Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

31 de gener de 2013
0 comentaris

Gener 2013, sec i calorós

M’agradaria compartir amb vosaltres com ha anat meteorològicament aquest mes de gener que tot just acaba avui.

Faré un breu resum de les dades recollides per la meua estació automàtica en aquest període.

Si no us ve de gust llegir més, a grans trets us diré que a la zona de la Conarda, situada al terme de Bétera (comarca prelitoral del Camp de Túria), aquest mes de gener del 2013 ha estat de mitjana:

Þ      Tèrmicament: FORÇA més CÀLID del normal.

Þ      Pluviomètricament: FORÇA més SEC del normal.

Þ      Eòlicament: una mica més VENTÓS del que normalment s’esdevé.

 

 

Vegem algunes dades, que ens ajudaran a copsar millor la valoració, que tot just he avançat, de les variables meteorològiques més importants:

 Abans de passar a les dades, és important que tinguem clar quins són els valors que considerem normals per establir comparacions: Pel que fa a la temperatura (Tª) i a la pluja, aquestos són els que ens subministra l’estació oficial més propera; en aquest cas, la de l’aeroport de València, situada a uns 10 km de la meua, i són la mitjana de dades recollides en 30 anys (del 1971 al 2000), tot corregint el valor de la Tª en base a la diferència d’altura entre ambdues estacions. Pel que fa al vent, tant la velocitat com la direcció, m’he de basar en els valors mitjans de la meua estació per al període considerat.

 áA) TEMPERATURA:

Þ      Mitjana mensual: 12,0º C. Això suposa més de 2º C (2,3º C en concret) per sobre del valor normal per a un mes de gener, es a dir, ha estat un mes força anormal, FORÇA CÀLID. El mes més càlid dels últims 5 anys en què estic recollint dades continues. Aquest any els ametlers han florit ben aviat. Ja ho diu la dita: “Si vols conéixer gener, mira l’ametler”.

Þ      Valors extrems: La màxima fou de 25º C i s’esdevingué ahir 30 de gener. Pel que fa a la banda freda, no tinguérem cap registre inferior a 0º C, com hauria estat el més normal per a aquest mes.

Þ      Evolució i normalitat: Aquest mes de gener s’ha caracteritzat per les altes pressions i el domini anticiclònic, un perfil ben normal per aquestes dates en aquesta zona geogràfica; situació interrompuda breument pels voltants del final de la 3ª setmana del mes. Quant a l’entrada de masses d’aire de l’exterior de la península Ibèrica, ens hem trobat amb una majoria clara de les d’origen atlàntic de ponent, ben temperades. Els dies més càlids del mes els trobàrem a la 1ª i ara, a la darrera setmana del mes, on ha predominat el temps anticiclònic (després de la màxima d’ahir dimecres, dia 30, tenim una 2ª màxima de 24º C el dissabte 5).

 ØB) PLUJA:

Þ      Total recollida: 3,6 mm (ó litres/ m2), que són vora 35 litres/ m2 menys del que es considera normal per al lloc, que en percentatge és vora un 10 % del que hauria d’haver plogut. Per tant, hem començat l’any 2013 amb FORÇA SEQUERA. Com que ja portem acumulat del 2012 un dèficit de pluja important, el que menys ens convé ara és el que ens ha donat aquest gener. No obstant això, hem de ser positius, perquè per experiència hem de saber que això no vol dir res pel que fa a la resta de l’any.

Þ      Valor màxim diari observat: Aquest mes no en trobem cap de significatiu, perquè en cap cas pràcticament no s’han superat els 2 litres/ m2.

Þ      Evolució i normalitat: Dies totals de pluja = 5, dels quals solament 1 va assolir més de 2 mm (2,2 el dia 24) i la resta per sota d’aquest valor. Tenint en compte la nostra situació geogràfica, la dominància del temps anticiclònic al començament i final del mes, la persistència dels vents de ponent i el fet que les parts actives de les pertorbacions atlàntiques no s’hagen acostat a nosaltres (s’han mogut per latituds més altes), aquests factors ens expliquen la pràctica absència de precipitacions durant aquest gener. Si observem el climograma que en resulta de les dades (una representació de la Tª mitjana i de la pluja recollida, on l’escala que representa aquesta darrera és el doble de la de la Tª), la situació és bastant anormal, ja que aquest gener de 2013 s’ha de considerar un mes àrid/ SEC (àrids són aquells mesos en què la barra de la precipitació no supera la línea de la temperatura; això al nostre clima mediterrani sols es pot considerar normal als mesos d’estiu).

 wC) VENT:

Þ      Mitjana mensual: Velocitat = 4,5 km/ h. Valor superior en 0,5 km/ h a la mitjana de 5 anys en què vinc recollint dades. Això indica que aquest mes hem estat suportant (de mitjana) una situació una mica MÉS VENTOSA d’allò habitual. Pel que fa a la direcció predominant, aquesta ha estat del WSW, és a dir, entre llebeig i ponent, i es pot considerar plenament normal, ja que la component oest és la més habitual en un mes de gener en aquest indret.

Þ      Ratxa màxima enregistrada: El 26 de gener, al voltant de les 12 h, el vent va assolir els 80,5 km/ h (això al meu observatori; perquè al de l’aeroport de València arribà als 100 km/ h), dintre d’un episodi que començà de bon matí i arribà més enllà de migdia, amb vents de mestral (NW) força violents. Per a trobar un valor tan alt de velocitat, hem d’anar-nos al 24 de gener del 2009, on al meu observatori s’assoliren els 95 km/ h amb vent de ponent. L’any següent, el 15 de gener de 2010, repetírem situació amb una bufarada màxima de mestral de 75 km/ h.

Þ      Evolució i normalitat: Aquestes dades anteriors (3 ratxes màximes de l’oest en 3 del darrers 5 anys) ens confirmen que les situacions de vent fort de ponent són ben normals al lloc on visc en un mes de gener. Els vents més forts s’han presentat sobretot a la segona quinzena del mes. Els períodes de més intensitat de vent s’han produït amb el pas de les pertorbacions atlàntiques, les quals no han aconseguit remullar-nos el territori, sinó que, ben a l’inrevés, ens l’han deixat ben eixut. Esperem que en els propers mesos la situació canvie.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.