la distorsió dels espiells (1)

Encara que antigues i molt usades, hi ha dues imatges que faig servir per encapçalar moltes formacions i xerrades. Són vigents i no em canso de reiterar-les. Emanen sàvies ensenyances per prevenir el pensament únic i l’amenaça contra la democràcia. Prengueu-les com a petits escuts per repel·lir la pluja d’àcides metzines que intoxiquen l’ambient. Totes les defenses són poques. La fàbrica d’armes contra la dissidència està a ple rendiment. Els relats de consigna unívoca es detonen per terra, mar i aire; armes  de destrucció massiva que adoctrinen i trastoquen els sentiments.

Us presento la primera. La jove i la vella, o la vella i la jove.

La jove i la vella, imatge per experimentar la percepció visual, és un clàssic per il·lustrar – entre moltes altres coses – que una mateixa realitat pot ser llegida des de diferents mirades i extreure’n conclusions contraposades, i que només quan es té en compte la totalitat d’opcions s’està encertant en la descripció. Apliqueu-la a la capacitat de posar-se al lloc/punt de vista de l’altra, a la de llegir qualsevol realitat com un sistema complex subjecte a pluralitat de lectures, o a la capacitat de qualsevol element de ser alhora dues o més coses diferents, segons el context.

No acabaríem mai d’estirar-li el fil, dóna joc per a molt. És un exercici sensorial molt útil perquè és fàcil aconseguir veure les dues dones un cop sabem que existeixen, i això obre la ment a les reflexions. Us proposo una altra metàfora: totes dues dones hi són, la jove i la vella, no n’hi ha una que tingui més dret a ser-hi que l’altra. Existeixen. I si n’esborréssim una desapareixeria l’altra. Apliqueu-ho a l’anomenat conflicte territorial entre Catalunya i Espanya. El món polític, judicial i periodístic hauria de prendre algunes dosis d’aquesta imatge. Com si fos una vacuna. Llàstima que el nacionalisme espanyol al poder  – polític, judicial, econòmic i mediàtic – no està per exercicis d’empatia democràtica, i no accepta res més que la unilateralitat quan es mira la imatge. I és una mirada unilateral que pretén esborrar una de les dues dones, eliminar-la. I que manté que només una té dret a viure en el quadre.

El nacionalisme espanyol al poder s’ha conjurat per fer desaparèixer una de les dones de la imatge: la que representa el caràcter plurinacional de l’estat, el dret dels pobles i les nacions a autodeterminar-se, la significativa voluntat federalista del conjunt dels pobles de l’estat i la tossuda i majoritària voluntat independentista del poble català. Una dona que representa també el dret a dissentir, a protestar i a defensar la pluralitat, representa els valors democràtics essencials. Representa poder qüestionar la Monarquia, defensar la República i voler acabar per sempre més amb l’herència franquista del règim del 78. Representa poder plantejar amb serenitat que aquella Constitució del 78 ja ha caducat i cal un nou procés constituent. I representa qüestionar-se el model econòmic, els oligopolis, el capitalisme ferotge, els privilegis d’uns quants asfixiant la vida de la majoria. Aquesta dona representa  l’ecofeminsme, i representa…Tot això volen carregar-se. I potser pensareu que no pot ser que la mateixa imatge ho representi tot alhora. Però sí, va tot junt, per això fa tanta nosa.

Només volen una dona, la que representa la unitat d’Espanya per sobre de tot, la que no reconeix ni respecta la història dels pobles i nacions, la que no reconeix la possibilitat d’un estat federal, ni el dret d’autodeterminació, la que nega, reprimeix i persegueix  la voluntat majoritària del poble català de decidir el seu futur, i la que castiga amb violència policial i venjança judicial impròpia d’una democràcia  la voluntat d’independència expressada de forma pacífica, persistent i creixent per una gran part del poble català. Però no només això. Aquesta dona també representa la voluntat d’imposició sense respectar l’essència de la democràcia, representa la persecució de la dissidència, representa la mentida i les clavegueres posades al servei de la persecució ideològica. Representa dir defensar una Constitució i fer-la servir d’escut, quan molts dels drets que reconeix (treball digne, habitatge…) no han sigut mai una prioritat. Representa mantenir una Monarquia anacrònica hereva del franquisme, posar  l’estat al servei de l’Ibex35 i no del poble, representa preservar els privilegis de la minoria gràcies a asfixiar la vida de la majoria…Tot això volen que sigui l’hegemonia intocable.

Es pensen que esborrant-la s’acabarà el problema. Però obliden que és absolutament impossible esborrar-la. Poden pretendre obviar-la, negar-la perquè la majoria de gent no la descobreixi, però no per això desapareixerà del quadre.

Us funciona la metàfora? Podeu deixar comentaris!

