Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Ara li toca a les falles

Seguisc amb interès les discussions i picabaralles que estan havent a València per les falles. Anit fins i tot sembla que veïns i fallers van escalfar-se de forma mútua en alguna de les falles especials de la ciutat, a compte de com i on s’instal·len les llums.


Fa anys que molts patim el problema de la destrucció de la trama social de les festes. Al poble, per exemple, les alfàbegues però sobretot la coetà han viscut ja la renúncia per part de veïns a compartir l’espai públic durant unes hores i l’exigència de que la festa no passe sota el balcó. A mi m’entristeix pel que té de pèrdua dels gestos col·lectius i ho vaig denunciar públicament l’any que em va tocar fer el pregó de la festa però no podia deixar de pensar que hi havia festes i festes i que mentre a nosaltres ens tocava replegar-nos les falles tenien carta blanca.

En aquest cas també m’entristeix, ho deixe clar, que hi haja veïns que no vulguen deixar posar llums al balcó o que es queixen que durant uns dies hi ha talls de carrers. Però he de dir que sent curiositat malsana perquè les falles han estat a València literalment intocables. I ara sembla que comencen a deixar de ser-ho. Instrumentalitzades pel franquisme i per la dreta, generalment, i usades com a instrument de pressió al carrer les falles han gaudit d’una enorme permissivitat a l’hora d’ocupar l’espai públic. Que sembla, pels indicis del que comença a passar, que podria estar posant-se en dubte per primer vegada. 

Jo he estat faller i en general la festa m’agrada. Reconec que no baixe mai a València perquè la massa que ocupa els carrers em mareja i preferisc seguir les falles del poble. Però dit això és evident que poques ciutats aguanten un trasbals tan monumental tants dies seguits. I fins ara tots callaven, en part perquè tots tenien la "consciència fosca" del que les falles també significaven políticament. Veurem què passa ara. Serà curiós…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Ja hi ha els subtítols

Molts lectors ens han criticat que en l’informatiu emès ahir des del País Basc no subtitularem en català les intervencions fetes en espanyol per l’alcaldessa d’Hernani o el director de Berria. És conegut que normalment a VilaWeb TV sempre subtitulem qualsevol intervenció que no estiga en català però la veritat és que la producció d’aquest informatiu representa un esforç important i no vam arribar a temps ahir. Avui, però, ja hem penjat una nova versió amb els subtítols, que serà la definitiva.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Dones mortes

A la meua tan estimada Hipàtia la van matar fa segles una banda informe d’homes, cristians fanàtics, que veien un perill en el fet que una dona atresorara el coneixement i dirigira la principal institució cultural de l’època: la gran biblioteca d’Alexandria. Li van treure la pell a trossos mentre cridaven contents de la seua barbàrie. I l’Alexandria brillant, aquella que havia enlluernat el món i que encara avui ens emociona i trasbalsa, va desaparèixer: en pocs anys no va quedar res d’aquella ciutat egípcia que sabia ser també alhora el port d’eixida de totes les àfriques, el centre de la cultura grega i la ciutat amb més jueus del món. I amb Hipàtia, cremada la biblioteca mentre el seu cadàver jeia nu al carrer, van desaparèixer milers de llibres, segles de coneixement que mai no recuperarem.


I tants anys després segueixen matant dones. Potser els assassins ja no criden contents quan les maten ni ho solen fer agrupats en ramats de bèsties humanes però ells segueixen destruint en cada atac el que som, el bo i millor de nosaltres. De tots nosaltres.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

El primer informatiu

Ahir vam emetre el primer informatiu diari de VilaWeb TV, un informatiu que de moment només farem en període electoral. Per a nosaltres és un esforç i una aventura apassionant. Cada dia l’emetrem des d’una ciutat diferent -ahir Girona, avui de forma excepcional Hernani perquè la situació al País Basc mereix una reflexió, demà Perpinyà… I hi fem participar més o menys tota la redacció, amb una direcció excepcionalment ben portada del Roger Cassany i amb el paper determinant com sempre del cap de redacció de VilaWeb Josep Casulleras. Tots plegats hem fet també un esforç tècnic i d’imatge notable i tot per a mostrar un model d’informatiu que potser un dia serà quotidià: fet al carrer, amb voluntat d’anàlisi, plural, que tinga en compte el conjunt del país, etcètera.


Personalment, a més, ha estat tornar a fer "televisió". Feia molts anys que no em posava davant d’una càmera així i les coses han canviat de forma espectacular en aquests anys -les càmeres, els micros, tot plegat. 

Espere que vos agrade.

Matí plàcid al llac de Ginebra

Matí de diumenge plàcid, calmat, a Ginebra. Fa un solet tan prudent com agradable. El Jet d’Eau penja cap a fora del port i els indígenes diuen que això vol dir que demà farà mal temps. Avui no el fa. Passegem a la vora de l’aigua fins el restaurant que agradava la Rodoreda. Al comentari la mort de Palau. Els darrers estius hi hem anat diverses vegades a la seua Fundació, a Caldetes, on fan recitals interessants de poesia i música. Algunes nits ell mateix seia al balcó del seu apartament a escoltar. En aquest país on sovint fem tard Palau sembla haver viscut un final com mereixia, amb reconeixements i amb somnis com la fundació duts a bon port.

Quan es fa l’hora de dinar anem als Banys de Paquis. Un indret magistral pel qual han lluitat molt els nostres amics. Ens hem assegut al sol i hem menjat un plat excel·lent cuinat per una catalana que respon al nom de Montse. Al costat hi ha els qui passen l’estona a la sauna i es remullen després al llac. Una cosa és que el dia siga plàcid i una altra aquest exercici exagerat de contrastos. S’està bé al solet però només de pensar en posar-me a l’aigua ja m’entra el fred. Tot és cosa del costum, és clar. Em diuen que la sauna hivernal ací a Paquís ha tingut un èxit fenomenal els últims anys. Des de les tumbones es veuen els cims nevats que envolten la ciutat però la petita platja és plena de gent a més no poder. Aquesta és una ciutat certament civilitzada i agradable i el ritme d’aquest diumenge al matí ho confirma.

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Debat

Ahir a la vesprada vaig participar en un debat amb estudiants organitzat pel Col·legi de Periodistes sobre el periodisme i internet. Una de les preguntes que es va posar sobre la taula era el perquè d’aquesta proposta que fan alguns diaris (sensacionalistes però també alguns de seriosos) que permet als usuaris comentar les notícies en la mateixa notícia.


A VilaWeb no ho fem ni ho volem fer. Personalment crec que aquest mètode de participació no aporta gran cosa al debat perquè tendeix a crear una discussió compulsiva i poc respectuosa amb l’altre. Només cal mirar els diaris que en tenen per a veure que els porta a ser una mena de trinquet on donar-se de bufetades. 

Això, per cert, també passa als fòrums de debat, inclòs el de VilaWeb. Però una cosa és deixar aquest model de "diàleg" en un racó i tendint a disminuir la importància que havia tingut històricament i una altra posar-lo en primera fila i fomentar al màxim el seu ús.

No ens vam posar d’acord, en qualsevol cas. Però hi va haver intervencions molt interessants. Juan Varela va recordar que aquest model de participació és molt anormal en altres països i també va explicar amb molt detall les xarxes que els principals partits tenen muntades entre els seus afiliats per tal que usen i abusen d’aquests comentaris com a eina no de discussió sinó de propaganda. I Karma Peiró va alertar sobre si la meua posició no era un símptoma perillós per a mi mateix -de pèrdua de confiança en la xarxa- però també va recordar que la majoria dels mitjans que usen aquest mètode cerquen sobretot augmentar de forma fàcil les pàgines vistes i les impressions de publicitat.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Massa tard

Un bon amic m’ha portat un exemplar del llibre "Fidel Castro. Pàtria o Mort Vencerem". Es tracta d’un recull de discursos del líder cubà que jo vaig traduir al català i es va publicar el 1984. Ho fa avui que Castro ha anunciat, massa tard, que es retira.


Aquell llibre em va divertir molt perquè per a fer-lo em vaig obligar a llegir moltíssim sobre Fidel però també sobre José Martí. D’allò va néixer una de les meues obsessions frustrades: saber més de Martí era del Grau de València i segurament parlava català encara que ningú no ho ha demostrat això. 

