DELÍCIES TURQUES
Per delícies turques- turkish delight, en anglès- s’ entén un dolç en forma de cubs. El seu nom turc és rahat lokum -també coneguda com lokum (de el turc lokum i aquest de l’àrab luqma , mos) és un dolç tradicional gelatinós, que recorda una “gominola”. Tot i que no és d’ origen espanyol, com es pretén a la Wikipèdia espanyola!. Dir això és una aberració històrica i una típica mostra d’ hipernacionalisme espanyol. Es fa a base de midó (normalment de blat de moro; és una creació relativament recent) i sucre o mel o melassa. Té gustos de fruita i normalment, també s’ aromatitza amb aigua de roses-. S’ empren sucs o essències de llimona, canyella, préssec, mango, albercoc, taronja, taronja agra, mandarina, menta, gerd, móra, i a fi que els cubs no s’ enganxen estan recoberts de sucre glaç o en gra o bé farina (com es fa amb les figues). Són molt populars a Turquia, però també als Països que van estar sota les ordres de l’ imperi otomà: Bulgària, Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina, Albània, Grècia, Romania, Síria, Líban, Líbia, Tunísia, Aràbia Saudita, Egipte…Per a mi els més bons són els que inclouen trossets de fruites secs, com avellanes, nous o pistatxos. Al film “Kismet”, de fantasia orientalitzant, (1955) hi ha una cançó dedicada a questa delícia.
El halwa o helva- es transcriu de diverses formes- és una mena de torró de Xixona feta amb sèsam. N’ hi ha una infinitat de sabors: cafè, roses, fruites, coco, xocolata…D’ origen turc, es troba també arreu de l’ ex-imperi otomà, fins al Magrib i a Israel, on és molt popular i es ven en grans munts als mercats, on se sol vendre a lloure. Halwa, en àrab, vol dir simplement dolç. N’ he vist naturalment a Turquia, a Grècia, a Macedònia, a Bulgària,a Bòpsni-Hercegovina, a Algèria, al Marroc, a Xipre, Albània,…Hi ha una variant índia i pakistanesa- per mi no tan interessant- feta amb semolina.
El Salep és una beguda calenta , típica de Turquia i altres països històricament influïts per l’antic Imperi Otomà. S’elabora a partir dels tubercles de l’orquídia Orchis mascula i Orchis militaris. Se sol desfer en llet, i és una beguda reconfortant i aromàtica; no deixeu de tastar-la si aneu a Turquia. No sabia què cosa era, i la vaig descobrir, gràcies a un amic kurd, a la presó d’ Ankara, on havia anat rebotit per mor de cercar receptes al Xipre turc. Em va explicar que el millor salep i el més aromàtic – que es ven en capses i sobres- és el que procedeix d’ orquídies que creixen en els boscos i les muntanyes en altituds entre els 1000 i els 1100 m.La farina de salep conté sucres, midó, nitrogen, i és de color crema. També s’utilitza per preparar el gelat turc tradicional amb una textura elàstica i un sabor particular, el dondurma. La farina salep és molt nutritiva i s’usa en dietes especials de convalescents i nens. És molt rica en mucílag i forma una demulcent i suau que s’usa per al canal gastrointestinal irritat.
PA DE DÀTILS (Halwa ditzamr)
Es tracta d’ un pa de dàtils, figues, etc. molt popular a Líbia. Pertany al fons de l’antiga cuina otomana, si més no pel nom que ens recorda el halva, a base de fruits secs, farina, etc. El halva existia en al cultura andalusiana medieval , i ha deixat les seves petjades en els alfajores d’ Andalusia (a l’ Argentian es fan de forma diferent) o en l’ alajú de Conca, i el halua del Marroc, que pot recordar- com el halva o halwa- una mena de torró.
Ingredients
225 g de dàtils espinyolats
100 g de figues seques (o una mica més)
100 g de nous (o més)
1 culleradeta de matafaluga
1 cullerada de mel, aproximadament
aigua de flor de taronger(unes gotes)
Elaboració
Amb una forquilla aixafeu bé els dàtils. Aixafeu o piqueu les figues, trinxeu les nous. Barregeu-ho amb les espècies i al mel. Poseu-ho en un motlle rodó (d’ uns 15 o 20 cm), deixeu-ho refredar ala nevera unes hores, on pot guardar-se una setmana o més. Serviu-ho fent-ne petites porcions o triangles.
Notes
Aquest deliciós i alimentós dolç assembla al pa de figues; de fet, al País Valencià també s’ elabora pa de figues amb dàtils, amb l’ afegit d’ ametlles, que també podeu incloure en aquesta recepta.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!