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

temps d’escriure

Com si estrenés la casa, respiro la tarda guaitant-li els racons. Em passejo per la llum de les finestres, em submergeixo en els sorolls del carrer, que les travessen, i n’inspiro les olors. A poc a poc, com si la descobrís de nou, se’m fa estranya i coneguda alhora. Unes hores, jo, sola, a casa. Dissabte tarda. Sense agenda. I procurant no sentir-me’n culpable.
A poc a poc els ritmes vitals es van compassant altra vegada. I puc començar a sentir, al cap i al cor, i no ha estat fàcil, que no té perquè ser faltar a res tenir en algun moment unes hores pròpies totalment desocupades. Sense un destí previst ni fora ni dins de casa. I que ni tan sols cal que siguin destinades expressament a desconnectar, descansar, conciliar o ressituar-me. Senzillament és temps per gestionar com em plagui. I em plau, amb ganes, asseure’m a l’ordinador i per enèsima vegada entrar al bloc, i pensar que ja seria hora de revitalitzar-lo. Que no pot ser que el darrer article sigui del juliol de 2017, i parlant de la mort del pare. Amb tot el que ha arribat a passar des de llavors fins ara, tot el que hem viscut, i jo, al bloc, de tot plegat, no hi he deixat la més mínima petjada. Ho he fet en twits, entrevistes, notícies, articles propis i articles d’altres, ja ho sé. Però el meu bloc ha estat aquí en silenci, tot aquest temps, com si fos obsolet. I tinc ganes d’escriure, sí. Moltes. Moltes coses a dir. Però en tots aquests anys alguna cosa m’ha privat fer-ho des d’aquest finestral. Potser era la incertesa de si podria mantenir una constància dins el ritme trepidant que portava, perquè per escriure com ho he fet sempre des d’aquest bloc – de maceració lenta – calen uns espais que no he tingut fàcilment. O potser pels dubtes per l’encaix del que projecto en el bloc amb el meu rol públic, especialment mentre era alcaldessa. L’encaix entre la Dolors més personal, en el meu estil d’escriure,  i la Dolors amb rol polític. No ho sé. Però en tot cas ha estat així, i en aquests quatre anys i mig, des de la meva decisió de passar a la política institucional només he publicat una dotzena d’articles! Dotze en quatre anys!

Nova etapa doncs. I no és pas que ara no tingui feina i preocupacions, no. Però és un altre ritme, no puc negar-ho. Segueixen els neguits, dedicacions i energia esmerçada. Segueix el sentir-se al servei de la ciutat i del país les 24 hores del dia, sense horaris, el tenir al cap tots els problemes, preocupar-se i implicar-se. I treballar. treballar molt, posar-hi hores i colzes. Però res és comparable al ritme trepidant dels darrers anys, dels darrers mesos. Segur que publicar segons quins articles al bloc també serà fer feina, però em sento amb menys incertesa alhora de mantenir el compromís d’un ritme que faci sentir el bloc altra vegada viu.

S’ha enfosquit la llum de les finestres, i els sorolls del carrer ja en són uns altres. Aviat enllaçaré amb l’agenda de ciutat, d’avui dissabte 14. No faltaré pas a la ballada de sardanes per commemorar el 75è aplec a Badalona, avui a la Plaça de la Vila a les 21h. Moltes ganes de ser-hi, de compartir, retrobar, escoltar, i de ballar!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

farem un altre funeral

Avui, divendres 21 de juliol, a les vuit del vespre, farem un altre funeral. Sí, i potser no serà el darrer. Avui farem un altre funeral i anirem mirant de tancar aquest primer cicle del dol on cal seguir fent lloc a la necessitat de plorar-te. Com més gran em faig més valoro el paper dels rituals de dol. No cal que siguin estereotipats ni hegemònics, serveixen els improvisats, els íntims, els inventats. El cas és fer lloc a l’expressió del dolor d’haver-te perdut i fer lloc a l’expressió del reconeixement, l’agraïment, el goig i l’amor d’haver-te tingut. Mirarem d’anar tancant aquest primer cicle del dol on el pensament que impregna totes les hores de la vida que passa em duen a tu un moment o altre. Inevitablement. Les converses que ja no tindrem, comentant l’actualitat política o el darrer llibre llegit, els llocs que ja no visitarem, les sortides que ja no farem.  Avui farem un altre funeral i aquesta vegada serà a Santa Maria, a Badalona, la teva segona pàtria local. O primera, de fet, sempre ho deies, meitat i meitat. Montgat va ser primer, però Badalona va ser més temps.

Aquests dies estic intentant acabar de llegir el llibre que vam començar junts a l’hospital, tants pocs dies abans que morissis. No m’ho semblava pas que faltés tant poc, llavors… Aquells dies a l’hospital, llegint aquest llibre d’història i estima de la Badalona compromesa amb la cultura i els drets, la Badalona associativa, revolucionària però no tant, o no prou, la Badalona dels oficis que creixia, de les contradiccions, la dels besavis enamorats malgrat ser un carlí i una republicana… pensava en tantes coses que m’has donat, en tantes portes i finestres obertes, tant d’impuls per ser com sóc…

Encara no sé quina presentació faré avui, i per preparar-me m’he rellegit la del 10 de juny, a Montgat, no, avui diré altres coses. Però m’agrada recordar-la i tenir-la present…