Aquell 1984 vaig escriure un pròleg elogiós cap a Fidel però ja vaig criticar fets que em semblaven aleshores i avui em segueixen semblant intolerables, com ara l’existència de presoners polítics o la persecució dels homosexuals. Vint-i-quatre anys després, avui, la meua crítica al comandante és molt més dura i el pròleg que faria avui dubte que fos elogiós. Castro va perdre ja fa molts anys l’oportunitat de preservar tot el que ha tingut de bo la revolució apartant-se ell del poder o promovent una democratització que no té perquè ser incompatible amb els avenços socials indubtables que el règim va aconseguir en el seu moment. No va saber anar-se’n quan tocava i per desgràcia el balanç del seu pas pel poder tindrà clarobscurs massa contrastats. Una autèntica pena.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Una signatura. I l’enhorabona

Per televisió ara mateix estan ensenyant com els membres del parlament kosovar, un a un, estan passant  a signar la declaració d’independència del seu país. Ho fan lentament, de forma solemne i tots ells, siguen del partit que siguen, saluden amb un gran afecte el president del parlament i el primer ministre. Europa tindrà en pocs minuts un nou estat. Després d’anys d’agressió i de guerra promoguda des del nacionalisme serbi. Als carrers es veuen grups de gent manifestant-se amb banderes albaneses i americanes, i amb molt poques banderes europees. Encara no he vist ningú amb la nova bandera blava amb conc estels recent aprovada pel parlament com a símbol del nou estat. Supose que és qüestió de temps i de que en puguen imprimir unes quantes.


En qualsevol cas: enhorabona.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Crits

A la cantonada del Paral·lel amb Nou de la Rambla uns pares escridassen la seua filla. Ella crida d’una manera exagerada, amb un volum de veu més que considerable que fa que la major part dels vianants miren. Els pares no saben com callar-la i intenten cridar més encara. Una senyora s’acosta i els diu que igual seria més raonable no fer l’espectacle en públic. Es miren tots tres i com si fos un miracle callen i se’n van Paral·lel avall. Observe que no s’agafen de les mans ni es toquen però com a mínim han recuperat el silenci i la calma. La xicona, en silenci, va movent el cap com dient no…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Això de l’escola de Madrid

Em sembla que ho he explicat alguna vegada però… 


Em va passar en un restaurant de Manhattan, a la quarta, prop de Central Park. Plovia a bots i barrals. Vam aprofitar per entrar a dinar. Ens va atendre una cambrera latina. Li vaig parlar en anglès però quan vam consultar entre nosaltres alguna cosa en català ella de forma automàtica es va passar a l’espanyol. Em va irritar. Em vaig preguntar com era que ens identificava com a "espanyols". M’equivocava.

Al cap d’uns minuts va entrar un grupet de xiques italianes que van seure a la vora. Parlaven amb aquella capacitat acústica de la qual solen fer gala al seu país. La cambrera s’hi va acostar i va parlar …en espanyol! I aleshores ho vaig entendre: no és que em tractés com a "espanyol" a mi, és que em tractava com a "llatí". Si escoltava un dialecte llatí ella reaccionava parlant el seu. Així que quan va tornar a la meua taula li vaig parlar ja directament en català. Al cap i a la fi si les xicones li responien en italià i ella les entenia… I efectivament no va haver cap més problema. Des d’aquell dia quan en algun país anglofon he de parlar amb algú llatí ja ho faig directament en català i la veritat és que no he tingut mai cap problema.

Per quin motiu explique això? Perquè l’anècdota aquesta em va fer veure que la normalitat també ha de ser creada en l’estranger, no només ací. Raó per la qual em vaig alegrar profundament quan la presidenta de Madrid va dir que farien un col·legi madrileny que ensenyaria en català. Al·leluia! Ja era hora que la que segurament deu ser una de les cinc ciutats del món amb més catalanoparlants tinga un col·legi en català. 

Hi ha qui s’ha alarmat pensant en les intencions ocultes. És clar que les hi ha. Però no tenen importància comparat amb la importància del fet mateix: un col·legi en català públic a Madrid és un inici de normalització també a fora (a més d’una necessitat evident). Un col·legi públic en català a Madrid és treure la llengua del racó de mapa on ens la volen confinar i demostrar que és vàlida globalment. Que això no ho sap l’Esperanza Aguirre? És clar que no ho sap. Per això una vegada en la vida que juga a favor nostre no crec que siga qüestió de tirar pedres al nostre teulat.

