BONA VIDA

Jaume Fàbrega

LÈXIC SOBRE EL SEXE…PERQUÈ DIR “POLLA”, SI TENIM DESENES DE MOTS AUTÒCTONS?

17 d'abril de 2021

LÈXIC ERÒTIC L’empobriment de la nostra llengua, degut fonamentalment a la intrusió violenta de l’ espanyol o el francès i a  circumstàncies polítiques i culturals ben conegudes, fan que el lèxic eròtic es limiti, gairebé, a polla i follar. Mots empobridors- i lamentable castellanismes- que constitueixen una disrupció  violenta a la llengua. Altrament, no disposem

Llegir més

Cafè caleta, cremat, queimada…: un cafè amanit

16 d'abril de 2021

CAFÈ CALETA És una reconfortant  beguda considerada com a pròpia dels pescadors d’ Evissa, que consisteix a mesclar infusió de cafè d’ordi —avui en dia, també de qualsevol cafè— amb conyac cremat. La mescla és endolcida amb sucre i sovint és aromatitzada amb pell de llimó- i també de taronja- grans de cafè i branquillons

Llegir més

MENJAR CARN CRUA, COM AL PALEOLÍTIC

5 d'abril de 2021

EL CARPACCIO Als restaurants és força popular menjar car crua o peix cru- en el cas dels japonesos (sashimi, que hi ha gent que confon amb el sushi). També és molt corrent el carpaccio.El carpaccio és un bistec de bou o vedella tallat finíssimament i servit, normalment, amb una mena de vinagreta d’ oli d’

Llegir més

carn i peix a la Mediterrània

4 d'abril de 2021

EL PEIX I LA CARN AL PAÍS VALENCIÀ I ALS PAÏSOS CATALANS Ara esta molt de moda ser vegetarià, i fins i tot vegà (refús absolut no solament al peix o a la carn, sinó als productes d’ origen animal, com els ous, la mel i els lactis). De fet, la major part de la

Llegir més

LA MONA, DE CATALUNYA A ALGÈRIA I FRANÇA

3 d'abril de 2021

  LA MONA,  DE VALÈNCIA I ALGÈRIA A Catalunya, al País Valencià o la Franja, el dilluns de Pasqua és el dia de la Mona. Mona tradicional, en forma de coca o tortell o la  monaa moderna, de pastisser, amb figures de xocolata i personatges d’ actualitat. La mona no solament és de Pasqua. Al

Llegir més

GASTRONOMIA I CULTURA CATALANA

31 de març de 2021

Jaume Fàbrega (Vilavenut, 1948) ACTIVISME CATALANISTA, CULTURAL I CÍVIC Jaume Fàbrega fa nació catalana des d’ un aspecte clau de la cultura: la cuina. A més, és l´ únic autor que  qualsevol àmbit, premsa, ràdio, llibres, conferències, sempre ha tingut i té en compte la perspectiva dels Països Catalans (Josep Guia, Universitat de València, 2000).

Llegir més

us agraden esls mochi?

25 de març de 2021

DAIFUKU MOCHI (MOCHI FARCIT D’ ANKO I MADUIXA) El mochi és una preparació culinària japonesa i xinesa feta d’arròs glutinós cuit i aixafat amb un morter fins que esdevé una pasta, i després modelat. Com que té un gust més dolç que d’altres varietats d’arròs, és l’ingredient de base de nombroses receptes de dolços tradicionals (wagashi), però també forma part de diversos

Llegir més

Azeirbadjan, terra màgica

16 de març de 2021

AZEIRBADJAN Cuina de matriu islàmica, influïda per la de la Unió Soviètica i sobretot per la turca, així com per la iraniana i altres pobles de l´entorn Iran, Turquia, països caucàsics…). S’ hi troben totes les herbes i verdures mediterrànies: tomàquets i cogombres- sovint associats en refrescants amanides-, pebrots, albergínies, carbassons, coliflor, espinacs,col… El xai

Llegir més

PAELLA, CATALANA, MALLORQUINA O CATALANA

11 de febrer de 2021

LA PAELLA Sobre l ‘arròs a la valenciana, arròs a la paella o, simplement, paella -el recipient ha donat nom al plat-, es podria escriure tot un tractat. Hi ha qui ho fet, si més no pel que fa a les receptes- de Lorenzo Millo a Josep Piera- que n’ ha escrit un tractat magnífic

Llegir més

Coneixeu el piumoc?

29 de desembre de 2020

PIUMOC , BOTILLO I COMPANYIA Entre els embotits arcaics de la Garrotxa hi hem d’ incloure el venerable piumoc o sac d’ ossos, que també es feia al Vallès, al Pla de l´Estany i la Selva. És la bufa –tot i que a Tortellà, a can Vilanova, també ho fan amb un budell gruixut, normalment

Llegir més

N’ HE FET 75!

21 de novembre de 2020

LLIBRES PUBLICATS PER JAUME FÀBREGA (2020) 1.Fidel Aguilar (Girona, 1972) 2.Xicu Cabanyes, escultures a cel obert (Banyoles,1981) 3.La cuina gironina (Barcelona, Laia, 1986).Descatalogat 4.Cuina de l’ Empordà i la Costa Brava (Barcelona,La Magrana, 1990, 1995) 5.La cuina de l’ Empordanet. La picada (Palafrugell,Ed. Baix Empordà, 1991).Descatalogat 6.La cuina de Cadaqués(Barcelona,Empúries, 1992) 7.El Pla de l’

Llegir més

Una entrevista

7 de setembre de 2020

ENTREVISTA A JAUME FÀBREGA:   Què és el que li va fer decidir aquesta professió? Quan fa que es dedica a aquesta professió? Com definiria la tradició culinària catalana? Com es consagra un plat dins una cultura? (Perquè el pa amb tomàquet s’ha popularitzat aquí i no a Alemanya)? Li sembla que són compatibles la

Llegir més

UNA LLENGUA COIXA I MALBARATADA

15 de juliol de 2020

FOLLAR I MENJAR POLLES Un anunci de restaurant publicat en un diari ens parla d’ una “broxette (sic) d’ estruç”. I en, el mateix diari, en una secció d’ anuncis de restaurant, se’ns invitava  a anar-hi a menjar “brotxes”. D’ altres prefereixen “broixetes” .De l’ exòtica “broxette” (indubtablement, un nou idioma, que podríem anomenar “catafrancès”)

Llegir més

ANTONIO MACHADO, CIUTADÀ ENEMIC DE CATALUNYA

15 de juliol de 2020

ANEU A ESCOMPIXAR A LA TOMBA D’ ANTONIO MACHADO Hi ha catalans que, a la Catalunya Nord, porten flors a la tomba del poeta espanyol exiliat Antonio Machado, oblidant-se dels catalans (refugiats, que no exiliats) també enterrats a aquesta banda del Pirineu, com Pompeu Fabra. Però durant els anys de persecució i genocidi contra el

Llegir més