GRÀCIES PER L'ATENCIÓ

Ignasi Badia i Capdevila

Visca Mallorca!

0
Un dia com avui de fa set-cents vuitanta-dos anys -aviat és dit!- el rei En Jaume entrà amb les seves tropes a la ciutat de Mallorca. Muntaner ens explica que “quan hagué pres la dita ciutat i tota l’illa de Mallorca, féu molts grans dons a totes les seves gents, i gran gràcia. I poblà la dita ciutat i illa amb franqueses i llibertats majors que ciutat que hi hagi en el món, per la qual cosa és avui una de les bones ciutats que hi hagi en el món, i noble i amb majors riqueses, i poblada tota de catalans, tots d’honrats llocs i de bo, per la qual cosa n’han eixit hereus que són avui la gent més convenient i més ben nodrida que ciutat que en el món hi hagi.”

Hi ha un fil que no es trenca que uneix aquests mots de Muntaner i aquests altres del mestre i poeta Pere Capellà, que va patir la repressió franquista:

Jo sóc català (1935)

Enmig de la mar
s’aixeca ma terra
fins tocar el cel
que es besa en la serra
banderes de blau
jo sóc balear
jo sóc de Mallorca
català insular.

Tot el meu passat
que la història allunya
el tenyeix de glòria
la gran Catalunya
en les rels profundes
de la meva gent
un conqueridor
portà proa al vent
la nau que a Salou
deixà ses amarres
seguint la bandera
de les quatre barres.

Estim Catalunya
perquè té un passat
de lluita incansable
per la llibertat.

Jo sóc de la raça
vella i gegantina
que espantà del mar
la gent sarraïna
jo sóc de la pàtria
dels agermanats
Joanot Colom
vells avantpassats
defensors heroics
de tradicions
que en sang ofegaren
Àustries i Borbons.

Estim Catalunya
perquè té un passat
de lluita incansable
per la llibertat.

Herois de Mallorca
herois catalans
que en les hores greus
us dàreu les mans
fent del vostre exemple
un sagrat costum
jo us tinc en ma vida
de guia i de llum
jo sóc mallorquí
i és la meva glòria
ésser català
per la meva història.

Estim Catalunya
perquè té un passat
de lluita incansable
per la llibertat.

El mateix fil que mantenia Pere Capellà el van continuar teixint ahir els milers de persones que es manifestaren a Palma per la llibertat de la terra.

Des del 1229, tots som mallorquins. Malgrat els Àustries, els Borbons, el dictador i els petits dictadors de cada dia.

Bon any nou a tothom!

PD: No se sap si aquell dia el rei En Jaume, enmig de la barreja, va arribar a veure l’home dels nassos…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Guarir l’homosexualitat

0
Fa uns quants dies es va saber que almenys tres empreses que venen llibres (El Corte Inglés, la Casa del Libro i Amazon) tenen al catàleg la traducció castellana -suposo que és una traducció- d’una obra del senyor Richard Cohen que es diu Comprender y sanar la homosexualidad (si fa no fa com si algú fes un llibre que es titulés Comprendre i guarir les franges negres de les zebres).

Aquest fet, més enllà de recordar-nos que l’estultícia, aquesta sí, és molt difícil de curar, ha provocat la reacció irada de molts internautes, cosa normal i comprensible.

Aquesta reacció la canalitzen mitjançant una campanya que ha engegat Fran Ferri, diputat de Compromís a les Corts Valencianes, per demanar, cosa normal i comprensible, que l’obra de la discòrdia desaparegui dels catàlegs esmentats.

Les empreses concernides han demanat disculpes a qui s’hagi pogut sentir ofès, però no tenen intenció de deixar de vendre el famós llibre, cosa normal i comprensible.

Perquè, vejam, jo recordo haver vist en llibreries respectables llibres que ens diuen que l’all guareix el càncer, que amb les cartes es pot endevinar el futur i que l’ús del castellà es va estendre per la península Ibèrica de manera natural, per exemple. I, malgrat que aquestes obres poden haver fet concebre esperances sense fonament a persones greument malaltes, poden haver enganyat la gent perquè li han fet creure el que no era i poden haver ofès qui alguna vegada s’ha vist menyspreat i oprimit pel fet d’emprar una llengua altra que el castellà, a ningú no se li ha acudit que es retirin de la circulació i que es deixin de vendre.

Em sembla que pretendre que només es venguin els llibres que ens agraden no duu enlloc, tot i que els que ens desagraden ens puguin arribar a fer sortir de polleguera, i molt.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Marco Polo també era català

0
En una nova demostració de fins a quin punt no tenir un estat al darrere ha fet invisibles la nostra història i la nostra gent, ens arriba de Poznan (Polònia) la notícia que Bronislawa Perzalkowa, professora del Departament d’Història Medieval de la universitat d’aquesta ciutat, ha editat un manuscrit fins ara desconegut del famós Milione, l’obra en què Marco Polo va descriure les meravelles que havia vist a l’Àsia al llarg dels seus viatges.

Aquest manuscrit, conservat a la Bayerische Staatsbibliothek de Munic i que havia passat desapercebut dels investigadors, no és l’original de l’obra, que no ha arribat fins a nosaltres, però li és més pròxim que no pas el més antic dels que fins ara es coneixien.

Com que és un text més antic, la llengua és més acostada a l’original i resulta que el que sempre havia passat per una mescla de francès i d’italià és -ja us ho deveu imaginar- catalanesc gairebé pur. Aquest manuscrit, a més a més, ens revela el nom veritable del mercader, anomenat dues vegades Marc de Sent Pol i tres vegades Marc Pol. Així mateix, conté uns quants paràgrafs introductoris en què s’esmenta set vegades la procedència del mercader: un cop diu “Venècia”; dues voltes, “Vanència”; dues més, “València”, i dos cops, que Marc Pol era “velencià”.

Tot plegat duu Perzalkowa a establir amb certesa que una família catalana de mercaders probablement originària de Sant Pol, al Maresme, es va instal·lar a València immediatament després de la conquesta jaumina i que en aquesta ciutat va néixer, vers el 1254, el conegut viatger. També resta aclarit el misteri del títol de l’obra poliana: el fosc Milione italià esdevé Lo libre del millor, és a dir, “el llibre de les millors coses del món”.

Si voleu saber-ne més, d’aquest fantàstic descobriment, podeu assistir al sopar col·loqui que avui, dia dels Sants Innocents, ha organitzat Òmnium Cultural a la seva seu del carrer de la Diputació, a Barcelona, el qual comptarà amb l’assistència de l’erudita polonesa.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Tant se me’n dóna quanta gent parla català

0
Sento un anunci de la Plataforma per la Llengua -feu-vos-en socis!- i veig que hi defensen la presència del català als passaports amb l’argument, entre d’altres, que llengües com el feroès o el romanx, amb només un grapat de milers de parlants, sí que hi surten. És un argument que es fa servir sovint -la Plataforma i molta altra gent- per defensar l’ús del català ací i allà. La diferència de nombre de parlants de vegades és molt grossa i la comparació causa impacte. Però l’argument és espuri.

Quan algú es demana, per exemple, que com pot ser que el maltès, que no arriba a 400.000 parlants, sigui idioma oficial de la Unió Europea i el català, amb no sé quants milions, no ho sigui, ens transmet la idea que el català val més que no pas el maltès; que, si el català tingués només 100.000 parlants, encara s’entendria que no fos oficial, oi? En definitiva, que com més parlants té una llengua, més dret tenen aquests parlants de fer-la servir. I no és pas així: els qui parlen alemany tenen més drets que els qui parlen neerlandès? Els qui parlen castellà més que els qui parlen català?… Però sí és el que ens han dit sempre els imperialistes espanyols!

La dignitat no es mesura.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Nadal

0
Demà és Nadal: dedicaré un pensament al president Macià, mort fa 78 anys. En acabat, em capbussaré en aquest dia important.

Per si el voleu llegir, us transcric el conegut poema de Joan Salvat-Papasseit.

