Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Un sopar per a dir adéu a l’any

Anit la gent de VilaWeb vam fer un sopar. És una tradició però aquesta vegada en comptes d’anar de restaurant vam decidir que el fèiem a casa, en aquesta nova redacció que tantes coses ens està canviant. Així que paràrem taula, repartírem menjar i beguda i fins i tot tinguérem temps de veure una mena d’APM amb les pífies de VilaWeb Televisió, que el Jordi Carreño va fabricar no sé com. 

Aquest ha estat un any duríssim per nosaltres. Ple de canvis. Un any en el que ens hem separat amablement d’El Punt, en el què hem canviat servidors, maqueta i redacció, un any extraordinari per tanta feina extraordinària com ens ha tocat fer. El 2010, però, serà el nostre any 15. 15 anys de diari que esperem que servisquen per a anar molt més enllà. Com a mínim per això hem fet tanta feina aquest darrer any i per això vam brindar anit tots plegats.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La cultura del tallar i enganxar (qualsevol cosa)

Ahir l’ACN (ai!) i Europa Press (ai!) van difondre dues notes de premsa en les quals explicaven que un flamenc anellat al Delta de l’Ebre, pressumiblement, havia aparegut al Central Park de Nova York. Ací a la redacció vam comentar la notícia. Vam decidir no publicar-la perquè no enteníem quina classe de notícia era aquesta ni a qui li podia interessar. Però també perquè sonava massa estranya. No només per la direcció del vol sinó també perquè no és precisament habitual veure un flamenc a Central Park, especialment enmig d’un cru hivern. I que li agafaren la pota per veure l’anella ja ens semblava del tot surrealista. 

La sorpresa és que unes hores després les agències confirmaven haver estat víctimes d’una innocentada i per a sorpresa meua resultava que la majoria dels diaris digitals havien reproduït aquesta notícia, sense pensar-hi més. Un d’ells fins i tot com a principal notícia de portada. Em vaig quedar francament preocupat pensant com de mal fa aquesta cultura del tallar i enganxar que cada vegada sembla que té més adeptes al país. Però també, encara, intentant entendre quin interès li trobaven els meus col·legues a l’inversenblant viatge del pardalot en qüestió i com és que per a alguns d’ells una notícia tan freaky mereixia els honors de portada…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Ma mare fa setanta anys avui

Ma mare fa avui, dia dels innocents, setanta anys. Em va tindre quan era molt joveneta, segurament massa. Son pare havia mort i havia de casar-se ràpid amb un home, mon pare, que ajudara a tirar endavant la família. D’això fa tant de temps que no sé si ella pot recordar-se’n massa bé. Jo avui, però, no oblide que és el seu aniversari. Un aniversari rodó.

Tots, supose, tenim bons records de les mares, de quan érem xiquets. Jo en tinc molts. Alguna vegada he explicat que una de les imatges més perfectes que conserve de la felicitat és quan plovia molt. Com que les escoles quedaven a l’altra banda del barranc i el record de la riuada era recent ma mare no ens deixava anar a escola. Obria un poc la finestra amb un got de llet a la mà i ens deia que ens la prenguérem i que dormirem una miqueta més. Crec que des d’aleshores poques coses m’agraden més que despertar-me sense pressa…

Quan mire endarrere me n’adone ara que tot aquells anys eren anys d’una duresa extraordinària -cosa de la qual no n’era conscient aleshores. Els meus pares van treballar molt i molt dur. A casa teníem un bar i aquesta és una feina ingrata i molt obligada, de les pitjors. Mon pare vivia al taulell i ma mare a la cuina. Literalment. I ens havien de fer créixer a nosaltres i als meus cosins ja que casa era una mena de matriarcat de ma güela on no fèiem, ni fem encara, distinció entre cosins i germans. Només ells dos i els meus oncles saben quanta faena va ser això i quin preu tan alt va tenir per a les seues vides.

Ma mare, especialment, va treballar molt. I ho va passar malament. El cos no li ajudà i només la constància i la persistència li ha permès al llarg dels anys dominar els problemes de salut i mantenir-se tan bé com per a arribar als setanta anys en unes condicions de les millors que recorde. Ho ha fet amb una fortalesa inusitada. Supose que els anys de la postguerra devien ser molt difícils -es va morir el pare i una germana, entre altres desastres. El cas és que ella desenvolupà una tenacitat i una decisió monumentals. Sempre m’ha admirat la força amb la qual li brillen els ulls quan ha de defensar les coses en les quals creu, quan ha de prendre una decisió que posa en joc alguna cosa, quan ha de donar un alto a algú que es passa.

