Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

18 de març de 2020
0 comentaris

“A l’hivern, tot perd son govern”. De meteorologia hivernal 2019-2020 i previsions primaverals, sota la crisi coronavírica, des del Camp de Túria.

A l’hivern, el fred d’abans, el que suposa el refrany de capçalera, ens feia aturar tot sovint les feines del camp i les activitats fora llar; el d’ara no ho fa pas o no gaire, si tenim en compte que les gelades i les rosades blanques han minvat fins al punt que quasi ni gela a indrets on antany ho feia cada dos per tres. Per exemple, al lloc on visc, al prelitoral central valencià, aquest any tampoc no he registrat cap mínima sota zero, quan hi sovintejaven fa un parell de dècades enllà.

El desgovern d’aquest hivern del 2020 ens ha vingut per altra via, com a efecte col·lateral de la mundialització imposada pel neoliberalisme econòmic, que cerca beneficis privats per a una minoria sense importar-li massa arriscar el futur del planeta i de la humanitat sencera. L’acceleració dels intercanvis planetaris, transportant des de milers de kilòmetres productes sobrers per se o perquè en sabem fer millor ací i ens els han tret per la força, ens ha portat també la colonització per flora i fauna invasora, així com per malalties noves, amb efectes del tot devastadors per a l’hàbitat autòcton. Ara li ha tocat el torn a un virus prou més agressiu que la grip, que ens ha menat a prendre mesures excepcionals com l’aïllament de grat o per força. Entre el “virus” de la Corona i el nou coronavirus anem aviats! Que tinguem sort a eixir sans i estalvis d’aquesta crisi! Moltes gràcies al personal sanitari i voluntari per la seua tasca tan professional i solidària que hi estan portant a terme!

Totes les fotos d’aquest apunt corresponen a l’ocàs del 13/12/2019 i les vaig prendre tot passejant a prop de casa, al terme de Bétera (Camp de Túria).

En aquest apunt volia fer un senzill resum de les dades meteorològiques del darrer hivern climàtic, que aplega les del trimestre amb la temperatura més baixa de l’any (desembre, gener i febrer) registrades al meu observatori d’aficionat, situat en un petit indret de la comarca prelitoral del Camp de Túria, terme de Bétera. És una informació que jo prepare per al meu coneixement i gaudi particular i sóc conscient que és d’abast massa reduït perquè puga interessar a tothom; tanmateix ací us la deixe per si us ajuda a distraure una estona el confinament a què ens hem vist obligats ara i ací.

Les dades d’aquest darrer hivern climàtic assenyalen una estació de mitjana prou més càlida del normal (de fet la temperatura d’aquest del 2019-2020 és la segona més alta de la sèrie de què dispose), una pluja acumulada per damunt del valor que agafe com a patró (gràcies a l’episodi de la depressió “Glòria” en gener; ja que de dies plujosos amb cara i ulls tan sols n’he registrat 10) i una força del vent normal per al meu observatori (aquest valor mitjà estacional amaga una gran variabilitat pel que fa als mesos que la componen: de fet, aquest febrer ha batut un rècord per baixa velocitat del vent), amb un domini de la component oest (oest-sud-oest en concret), habitual a l’hivern on jo visc.

Quant a les observacions fenològiques (manifestacions o activitats periòdiques de plantes i animals en relació amb factors ambientals), força relacionades amb la meteorologia, puc dir que aquest any he observat un avançament important (d’un mes si fa no fa) de la floració de plantes que tinc al meu abast (pins, xiprers, lantanes –que a l’hivern ja no perden la flor com abans–…) i de l’arribada d’ocells i papallones típiques de la primavera d’estiu, coincidint amb un febrer anormalment primaveral.

Passe, tot seguit, a concretar les dades més destacables del darrer trimestre hivernal i a donar un colp d’ull a les històriques d’aquest mateix període estacional, corresponents al meu punt d’observació:

A) SINGULARITATS METEOROLÒGIQUES DE L’HIVERN CLIMÀTIC DEL 2019-2020:

No n’he trobat cap d’estacional. Les més destacables son les mensuals de febrer, que fou rècord de temperatura mitjana més alta i de velocitat mitjana del vent més baixa de la sèrie de què dispose (12 anys); així com de temperatura màxima més alta i d’onada de calor més intensa.

B) RESUM DE DADES DE L’HIVERN CLIMÀTIC DEL 2019-2020:

El podeu trobar al quadre-resum de dades meteorològiques més significatives, en aquest cas de l’hivern climàtic, que tot seguit us mostre i que inclou comentaris explicatius.

C) GRÀFIQUES HISTÒRIQUES DE L’HIVERN CLIMÀTIC:

En graficar les dades anuals de l’Hivern climàtic, en base a l’històric de què dispose i que podeu veure ací, s’observa que, amb oscil·lacions de ± 1º C, la temperatura mitjana segueix una tendència ascendent (línia verda de la recta de regressió), que ara se situa al voltant d’1,3º C per damunt del patró triat (línia fosca discontínua: dades mitjanes de l’observatori de l’aeroport de Manises, sèrie 1971-2000, corregides per la diferència d’altura amb el meu observatori); mentre que la pluja total recollida, amb la lògica major irregularitat de les oscil·lacions, manté una evolució contrària (línia fúcsia de la recta de regressió), que ara suposa una pèrdua de l’ordre de 30 mm respecte del patró (línia fosca discontínua: mitjana de la sèrie i l’observatori citats abans). Ens trobem, doncs, en una situació semblant a la de l’any passat quant a temperatura (hem pujat 0,1º C), però lleugerament millor quant a pluja (hem baixat la minva en uns 10 mm), gràcies a les pluges que ens va portar l’episodi del “Glòria” en gener.

Si voleu saber-ne més, podeu consultar les dades més significatives de cada mes als apunts corresponents que he publicat en aquest mateix blog.

Enllestiré l’apunt esmentant les previsions meteorològiques per a la propera primavera climàtica, que ens comunica l’AEMet: a la península Ibèrica continuarem amb temperatures mitjanes superiors a les normals i precipitacions acumulades lleugerament inferiors a les normals, tret d’una franja cantàbrica on plourà d’acord amb el patró (que, en aquest cas, agafa la sèrie del 1981 al 2010). Un pronòstic en la línia del que venim observant any rere any i que hom anomena canvi climàtic.

Que el bon oratge ens acompanye, tot sabent que la pluja de primavera no ha de passar per mal temps! I que el mal hivern, que de la primavera fa govern, no ho aconseguisca aquest any. Salut per a tothom!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.