“Ens tornem a aplegar aquí, als Claretians, amb el pare Jaume, i ho fem aquí malgrat és un lloc petit, i ho sabem, però és important pel simbolisme que té per la nostra família i especialment pel nostre pare. En ple franquisme, quan religió i política anaven dissortadament de bracet, les persones creients que tenien idees progressistes i que creien en l’essència revolucionària del cristianisme buscaven com fer compatible aquella fe i tradició religiosa heretada en el si de la família, i les pròpies conviccions; buscaven, i trobaven, alternatives com aquesta, una comunitat religiosa que als anys setanta del segle XX impulsava un concepte obert i modern, de compromís comunitari, de valors humans i construcció de justícia social, de certa rebel·lió amb les formes i de reivindicació d’una església del i pel poble, un espai en el que ell, en Pere, i tots nosaltres, hi vam encaixar, ens hi vam identificar; i vam créixer en valors, compromís, humanisme. El que significa aquest espai comunitari en la nostra vida familiar, més enllà de si les nostres trajectòries diverses es mantenen dins o fora de la fe i més enllà de si manifestem més o menys grau d’incomoditat amb la jerarquia de l’Església, el que significa aquest espai en la nostra vida familiar i personal ens inspira un profund respecte. Perquè és un indret rellevant en el mapa de les nostres emocions i de la construcció de les nostres idees. I per això hi tornem cada vegada, perquè és una referència. En Pere era un home d’idees pròpies, creatiu, buscador de la veritat, intel·lectual, inconformista, crític, resistent. Alimentava i ha alimentat tota la vida la seva fe i la seva saviesa llegint els grans pensadors universals, polítics, filòsfs, economistes, sociòlegs, pensadors profundament creients i pensadors agnòstics i laïcistes, es feia preguntes i buscava respostes, en la fe i més enllà de la fe. Són molts els valors que hem après dels nostres pares, i el que simbolitza aquesta capella de Can Santana sintetiza una part essencial: la importància de la vida comunitària i l’aplicació pràctica dels valors del cristianisme com a eina de trasnformació social. Després cadascú ha metabolitzat aquests actius en forma diversa, i la vivència religiosa s’ha transformat, en alguns casos ha mutat. Però aquest principi ha impregnat la nostra sava per sempre. Per això, per respecte a ell però també a nosaltres, avui som aquí, amb el pare Jaume Sidera, el seu consultor teològic i gran amic, el conciliari de l’equip de matrimonis amb qui s’han continuat relacionant sempre més, i aquí agraïm profundament la predisposició per ser amb ell en els darrers moments de la vida, i ara avui, en aquest comiat, en la mort.”

 

Publicat dins de General, morim perquè vivim | 1 comentari

,

,

Publicat dins de General | Deixa un comentari

la revolució antimilitarista pendent

Lluites Compartides, aquesta encertada campanya que ha dut a terme en els darrers mesos Òmnium arreu del país, amb centenars d’entitats, rescatant la memòria i posant en valor l’essència de compromís i lluita que defineix el nostre poble i que explica la nostra història, m’ha portat a remenar els records i aprofundir en les reflexions al voltant de l’antimilitarisme. Dijous passat, convidada per Òmnium Gràcia,  vaig tenir l’oportunitat de seure al costat de Pepe Beúnza, Jordi Armadans i David Fernández per protagonitzar, dinamitzat per Mónica Terribas, un interessant diàleg al voltant de les lluites per la INSUBMISSIÓ a la mili, l’antimilitarisme, l’objecció de conscièmcia… el final de la mili obligatòria, la campanya anti Otan, el No a la Guerra etc etc etc. Lluites pacifistes, antimilitaristes, antiarmamentistes… Aquest any que en fa 40 del naixement del M.O.C. i que en el marc del debat constituent un futur sense o amb exèrcit està damunt la taula,  però sobretot aquest any que seguim vivint tan d’aprop el drama de les persones refugiades,  i que la devastació de les guerres segueix tenyint de sang, horror i pessimisme cada dia de les nostres vides per poc que aixequem la mirada cap al món, aquest any la retrobada i la deliberació va ser molt i molt oportuna.

Un futur amb un altre model de seguretat, sense exèrcits i sense guerres és possible, sí. Però cal lluitar-lo, llaurar-lo, perseguir-lo, construir-lo. La cursa armamentista i el negoci de la guerra en conjunt és un dels invents patriarcals més mortífer i destructiu que existeix. I més lucratiu. És una de les eines més potents per mantenir els pobles sotmesos i les classes treballadores empobrides. És un sistema que perpetua les desigualtats i tenalla la llibertat. Manté la por i la submissió. Les guerres i l’armamentisme en conjunt són un invent humà, i només cal posar la intel·ligència i voluntat humana per desmantellar-lo, i fer hegemònic un sistema alternatiu per dirimir conflictes i preservar la seguretat.

Cal posar a l’agenda de les polítiques transformadores aquest objectiu com una prioritat, i començar a fer feina partint de tota la que ja tenim feta, i comptant amb les estructures de coneixement i lluita existents.

 

(segueix)

Publicat dins de General | 2 comentaris

Badalona no és racista

Badalona no és una ciutat racista, però en els 2 anys de campanya i els 4 anys de mandat del PP d’Albiol  s’hi han promogut idees i s’hi han practicat polítiques autènticament lepenistes que han trencat la convivència, han fomentat divisió i han atiat i permès la xenofòbia i la tebior davant el racisme. Plantejaments i polítiques discriminatòries avalades per l’hegemonia institucionalitzada que han deixat pòsit, i que un any i mig després del canvi de govern  segueixen impregnant alguns relats quotidians i actituds veïnals amb un alarmant to de normalitat.

