La Creueta

Revista d'opinió i divulgació de la Vall d'Albaida (en construcció)

30 de setembre de 2022
0 comentaris

Si sabem, probablement actuarem!

He vist alumnes de centres educatius de la nostra comarca desenvolupar un pensament crític sobre el neoliberalisme global que empobreix econòmicament els països històricament colonitzats.

 

Per Irene Moreno Ortolà, veïna d’Ontinyent

M’espanta observar el meu voltant. M’espanta trobar tantes injustícies socials, polítiques, econòmiques i culturals. Injustícies que recorren cada raconet del planeta. Injustícies amb llargs recorreguts històrics que no semblen acabar-se. Injustícies que posen en greu perill les persones i els territoris. Algunes persones i territoris més que altres.

Vivim en una societat travessada per múltiples sistemes d’opressió-privilegi (colonialista, capacitista, cisheteropatriarcal, capitalista, etc.). Tots vulneren diàriament els drets humans, i veig que, en moltes ocasions, no en som conscients. Això és el que veritablement m’espanta. Amb tot, estic convençuda que si les persones tinguérem oportunitats reals de reflexionar i qüestionar com operen aquests sistemes de poder, ens alçaríem totes juntes en contra cada cop amb més força. I és aquest motiu el que m’ha portat a l’activisme en diverses lluites polítiques i el que em du a treballar actualment en l’àrea d’Educació per a la Ciutadania Global de Farmamundi, una ONGD valenciana que treballa per a promoure la salut integral de totes les persones i defensar-la com un dret humà.

Del que acabe de descriure estic convençuda, i n’estic segura. Perquè ho he vist amb els meus propis ulls. He vist alumnes de centres educatius de la nostra comarca desenvolupar un pensament crític sobre el neoliberalisme global que empobreix econòmicament els països històricament colonitzats. Com qüestionaven les relacions de poder entre els gèneres i posar en dubte els estàndards capacitistes, tant mentals com físics. Com canviaven la mirada, l’actitud i l’emocionalitat envers les injustícies socials i els col·lectius de persones que les resisteixen. Però no s’han quedat ací: han passat a l’acció com a persones compromeses amb la transformació social.

El darrer curs (2021-2022), sis docents i trenta-sis alumnes dels cicles formatius de serveis a la comunitat de l’IES Pou Clar d’Ontinyent van participar en un projecte titulat Maletí pedagògic: La salut a la teua mà-Fase III, finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana. A partir d’algunes de les reflexions i anàlisis nomenades prèviament, les alumnes de segon del CFGS de Promoció d’Igualtat de Gènere van fer el guió, van gravar i van editar aquest vídeo:

Per la seua banda, l’alumnat de primer del CFGM d’Atenció a Persones en Situació de Dependència va poder aprendre del ric teixit associatiu que dóna vida, llum i visibilitat a les reivindicacions de diversos col·lectius en el nostre entorn. En concret, hem tingut l’oportunitat de conéixer i treballar amb les persones del CRIS i del Centre de Dia d’ADIEM, tant professionals com usuaris. Hi hem aprés la importància de treballar de manera horitzontal i col·laborativa per tal de defensar el dret a la salut mental, entre més coses. També hem tingut l’oportunitat de treballar amb l’equip de professionals de la Beneficència i conéixer un grup de persones que hi resideixen. Amb elles hem aprés, entre més, la importància de baixar els ritmes frenètics que ens imposa el sistema per tal d’escoltar humanament què tenen per a ensenyar-nos les persones grans. Les experiències d’aquest grup d’alumnat queden recollides en els següents vídeos:

Es tracta d’un projecte que pretén de portar a les aules qüestions socials d’actualitat, a partir de metodologies pedagògiques innovadores, per a contribuir a fer que l’alumnat puga comprometre’s amb les reivindicacions polítiques del seu entorn pròxim. I açò sols és possible amb l’estreta col·laboració dels centres educatius i les entitats socials d’un territori. Gràcies a professionals del teixit associatiu i docents motivades, formades i que estan disposades a eixir de la zona de confort. Les seues experiències i coneixements estan disponibles en aquest vídeo:

Escric perquè l’esforç d’aquest conjunt de persones (equips docents i alumnat, personal tècnic i membres d’entitats socials) mereixen reconeixement. Perquè es tracta d’exemples de participació ciutadana que han de ser coneguts. Perquè sols amb aquest tipus d’iniciatives podem confiar que un dia, potser, s’alleuge l’espant. I açò passa al nostre poble, la nostra comarca.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.