Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Adéu al ratolí?

No sé si els track-pads aquests que usem els qui escrivim amb portàtils d’Apple es poden considerar encara ratolins, a l’antiga. Però sembla que l’ofensiva va ara més lluny. Tot de rumors els darrers dies parlen de la seua substitució per una espècie de segona pantalla en miniatura on podríem fer tot de gestos amb els dits, seguint el format d’èxit de l’iPhone. No ho sé. No ho acabe d’entendre. Si es tracta de fer com una segona pantalla rèplica de la principal no seria més fàcil treballar directament sobre la principal? És a dir fer un tablet PC o alguna cosa així? Que es moguen les coses, però, indica que l’època aquesta anunciada tantes vegades on veurem la desaparició de l’ordinador tal i com l’interpretem avui (pantalla, teclat, ratolí) va arribant. 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Aigua

Cap de setmana tranquil a l’Empordà. Música a la nit i tranquil·litat de dia. Per dues voltes, però, un núvol interromp la serenitat i arruixa de valent tota l’aigua que porta, de forma immisericorde. El mire i no m’ho crec. És un nuvolet sol, únic, reconeixible en la seua soledat. I tanmateix decidit, resolt, disposat a fer-se notar. Plou sense pietat ni permís. De forma concreta. Exacta. I els humans a veure’l passar, ben cofoi i orgullós ell, per damunt de la plana.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Crits

Anit crits i forts al patí de casa. Un veí pegava al seu gos i uns altres li retreien a crits pel celobert. La conversa, diguem-ne, va durar ben bé mitja hora i pujava de to per segons. Van començar dient-li que ja estava bé i el ventall de temes sobre els quals discutien al final era inabastable. Sembla que altres nits ja es dedicava a pegar l’animal i que algunes veïnes gran s’han dedicat a seguir-li els passos. Era com una mena d’organització que havia controlat des de qual el gos no eixia al carrer, perquè l’amo es veu que no el treu mai de casa. La situació va arribar a ser d’una tensió notable mentre ell (que no vaig acabar de saber en quin pis viu) de tant en tant seguia amb els colps al gos, que impressionaven de forts que eren. I jo que m’anava preguntat per què el vol… per pegar-li?

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Cos 14

Sopar de celebració amb els contertulians habituals de L’Internauta, per a donar per acabada la temporada. La cosa deriva cap a anècdotes de vellets, que és el que comencem a ser. Recordem anècdotes increïbles dels primers anys d’internet. Una s’emporta el premi major.

Diu que no anava el correu de Terra, allà a la prehistòria, i crida al servei tècnic. Per una raó que no ve al cas li passen al servei VIP (caram!) que ha d’averiguar com siga què està passant. No hi ha manera així que comencen a repassar les preferències del correu. Diu cos de lletra Verdana 14. (No recorde si era Verdana o Arial, tant hi fa…) i la senyoreta de Terra, a l’altra banda del fil telefònic, bota com una fera en la cadira: “Ja ho tinc! El cos de lletra no pot ser superior a 12 perquè si no no passa pel tub d’internet! és massa gran”. L’ínclit usuari, tan estupefacte com és possible que hom estiga, penja el telèfon i comença les gestions per anar-se’n a un altre lloc.
(Per cert: gràcies a tots els oients que ens heu acompanyat a L’Internauta aquesta temporada i les anteriors i també als contertulians habituals: Joan Jofra, Mercè Molist, Xavi Caballé, Núria Masdeu, Martí Crespo, Cristina Ribas, Amadeu Abril i Keta Karmany.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La xiqueta de Kaielisha

Em va passar a Kaielisha. En aquesta township, un barri negre oficialment inexistent, a la vora de Ciutat del Cap la policia havia entrat un matí disparant i matant qualsevol persona que trobava pel carrer. Va ser una de les darreres massacres de l’apartheid, un vessament de sang tant horrible com inútil. Jo hi vaig acudir al dia següent. M’imaginava que hi hauria un funeral així que em vaig adreçar a la missió, un edifici una mica més robust que els altres amb un campanar xicotet que el distingia i feia impossible la confusió. Per a mi aquell viatge era un viatge difícil. Des de feia molts anys la lluita contra l’apartheid havia estat un dels meus compromisos concrets i quan vaig tindre l’oportunitat d’anar-hi com a periodista em va costar decidir-me, tenia massa implicació personal. I a Kaielisha vaig trobar-me de cara una de les lliçons de la meua vida.