Els insults i amenaces que ha rebut via xarxes o presencialment la regidora Fatima en són un exemple. I la tolerància per part del propi exalcalde Albiol i seguidors en la publicació de comentaris que fomenten l’odi i la intolerància en les seves xarxes socials en són un altre de ben documentat.

Però aquest pòsit nefast no impregna pas tots els relats, no pas tota la quotidianitat, no pas totes les actituds, i tant que no! Hi ha una immensa part de la població i de la societat civil organitzada que es declara anti-racista, la pròpia regidora Fatima ho viu en persona aquests dies: rep moltes mostres de suport al carrer i arreu, molts ànims i crítica pel que pateix. És una immensa part de la població i de la societat civil organitzada i enxarxada que creu, treballa, practica i defensa la Convivència en la Diversitat arreu dels carrers i places de la complexa, plural i diversa ciutat, barri a barri… una immensa part de la població i societat civil organitzada que fa molta i molta feina… però poc soroll.  Perquè ja ho sabem que fa molt més soroll un arbre que cau que no pas un bosc que creix, i que la ideologia racista en aquest art de posicionar relat de forma agressiva, de difondre mentides repetides i de fer de l’anècdota criminalitzadora una categoria té molt més ressò mediàtic que no pas la ideologia anti-racista, la de trencar prejudicis, desmuntar mentides i  defensar per sobre de tot el Dret a tenir Drets  sense exclusions. ja ho sabem que la pràctica vivenciada i ben positiva d’aquesta convivència diversa possible i anti-racista, ben present a tants entorns, començant per l’escolar, té menys impacte en la fixació de relats. I aquest handicap, el del poc soroll de lo constructiu, és un escull més que cal combatre sense por. 

Sense por, sense tebior ni mitges tintes, amb valentia rotunda.

Quan vam presentar el cartell electoral de Guanyem Badalona en Comú, amb la fotografia de les 5 primeres persones de la llista, vestides com vam escollir cadascuna i per tant inclosa Fatima Taleb amb el seu mocador indicador de confessió religiosa islàmica, algunes persones s’atrevien a dir-nos que allò era un error que ens faria perdre vots. Que era una provocació en una societat que havia caigut a la trampa del populisme lepenista d’Albiol que amb el racisme com a eina de poder havia aconseguit un gran suport. Aquesta és també una trampa, la típica trampa que ha portat bona part de la socialdemocràcia i de part de l’esquerra a desplaçar-se cap a la dreta en polítiques de migració, i a ser tèbia davant el populisme xenòfob . No, nosaltres vam ser valentes i sí, algunes persones escrivien insults damunt la seva imatge al cartell o fins i tot l’estripaven…però res d’això va impedir que la Fatima fos escollida regidora de Participació, i per cert, fent una molt bona aportació a la política municipal.  Una bona demostració de que Badalona no és racista.

Durant molts anys va existir aquell debat sobre si era convenient o no anomenar la bèstia pel seu nom. No s’anomenava el racisme pensant que fer-ho era invocar-lo. Ara ja hem comprovat com no fer-ho no evita la seva expansió, en tots els seus formats fòbics. Cal parlar-ne i desemmascarar els seus vincles. Vincles amb la ultra dreta, amb la demofòbia. Amb el totalitarisme. Amb el feixisme.

Cap tolerància, cap tebior, cap sí però… i aquí tocarà demanar valentia política a tots els partits per fer-hi front de debò.

Ara, des del carrer i des de la institució, tenim la responsabilitat  de combatre, revertir i transformar aquest pòsit que ha deixat el lepenisme albiolià. I ho hem de fer treballant molt constructivament des de la base, sí, però també amb la més absoluta fermesa en la tolerància zero davant les expressions de qualsevol forma de racisme o xenofòbia. Hem de recuperar l’hegemonia del discurs dels Drets Humans, de la Convivència en la Diversitat i de la condemna més absoluta a qualsevol gest o expressió d’intolerància diversofòbica.

I ho farem entre totes i tots.

Publicat dins de badalona és i aporta, General | Deixa un comentari

el sopar d’aspanin

aspabninNo volem caritat, volem justícia!

No volem caritat, volem justícia! Aquest era el clam que cridàvem en una de les primeres manifestacions badalonines que recordo tot just acabat el franquisme. La manifestació la convocava ASPANIN.  Érem a l’anomenada transició, llavors a l’Estat governava la UCD i calia començar a forçar canvis radicals en el tracte que les persones amb discapacitat havien rebut durant la dictadura.

No volem caritat, volem justícia!

És una frase que recordo sovint i l’he fet servir moltes vegades, també ara en aquesta nova etapa meva en què exerceixo com a política. Perquè segueix essent una frase vigent, molt vigent. Fent referència als drets de les persones amb qualsevol tipus de diversitat funcional o als de moltes altres persones que conformen la franja més vulnerable de la nostra societat carregada de desigualtats, la nostra societat no prou justa i no prou inclusiva.

Així vaig començar divendres, dia 29 de gener, la meva intervenció institucional durant el sopar d’Aspanin. Aquest any l sopar tenia un ressò especial perquè encetava els actes de celebració dels cinquantenari de l’entitat. I jo hi parlava, és clar, com alcaldessa. En aquesta nova etapa que visc la meva nodrida militància associativa de sempre em porta a un curiós canvi de rol en l’assistència a molts actes de la ciutat. I en el cas del de divendres, en aquest sopar, això em va passar d’una forma molt i molt especial,

Perquè com a sòcia activa de l’entitat, d’ASPANIN, vaig formar part fa una pila d’anys del naixement d’aquest format d’acte de l’associació en què es combinava la recerca d’un reconeixement social de la seva tasca  i alhora una font de finançament necessària basada en la solidaritat. Un sopar benèfic, vaja,,,El sopar d’aspanin. Aquest sopar, amb la seva comissió organitzadora… quantes peripècies! Per organitzar aquest sopar ens va caler fer molts equilibris en aquest punt de contradicció que comporta a les entitats de compromís social progressistes haver de recórrer a la solidaritat per obtenir finançament. I ens vam centrar en posar l’accent en el paper que juga aquest acte com a acció de suport i reconeixement de la societat badalonina a la important tasca de l’entitat. I a la seva causa.

Perquè hi ha drets que són bàsics, fonamentals i que haurien de ser assumits al 100% a través de les polítiques públiques. I en això ASPANIN va ser capdavantera des de l’inici , perquè tots els serveis que engegava des de l’associacionisme es treballava perquè fossin assumits per aquestes polítiques públiques. I es va rebutjar sempre, en la línia del crit que esmentava a l’inici (no volem caritat, volem justícia) basar el finançament en donatius…però aquests seguien fent falta!

Així doncs divendres, en aquest sopar que ja ha aconseguit fer-se un lloc en l’agenda local de la vida badalonina i en el que per primer cop hi vaig parlar com a alcaldessa (i no hi tenia cap paper com a sòcia organitzadora), jo  em sentia en família, però no puc negar que havia de contenir moltes emocions. El sopar és indestriable de la meva vinculació a l’entitat com a compromís familiar, ja que tant els meus pares com, sobretot, el meu germà Dani hi tenien una participació clau. I en Dani tot just fa un any que va morir, i va morir després dels 12 anys marcats per l’ictus cruel que patí mentre treballava per ASPANIN, precisament, entitat per a la que es va desviure… difícil no tenir-lo absolutament present i no  emocionar-se.  I què no dir de tantes i tantes altres persones estimades, habituals del sopar, que hi són absents per sempre, entre elles la meva pròpia mare, el sogre, alguns amics… jo no hi venia des del 2005. També, doncs, moltes persones retrobades amb qui s’han compartit vivències d’alta intensitat…! Així que cor fort i a controlar emocions, alcaldessa, divendres em sentia en família però em tocava complir el meu rol d’alcaldessa, amb dignitat, i així ho vaig procurar fer.

Quan una entitat com ASPANIN fa 50 anys hi ha moltes coses per dir, però estic segura que en tot un any hi haurà moltes ocasions per fer-hp. per destacar la trajectòria i les aportacions que l’entitat ha fet a la ciutat. Jo vaig fer un parlament breu, tenint en compte a més que era el tercer, doncs primer va parlar la presidenta, Maite Forteza, i després la Consellera de Treball Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. No era moment d’abusar del micròfon. Vaig fer només un tast. I en aquest tast vaig voler destacar una de les coses que més va significar ASPANIN des dels seus orígens, tal com ho expressa i remarca sempre el meu pare, en Pere Sabater, un dels socis fundadors i que ara és l’únic que resta viu. Té 86 anys, està força malalt però manté una gran lucidesa mental. Ell d’Aspanin sempre remarca que mai va ser una entitat endogàmica que lluités pels drets dels fills dels seus associats. Contràriament, va ser des dels inicis una entitat amb una clara visió de ciutat sencera on es treballava amb criteris universals, amb una mirada global entorn la problemàtica, les necessitats i les possibles solucions. Pensant en tothom, i en el futur, i en les prioritats, sense que aquestes responguessin a les necessitats dels fills dels socis més implicats. Un segell que li ha valgut aquest important paper en la configuració de model de ciutat.

Aspanin va ser també una entitat progressista en l’enfocament de la lluita pels drets de les persones amb retard mental. Una de les pioneres en deixar de fer la qüestació (recordeu aquelles guardioles i l’etiqueta PRO-SUB-NORMALS? vam editar un calendari que deia hi ha 365 dies l’any per lluitar pels drets de les persones disminuïdes) i de trencar amb models paternalistes, posant en marxa experiències innovadores que van arribar a ser model (inevitable recordar el “pis pilot”!)

Hem lluitat i hem guanyat entre totes i tots batalles molt dures. Superat injustícies. Perquè a finals del franquisme quan es parlava dels nostres germans o fills es deia que eren subnormals. Unes persones que en aquell temps vivien en l’absoluta marginalitat social i depenien única i exclusivament de les famílies. Excloses de tot servei. I va costar-nos molt però amb la feina tenaç de tanta i tanta gent, hem aconseguit anar millorant la seva qualitat de vida. I sobretot sensibilitzar la societat. De Subnormals vam passar a dir disminuits i després discapacitats però el més important és que ara ja diem PERSONES AMB. Perquè són primer de tot persones. I després parlem de la seva condició.

Ens queda molta feina per fer. I per això avui us dic que  entitats com Aspanin, que als anys 60 ja treballava pels drets de les persones amb discapacitat, són imprescindibles. En el seu format present, més d’entitat prestadora de serveis que associativa, segueix essent la referent.

El sopar va ser una oportunitat per agrair, per agrair-nos, tants anys de compromís de tantes persones. S’hi va fer un agraïment molt especial als familiars del primer president, en Josep Padrós, però extensiu a tantes i tantes famílies, directament “afectades” o no, que han fet gran l’entitat i la seva tasca. Entre elles el record per la Carme Grífol, sempre present.

Ho he dit en alguns mitings i entrevistes, i vaig fer-ne esment també en els meus mots. Considero ASPANIN la meva primera escola associativa i de compromís per lluitar contra la injustícia, on vaig aprendre com aquell qui diu des del del bressol, què és la força dels moviments cooperatius i comunitaris.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

30 de gener, tornem-hi amb el bloc!

cie postalEncetat el 2016 recupero el meu hàbit d’escriure al bloc. Coses per dir en tinc moltes. Temps no tant, però l’aniré trobant. Més enllà dels límits i la immediatesa de les xarxes, trobo a faltar aquest espai serè de maceració lenta per comunicar-me amb més profunditat amb totes vosaltres, les persones que em seguiu, les que em llegiu o em llegíeu…I amb mi mateixa.
Perquè escriure ajuda a endreçar el pensament. I ho trobo a faltar. Molt. Ara ja ni tan sols surt l’article al TOT, cert, de sobte aquell espai regular, de tants anys de compartir l’opinió, ha cessat. És lògic.

No m’he plantejat tancar el bloc i fer-ne un de nou. Tindria sentit, potser, perquè estic en una nova etapa. Però sovint rellegeixo els apunts antics, i alguns són tan vigents! I em segueixen explicant moltes coses. No, el mantindré. El mateix, amb el mateix nom, perquè jo sóc la mateixa. La Dolors de sempre.

I avui és un bon dia per fer-ho. 30 de gener. És el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP), un dia rellevant en la meva trajectòria i en la meva tasca com a mestra. Què se’n deu haver fet del meu Moodle del DENIP? S’omplia a vessar de comentaris de cançons, poemes, literatura, teatre, cinema o arts plàstiques contra la guerra i a favor de la pau. Moltes persones adultes que opinen a la lleugera sobre els valors de les persones joves quedarien sorpreses de la maduresa en moltes de les reflexions. Jo, per encetar l’activitat i presentar-la els passava La cançó del soldadet dels Manel. És una cançó que commou, sobretot amb les imatges del muntatge.

Trobo a faltar aquest contacte directe i tan vital amb les noies i els nois que creixen, descobreixen, maduren. Acompanyar-los en aquest procés és una de les professions més reconfortants que conec. També es pateix i es treballa molt i molt i molt, però m’agrada. M’agrada ser mestra! I d’adolescents! Doncs sí, per dura que sigui, sovint, la gestió diària… Ara estaríem amb això del DENIP i ja hauríem consensuat i autogestionat la decoració de l’aula, que s’apropa Carnestoles…Consens i autogestió, no us podeu imaginar en quina mesura m’és útil i molt, en la meva responsabilitat actual, l’eprenentage en gestió d’interessos i desacords amb adolescents.

I avui que és DENIP jo hauria aprofitat per enllaçar amb un altre Fòrum del Moodle, el de notícies d’actualitat, una altra de les tasques que m’apassionava, connectar-los amb la realitat del món i estimular-los a desvetllar l’nàlisi i l’esperit crític, a saber expressar opinió, fos quina fos, i a saber escoltar la dels altres. I debatre, amb respecte, argumentar, contra argumentar, argumentar! Pensar per si mateixos, sense sectarismes ni demagògia. Aquesta és una bona vacuna contra els totalitarismes i el populisme.  Avui l’estrella hauria estat, segur, l’acció #CIEmaimes. Hauria estat, segur, un debat molt i molt ric. Un debat d’aquells que cal moderar amb intel·ligència, amb valentia, amb mestratge.

M’ha semblat rellevant que l’acció #CIEmaimes s’hagi fet el mateix 30 de gener marcat amb el valor afegit de ser el DENIP. Perquè necessitem que el pensar globalment i actuar localment es concreti en posicionaments clars sobre la nostra realitat territorial. I el dolor i empatia que ens genera l’insuportable crisi dels refugiats a la Mediterrània – que sens dubte harà marcat la majoria de celebracions a les escoles –  s’ha de projectar sobre el que tenim al nostre carrer, a la nostra ciutat, al nostre país.

El tancament dels CIE és una reivindicació imprescindible. El del CIE de la Zona Franca de Barcelona un deure inajornable. Perquè ens cal construir un país que acaroni les persones que fugen de casa seva buscant un present digne; i dir no a un Estat que tanca els immigrants en centres d’internament’.

Sí, una bona data avui per tornar a activar el bloc. Ens hi anirem trobant!

 

Publicat dins de General | 2 comentaris

netejar, netejar, netejar… per canviar

Aquest és el meu darrer article a EL TOT.
Netejar, netejar… per canviar!

L’alcalde del PP que tenim a Badalona està molt motivat per netejar. Parla de netejar la ciutat de delinqüència i jo li diria, clarament, que al seu propi partit hi té molta feina. Delinqüents de guant blanc se’n diu, no? Aquests que roben fortunes, que trafiquen amb influències, que porten una doble comptabilitat i paguen en B per estafar a la Hisenda Pública. Sí, sense dubte cal netejar bé la ciutat, el país, l’estat… de tots els qui es mirin la política com un trampolí per aconseguir poder i per enriquir-se sense importar-los el patiment de la majoria de la població. Sense importar-los les desigualtats, les injustícies, la defensa dels Drets Humans. Comparin sous, comparin patrimoni. Comparin trajectòries empresarials. Diuen que el poder corromp… en tenim sobrades proves! Quin sentit té seguir funcionant amb models polítics i econòmics que no busquen l’equitat i el bé comú, que no eviten la corrupció política i que faciliten l’auge de grans fortunes lligades al poder, a la banca i a les empreses de serveis bàsics? Aquest model no funciona, és un model esgotat. Nefast. Que de delinqüents estafadors no n’hi ha només al PP? I tant que no, desgraciadament la corrupció esquitxa a per tot, també a altres partits – tot i que el PP guanya de molt – i el segon en el rànquing és el partit socialista, el PSOE. I la corrupció i l’estafa, l’abús de poder per enriquir-se impunement també esquitxa a moltes institucions començant per la Monarquia. El rei, un altre gran estafador. Que ningú s’escapa d’aquesta lacra? No, no és cert, hi ha polítics honestos. N’hi ha! Que a Catalunya encara està per aclarir l’abast del cas Palau i del cas Pujol? Que CIU també ha estat tocada? I tant, la corrupció no és exclusiva. Però el mal de molts no és cap consol ni justificació. I parlem clar, hi ha partits on la corrupció està imbricada fins al moll de l’os, a l’ADN… No ens enganyem. Encara que el concepte dretes i esquerres hagi deixat de ser l’únic concepte per distingir amb precisió les diferents ideologies polítiques, si comparem la corrupció entre les formacions de dretes i esquerres de debò, trobarem que l’esquerra de debò està molt menys implicada amb aquest tipus de delinqüència, i que té més capacitat per evitar-la i aïllar-la quan es produeix. Per què? Perquè la seva ideologia busca el bé comú per sobre de l’enriquiment personal. Superar la crisi que vivim ens ha de permetre fer les coses d’una altra manera. No repetir errors. Sí que cal netejar. Cal escombrar la corrupció i la falta de democràcia, cal escombrar l’abús de poder i la injustícia, les desigualtats. Cal un canvi, impulsat per la unitat popular, del poble. República significa que el poder rau en el poble. Doncs visca la república, visca el canvi. I comencem per Badalona, obrim un autèntic procés constituent! Netejar netejar, netejar, ja m’enteneu, oi?

Publicat dins de General | 1 comentari

la fràgil adolescència

Ho he sabut de sempre, però ara més. Quan tenia els fill petits ja hi pensava, i la temia. Ara reviso satisfeta el procés viscut i assaboreixo l’evident èxit. Sense por, acompanyo com puc, encara que sigui només amb paraules. Recordant com em van acompanyar i orientar a mi les paraules d’altres. No són només els fills i filles dels amics, familiars i veïnat. Són, sobretot, les i els alumnes que any rere any formen part dels meus neguits. L’adolescència és l’etapa amb més risc. Els humans menuts del nostre voltant als qui acompanyem en el créixer són vulnerables des del dia que estripen la placenta i eixamplen la vagina per sortir del ventre. Acabats de néixer la seva fragilitat és evident. En depèn la vida. Després són vulnerables en tots els aspectes, físics, psíquics, emocionals. Però no sempre ho sabem veure. Nosaltres com a adults acompanyants tenim algunes coses clares i d’altres menys clares, i en general ens en sortim. Uns més, uns menys. Com a pares, com a mestres, com a monitors, com a… educadors totes i tots al cap i a la fi.  Amb mil circumstàncies diverses. I sí, la canalla es fa gran, però fins que se’n faci del tot, fins que ja enfila el seu propi camí feliç i constructiu, amb seguretat, com pertoca, primer ha de passar aquest moment especialment complex. N’hi haurà d’altres a la vida de moments, però aquesta etapa es fa mirar amb tots els sentits. I sinó parleu amb famílies i professorat. És aquell moment en què cal ser-hi més que mai, no dimitir,escoltar amatent, donar suport i posar topalls sense atabalar, sense perdre el vincle, el diàleg, l’estima incondicional. No perdre’s en la confusió. Tenir molta paciència però no ser paternalista. Trobar l’equilibri entre el poc i el massa. Essent-hi amb la mirada, l’escolta i el cor ben oberts, i amb el paper d’adult guia ben present. Sense perdre la confiança. L’adolescència és un terrabastall identitari majúscul. Una zona de risc. Risc per a moltes coses, inclòs el risc vital (3a causa de mort d’adolescents a nivell mundial, el suïcidi, malalties alimentàries etc.). Risc de ser víctima de manipulació, sobretot en moments de fragilitat emocional (mort d’un familiar, separació traumàtica dels pares, greus problemes econòmics, moments aguts en les malalties mentals de familiars propera, ruptures sentimentals…) manipulació duta  aterme per un cap de banda, per un guia espiritual, per un familiar. Ser manipulat o mal orientat. En aspectes cabdals i en aspectes menys rellevants. Aspectes emocionals, de relacions familiars i d’amistats, en decisions sobre eleccions. En prioritats. En orientacions, en afeccions, en … per amics influents, per consignes publicitàries, per fonamentalismes, per adults ben o malintencionats. Fins i tot pels propis pares. Sovint cal un bon suport professional (psicòleg, terapeuta) per ajudar a transitar amb èxit per aquesta etapa. Un suport que no sempre es té.

Una societat que vol créixer forta i cohesionada ha de tenir cura dels seus adolescents, els ha d’educar per superar adversitats, els ha de procurar experiències formatives, lúdiques i convivencials interessants que els ajudin a créixer com a persones. i els ha de procurar suports per a la seva salut mental. Els ha d’ajudar a créixer amb sentit crític, ganes de participar, amb sentit de pertinença i amb un projecte vital que els estimuli constructivament. En la seva confusió identitària pròpia de l’etapa que viuen, les i els adolescents necessiten referents diversos dins i fora del món familiar. Necessiten trobar espais de participació on assajar diferents rols, diferents identificacions, fins trobar la pròpia. Necessiten experiències que els facin sentir feliços, segurs de si mateixos, que estimulin la seva creativitat, generositat i compromís, que canalitzin i transformin les seves frustracions, dols, neguits, pors, i sobretot la ira…. Que els vinculin amb la societat on pertanyen,trobant sentit a les seves normes, trobar sentit a les seves expressions culturals, o no trobar-ne gens de sentit, i crear,  inventar-ne de noves trobar camins per encaixar-les. No des de l’exclusió que tot ho corromp. No des de l’exclusió que et posiciona en  contra de.. Superant-la per crear i aportar. O simplement per fer-se un itinerari molt propi que porti  cap a l’èxit personal, acadèmic, laboral, social… La societat s’enriqueix amb la diversitat d’itineraris i projectes personals, no hi ha una única manera de tenir èxit…

Com a mestra d’institut que habitualment estic amb alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO i que en fer de tutora faig  immersió en molts processos familiars i personals ben complicats he pogut comprovar com en aquesta tasca d’acompanyar en el créixer sovint es fa un delicat i laboriós encaix de boixets  per salvar biografies del fracàs al que semblen predestinades.Són moltes les condicions adverses que envolten la vida d’un gran nombre d’adolescents, i sovint la sorpresa és comprovar com malgrat tantes adversitats la majoria tiren endavant. Com a persones, com a estudiants, com a veïns, com a ciutadans actius. Però sempre n’hi ha alguns que fracassen. Fracassem tots amb ells. No és fàcil.

No sé què ha fallat en les baules que han teixit el destí dels bessons de Badalona que han tingut tan protagonisme aquests dies. Què ha fet que decidissin – com ja temia el seu pare fa temps – anar-se’n a lluitar a la guerra, amb tan sols 16 anys. No els prejutgem, ja ho farà qui en tingui la responsabilitat. Però voldria posar un punt de relativisme en aquest drama. Aquest gir suïcida i destructiu en la vida d’aquests germans – si és que és així, jo, per si de cas, reservo sempre un espai a la presumpció d’innocència –  em sembla molt greu, però ni més ni menys que altres derives en les trajectòries vitals de molts altres joves que posen en greu risc la seva vida i la d’altres del seu voltant. Joves que opten per la delinqüència armada, o que trafiquen amb substàncies mortals; joves que maltracten les seves parelles, o les seves mares o avis, i que acaben fent-los mal. O matant. Evidentment que la sensibilitat plenament justificada que tenim tots davant el terrorisme internacional relacionat amb l’Estat Islàmic ens fa engrandir molt el dramatisme d’aquesta fets lamentables. Sens dubte la por a que entre els nostres veïns i veïnes hi hagi possibles terroristes o futurs terroristes és una por il·limitada, molt perillosa en ella mateixa. Confiem que funcionin els sistemes de control i que cap terrorista ni cap terrorisme se’n surti amb la seva. Per descomptat.

Però aprofitar aquesta por global per carregar contra una comunitat en general, com ho fa l’alcalde Albiol, i per promoure més islamofòbia, això no només és una falta al respecte dels drets humans, és, a més, una greu irresponsabilitat. No sabem què hauria passat si les coses s’haguessin fet d’una altra manera, i no sabem si el pare va rebre ajuda en el seu intent d’allunyar-los de la crida. No sabem si s’hauria pogut evitar arribar fins aquí, però el que és segur és que generalitzant la por i l’odi cap als nostres veïns i veïnes musulmans no s’hi guanyarà res. Tot el contrari.

Publicat dins de General | 1 comentari