Perquè malgrat el seu cos feble ma mare és una dona forta. De les més fortes que mai no he conegut. Forta en els seus principis, en les seues idees, en la defensa dels seus. Hi va haver uns anys que crec que ella no entenia la meua manera de viure però em defensava igual o més encara davant qualsevol que diguera la més mínima cosa contra mi. Això ni ho he oblidat ni ho oblidaré mai. Als pobles de vegades la gent pot ser molt cruel i ella va saber anar sempre amb la cara alta, ben dreta, amb una dignitat que m’emociona passats els anys.

Ma mare em va ensenyar moltes coses. Em va ensenyar a creure. A creure que si vols pots. A ser generós amb els altres. A respectar les diferències. Els seus amics i les seues amigues sempre han estat gent especial, molt interessant i per això mateix diferent. I ella és i ha estat molt amiga dels seus, pensaren el que pensaren l’altra gent.

Però sobretot em va ensenyar a no ser hipòcrita, a donar la cara, a dir el que pense. A fer front a les coses que passen sense buscar explicacions rares. Un dia em va dir que era millor no dir mentides, però no perquè fora pecat sinó perquè després és molt difícil recordar la versió que has donat. Em va impactar, especialment, perquè ella és profundament cristiana, cristiana de veritat, no beata d’església i sé quin valor tenia per a ella dir això.

Per sort aquests últims anys han estat especialment feliços per a tots nosaltres. Amb daltabaixos com ens passa a totes les famílies però molt bonics. Els meus pares jubilats han sabut trobar una interessant manera de viure suaument, slow que en diuen ara, i tots plegats hem pogut gaudir de moltes estones molt agradables. M’agrada abraçar-la i m’agrada riure amb ella, m’agrada explicar-li històries i escoltar les que ella em conta.

Fa uns mesos els vaig regalar un ordinador i la veritat és que tots dos m’han sorprès fent-se uns internautes de por. Cada dia miren diaris, blocs, revistes i tota classe de pàgines, entre les quals inevitablement aquest bloc meu. Per això, avui que fa setanta anys, he pensat que havia d’escriure aquest text per desitjar-li molta felicitat i molts més anys de vida que puguem passar tots junts. Un beset.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Dol de Nadal

El pare del meu cunyat Jose mor i l’hem d’enterrar el dia de Nadal mateix. Sensació estranya. Baixe i puge amb el temps just per anar a Montcada on ell va ser director durant molts anys de l’institut al qual jo mateix anava. M’impressiona veure l’església plena quan és la vesprada de Nadal. Pràcticament tothom, companys seus inclosos, es refereix a ell anomenant-lo Don Angel, amb aquest ‘Don’ que en aquestes circumstàncies té molt de respecte compartit, però també de consideració i reconeixement a un home que feu de mestre tota la seua vida i que mereix per això el títol.

Els carrers lluen la il·luminació de nadal mentre el cotxe de morts s’emporta el taüt i jo procure estar tan aprop com puc de la meua germana. No fas una altra faena en estos casos que estar a la vora; a disposició. Ella i Jose fan front al ritual amb una dignitat que m’impressiona. Jose sempre m’ha inspirat aquesta imatge de serenitat, equilibri i dignitat. Però Marita és la germana menuda, sempre ha sigut una xiqueta per a mi i avui la veig de sobte allà en el primer banc de l’església com una dona gran, amb una bellesa serena que transmet calma i dolçor. Al seu costat, sempre abraçada pel seu fill, la mare de Jose no para de plorar que supose que és l’únic que deus saber fer quan falta l’home amb el qual has compartit els teus dies. I nosaltres, avui també encabits en els primers bancs de l’església com tantes nits ens entaulem a la terrassa, ens mirem amb els ulls entelats i el cap cot. Jo crec que volem fer tanta família com ens siga possible, inundant-nos de petits gestos els uns als altres -un bes, una mà, un colpet a l’esquena, un somriure que ho diu tot.

És nadal, un nadal ben estrany que malauradament recordarem cada any.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Loteria i microplaca

Seguim descobrint detallets de la nova maqueta. Avui és la Grossa de Nadal i quan s’han sabut ja els premis hem posat una microplaca amb els principals d’un cop d’ull. Aquesta microplaca, que és la primera vegada que apareix, es posa per sota dels botons i permet fer una mena de flash pràcticament sense paraules i poc intrusiu.

Poc de premi, per cert…

Amb els Baralt

Havia aparaulat amb el Centre d’Estudis Josep Baralt, d’Arenys de Mar, que aquest dissabte a les set faríem una xerrada per a valorar el 13D i plantejar com serà aquest país després de la independència. Havia aparaulat, vol dir que ho havia aparaulat abans de saber que el Barça jugava la final de la Copa del Món de Clubs a les cinc de la vesprada, dues hores exactes abans de l’inici de la conferència. Tota la setmana que ho sabia que vindria justet però 45+15dedescans+45 em deixava justet el temps per a acabar de vore el partit i arrimar-me a la biblioteca. Amb el que no comptava de cap manera era amb la pròrroga!

He eixit de casa quan Pedrito marcava i he maleït fins i tot al senyor Baralt cosmògraf i navegant nascut fa prop de tres-cents anys i que poca culpa té el pobre. A aquestes alçades la meua esperança era arribar a la biblioteca i que els organitzadors digueren que per manca de públic es suspenia la conferència. Però quan he vist el somriure de la Mercè he entès que ho tenia fatal. En efecte allò ja començava a estar ple. I la pròrroga començava. Impossible. El Pere Alzina ha fet la presentació i jo he demanat que, per favor, si algú tenia una ràdio que anara avisant. Al cap d’uns minuts hem sentit un esclat de crits i no he pogut més. He aturat la conferència i he demanat que ho confirmaren, per favor. Trucada telefònica. Gol de Messi. Aplaudiment generalitzat i a discutir què farem el dia després.
 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Berlusconi compra Polanco

No deixa de ser una visió interessant de la jugada anunciada avui. Mediaset, empresa la propietat majoritària de la qual pertany a Silvio Berlusconi, compra la totalitat de Cuatro i un 22 per cent de Digital+, és a dir que es fa amb la part més important del que havia estat l’imperi audiovisual de Polanco, vincula de forma íntima al PSOE, especialment a allò que es va conèixer com a felipisme. Amb això Prisa desapareix de la televisió en obert i els italians tindran la decisió, tot i que el primer any el cap d’informatius encara el nomenaran els de Prisa.

Mentrestant l’altra televisió socialista, La Sexta que representa el zapaterisme i que va ser una de les causes de l’enfrontament entre el president del govern espanyol i el diari El País sembla que acabarà pactant amb Antena 3, que en l’orígen va ser la gran aposta de La Vanguardia i que quan aquesta va fracassar en la gestió anà a parar a mans de Planeta. També és curiós si tenim en compte que la tele dels zapateristes s’aliarà amb la que probablement és més a la dreta de les grans teles privades espanyoles.

I és que els gossos no es poden lligar amb llonganisses…

 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Criteris periodístics

Estic sorprès. Al tòtem, que en diem en aquesta casa, hi ha les imatges de dues sessions parlamentàries que s’estan fent ara mateix. Una al Parlament, que avui té una sessió complicada, amb diversos temes importants i amb l’anunci de vots separats dels partits del govern, contraris àdhuc. L’altra la fan a les corts espanyoles, amb el tradicional intercanvi de crits i insults, aquell estil poca-solta que gasten del nivell de “jo la tinc més llarga”.

Això no em sorprèn. Les formes en una cambra i en una altra són un reflex més del model de funcionament dels respectius països. El que em sorpren és estar escoltant quina de les dues sessions està retransmetent per a tot el país en directe ara mateix Catalunya Informació. Ho endevineu?

(Aclarisc per als curiosos que ‘el tòtem’ és un mur de televisions i webs que presideix la zona central de la redacció…)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Set anys després encara amb Egunkaria

Set anys després els companys i amics del diari basc Egunkaria seuen a l’Audiencia Nacional espanyola avui. Durant aquests anys he expressat de forma constant i tan contundent com m’ha estat possible sempre la meua solidaritat professional, personal i nacional amb ells. Avui ho torne a fer, encara amb més sentit que mai. Porte tot el matí a la meua taula de treball imaginant el que Martxelo, Jon Mari i companyia han d’estar sentint en aquest difícil moment per a ells. I em sent molt trist. Molt.

Avui a les vuit de la vesprada ens concentrarem a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per a expressar el nostre suport. Si voleu venir… 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Arenys i Sant Pol. Per acabar.

Acabe el tour de mítings pels referèndums a Arenys de Mar. Amb la sala gran del Calisay plena i una taula amb la presència conjunta de CUP, CiU, ICV, ERC, Reagrupament i el grup local VIA. A mi em toca cloure l’acte i ho faig recordant Fèlix Cucurull i Salvador Espriu. 

M’arriba també notícia d’un míting virtual. Fa dies em van venir a gravar un grup molt interessant de gent de Sant Pol i resulta que la gravació la van passar al cine del poble durant l’acte de suport al referèndum. L’hauré de sumar, doncs. I el penge ací…


Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

A Verges, assemblea pura

A Verges. Arribe i no hi ha ningú. Només l’alcaldessa obrint les portes. Fantàstic. I apareix gent de València amb els papers per signar a favor de TV3. Alça. Vist que tenim una miqueta de temps aprofitem per fer una volta pel poble i de seguida ens trobem de cara el Pep Riera, un altre dels xerraires del dia. Quan arribem a la Sala Polivalent hi ha els quatre o cinc organitzadors penjant la pancarta i provant els micros. Zero públic. Caram. Però sobtadament quan és l’hora allò es posa a rebentar. Compte 120 persones des de la taula. Més que cadires hi ha al local. Arriba Llach atrafegat. Havíem quedat en un restaurant a l’entrada del poble i ell, pobre, s’estava allí esperant-nos fins que se n’ha adonat que no hi aniríem. Quan hem arribat nosaltres estava tancat i hem passat de llarg sense pensar en avisar-lo.

Després de les presentacions i els tres torns de paraula comença a xerrar la gent i allò acaba esdevenint una autèntica assemblea plena de passió que dura fins les onze de la nit -hem començat a quarts de nou! El nivell de participació, la seriositat i profunditat del debat i l’entusiasme de la gent és francament especial. Ho ha de tallar el Lluís, que per alguna cosa és del poble i reclama que a veure si fem el favor d’anar a sopar. Sort perquè jo ja estava blau i no sabia ni què contestar…

I sopem, una bona colla. Taula llarga i converses creuades en totes les direccions. Es fan les tantes i fem un brindis per la victòria mentre l’amo del restaurant s’imposa i crida abans de marxar: “diumenge tots a votar, eh? Poca broma!”. Finalment ens fem una foto abans de pujar als cotxes i dispersar-nos. Em deixe caure al seient, a aquestes alçades ja no em queda cap sensació de tenir esquena, mentre no puc evitar pensar que aquest país pot aconseguir qualsevol cosa que vulga. Qualsevol.

(La foto l’ha penjat al Facebook l’Agustí Esparducer. Gràcies. Avui toca Arenys de Mar.)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Cap a Vic

Una de les coses més divertides i interessants d’aquest tour d’actes pel referèndum és la gent que t’hi trobes en cada lloc. Ahir cap a Vic amb la Carme, veïna de bloc amb l’A cop calent. Un viatge agradable en excès, ple d’atencions i amb una conversa agradable sobre els macs, el Barça (que hi jugava), els fills i l’Skype. Fins i tot amb un record emocionat pel Jordi Vendrell i l’ofrena musical de Bach, que obria el programa i que el seu cunyat Ramon encara recorda. 

A Vic malgrat estar en joc el partit del Barça més de quaranta persones a l’aula magna de la Universitat. On vam demostrar de nou la capacitat organitzativa encarregant a un dels presents que escoltara els partits i ens interrompés quan hi havia gol. Xerrada feta i partit guanyat. Difícil demanar res més.

I de tornada amb el Jordi cap a casa. Un vell company de lluites que em va impressionar amb la seua anàlisi lúcida del que està passant i la seua generositat històrica. Ell, que era independentista quan ningú no ho era encara, no demana que ningú li reconega res i diu sentir-se tranquil i content del que ha fet al llarg de la seua vida. Una gran lliçó que mereixia un altre trajecte de cotxe.

Avui cap a Vergès…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Aminatou Haidar

Diu el govern espanyol que l’interés comú aconsella no fer cas de les justes reivindicacions de la líder independentista sahrauí Aminatou Haidar. És un estrany interés comú (segurament volen dir econòmic, de negocis). Amb mi que no compten. Expresse la meua solidaritat total i incondicional amb aquesta dona que representa la dignitat del seu país.

??????? ????????? ???? ?? ?? ????? ?????? ???? ????? ??????? ??????? ?????? ????????? ????????? ?????? ????. ??? ????? ?????? ???? (?? ?????? ???? ???? ?????????? ?????????). ??? ??? ?? ????. ???? ?? ??????? ?????? ???? ??????? ?? ??? ?????? ???? ???? ????? ??????.


Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari