BONA VIDA

Jaume Fàbrega

MALES TRADUCCIONS

7 de març de 2020

ROUILLE I ALTRES GRAFIES En la traducció catalana d’unes memòries d’ un jueu francès, el traductor ens proposa el termes “romesco” per a traslladar la salsa “rouille”. És evident, pels qui coneguin ambdues salses, que no tenen res a veure. Per començar, el romesco té pebrots de romesco i fruits secs, coses que la rouille

Llegir més

EMBOTITS DELS PAÏSOS CATALANS

7 de març de 2020

      LES GRANS FAMILIES DELS EMBOTITS DE CATALUNYA Els embotits i productes del porc, coneguts al país francès popularment com a cochonnailles (“porquim” a Mallorca), Wurst a Alemanya, simplement sausages a Anglaterra i els Estats Units, a Itàlia es beneficien d’ una doble classificació: insaccati, que són els embotits pròpiament dits, i salumi

Llegir més

UN GRAN BLAU ANGLÈS

20 de febrer de 2020

L’ STILTON, EL REI DELS FORMATGES ? A les illes britàniques  se’ l coneix com «El Rei dels Formatges». El mateix Chesterton, parodiant a Wordsworth, li va dedicar un sonet; “Sonnet to a Stilton Cheese”. George Orwell, en la seva «In Defence of English Cooking», ho va considerar una de les vuit meravelles de la

Llegir més

ELS CATALANS A GALÍCIA

17 de febrer de 2020

LES CONSERVES DE PEIX I EL SEU ORIGEN CATALÀ A la segona meitat de segle XVIII, mentre alguns gallecs començaven l’èxode a Amèrica, alguns  catalans- i no solament empresaris, sinó simples emigrants econòmics- emigraven a Galícia perseguint la sardina, que aquí ja era més escassa. Hi ha gravats del s. XVIII en què es veuen

Llegir més

EL MILLOR PLAT D’ HIVERN

18 de gener de 2020

PATATA I COL (TRINXAT) Aquest plat pagès i de muntanya, però també de la costa, en els darrers temps,s’ha fet famós sota aquest nom cerdà de “Trinxat” o trinxat amb rosta. De totes maneres, va ser mèrit de Néstor Lujan- el crític gastronòmic més il.lustre d’ aquest país- difondre aquest plat, que ell va conèixer

Llegir més

CUBA. INDIANS, CREMAT I ARRÒS A LA CUBANA

10 de gener de 2020

Catalunya, Cuba i la cuina   En el transcurs del segle xix i començament del xx, les relacions amb Cuba —com també Puerto Rico i algun altre país americà— van ser molt fecundes. Els catalans no solament hi van emigrar, sinó que s’interessaren pel seu paisatge, productes, costums… Mossèn Antoni Perpinyà i Pibernat —escrit Perpiñà—,

Llegir més

3 delícies turques

9 de gener de 2020

DELÍCIES TURQUES Per delícies turques- turkish delight, en anglès- s’ entén un dolç en forma de cubs. El seu nom turc és rahat lokum -també coneguda com lokum (de el turc lokum i aquest de l’àrab luqma , mos) és un dolç tradicional gelatinós, que  recorda una “gominola”. Tot i que no és d’ origen

Llegir més

DEL CORIANDRE O DEL GUST D’ ESCARBAT

6 de gener de 2020

  Gràcies del “julivert xinès” EL CELIANDRE, ENTRE EL PLAER I EL DESPLAER La tradició culinària del celiandre, als Països Catalans, s’ ha perpetuat en algunes zones: per exemple, a l’ Empordà, on, tradicionalment, ha format part de la recepta dels bunyols de Quaresma (“celiàndria”, escrit erròniament “saliàndria” o “saliandre”. O pronunciat també “xeliandre”); o

Llegir més

sang i fetge

1 de gener de 2020

D’ ALGUNS MENUTS AUXILIARS Odiats per alguns, i estimats per altres els menuts formen part de la cuina tavernària i pobra  i “canaille”, a França. Però els francesos gan tingut el mèrit d’ elevar-los al prestigi gastronòmic, i en la seva cuina hi són ben presents. El mateix s’ scau a Itàlia. Els menuts poden

Llegir més

el mar i el corral, una unió impossible?

28 de desembre de 2019

POLLASTRE AMB GAMBES Pollastre , perdiu, conill amb llagosta, amb escamarlans, amb gambes, i d’altres combinacions similars, que caracteritzen la cuina de la Costa Brava i  fins el Maresme, malgrat ser ben agosarades, són de creació popular, després recreades pels xefs. Tot i que en el seu origen aquests “mar i muntanya” o “terra i

Llegir més

la salsa de Nadal!

26 de desembre de 2019

SALSA DE NADAL Un plat, indubtablement d’ origen medieval, relacionat amb el Menjar Blanc. A les famílies eivissenques i de Formentera de soca-rel encara es prepara per Nadal, fins i tot amb força quantitat per poder-ne fer obsequi. És una menja feta a partir d’ametlles moltes, generalment brou de carn, mel, sucre i espècies. Tot

Llegir més

Caldos i Paelles de Nadal

25 de desembre de 2019

PAELLA  AMB PILOTES Arròs a la valenciana, arròs a la paella o, simplement, paella -el recipient ha donat nom al plat-, se’n podria escriure no un- sinó molts llibres.  València és el país de l’ arròs i el paradís de la paella.Tot i que hem de dir que hi ha paelles, paelletes i plats d’

Llegir més

falafel, el mos compartit per àrabs i jueus

19 de desembre de 2019

A Israel em vai fer un fart de menjar falafels, on hi és un dels menjars més populars, que es fa als nombrosos restaurants palestins. Un menjar gustós  i vegeterià. Tamé sen fan a Egipte i a tot el Pròxim Orient.   FALAFEL Els falafel són una mena de mandonguilles vegetals molt populars tant a

Llegir més

la sang i el pulmó, menges tradicionals

3 de desembre de 2019

SAMFAINA DE CENTELLES Atenció, el nom d’ aquest plat, de nom equívoc, no es refereix a la guarnició coneguda com a samfaina, sinó a un plat de menuts de xai que també es fa a Castella i Portugal. És certament un dels plats més originals i difícils de la cuina catalana, sobretot pel color, intensament

Llegir més

TERRISSA DELS PAÏSOS CATALANS

21 de novembre de 2019

“Fer bullir l’ olla” (dita catalana) CASSOLES I OLLES DE TERRISSA Al País Valencià diuen que “un cuiner valencià sense una cassola de fang; o no és cuiner o no és valencià!. Ho podem aplicar exactament als cuiners i cuineres de Catalunya i la resta dels Països Catalans, sens dubte. Un servidor té un record

Llegir més