Ara li toca a les falles

Deixa un comentari

Seguisc amb interès les discussions i picabaralles que estan havent a València per les falles. Anit fins i tot sembla que veïns i fallers van escalfar-se de forma mútua en alguna de les falles especials de la ciutat, a compte de com i on s’instal·len les llums.


Fa anys que molts patim el problema de la destrucció de la trama social de les festes. Al poble, per exemple, les alfàbegues però sobretot la coetà han viscut ja la renúncia per part de veïns a compartir l’espai públic durant unes hores i l’exigència de que la festa no passe sota el balcó. A mi m’entristeix pel que té de pèrdua dels gestos col·lectius i ho vaig denunciar públicament l’any que em va tocar fer el pregó de la festa però no podia deixar de pensar que hi havia festes i festes i que mentre a nosaltres ens tocava replegar-nos les falles tenien carta blanca.

En aquest cas també m’entristeix, ho deixe clar, que hi haja veïns que no vulguen deixar posar llums al balcó o que es queixen que durant uns dies hi ha talls de carrers. Però he de dir que sent curiositat malsana perquè les falles han estat a València literalment intocables. I ara sembla que comencen a deixar de ser-ho. Instrumentalitzades pel franquisme i per la dreta, generalment, i usades com a instrument de pressió al carrer les falles han gaudit d’una enorme permissivitat a l’hora d’ocupar l’espai públic. Que sembla, pels indicis del que comença a passar, que podria estar posant-se en dubte per primer vegada. 

Jo he estat faller i en general la festa m’agrada. Reconec que no baixe mai a València perquè la massa que ocupa els carrers em mareja i preferisc seguir les falles del poble. Però dit això és evident que poques ciutats aguanten un trasbals tan monumental tants dies seguits. I fins ara tots callaven, en part perquè tots tenien la "consciència fosca" del que les falles també significaven políticament. Veurem què passa ara. Serà curiós…

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 28 de febrer de 2008 per vicent

  1. No us deixeu entabanar per un fals discurs progre que també fa el joc als de sempre.

     

    Que no acaben com a Barcelona, on encendre una foguera de sant joan sense permís, control, bombers, la ICONA sobrevolant i tota mena de permisos i soborns és sinònim de delicte, imprudència temerària i forassenyada per pretendre cremar un plataner i alterar la pacífica circulació del trànsit rodat.

     

    En això han convertit les nostres tradicions 🙁

  2. Hola Vicent !

    encara que no tinc costum m’agradaria fer una sèrie de puntualitzacions sobre el que va passar a Russafa fa uns dies.

    El problema principal a aquest conflicte no rau en que els veïns no vullguen deixar enganxar les llums a les seus finques, rau en l’abús de poder de la comissió Sueca-Literato Azorín, que amb la complicitat del regidor de Falles de l’Ajuntament del Cap-i-casal, Félix Crespo (habitual del Casal Vip d’aquesta falla), tallen els carrers des de principis de febrer, enganxen la llumenària allà on volen i sense demanar permisos, instal·len carpes, generadors de llum de gas-oil sense cap mesura de seguretat…

    Aquesta no és una qüestió de tradicions, ja que la tradició de la festa fallera, com bé saps, feia que aquesta començara el 14 de març amb la “plantà” i finalitzara la nit de Sant Josep amb la “cremà”. Òbviament tothom tenim dret a la festa i a passar-ho bé uns quants dies però el que no podem suportar els veïns i veïnes de Russafa és que el president de la falla, el Sr. Bernardo Morosoli, que ni viu al Carrer Sueca ni al barri de Russafa (com la immensa majoría dels membres d’aquesta falla), s’arrogue la potestat de fer (el que ell mateix qualifica) “el que li rota dels collons” !.

    Tampoc és massa tradicional, almenys que jo sàpiga, que les falles monten llumenàries com si de la Feria de Abril de Sevilla es tractara, potser és una tradició nova per a fer de les falles una festa ben espanyola. Com tampoc és cap tradició montar carpes per fer berbenes. Tradicionalment les festes es feien al si del casal.

    Els veïns i veïnes no estem contra la festa, de fet el lema de les nostres protestes és “Falles sí, abús no !”, de fet participen fallers i falleres d’altres comissions del barri que viuen al carrer Sueca i que son conscients de com amb l’excusa de la festa, una sèrie de personatges vinculats històricament al “búnker-barraqueta”, fan i desfan al barri durant un mes. Gràcies a la seua conxorxa amb l’ajuntament de Rita Barberà, el barri es transforma en una autèntica ratonera en la que no poden entrar els més elementals serveis de salut o bombers si fora necessari. De fet fa un parell d’anys un veí va tenir que ser evacuat de sa casa en helicòpter per que no podia accedir cap ambulància a sa casa.

    Bé, espere que quede clar que no estem contra les falles ni contra cap comissió, estem pel trellat i contra els abusos. El carrer és de tots i a València no saps com és de complicat que et deixen montar una festa popular durant unes hores, una manifestació o una acció lúdica per als xiquets del barri, això si, si ets una falla pots tallar tots els carrers que vullgues i passar-te les més minimes normes de seguretat pel forro…

    Falles sí, abús no !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.