Escoltant el carrer

amb Joan B. Gavaldà

Arxiu de la categoria: nevades

Que la neu no amagui el canvi climàtic

Avui, 27 de febrer del 2023, Catalunya s’ha despertat coberta de neu. La nevada ha afectat moltes zones de la regió, incloent-hi les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, així com moltes zones de l’interior i del Pirineu.

Les nevades d’avui són un fenomen que no es produeix sovint a Catalunya, ja que és una regió de clima mediterrani que sol tenir hiverns suaus i plujosos, però no molt freds ni nevats. No obstant això, hi ha hagut altres ocasions en el passat en què Catalunya ha patit nevades importants, com ara la del 2010 o la del 2018.

La nevada d’avui s’ha produït a causa de l’entrada d’una massa d’aire freda procedent del nord d’Europa, que s’ha combinat amb una zona de baixa pressió situada al sud-oest de la península Ibèrica. Aquesta combinació ha creat les condicions ideals perquè la pluja es transformi en neu a mesura que cau a terra.

La nevada d’avui causarà si ja no ha causat algunes molèsties als ciutadans, com ara retards en els mitjans de transport o problemes per circular per les carreteres. No obstant això, també ha estat una oportunitat per gaudir de la bellesa del paisatge nevat, al Baix Llobregat no podem gaudir massa sovint veure la serralada del Garraf o Collserola enfarinada.

Tanmateix, malgrat que la nevada pot semblar una cosa agradable, també té conseqüències negatives per al medi ambient. La nevada pot ser un indicador del canvi climàtic, ja que el clima està canviant i cada vegada hi ha menys ocasions en què neva a Catalunya. Això pot tenir conseqüències en el futur, com ara un augment de la sequera, incendis forestals o altres fenòmens meteorològics extrems.

El canvi climàtic és un fenomen global que afecta totes les regions del planeta, i Catalunya no n’és una excepció. Malgrat que pot semblar que no està tenint un impacte immediat i evident en el nostre país, és important entendre que els efectes del canvi climàtic són complexos i poden manifestar-se de diferents maneres.

En els darrers anys, hem vist un augment gradual de la temperatura a Catalunya, especialment durant els mesos d’estiu. Això ha portat a un augment dels períodes de sequera i a una disminució dels recursos hídrics disponibles per a la població i l’agricultura. A més a més, també s’han registrat un augment dels incendis forestals i una reducció de la qualitat de l’aire, especialment en les àrees urbanes.

Malgrat això, moltes persones segueixen negant o minimitzant la gravetat del canvi climàtic. Una de les raons per a això pot ser la percepció errònia que el canvi climàtic només es manifesta en forma d’extrems climàtics, com ara inundacions, tifons o onades de calor. Això fa que sigui fàcil ignorar els efectes més subtils i graduals del canvi climàtic.

El fet que nevi a finals de febrer a Catalunya no implica que el canvi climàtic no estigui tenint efectes a la regió. La nevada d’avui pot ser el resultat d’un patró meteorològic particular, però no és una indicació definitiva dels canvis en el clima global. Els científics han observat que, a escala global, el 2020 va ser un dels anys més càlids de la història, amb un augment de la temperatura mitjana a la Terra d’1,2 graus Celsius respecte als nivells preindustrials.

Per combatre el canvi climàtic, és important que tots prenguem mesures per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i mitigar els seus efectes. Això pot incloure accions com ara reduir la nostra empremta de carboni, fomentar les energies renovables, i canviar les nostres pràctiques agrícoles i industrials per ser més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

Encara que el canvi climàtic pot no ser sempre immediatament perceptible a Catalunya, és important reconèixer que els seus efectes són reals i poden tenir conseqüències greus per al nostre entorn i la nostra societat. És important actuar ara per mitigar els efectes del canvi climàtic i protegir el nostre planeta per a les generacions futures.