Hi ha qui diu que això és una trampa per a reclamar després un canvi de model als col·legis d’ací. Bona fora aquesta. Pensar això demostra molta feblesa sobre el nostre model. Una escola no es pot intercanviar per milers d’escoles. Simplement el model d’immersió ací no és qüestionable i punt. I això se li haurà de dir amb tanta fermesa com afecte si un dia intenta usar el futur col·legi Josep Tarradellas com a moneda de canvi. Mentrestant, però, sé que uns quants amics residents allà estaran contents de tenir per fi una alternativa pels seus fills.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Aquell concert

Conforme avança la digitalització se’m fa curiós veure què podem recuperar la memòria de coses que pensàvem que mai no tornaríem a viure, gràcies a que algú les ha guardat i les penja. És el cas d’aquest vídeo que acabe de descobrir al YouTube. Hi ha el concert final de la gira “Conspiracy of Hope” que es va fer a Buenos Aires l’octubre del 1988, on Sting i Peter Gabriel fan eixir a escena les mares de la plaça de Mayo mentre canten “Ellas bailan solas”. El concert acaba amb un moment especialment emotiu quan els dos cantants ballen una a una amb les mares i les àvies que despleguen les pancartes amb la silueta buida dels seus estimats. Recorde perfectament haver vist aquell concert en un programa de televisió i l’impacte que em va provocar i durant anys he pensat que m’agradaria tornar a reviure aquell moment tan especial. Ara algú l’ha penjat amb un format de baixa qualitat i unes lletres que el malmeten una miqueta però tant se val: és el testimoni d’aquell gest solidari i la recuperació de la nostra memòria personal el que compta.


PD. Jordi Casals ha trobat aquest altre vídeo també d’un concert semblant el 1990 a Xile.

Publicat dins de Músiques | Deixa un comentari

La xarxa de la Tata

Publicat el 9 de febrer de 2008 per vicent

Les comunicacions de VilaWeb han canviat de conducte aquesta setmana. De fet no ha canviat res de físic. Els cables, satel·lits i coses així són els mateixos. Però hem canviat de mans que les porten. I ara VilaWeb us arriba als lectors de tot el món a través de Tata Teleccomunications, xarxa hindú que un bon amic ha batejat amb rapidesa com "la xarxa de la tata".


La història per a mi no és anecdòtica sinó un reflexe ben interessant de com va la globalització. Fa molts anys, quan VilaWeb començava a despuntar, vam haver de confiar les nostres telecomunicacions a una empresa que ens pogués assegurar la qualitat de servei necessària per a arribar als lectors passara el que passara i en qualsevol part del món. No parle de la interna de la redacció sinó de la que va des dels servidors a les cases. Aleshores, després de donar algunes voltes, vam acabar a Telegloble, una empresa que no he acabat mai de saber si era canadenca o quebequesa i que tenia la propietat de la més gran xarxa de cables terrestres i submarins i satèl·lits dedicats a dades del món. Així les poquíssimes vegades que hi havia algun problema gros de veritat havíem de cridar em sembla que a Montréal per a resoldre’l. Ara, però, Teleglobe ha estat venuda a Tata que és una encara més enorme multinacional hindú, famosa recentment, per aquella història del cotxe barat. I així es d’aquesta setmana, usant la mateixa xarxa de cables i satèl·lits VilaWeb us arriba a través de i gràcies a una empresa hindú, que és el fet que em resulta significatiu i representatiu del món i el moment que vivim. És una prova casolana i ben directa d’això que en diuen globalització.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Una frase

Publicat el 7 de febrer de 2008 per vicent

Llisc una miqueta a l’atzar alguns blocs i al de Jose Manuel Almerich hi trobe un record emocionat per a Joan Pellicer, que faltà ara fa un any. I en ell una frase de l’enyorat Joan que vull rebotar perquè em sembla extraordinària:


cada vegada que una dona major, un vell llaurador o un pastor és mor, és com si una petita biblioteca esclatara en flames

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari