marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

28 de juliol de 2021
0 comentaris

LA NOTA I L’ENIGMA

Llegeix amb l’atenció sota mínims:

«Pots dir que vius i que la vivència d’ésser viu –per dir-ho així- et fa bé si els altres, els que t’acompanyen en la descoberta de l’ànima dels instants, t’importen i estàs per ells. I per molt que sigui una afirmació beatífica i pastosa no deixa de ser un temple de veritat. Per això, el pitjor càstig que es pot infringir a una persona és incomunicar-la, tancar-la només amb la seva solitud, que és de l’únic que no pots aïllar-la”.

Per molt que li hagin recomanat el text i per molt que l’autor sigui referencial per a una àmplia nòmina dels escriptors que més estima, no els pot atendre com voldria i es mereixen perquè no es pot treure del cap la nota que trobà ahir poc abans d’allitar-se dins un llibre que feia anys que no obria.

La nota és breu i la lletra atropellada indica que va ser escrita a correcuita:

“Pots pagar molt per matar, amor, / prò de franc és la mort, meua vida”. Poeta paixtu. Començament s XX. Cercar.

La lletra és seva, sí, però no sap què hi fa dins un llibre d’excursions per la Serra que consultà per demanda d’un nebot que fa Trail Run. Infructuosament intenta refer les vegades en què ha acudit al llibre des que l’adquirí el novembre de 1982; en quines condicions ho va fer per mirar d’esclarir tant l’origen com la redacció de la nota. Quants d’anys té? I de quin vol en volgué prendre nota acuitada? Del que està segur és que mai no ha cercat res de cap poeta paixtu de començament del segle XX, com pot deduir-se de l’escrit. Dubta i tot que les dues estrofes siguin de cap poeta paixtu. Seves no ho són, categòricament: les cometes són determinants. I per què volgué fixar aquells dos versos i deixar-los dins un llibre de rutes a peu? I per què “prò”? Va ser un dictat? De qui?

Retornar als estralls de la incomunicació i de la solitud imposada, ara mateix, no li farà cap bé.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.