NADAL
A Emili Badiella
Sento el fred de la nit i la simbomba fosca.
Així el grup d’homes joves que ara passa cantant.
Sento el carro dels apis que l’empedrat recolza
i els altres qui l’avencen, tots d’adreça al mercat.
Els de casa, a la cuina, prop del braser que crema,
amb el gas tot encès han enllestit el gall.
Ara esguardo la lluna, que m’apar lluna plena;
i ells recullen les plomes, i ja enyoren demà.
Demà posats a taula oblidarem els pobres
-i tan pobres com som-. Jesús ja serà nat.
Ens mirarà un moment a l’hora de les postres
i després de mirar-nos arrencarà a plorar.

Bon Nadal a tothom: a tu i a mi, a vosaltres i a nosaltres. I a ells i a elles també.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Un atles de 1937

0
Tinc a casa un atles publicat per la casa Salvat Editores, SA, l’any 1937. Hi consta que l’imprimiren a Barcelona. Atlas geográfico Salvat, es diu, i descriu tot el món, amb text i amb mapes. Nosaltres ens aturarem a la sucosa part dedicada a España, que en aquell moment tenia més de 24 milions d’habitants, entre hombres y hembras.

Per si algú en dubtava, la toponímia és solament en castellà: Tamarite, Gerona, Tarrasa, Cherta, Játiva, Villajoyosa i Ibiza, per exemple (però, atenció!, Palma, capital d’un ens geogràfic, les Islas Baleares, que tant són descrites dins el conjunt estatal com en un apartat separat, visualment tan destacat com Andorra o Portugal.

Quant a les llengües, ens assabentem que l’oficial i “principalment utilitzada” a Espanya és l’espanyola o castellana, amb uns 125 milions de parlants a tot el món, i que també “es parlen” el gallec, el bable, el basc i el català, parlat a tot Catalunya -l’occità aranès no el coneixen- i con acentuación más o menos dialectal en otras comarcas [sic] de España (Valencia y Baleares) y en algunas de Francia (Rosellón) e Italia (Alguer, isla de Cerdeña).

I els pobles (o “races”, com en deien llavors)? Doncs resulta que a Espanya n’hi ha tres: espanyols, portuguesos (a Galícia) i bascos. Els espanyols se subdivideixen en castellans, andalusos, asturians, gallecs (que ara no són portuguesos, doncs), aragonesos, catalans i valencians.

Barcelona (1.075.900 habitants) és la ciutat més poblada de l’Estat, per davant de Madrid (1.037.600 habitants). València tenia 378.608 habitants. Entre els monuments barcelonins assenyalats no n’hi ha cap que sigui obra de Gaudí.

Quan parla del govern del país, diu que “Espanya és una república democràtica”. I que aquesta República es divideix en 50 províncies, formades de municipis.

Per més que m’hi escarrassi, no me’n surto: no hi ha cap rastre en tot el text del fet que, aleshores, Catalunya era autònoma: no se’n parla en els apartats relatius al govern i a l’administració, no es diu mai que les quatre províncies catalanes en realitat ja no existien, en cap moment s’afirma que el català no solament “es parlava”, sinó que era cooficial… Potser els textos provenen d’alguna edició anterior de l’atles, d’abans de l’aprovació de l’Estatut del 32; però bé que ja hi havia llavors, almenys, el govern provisional de la Generalitat, presidit per Macià.

I tot això en un llibre publicat a la mateixa Barcelona el 1937! Suposo que devien pensar que no calia entretenir-se en anomalies administratives, tan racional com és l’estat jacobí. Hauria evolucionat la República amb els anys, de manera que un text tan palesament incomplet ja no s’hagués pogut publicar? No ho sabrem mai: el que sí que sabem és com ha evolucionat l’actual monarquia parlamentària.

Hi ha un element que em fa pensar que l’editorial Salvat devia continuar venent aquest atles després de la guerra, per no haver de llençar els exemplars ja impresos. I com s’ho van fer per col·locar al mercat de l’Espanya de la postguerra un text que parla de la “república democràtica”, del “sufragi universal directe” i d’altres foteses? Doncs incorporant al llibre una làmina amb els escuts de les províncies i, de vegades, les regions espanyoles presidits per un imponent escut franquista, amb l’àguila, el jou i les fletxes, i la divisa Una, grande, libre.

Bona aquesta!: en un mateix llibre, Espanya és republicana, una, gran i lliure. El somni de molts espanyols d’esquerres, em sembla.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Tiquet moderador

0
Segons VilaWeb (21-12-11), al Principat hi haurà un “tiquet moderador sobre la recepta mèdica. Tothom qui disposa de targeta sanitària haurà de pagar un euro per cada medicament prescrit. El govern valora l’efecte de barrera que genera en el sobreús i l’abús en la prescripció de medicaments. Es preveu recaptar uns 102 milions.”

Vejam, si volen instaurar un nou impost, que ho facin. Ja ho tenen, això, els governs: poden crear impostos. Després, ja discutirem si calia o no calia, si aquests d’aquí han de pagar més o menys que aquells d’allà, etc.

Ara, que no ens expliquin sopars de duro d’abusos i “sobreusos”, perquè:

1) És el metge qui decideix de receptar. És ell que ha de moderar, si escau, la quantitat de medicaments receptats. El pacient no “sobreusarà” res si el metge no l’empeny a fer-ho. S’ha de donar instruccions als metges, i no pas penalitzar els pacients.

2) Si de debò hi ha abús -això no ho sé- i, gràcies a l’euro, algú deixa de consumir innecessàriament medicaments, als qui sí que n’han de consumir, per força, els tocarà el rebre, perquè hauran de continuar pagant el tiquet. Potser sí que es frenarà un mal ús del servei; el que de segur hi haurà serà un impost nou.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Contra la presó

0
Els uns demanen amb convicció de tancar a la garjola tots els lladregots del carrer, els saquejadors de pisos i els anomenats terroristes. Que s’hi podreixin tota la vida! La boca se’ls omple d’Ordre, Seguretat i -alerta!- Llibertat. Els altres exigeixen d’enviar-hi polítics corruptes, policies criminals o banquers sense escrúpols. Que paguin pel que han fet! Millet a la Model! Camps a Picassent! El pit se’ls infla d’Ètica i Justícia.

Doncs a mi, què voleu que us hi digui?, no m’agrada la presó: és cruel i inhumana, fins i tot en les millors condicions que es puguin imaginar. Han desaparegut les galeres, els grillons i l’exposició pública, va desapareixent la pena de mort -així ho esperem- i lluitem contra la tortura. I tenir algú anys i panys tancat en un edifici no és una tortura? No és, simplement, una solució fàcil? O pitjor, una revenja? Costa d’imaginar una societat sense presó, sí: tant com als romans els devia costar d’imaginar una societat sense esclaus.
Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La ciutat de Xixona

0
Cinc-cents quilòmetres al sud de Barcelona, s’alça la “vila cabdal del Migjorn valencià”, que diu en Coromines. Som al sud del sud, doncs, a propet d’Alacant. En una exposició sobre la història de la ciutat, hi senyoregen quatre banderes amb les quatre barres. Al fil musical de la Fira de Nadal hi sona un grup principatí. Parlem amb el noi del bar, amb els torronaires, intercanviem vocals. Que són bons els torrons! Nosaltres en comprem uns de la casa Laura Colomina Masià. Tant bons com l’orxata que prenem durant l’estiu barceloní al carrer del Parlament, a l’orxateria Sirvent, fundada per xixonencs ja fa dècades. Colomina. Sirvent. Masià. Els rètols de l’Ajuntament de Xixona, en pulcre català. Igual que l’opuscle turístic. A les darreres eleccions estatals, segons La Crònica de Xixona -publicació gratuïta-, de més de quatre mil vots, Compromís, sisena força, se’n va endur 117 (fa quatre anys, 23) i Esquerra Republicana, quarta força, 140 (fa quatre anys, 59). Déu n’hi do!

Per fer la nostra República hem de comptar amb tothom: castellans, romanesos, argentins, musulmans i xinesos. No exclourem ningú. Hi estic d’acord. Tampoc a nosaltres mateixos. Tampoc els meus xixonencs, que són com jo. Tampoc a mi, que sóc com ells. És casa meva: m’hi sento.
Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari