És una denúncia que deixa en evidència. Sempre és més fàcil mantenir el posicionament davant les administracions, organismes oficials o empreses que no pas fer-ho davant d’entitats i d’associacions que són altruistes. Moltes vegades associacions amb finalitats solidàries o de transformació social… Però cal actuar amb coherència, sempre. Per antipàtic que resulti.
A aquestes alçades fer actes públics en locals inaccessibles és col·laborar amb un sistema que exclou una part de la població, que la manté segregada i relegada als àmbits que posen èmfasi en el seu dèficit i augmenten la seva discapacitat. És col·laborar amb un sistema que no obre les portes a la participació plural, en àmbits transversals, als veïns i veïnes amb problemes de mobilitat. Malgrat existeixen els instruments per fer-ho. (segueix)
Instruments per combatre l’exclusió per barreres n’hi ha: instruments legals, i instruments físics.
Però lamentablement, tal com he dit altres vegades, seguim essent invisibles.
Invisibles als ulls dels governants, que apliquen la normativa lentament, o fins i tot no l’apliquen (alguns exemples recents…)

Invisibles als ulls de moltes organitzacions, que no inclouen aquesta reivindicació dins les seves prioritats de lluita, ni actuen per canviar aquesta situació de discriminació.

Invisibles als ulls de moltes associacions veïnals, o socioeducatives, que no es fan seva la necessitat i no s’adonen que la solució accessible beneficia a la totalitat de la població, ni s’adonen, segurament, que amb un edifici amb barreres estan excloent gran part d’aquesta població igual com amb un espai públic amb barreres es vulneren drets bàsics a molta població…ni s’adonen que per ser la veu de totes les veïnes i veïns han d’incloure les reivindicacions de les persones amb diversitat funcional. O potser se n’adonen, però no en fan una prioritat o pensen que no poden fer res per modificar aquesta situació. De vegades la invisibilitat fa oblidar que les persones amb diversitat funcional també són veïnes i veïns, ciutadanes i ciutadans teòricament amb els mateixos drets. És un peix que es mossega la cua: la falta d’accessibilitat no els permet participar ni fer-se visibles, no fent-se visibles la societat s’oblida de la vulneració dels seus drets. L’excusa de que el local és antic no val: s’ha d’incloure el canvi de local o la seva adaptació per fer-lo accessible a les prioritats reivindicatives i propositives, i s’ha d’incloure l’accessibilitat de l’entorn, de l’espai públic, a les prioritats reivindicatives i propositives. Reivindicar i actuar. No es pot tancar els ulls davant aquesta vulneració, perquè és perpetuar i normalitzar una discriminació.

Invisibles també als ulls de moltes formacions sindicals i polítiques, que es mostren explícitament a favor de la pluralitat i la igualtat de drets de totes les persones sense cap mena de discriminació, i en canvi no posen atenció en aquest aspecte tan funcional, tan concret. Ni émfasi en aquesta lluita. Sembla una reivindicació de segon o tercer ordre, o fins i tot és una reivindicació inexistent. I no sempre es practica amb l’exemple, vetllant per l’accessibilitat a tots els actes organitzats, ni es mostra prou sensibilitat ni acció decidida en aquest sentit.

És una invisibilitat que dol, en general la gent està cansada d’haver d’estar sempre reclamant, sempre vigilant, sempre recordant que sisplau no s’oblidin que cal assegurar l’entrada de tothom. Cansa, entristeix. A mi em segueix dolent molt personalment. Per això segueixo, insisteixo amb la meva deobediència, no assistint a cap acte públic que es faci en un local inaccessible. Quan vaig començar fa ja deu anys la meva posició es referia només a actes en locals municipals, o d’organismes de l’administració pública: en deu anys les coses han millorat, però no pas com caldria! És lamentable que en deu anys s’hagi avançat tan poc. Els locals on s’ha avançat menys són la majoria de seus socials d’entitats, alguns són locals també municipals, no hi ha una política valenta per intervenir en aquest tipus d’edificis.

De vegades la meva postura a alguns els sembla exagerada, o inútil, sembla feta per molestar. Reconec que és una postura que assenyala. Però no és exegerada, perquè em conformo amb mesures provisionals, encara que siguin d’aquelles de treure i posar que també discriminen, però almenys possibiliten l’accés (com han fet al Círcol Catòlic, per posar un exemple que vaig fer servir aquest dissabte mateix al Vespre de Versets…)

Crec que la societat del segle XXI, i concretament la Badalona de totes i tots, no es pot permetre que les coses importants que passen a la societat civil, els seus actes festius o reivindicatius, accions de construcció participativa, culturals o associatius, polítics, literaris, lúdics… actes fonamentals per a la vida ciutadana, per a la dimensió socials de les persones, siguin accions que exclouen explícitament una part de la població per les condicions físiques del lloc on les fem: un espai públic o és apte per a tothom o és com si no ho fos per a ningú. Segurament amb algunes excepcions comprensibles: és cert que la pròpia orografia d’alguns barris ja els fa inaccessibles i difícils d’adaptar en moltes zones de la ciutat. Segurament amb un ordre de prioritats que segueixi certa lògica: és cert que abans de fer accessible l’ermita de Sant Onofre, per posar un exemple, hi ha altres prioritats més significatives per al pols participatiu ciutadà i per als drets del dia a dia (la mobilitat bàsica per carrers i places!)

Per això no hi vull renunciar al meu posicionament, per minoritar que sigui i per incòmode que resulti: d’alguna manera, encara que sigui a petita escala, és una postura que desvetlla algunes consciències, que en alguna mesura trenca la invisibilitat…

i alguna vegada fins i tot he aconseguit que es modifiqui la seu on es realitza algun acte, que s’adquireixi un compromís d’adaptació, o que es forci una mesura d’accessibilitat 😉

com en els contes, dolors

Com en els contes que ens feies viure amb l’emoció a flor de pell, la teva presència planarà per sempre més en el nostre paisatge, i es farà sentir més quan el vent bufi i faci sonar les canyes que, convertides en flautes, cantin secrets i misteris; o quan escampi amb brisa suau damunt la immensitat del mar polsim màgic de raigs de llum astral esmicolada, omplint-lo de miralls que, com lluernes fugisseres, es gronxen en les ones un matí assolellat o una nit d’intensa lluna plena (segueix)


Com en els contes que ens feies viure com a motor per a descobrir i estimar la llengua, una nova llengua o la nostra llengua heretada, la teva gràcia per enredar la mort una i altra vegada i fer-la esperar i allunyar-la, quedarà per sempre més en el nostre equipatge, evocant la teva tenacitat i fortalesa, el teu rostre somrient i la teva paraula amable. Qui pogués, Dolors, a la mort, tornar a enganyar-la!

Intento retenir les llàgrimes asseguda a la meva taula
de mestra, davant dos alumnes que s’han quedat a recuperar feina durant
l’hora d’esbarjo. He mirat el correu, i he vist el missatge… Escolto el brogit que puja del pati, i voldria parar
el món uns instants, voldria cridar, parlar-los de tu, explicar-los un conte en
homenatge. I plorar totes les ganes que en tinc. Però es fa tard i aviat
tocarà començar la classe. Tocarà posar presència d’ànim davant
d’aquests joves a qui intento ajudar a desvetllar el gust per aprendre, i a
descobrir  i estimar la història i la parla de la nostra terra.
Descobrir, estimar, una terra, una parla,… Dolors, Dolors Flamerich, ens queden tantes coses de tu, i tantes per fer-ne…

Les dues grips d’aquest hivern m’han fet postposar la propera visita, per
prudència – tan vulnerable era el teu sistema inmunològic! – i em pesen els presents a punt de solfa que quedaran orfes. M’aferro a la màgia i la força de la darrera estona plegades, – tampoc fa tant, intento consolar-me debades -,  la mateixa màgia i força amb què embadalies
infants i adults tot fent-los viure el poder creatiu dels contes,  la màgia i el poder que converteix el dolor i les males notícies en intensitat d’amor i donació, i l’asèpcia i fredor d’una
habitació hospitalària en la càlida riallada plena d’il·lusions i
energia, malgrat sentir rondar la mort ben a prop…qui pogués tornar a
enganyar-la, Dolors, com en els contes, qui pogués tornar a enganyar-la!

Voldria tenir la Flor romanial a les mans i fer-te un beuratge, i desvetllar altra vegada els teus ulls adormits. Que no arribés encara aquell  moment en què diem que vet aquí un gat, que s’acaba el conte, que no arribés, Dolors, que tot fos un miratge.

Però ens toca ser com els valents de la història, els que afronten els reptes amb coratge i determinació. Ens toca assumir que a la mort l’has guanyat amb la vida que has portat, amb el teu mestratge que viu en centenars, milers de mestres i criatures, mestratge professional i mestratge humà, lliçons de vida; i l’has guanyat en les vivències de tots els qui has estimat, en les paraules i el gest dels teus fills, dels teus nets, dels teus familiars i amics, dels i les companyes de feina…de tots els qui et farem viure en les petjades que ens has deixat. Però que és aquest el triomf, no un altre. Que ens haurem d’acostumar a no tenir-te, només pensar-te. I que serà dur trobar-te a faltar!