Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Debat

Deixa un comentari

Ahir a la vesprada vaig participar en un debat amb estudiants organitzat pel Col·legi de Periodistes sobre el periodisme i internet. Una de les preguntes que es va posar sobre la taula era el perquè d’aquesta proposta que fan alguns diaris (sensacionalistes però també alguns de seriosos) que permet als usuaris comentar les notícies en la mateixa notícia.


A VilaWeb no ho fem ni ho volem fer. Personalment crec que aquest mètode de participació no aporta gran cosa al debat perquè tendeix a crear una discussió compulsiva i poc respectuosa amb l’altre. Només cal mirar els diaris que en tenen per a veure que els porta a ser una mena de trinquet on donar-se de bufetades. 

Això, per cert, també passa als fòrums de debat, inclòs el de VilaWeb. Però una cosa és deixar aquest model de "diàleg" en un racó i tendint a disminuir la importància que havia tingut històricament i una altra posar-lo en primera fila i fomentar al màxim el seu ús.

No ens vam posar d’acord, en qualsevol cas. Però hi va haver intervencions molt interessants. Juan Varela va recordar que aquest model de participació és molt anormal en altres països i també va explicar amb molt detall les xarxes que els principals partits tenen muntades entre els seus afiliats per tal que usen i abusen d’aquests comentaris com a eina no de discussió sinó de propaganda. I Karma Peiró va alertar sobre si la meua posició no era un símptoma perillós per a mi mateix -de pèrdua de confiança en la xarxa- però també va recordar que la majoria dels mitjans que usen aquest mètode cerquen sobretot augmentar de forma fàcil les pàgines vistes i les impressions de publicitat.

Aquesta entrada s'ha publicat en General el 21 de febrer de 2008 per vicent

 1. Em pregunto si els anuncis classificats i els blocs de Vilaweb també sumen -o no- pàgines vistes al total mensual. Si és així, només puc dir que aquest escrit o aquesta opinió és un xic hipòcrita.

 2. Soc de l’opinió que els comentaris a les noticies que apareixen al diaris digitals que ho permeten son com els escopidors que fa temps hi havia a llocs públics: gargalls de ranera, mocs que normalment fan fàstic. Es una llàstima per que podria ser un espai de debat civilitzat, però no ho és, no ho pot ser en les circumstàncies actuals. El mateix passa als fòrums, o pitjor encara. Hi ha massa fel.
  En canvi als blocs, normalment, -al menys a de vilaweb- els comentaris solen ser educats amb l’excepció últimament d’un pocs eixelebrats que no paeixen discrepàncies sobre la vaga de mestres, però en general es porta prou bé i permeten molts cops una relació virtual de nova planta.
  Com ja he dit altres cops els comentaris anònims son covards, sobretot si es tracta d’insultar des de l’ombra. Hi ha molts insultadors professionals que amb un nom de guerra s’alimenten la pròpia misèria. De fet prenen exemple dels que haurem d’aguantar durant 15 dies a tots els mitjans del país, ja s’ho faran.

 3. Convertir un diari informatiu amb un pupurri mix o tindre un criteri amb cada secció diferenciada de l’altra per intentar fer-les amb més salubritat.

 4. He caigut en el teu bloc casualment. Perquè emails a Hipàtia?
  Dubto molt que la majoria de la gent conegui a la primera matemàtica dona que va sorgir a l’escola d’Alexandria !!!

 5. Qui vulgui comentar sempre pot fer-ho al seu bloc. Si no en té, que n’obri un 🙂


  Una cosa que podríeu fer a Vilaweb és implementar els trackbacks (referències, retroenllaços) en les notícies, de manera que l’autor d’un bloc pogués vincular a una notícia de Vilaweb un apunt del seu bloc on comenta aquesta notícia. Llavors, al final de cada notícia podrien aparèixer les referències de blocs on és comentada. Aquesta solució no tindria molts dels problemes dels comentaris que ací s’han esmentat…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.