GRÀCIES PER L'ATENCIÓ

Ignasi Badia i Capdevila

La tempesta, el torb, l’odi i la guerra (i 10): Noves glòries

0
Es veu que, Fraga i Samaranch, cal aplaudir-los. I que la majoria de noms franquistes dels carrers d’Alacant s’indultaran i continuaran perquè “han perdut tota la seva connotació original”. Potser ja no la veiem, però sota l’oblit dels anys hi roman la tenebra. Em sembla que Miquel Grau no n’hi té cap, de carrer, a Alacant.

Subvencionem La Vanguardia i la seva monarquia (i el seu exèrcit) mentre la sanitat comunal pateix, al nord i al sud de la Sénia, i mar enllà. El robatori no l’aturaran, diuen, fins d’aquí a un any: que no passi pena, en Rajoy!

I així cada dia, de cada setmana, de cada mes, de cada any. Ofrenant noves glòries.

Però el Canigó, no el tiraran a terra.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La tempesta, el torb, l’odi i la guerra (9): Ens posen la cova a casa

0
I els votem! I no aturen la sagnia, que massa se’ns en va cap a la seva butxaca o cap a les arques d’Espanya. I no persegueixen prou el frau fiscal. Què diu que què? Impost a la banca? I ara! Ja retallarem… Bé que es poden quedar les escoles sense manteniment o sense calefacció, oi? No em sigui ploramiques!

No castigaran pas els qui malmeten per sempre les cales i les platges del país, sobretot les valencianes. Els mateixos que ahir van desvirtuar l’Eixample d’en Cerdà, o la Barceloneta, amb l’afegitó de pisos i més pisos. La Junta de Propietaris, en deien.

I sobretot, sobretot, no féssiu pas enfadar els “mercats”!

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La tempesta, el torb, l’odi i la guerra (8): Els testos i les olles

0
El PSOE i el PP: el policia bo i el policia dolent que es reparteixen gran part del país. I el PSC que n’és un mer apèndix i vota contra les ONG catalanes. I CiU que s’hi deixa sotmetre, amb uns fets, com l’erosió de les nostres delegacions internacionals i la supressió de TV3 per satèl·lit, que no tenen res a veure amb les paraules que deixa anar el president a Le Monde o el Frankfurter Allgemeine.

I s’acusen, els uns als altres, de submissió: el PSC al PSOE, diu CiU, i CiU al PP, diu el PSC. Quin joc més divertit! El joc dels impotents.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La tempesta, el torb, l’odi i la guerra (7): El dret a la paraula

0
Imposar una bandera, imposar un sentiment, imposar uns mots. I si no dius les seves paraules, et fan callar: Juan Cotino, el president de les Corts valencianes -que havia estat director general de la Policia espanyola quan el ministre de l’Interior era Mayor Oreja- va expulsar de la sala la diputada de Compromís Mònica Oltra perquè aquesta duia posada una samarreta amb un lema de contingut polític que no li feia el pes. I ho deu trobar normal, aquest senyor, això. Si no diuen el que m’agrada sentir, els faig fora. Prosperem: abans, qui no combregava amb el poder, l’afusellaven.

Un altre president, el del Congrés espanyol, Jesús Posada, també es permet d’interrompre Joan Baldoví contínuament. El diputat de Compromís -no els poden veure, els de Compromís, ja ho sap en Morera- s’havia de cenyir al que Posada volia.

Us recordeu de Mr. Smith Goes to Washington (Caballero sin espada a Espanya i Monsieur Smith au Sénat a França)? James Stewart fa un discurs llarguíssim i inacabable en què parla del que li passa pel cap perquè el reglament del Senat dels Estats Units li ho permet. Sort que no hi havia en Posada, patriota constitucional! Perquè la pel·lícula és del 1939.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La tempesta, el torb, l’odi i la guerra (6): Som il·legals

0
No ens toleren l’estelada: la delegada del Govern espanyol a Catalunya diu que és il·legal. Em sembla que confon oficialitat amb legalitat: si demà penjo un rètol en japonès, idioma no oficial, serà il·legal? És il·legal, doncs, tenir una estelada a casa? I voler la independència, que és il·legal? Ho és l’Assemblea Nacional Catalana? ERC ho deu ser, que la veten al Congrés. I la nostra llengua aviat ho serà al Senat.

Francisco Camps, en canvi, sembla que és legal. Com ho és imposar una determinada bandera: legal, però absurd.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La tempesta, el torb, l’odi i la guerra (5): Em dic Kunta Kinte

0
La fundació que duu el nom del tirà sanguinari -gosa existir, aquesta fundació?- de vegades rep diners públics -teus i meus- i, d’altra banda -o de la mateixa-, el Valle de los Caídos continua alçat i arrogant.

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, l’amic de la Hermandad del Valle de los Caídos -gosa existir, aquesta germandat?- ha comparat el català amb el mandinga.

Això m’ha retornat a la infantesa, al temps que, al televisor, el mandinga Kunta Kinte rebia fuetades perquè no volia acceptar que li diguessin Toby. Només era una sèrie, però a casa sabíem exactament què defensava aquell esclau. La comparació és encertada.

Òmnium Cultural, l’antípoda moral de la tenebra, es veu que sí, que ha de deixar de rebre diners públics -teus i meus.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La tempesta, el torb, l’odi i la guerra (4): Nascut al Pirineu

0
Qui governa la policia espanyola a València és amic de la ultradreta valenciana d’España 2000 (o España 1939?), actual baula de la cadena extremista que odia, menysprea i vol aterrar, com el tirà sanguinari, tot el que és valencià, que en gran part va néixer fa mil anys al Pirineu.

Diuen que denuncien la violència basca perquè defensen la vida. Però la violència valenciana resta impune: només defensen llur predomini nacional i econòmic, doncs.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La tempesta, el torb, l’odi i la guerra (2): Els vells valents…

0
Bauzá i els seus es creuen legitimats per destruir un poble, és a dir, per matar un món. D’això que fan, algun dia se n’avergonyiran; ja no ho podran fer, com ja no poden -ai, si poguessin!- impedir a les dones d’estudiar o de treballar. Abans, però, cal que s’enfonsi una certa falsa esquerra que es creu intel·ligent i il·luminada i que és el suport principal de tots els bauzás.

Mentrestant, la resposta ve dels vells valents de Jubilats per Mallorca. Comencen la seva vaga de fam el dia 1 de març i ens salven a tots la dignitat.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La tempesta, el torb, l’odi i la guerra (1): La mentida francesa

0
Ja ho sabem, que les classes socials tendeixen a agrupar-se geogràficament i que per això hi ha barris pobres, comarques pobres, països pobres i fins continents pobres. El Capcir i l’Alta Cerdanya, que són la perifèria de la perifèria, social i nacional, van perdent mestres, van perden futur.

Què se’n pot esperar, de la França etnocida, que es vanta de ser la pàtria dels drets de l’home i que, en canvi, ha desfet la dignitat dels seus súbdits, els quals ha desarrelat i alienat fins al moll de l’os. Demaneu-ho a Occitània, terra assassinada. I Sarkozy vol que l’estimin, França.

El jacobinisme no sap més que destruir: us recordeu de com van destrossar l’Escola de Natura de l’Aiguabarreig, d’en Guillem Chacon? A la Franja de Ponent i al nord de Catalunya no cal que hi arribi en Bauzá, viuen en un bauzá perpetu.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Els arguments del president Mas

0
No entraré a valorar la política del president, el Govern ni CDC pel que fa a la sobirania del Principat de Catalunya. No faria cap gran anàlisi ni aniria gaire més enllà d’oposar certs fets a certes paraules, de trobar que per cada una de calenta n’hi ha una altra de freda i de comparar algun batlle amb algun dirigent.

Sí que volia comentar, però, la falta de precisió que trobo en algun dels arguments que fa servir el president per frenar l’ànsia d’independència d’una part creixent del país.

De vegades, diu que a la Unió Europea ningú no és independent del tot, i és clar que hi estem d’acord -és una evidència. Però per exemplificar-ho ha parlat algun cop de Grècia, vigilada de prop per les institucions europees i amb una sobirania ara mateix fins a un cert punt limitada. Sembla que vulgui dir que si ni Grècia no és independent del tot, no cal que ho siguem nosaltres, que hi ha graus de sobirania i embolica que fa fort. El petit detall, però, és que la sobirania, a Grècia, la hi limita la Unió Europea i no pas Turquia, i que, en canvi, a nosaltres, sí que és Turquia qui ens la segresta.

Tampoc no em convenç que digui que Escòcia té una població més homogènia pel que fa a l’origen, la llengua, etc. que no el Principat. Aquesta veritat no és pas un argument negligible, però no es pot utilitzar com ho fa el president, perquè em fa l’efecte que la fa servir per ocultar els percentatges, més favorables -segons les enquestes- a la independència aquí que no pas a la mar del Nord. O dit d’una altra manera, oposa a les clares xifres un factor més difícil de quantificar com el de l’homogeneïtat social. Si s’entra en aquest terreny, algú li podria replicar, per exemple, que Escòcia té uns lligams sentimentals amb el Regne Unit en el camp militar molt més forts que els que puguem tenir o haver tingut nosaltres amb Espanya. Per no parlar de la nostra situació lingüística, molt més diferenciada de l’espanyola que no pas l’escocesa de l’anglesa.

I és que costa, fins i tot a una persona intel·ligent com el president, de trobar bons arguments no ja contraris a la independència, sinó que serveixin, si més no, per aigualir els favorables. Potser només ens queda, a tots plegats, la por.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Sant Pol de Mar

0
La batllessa de Sant Pol haurà de tornar a penjar la bandera espanyola al balcó de la casa de la vila, per imperatiu legal i per imposició del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Quan un estat ha d’obligar a penjar la seva bandera uns seus ciutadans, és que aquest estat, i la idea de país de què és portador, ha fracassat del tot, en el nivell més íntim. La bandera espanyola no és estimada, ni acceptada, ni tolerada, ni tan sols considerada un mal menor, és simplement imposada.

Res de nou sota el sol. Res que no sabéssim, ja. Molts deveu recordar, per exemple, les peripècies de la bandera roja y gualda a la Solsona del batlle Ramon Llumà i el bisbe Antoni Deig.

Però el moment és un altre: les manifestacions de Brussel·les i Ginebra, les tres de Barcelona (de febrer del 2006, desembre del 2007 i juliol del 2010), les consultes sobre la independència, la insubmissió fiscal incipient, l’avenç de les posicions independentistes dins de CDC, ICV i UDC, l’acció -malgrat tots els malgrats- dels partits independentistes (ERC, SI, CUP, Reagrupament), els Municipis per la Independència, l’Assemblea Nacional Catalana -de futur prometedor- i un variat etcètera combinats amb l’agressió sostinguda, i a voltes creixent, a què ens sotmet l’Estat (atacs a la llengua i espoliació fiscal, com sempre, menyspreu a l’Estatut del 2006, i molt més) fan que, lluny les dictadures militars espanyoles, esvaïda la guerra freda i mundialitzat el mercat, la perspectiva sigui una altra.

Vull dir, en definitiva, que ja hi ha indicis seriosos que el vell ordre instaurat per la força de les armes el 1714, i mantingut en essència inalterat d’ençà d’aleshores pel que fa a la qüestió nacional, ha començat a ensorrar-se al Principat de Catalunya sota administració espanyola.

Dos punts negres, per això: que a la resta del país aquest vell ordre continua malauradament ben vigent i que no sabem quina qualitat democràtica tindrà el nostre estat en aquesta Europa i aquest món del segle XXI, dominats pel capitalisme occidental més amoral i per l’indecent capitalisme xinès.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Catàleg de veus mortes (3): l’ubikh

0
L’ubikh, una de les llengües caucàsiques, el parlaven a mitjan segle XIX desenes de milers de persones de cultura nòmada a la costa oriental de la mar Negra, prop de Sotxi, a l’actual regió russa de Krasnodar. L’any 1864, Rússia s’apoderà definitivament del Caucas, cosa que va empènyer a l’exili una part considerable dels seus habitants. En el cas dels ubikhs, la nació sencera va haver d’emigrar durant la primavera d’aquell mateix mal any.

Van anar a raure a Turquia, país musulmà com ells, on es van anar esvaint i, a l’últim, van esdevenir turcs o circassians (un altre poble caucàsic exiliat en part, més nombrós, la llengua del qual ja coneixien quan eren al seu país).

L’ubikh, documentat ja al segle XVII, era un idioma increïblement ric en consonants: en tenia vuitanta-una! La darrera persona que el va tenir com a llengua materna va ser Tevfik Esenç, nascut el 1904 a Turquia. Home de gran intel·ligència, va ajudar els lingüistes que s’afanyaven a estudiar el seu idioma abans no fos massa tard.

El senyor Esenç va morir el 7 d’octubre de 1992 a 88 anys. Va voler que el seu epitafi fos aquest: “Heus ací la tomba de Tevfik Esenç. Era l’última persona capaç de parlar la llengua anomenada ubikh.”

Una llengua menys, un món més pobre.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Font-romeu, 1912

0
El 1912, la frontera francoespanyola era un mur administratiu que no es travessava fàcilment; la Unió Europea i l’espai Schengen eren un somni.

El 1912, ser francès era el millor que et podia passar a la vida, i París era la capital del món. Les victòries de 1918 i 1945 encara van reforçar més aquest orgull. El francès era la llengua internacional.

El 1912, no hi havia cap entitat política ni administrativa que es digués “Catalunya”; França limitava amb les provincias de Gerona y Lérida i res més. La Mancomunitat de 1914 i la Generalitat de 1931 no es van arribar a consolidar per l’oposició de les dictadures espanyoles.

El 1912, el català es parlava molt a banda i banda de la ratlla de França, sí, però en els usos formals i oficials tenia molt poca presència -només feia disset anys, per exemple, que Guimerà havia gosat pronunciat en català el seu discurs a l’Ateneu Barcelonès. A partir del 1939, el franquisme va anul·lar qualsevol ús públic de la llengua al Sud.

El 1912, les quatre províncies catalanes pertanyien a un estat crònicament endarrerit pel que feia a l’economia, i també a l’eficiència de l’administració, mentre que França era una de les primeres potències mundials.

El 1912, el batlle de Font-romeu no hauria demanat, ni de broma, d’abandonar França i reintegrar-se al Sud.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La nena de Cornellà

0
A Cornellà de Llobregat s’hi ha mort una nena de set anys. Un incendi l’ha cremada. La seva família es trobava, ja abans de la desgràcia, en una situació econòmica molt difícil. D’incendis d’aquesta mena n’hi ha de tant en tant. Deuen ser accidents inevitables. Però no ho sé, no recordo que n’hi hagi gaires a Sarrià o a Sant Gervasi. És cert o només m’ho sembla, que aquesta mena d’incendis passen sobretot en poblacions dels cinturons industrials, en les barriades perifèriques de les capitals o en els barris antics degradats?

I aquest desequilibri, no el podrem resoldre mai? Hi ha d’haver gent amb més números per morir cremada que d’altra? I qui diu cremada diu tantes altres coses… Els polítics no hi poden fer res? Els banquers no hi poden fer res? Els intel·lectuals no hi poden fer res? Els bisbes no hi poden fer res? Més que no fan, tots plegats? I nosaltres? Nosaltres no hi podem fer res? O és que estem ocupats solament a trobar lloc per passar la Setmana Santa? En un altre apunt parlava de les nostres ablacions: el dolor de les cremades és igual d’intens que el dels talls.
Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari