BONA VIDA

Jaume Fàbrega

28 de desembre de 2019
0 comentaris

el mar i el corral, una unió impossible?

POLLASTRE AMB GAMBES

Pollastre , perdiu, conill amb llagosta, amb escamarlans, amb gambes, i d’altres combinacions similars, que caracteritzen la cuina de la Costa Brava i  fins el Maresme, malgrat ser ben agosarades, són de creació popular, després recreades pels xefs. Tot i que en el seu origen aquests “mar i muntanya” o “terra i mar” eren plats de festa, en realitat partien de la base de combinar ingredients rics i escassos (com el pollastre) amb d’altres de pobres  i abundants (com la llagosta). No es tracta de cap paradoxa, sinó de la realitat, a la costa, en un temps no gaire llunyà.

Ingredients

1 pollastre (preferiblement de pagès ,  del Prat, del Penedès etc.)

8 gambes fresques de Palamós, Blanes, Arenys, Vilanova…

2 o 3 tomàquets madurs

una cabeça d’ alls

sal,pebre

oli o llard (o meitat i meitat)

40 g d’ ametlles torrades

Elaboració

Poseu una cassola de terrissa al foc amb oli hi féu-hi enrossir bé el pollastre,  salat i tallat a trossos com per rostit (força grans). Els traieu i els reserveu. En el  mateix oli hi féu sofregir les gambes, salades i empebrades.Retireu-los també de la cassola.En el mateix oli hi confeccioneu el sofregit, posant-hi els alls ben trinxats (millor manualment, amb ganivet o amb ratllador), fent que s’enrosseixin una mica; a continuació hi afegiu el tomàquet, també ratllat. Amb cura i el temps necessari, sense parar de remenar, confeccioneu un sofregit ben concentrat, reduït a confitura. Quan estigui hi tireu els trossos de pollastre, ho colgueu d’aigua i ho proveu de sal. Al final de la cocció, quan el pollastre sigui tendre (una horeta, almenys) i uns 1o minuts abans de treure la cassola del foc, hi afegiu el marisc que havíem reservat i la picada feta amb 1 gra d’all i 1 grapat d’ametlles, que heu de deixatar amb suc de la cassola.

Podeu servir el plat tot seguit, o bé guardar-lo per l’endemà, que encara serà millor.

Notes

Hi ha qui en el sofregit hi posa pastanaga ratllada,o ceba, que no em sembla necessari, ja que el gust no és igual que el d’un bon tomàquet madur.S’hi pot posar julivert, i alguna discreta herba aromàtica (romaní,llorer, farigola…). És freqüent, i amb un excel.lent resultat, sofregir el fetge del pollastre i afegir-lo a la picada. També hi ha qui a aquesta hi posa una llesqueta de pa fregida, galeta, all fregit a la mateixa cassola, pebre negre, safrà.També és molt convenient afegir un gotet de vi ranci, conyac, etc., al sofregit, o just al moment en què s’hi torna a posar el pollastre.

El mateix plat també  pot tenir escamarlans o fer-lo amb escamarlans o llagosta, que és la recepta original.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!