Vaig baixar del cotxe davant de l’església. No es veia ningú i vaig cridar a una porta xicoteta de vidre que hi havia al costat. Vaig deduir que devia ser la casa del rector. En fer-ho vaig escoltar uns passos que s’acostaven i una veu de xiqueta que cantava amb una certa alegria …fins que va veure la meua cara. No oblidaré mai que la ganyota que va fer en veure el meu rostre va ser terrible i que abans que jo poguera reaccionar havia tancat dos forellats, arrencava a córrer casa endins i cridava espantada. Quedí atordit. Sec. Em va costar entendre què havia passat i mira que era fàcil: jo sóc blanc i per a aquella xiqueta era indistingible dels malparits que el dia abans havien sembrat la mort en el seu poble.

Poques vegades m’he sentit tan abatut. A aquella criatura no podia explicar-li quantes nits havia travessat el pont del trenet a València amb un exemplar de Jeune Afrique a les mans, que invariablement em parlava d’aquell home que era un mite, de Mandela. No podia contar-li que em vaig esforçar a entendre el francès per a entendre l’Àfrica i que aquelles revistes les llegia els primers anys amb un diccionari a la mà mentre Sari devorava els seus inacabables apunts de medicina i queia la nit sobre València. No podia llegir-li els articles que havia escrit blasmant contra l’apartheid o les manifestacions a que havia anat. O la il·lusió amb la qual vaig descobrir ‘Mandela Song’ de The Special Aka en un vell tocadiscos allà a la casa on assajava Apocalipsis. Manolo me la va ensenyar i em va ensenyar també a cridar “Free Nelson Mandela” amb aquella cadència de carib londinenc que enganxava la solidaritat. La meua història li valia de ben poc a aquella xiqueta que en mi només veia un blanc. Que és el que sóc.

Poc temps després em recorde a casa emocionat mirant per la CNN com Nelson Mandela eixa de la presó. La Txell era menuda, de bolquers encara, i jo l’aguantava en braços dient-li: mira!, Txell, mira!, és Mandela! és lliure! I recorde haver-me quedat quiet pensant en la xiqueta de Kaielisha, de sobte amb l’alegria glaçada. Vaig dubtar. Vaig creure que allò no ho podria canviar ni Mandela. Que en un món on una xiqueta corria espantada només en veure una cara blanca el missatge del vell presoner, la crida a construir una nova Sud-àfrica de tots, sense colors ni passats, només mirant el futur amb optimisme, era un somni impossible que ni Mandela, el rei xhosa, el líder del poble, la veu de la dignitat, l’home recolzat pel món sencer, podria portar a terme. M’equivocava. Mandela ho va fer. En va ser capaç. 

I avui ell ha fet noranta anys i jo com faig cada any li he enviat un correu de felicitació -que mai no he sabut si llig i que ben bé m’importa molt poc si llig o no. L’escric perquè el necessite jo. Simplement per donar-li les gràcies.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

El mapa

Arran el mail obert que publique avui: El mapa! el mapa!!!, el Miquel, un amable lector m’envia “el mapa”. És de 1850 i, igual que les balances fiscals, és incontestable. Hi ha l'”Espanya uniforme”, que és la que ara rep els diners -amb l’excepció explicable de Madrid. L'”Espanya foral” que continua anant a la seua. I l'”Espanya incorporada o assimilada”, que paga la broma. 

Gràcies Miquel.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Una placa a Morella

Recordava la carretera de forma vaga. D’adolescent Morella esdevingué un lloc mític, un indret de felicitat per a mi. Però ara feia molts anys que no hi tornava i pujant camí del Port de Querol em preguntava com la veuria aquella ciutat, què quedaria del meu passat i què del seu…

Tot just passat Borriol, el poble de la Consol, el paisatge s’obre de forma ferotge. La massa de ciment que tabica la costa fins a l’insult desapareix i de seguida comences a veure verd i muntanyes, enormes espais buids i fèrtils. I de sobte, passat aquell infern de corbes, apareix Morella. Hi vaig arribar dijous quan el sol just si era un record, suficient per a pintar de roig la solemne bellesa de la capital dels Ports. Allà dalt, al voltant del castell, apareixia com sempre, com un senyal de segles hissat amb orgull.
 
I vaig reconèixer les portes i vaig entrar a poc a poc dins la muralla recordant els sants que li donen noms. I vaig passejar i vaig xerrar molt a gust amb estudiants i professors de la universitat, i em vaig seure de nou sota els savis porxos que protegeixen ara del sol ara del vent, i vam menjar de valent i vaig dormir amb fred i vaig reconèixer racons i espais vells, peces del passat.

Només em faltà trobar un signe, una llegenda que recorde de forma aproximada i que diu “És llogar que fa per nul hom del món, sinó a rei”. Em recorde a mi mateix fa molts anys, molt jove i prim, mirant en un carrer que ara no he sabut trobar una placa amb aquell fragment de la Crònica del rei i pensant que jo no ho podria explicar millor. Que de veritat deu ser llogar (renunciar a la pròpia personalitat) que fa per nul hom. Aquesta vegada però, no he trobat la placa i ignore si existeix encara. M’hauria agradat tornar a veure-la precisament en un cap de setmana tant i tant complicat com aquest que vaig començar il·lusionat pel meu retorn a Morella.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Dol al Cafè Lisboa

Publicat el 9 de juliol de 2008 per vicent

El Cafè Lisboa és un d’aquells indrets que qualsevol novel·la sobre València es veu obligat a posar. Hi passa de tot, hi passen tots, han passat tots. Ara el Lisboa, on ens han passat tantes coses, és de dol per la mort del Pep Bonet. Per ell uns versos de Pessoa, home de cafès a la Lisboa real i el meu record:

Se depois de eu morrer, quiserem escrever a minha biografia,
Não há nada mais simples.
Tem só duas datas – a da minha nascença e a da minha morte.
Entre uma e outra todos os dias são meus.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Sant Zenon

Publicat el 9 de juliol de 2008 per vicent

Traca cerimonial a Arenys per a honorar Sant Zenon. Després de les meravelloses completes de cada any. El primer any que vaig veure la traca d’Arenys sembla, jo no ho recorde, que vaig fer un comentari diguem-ne de sorpresa vist l’estil de tir. Aleshores vaig aprendre que devia callar per respecte als meus amics i familiars arenyencs i calle escrupulosament cada any. Venen i em pregunten, en la meua condició de valencià, què m’ha semblat. I jo calle.  

Enguany però la traca ha aconseguit la proesa de desconcertar fins i tot els arenyencs. I encara ha vingut més gent de la que és habitual a inquirir, en base als meus reconeguts coneixements pirotècnics, com ha estat la cosa. Indescriptible. Però calle.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Wii

Publicat el 8 de juliol de 2008 per vicent

Jo no tinc cap Wii però la veig funcionar, per exemple el meu nebot Pau en té una. I estic convençut que és un canvi monumental i una màquina fantàstica que altera el sentit el joc informàtic i el fa molt més complet. Per això m’ha sorprès llegir avui a la premsa americana el comentari d’un alt càrrec de Microsoft afirmant que això de la Wii només és una moda i que no té cap futur. Home, entenc que és la competènciai que a ningú no li agrada que li passen la mà per la cara però tampoc no cal dir una ximplesa tan evident. Més que res perquè igual d’ací uns anys et trobes la teua frase impresa en una d’aquelles samarretes d’errors garrafals.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La pilota de Ribes

Publicat el 4 de juliol de 2008 per vicent

Quan Bétera tenia trinquet Ribes, un home ja gran, era una persona que sempre te la trobaves allí, una persona que estimava de veritat la pilota i tot el que l’envoltava.

He dit “quan Bétera tenia trinquet” perquè el meu poble el va deixar perdre de forma miserable, empès per l’especulació urbanística que l’ha desfet de dalt a baix.

Precisament quan quedaven pocs mesos per tal que el tiraren a terra l’ajuntament em va demanar que fera jo el discurset inaugural de les festes, un discurs en el qual vaig reclamar, sense cap resultat aparent, que s’aturara eixa bogeria que està convertint Bétera en un poble sense personalitat ni sentit. I una de les coses que vaig dir és que no teníem vergonya de deixar caure el vell trinquet que tant havia significat per a nosaltres.

Han passat un grapat d’anys des d’aleshores, crec que això era al 2001, però Ribes ha vingut ara a casa i m’ha portat un regal que no esperava i que m’ha emocionat fins a les ungles. M’ha dut una preciosa pilota de baqueta on ell ha escrit a mà en lletra blanca “D.Visente” i “Valencia”. Encara recordava aquell discurs, diu.

L’he posat entre els meus llibres favorits i allà es quedarà sempre. Com un dels regals més impressionants que ningú m’haja fet mai.

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari

Paco Pérez

Publicat el 3 de juliol de 2008 per vicent

Mate la lentitud de l’Euromed amb la lectura del llibre que Paco Pérez Moragon ha escrit sobre Emili Gómez Nadal (“Emili Gómez Nadal: diaris i records”. Publicacions de la Universitat de València).

El llibre és impactant. Gómez Nadal era un d’aquells noms que a la transició enyoràvem sabent que vivia a l’exili i que no volia tornar de cap de les maneres. Un intel·lectual necessari però inaccessible que mai no va voler tornar a València i recuperar el seu ascendent sobre el país. Llegint el volum publicat ara s’entenen moltes coses però encara se’l tira més a faltar. M’ha sorprès, per exemple, el seu olfacte finíssim en qüestions de política internacional, avançat vint o trenta anys al seu temps. El llibre aplega el diari de Gómez Nadal entre el 1977 i el 1988 i tot de documents més que ens ajuden molt a entendre com era un dels valencianistes més importants de les generacions anteriors a Joan Fuster. Un gran llibre.

Un gran llibre, a més, amb detalls impactants. M’ha emocionat la qualitat de la prosa del seu fill, que encapçala el volum i m’han intrigat algunes de les manies del subjecte del llibre: per exemple la meticulositat amb la qual compta i recompte cada cardenal mort. Un dels passatges més impactants és precisament quan trien Papa Joan Pau I i Gómez Nadal, embolicat probablement en una mena de depressió, afirma que serà el darrer que veurà en la seua vida. Quan dies després se n’assabenta de la mort sobtada del primer Joan Pau i l’elecció del segon hi ha un raig de llum que recorda que la vida sempre fa el que vol i que les sorpreses poden esperar-te en qualsevol cantonada.

Hi ha, però, un detall del llibre que no vull deixar passar per alt i que és el treball, un més!, extraordinari de Paco Pérez Moragon. Fa molts anys vaig quedar impactat per la lectura d’un petit text d’un dels grans de l’escola francesa dels Annales (supose que era Febvre…) on aquest explicava com l’historiador ha de “rossegar” a poc a poc la història i ha d’embolicar-se dels seus detalls més menuts. Paco Pérez fa anys que amb una santa paciència infinita espigola les generacions de valencianistes pre-fusterians i el mateix Joan Fuster i ens retorna, convenientment deglutit el nostre passat. El seu treball tot aquest temps ens ha regalat una impagable visió dels nostres precedents més immediats, visió feta amb passió personal i nacional però sobretot visió treballada amb un rigor explícit i sever, ric i educat, que en aquest volum es posa de relleu d’una manera ben especial. 

Publicat dins de Llibres | Deixa un comentari

Ui, quina por

Publicat el 1 de juliol de 2008 per vicent

Fa molts mesos vaig enllestir un text per a un llibre col·lectiu que s’ha de publicar en alemany. Com que el meu coneixement d’aquella llengua és infinitament limitat el vaig fer en català i em van dir que ja el traduirien. Sembla que la cosa va endavant i avui he rebut per correu una llarga nota del traductor alemany, que sembla que desconeix de forma notable el tema del qual parle. De fet em fa unes preguntes sobre algunes part del text que em fan tremolar i que em porten a preguntar-me si els lectors alemanys entendran alguna cosa del que he volgut dir… El pitjor de tot és que puc fer molt poca cosa, estic en les seues mans. El text que anirà al llibre no serà el meu original sinó el seu original. Ui.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari