A Israel em vai fer un fart de menjar falafels, on hi és un dels menjars més populars, que es fa als nombrosos restaurants palestins. Un menjar gustós i vegeterià. Tamé sen fan a Egipte i a tot el Pròxim Orient.
FALAFEL
Els falafel són una mena de mandonguilles vegetals molt populars tant a Egipte i el Pròxim Orient així com a Israel,d’ on procedeix aquesta recepta. És un plat que es fa tant a casa, com als restaurants , i que s’ elabora també en parades de menjar ràpid, on se sol menjar en forma d’entrepà, amb el pa plat àrab conegut com a pita. A Algèria un producte similar, a l’ època colonial, rebia el nom de “calentita”, d´indubtable origen espanyol. Aquesta mena de croquetes també es feien antigament a Catalunya.
Ingredients
2 gots gros ple de cigrons
1 culleradeta de bicarbonat
2 grans d’ all
2 branquetes de julivert
1/2 culleradeta de comí
1/2 culleradeta de pebre vermell picant
1/2 culleradeta de pebre negre
1 cullerada curulla de farina
oli vegetal
Elaboració
Teniu tota la nit els cigrons en remull amb el bicarbonat, i després els bulliu de la forma acostumada, amb aigua bullent i que no pari mai de bullir, a fi que quedin tous.Escorreu-los i feu-ne un puré (podeu emprar un morter o una batedora elèctrica),afegint-hi la farina , la sal i les espècies.
Amb les mans, elaboreu una mena de boles aplanades d’ uns 3 cm de diàmetre, aproximadament.Aneu-les col.locant en una plata greixada.
Poseu un recipient amb oli abundant al foc i quan sigui roent feu-hi fregir els falalfels durant uns 2 o 3 minuts, fins que quedin daurats. Aneu-los col.locant damunt un paper absorbent i serviu-los calents.
Notes
Opcionalment podeu afegir a la pasta una culleradeta de llavors de celiandre (espècia que a Catalunya es posa també als bunyols ) i, si no us n’agrada massa el gust, podeu reduir la quantitat de comí. Per accentuar el gust d’ aquesta llavor, se sol passar abans per la paella i després s’ aixafa al morter. També es troba en pols.
Els falafels es poden servir amb ceba trinxada amb julivert. Són excel.lents en entrepà, especialment amb pita (que ja es ven als nostres supermercats), acompanyat de ceba i julivert trinxats, enciam, tomàquet, cogombret, alguna salsa picant, tahini (salsa de sèsam), etc.
A Egipte se solen fer amb faves seques.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!