BONA VIDA

Jaume Fàbrega

9 de gener de 2020
0 comentaris

3 delícies turques

DELÍCIES TURQUES

Per delícies turques- turkish delight, en anglès- s’ entén un dolç en forma de cubs. El seu nom turc és rahat lokum -també coneguda com lokum (de el turc lokum i aquest de l’àrab luqma , mos) és un dolç tradicional gelatinós, que  recorda una “gominola”. Tot i que no és d’ origen espanyol, com es pretén a la Wikipèdia espanyola!. Dir això és una aberració històrica i una típica mostra d’ hipernacionalisme espanyol. Es fa  a base de midó (normalment de blat de moro; és una creació relativament recent) i sucre o mel o melassa. Té gustos de fruita i normalment, també s’ aromatitza amb aigua de roses-. S’ empren sucs o essències de  llimona, canyella, préssec, mango, albercoc, taronja, taronja agra, mandarina, menta, gerd, móra, i a fi que els cubs no s’ enganxen estan recoberts de sucre glaç o en gra o bé farina (com es fa amb les figues). Són molt populars a Turquia, però també als Països que van estar sota les ordres de l’ imperi otomà: Bulgària, Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina, Albània, Grècia, Romania, Síria, Líban, Líbia, Tunísia, Aràbia Saudita, Egipte…Per a mi els més bons són els que inclouen trossets de fruites secs, com avellanes, nous o pistatxos. Al film “Kismet”, de fantasia orientalitzant, (1955) hi ha una cançó dedicada a questa delícia.

El halwa o helva- es transcriu de diverses formes- és una mena de torró de Xixona feta amb sèsam. N’ hi ha una infinitat de sabors: cafè, roses, fruites, coco, xocolata…D’ origen turc, es troba també arreu de l’ ex-imperi otomà, fins al Magrib i a Israel, on és molt popular i es ven en grans munts als mercats, on se sol vendre a lloure. Halwa, en àrab, vol dir simplement dolç. N’ he vist naturalment a Turquia, a Grècia, a Macedònia, a Bulgària,a Bòpsni-Hercegovina, a Algèria, al Marroc, a Xipre, Albània,…Hi ha una variant índia i pakistanesa- per mi no tan interessant- feta amb semolina.

El Salep és una beguda calenta , típica de Turquia i altres països històricament influïts per l’antic Imperi Otomà. S’elabora a partir dels tubercles de  l’orquídia Orchis mascula i Orchis militaris. Se sol desfer en llet, i és una beguda reconfortant i aromàtica; no deixeu de tastar-la si aneu a Turquia. No sabia què cosa era, i la vaig descobrir, gràcies a un amic kurd, a la presó d’ Ankara, on havia anat rebotit per mor de cercar receptes al Xipre turc. Em va explicar que el millor salep i el més aromàtic – que es ven en capses i sobres- és el que procedeix d’ orquídies que creixen en els boscos i les muntanyes en altituds entre els 1000 i els 1100 m.La farina de salep conté sucres, midó, nitrogen, i és de color crema. També s’utilitza per preparar el gelat turc tradicional amb una textura elàstica i un sabor particular, el dondurma. La farina salep és molt nutritiva i s’usa en dietes especials de convalescents i nens. És molt rica en mucílag i forma una demulcent i suau que s’usa per al canal gastrointestinal irritat.

PA DE DÀTILS (Halwa ditzamr)

Es tracta d’ un pa de dàtils, figues, etc. molt popular a Líbia. Pertany al fons de l’antiga cuina  otomana, si més no pel nom que ens recorda el halva, a  base de fruits secs, farina, etc. El halva existia en al cultura andalusiana medieval , i ha deixat les seves petjades en els alfajores  d’ Andalusia (a l’ Argentian es fan de forma diferent) o en l’ alajú de Conca, i el halua del Marroc, que pot recordar- com el halva o halwa- una mena de torró.

Ingredients

225 g de dàtils espinyolats

100  g de figues seques (o una mica més)

100 g de nous (o més)

1 culleradeta de matafaluga

1 cullerada de mel, aproximadament

aigua de flor de taronger(unes gotes)

Elaboració

Amb una forquilla aixafeu bé els dàtils. Aixafeu o piqueu les figues, trinxeu les nous. Barregeu-ho amb les espècies i al mel. Poseu-ho en un motlle rodó (d’ uns 15 o 20 cm), deixeu-ho refredar ala nevera unes hores, on pot guardar-se una setmana o més. Serviu-ho fent-ne petites porcions o triangles.

Notes

Aquest deliciós i alimentós dolç assembla al pa de figues; de fet, al País Valencià també s’ elabora pa de figues amb dàtils, amb l’ afegit d’ ametlles, que també podeu incloure en aquesta recepta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!