Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Gràcies

Publicat el 30 de gener de 2008 per vicent

No el conec de res a l’Andreu Pedró-Garcia, un castellonenc que fa classes de català a un grup tan curiós com interessant d’universitaris a Boston. Però llegint aquest article sobre la seua feina, que he trobat de pura causalitat en un diari universitari dels Estats Units, he pensat que és just donar-li les gràcies. A ell i als que fan feina com ell.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Una proposta per a dissabte (i per a tots)

Publicat el 28 de gener de 2008 per vicent

Dissabte farà 800 anys justos del naixement de Jaume I, el rei que va incorporar València i Mallorca i que va configurar la nació on vivim avui. 


A més alguns considerem Jaume I el primer dels nostres blocaires ja que El Llibre dels Fets no és una crònica a l’ús sinó un relat profundament personal que sembla que el rei dictava, atès que ell no sabia escriure.

Així que propose una combinació d’aquests dos elements. Propose que dissabte el màxim nombre possible de blocaires commemorem l’efemèride fent un post que continga un fragment del Llibre dels Fets i una reproducció del Penó de la Conquesta, la bandera que els andalusins hissaren a les Torres de Quart de València en senyal de rendició.

El text del llibre, en un arxiu massa complicat però útil, el podeu trobar ací. I el Penó no és difícil d’aconseguir.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

TV3 i els blocs

Publicat el 28 de gener de 2008 per vicent

TV3 va anar a la Catosfera a fer una taula rodona sobre els seus propis blocs (que segons es comentava en els passadissos era pagada…) i per a fer un vídeo. De tot l’ample programa de la Catosfera van triar la taula de polítics, una decisió que es podia esperar però ben poc original. I de la taula de polítics només van parlar de les intervencions de Lurdes Múñoz, una blocaire indubtable de llarga trajectòria del PSC, i de Joan Ridao, un blocaire d’ERC relativament desconegut en aquesta faceta si el comparem amb els altres tres ponents. Curiosament en la peça que van emetre pel Telenotícies van deixar fora dos membres més de la mateixa taula però tots dos molt reconeguts dins el món blocaire. Carles Puigdemont, de lectura obligada des de fa temps, de CiU. I Raül Romeva, un dels blocaires més persistents i interessants dels que tenim entre la classe política, d’Iniciativa per Catalunya.


Hi ha un cert enrenou per aquesta actuació. Jo, en la meua taula rodona, ja havia opinat hores abans que el codi ètic no era necessari pel blocs sinó pels mitjans.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Catosfera

Publicat el 25 de gener de 2008 per vicent

Ja he fet la meua intervenció a la Catosfera de Granollers sobre el codi ètic blocaire.Pose un resum d’urgència del que he dit. 


1) Crec que hi ha unes prèvies que hem de considerar. Sobretot que internet esborra les diferències entre privat i públic que abans eren clares (un telegrama era privat i la tele pública, per exemple) i que els blocs són un toc d’alerta als mitjans per la seua (nostra) baixa qualitat. 

2) Crec que els blocaires no són, per això, periodistes. Que el periodisme s’exerceix com a professió i a través de mitjans. I que és als mitjans als que cal demanar-los responsabilitat, el compliment de regles i codis Els blocs són una altra cosa. Poden esdevenir mitjà però no ho són per ells mateixos. 

3) Això no treu cap valor als blocs ans al contrari. Els blocs són un fenomen clau de la comunicació pel seu valor democràtic, pel seu canvi d’agenda i pel control dels mitjans que poden exercir.

3) Estic en contra dels codi ètics de compliment obligatori als blocs però crec que seria interessant debatre sobre alguns temes.

-L’anonimat o no dels autors. Jo crec que no passa res si són amb noms falsos perquè el que m’interessa és el discurs del personatge que fa el bloc
-El diàleg. Crec que les respostes als post no necessàriament són positives. En canvi defense els enllaços i els metaenllaços com la gran eina de diàlegs, els diggs i coses d’eixes…
-La qüestió de la qualitat. Fonamental. Un bloc ben escrit i ben presentat és millor.
-El respecte als objectius de cadascú. Si algú vol fer un bloc per no ser llegit per ningú em sembla bé. Si algú vol el contrari també. Crec que no cal exigir res en aquest sentit.
-Cal saber les conseqüències. Codi Penal, que el que escrius queda per sempre al Google i companyia, les fotos, la informació privada.

4) Finalment em sembla que podríem aprofitar els perfils per a fer un disclaimer dels interessos personals de cadascú i la seua actitud davant el seu propi bloc. 

Ací hi ha l’opinió del meu company de taula, l’amic Juan Varela

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Faena

Publicat el 25 de gener de 2008 per vicent

Et fas bons propòsits sense pensar que, de sobte, passen coses que t’obliguen a treballar hores i més hores en un tema que no esperaves ni sabies que arribaria. Que ningú no sabia que arribaria, de fet I aleshores els plans que t’havies fet per a la setmana i les hores que volies dedicar a fer açò o allò se’n van a fer la mà i prou sort tens de no caure malalt. 


Ens veurem demà a la Catosfera, amb aquells que vingueu. Faré el que podré i sabré. Que més o menys és el que fem sempre.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Codi blocaire (2)

Publicat el 22 de gener de 2008 per vicent

Alguns detalls més per a la discussió.


Sobre els "personatges". No crec que tinga cap rellevància el fet que el nom del blocaire siga real o no. Als fòrums generalment els noms falsos serveixen per a insultar amb major intensitat. Però al bloc qui escriu ha de mantenir una coherència a base d’escriure cada dia i per tant aquesta coherència ja crea un personatge que té interés (o no) en base al que escriu.

Sobre els comentaris. La tesi aquesta segons la qual els blocs són una conversa té algun punt feble. Cadascú "conversa" des de la seua pròpia pàgina, això sí, però els comentaris en alguns casos comencen a semblar fòrums -amb insults i desqualificacions barates. Lamentablement correm el risc de reproduir en el món dels blocs el fracàs comunicacional dels fòrums, on val més l’estrèpit i la pintura gruixuda que el debat en si. En aquest sentit un bloc sense comentaris és un bloc? O encara: puc esborrar un comentari desagradable del meu bloc o això és una agressió al sentit de l’invent? La meua opinió és que un bloc sense comentaris és una miqueta coix però que no té sentit obligar algú a aguantar tot el que li escriguen, especialment si els qui escriuen no saben comportar-se. Vol dir això que el codi ètic l’hauríem d’aplicar als comentaris? Només als anònims? :-;

Sobre les intencions. La Catosfera té un model de bloc molt més públic, més interessat per la cosa pública, que la resta. Supose que té a veure amb el país. Això aporta algun matís que calga tindre en compte? A mi m’agraden especialment els blocs més personals, més íntims.

Sobre el detall. Escriure bé és un valor per ell mateix? Jo trobe que un bloc ben escrit guanya punts parle del que parle i en canvi un bloc mal endreçat -també mal maquetat-  perd punts encara que parle de coses interessants. Però igual estic equivocat…

Sobre els diaris i els blocs. Els diaris podem integrar blocs i servir-los de plataforma -és el que fem a VilaWeb, per exemple. I els blocs, estiguen allotjats on estiguen i en tant que papers públics, poden esdevenir fonts. Però quan els esmentem els periodistes hem de citar-los i enllaçar-los com ho fem amb les declaracions d’un personatge? És correcte, com ja ha passat moltes vegades, esmentar el que hom diu sense esmentar on es diu? Copiar i afusellar evidentment que no és acceptable… 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Codi blocaire (1)

Publicat el 21 de gener de 2008 per vicent

Saül Gordillo i Marc Vidal m’han embolicat per a participar en el Catosfera del cap de setmana vinent. Ho faré debatent amb Juan Varela sobre si cal un codi ètic dels blocs. Com que m’estic pensant què he de dir he pensat que si ho vaig dient ací igual em convenceu algú d’alguna cosa que jo no sé veure. Així que posaré un parell de post amb les idees que m’han vingut al cap (evidentment esquemàtiques).


1. Crec que hi ha una confusió que cal desfer entre blocaires i periodistes. Jo no crec que un blocaire, per fer un bloc, siga un periodista. Entre altres motius perquè crec que un periodista fa de periodista quan està integrant en un mitjà. I és el mitjà el que respecta i marca les regles -llibre d’estil, espai de correccions, defensor del lector…

2. Per tant jo això del periodisme ciutadà no ho veig. Crec que els blocs són l’alenada més fresca d’aire que ha rebut la comunicació en dècades, que són un fenomen extraordinàriament positiu, que tothom té dret a comunicar i a exercir aquest dret des d’un bloc. Però això i el periodisme són coses diferents, crec jo.

3. A mi el que m’alarma és la proliferació de periodisme de baixa qualitat, quan no de periodisme dolent directament, en la xarxa. Els periodistes sí que crec que, com a professionals, necessitem un codi ètic.

4. Però el blocaire no crec que en necessite cap. Emet una opinió i fins i tot quan dóna informació la dóna des de la seua posició personal, opinant doncs també. I jo crec que reclamar codis sobre les opinions és massa perillós.

5. Una altra cosa és discutir de coses que ens semblen obvies i no ho són. Per exemple sobre si podem esborrar o no comentaris dels nostres posts. Sobre si hem d’escriure donant el nom propi o sobre si una disfressa és correcta (jo crec que no passa res si hom crea un personatge dins un bloc perquè a la fi també està obligat a ser coherent). O fins i tot estendre una certa consciència de què existeix una cosa que es diu Codi Penal.

(Continuarà…)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Un dinar amb Ibarretxe

Publicat el 18 de gener de 2008 per vicent

Ahir vaig acudir al dinar amb Ibarretxe que convocava la Fundació Trias Fargas. El fet que acabar ja camí de les sis de la vesprada és un primer indici del seu interès. En curt Ibarretxe és molt interessant. No només pel tema basc, on destaca. Parla de tot sense embuts, d’economia, d’Europa, de filosofia, demana perdó si no sap prou d’un tema i pren nota si alguna cosa li sembla interessant. A més té un punt de Pujol: ens parlava a tots pel nom com si ens haguera conegut de tota la vida. Algú, amb molta eficiència, li havia explicat qui érem i de quin pal anàvem cadascú i ell, com Pujol també sabia fer, jugava amb tot això. 

Hi ha qui creu que tot el procés que ha posat en marxa és només un recurs per a guanyar les eleccions. Ho té tot tan interioritzat que em costa creure-ho però no es pot descartar mai. Seria una decepció enorme però ja n’hem vist d’altres, més grans i tot. Jo, per ara, opte per creure-me’l. Em sembla que sap el que vol fer i que creu que hi ha una eixida a explorar.
L’únic retret és que no siga més contundent en denunciar les tortures i la repressió contra l’esquerra abertzale. Crec que hauria de ser més clar i rotund en això.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

L’últim comandant

Publicat el 18 de gener de 2008 per vicent

Ha mort Milton Wolff, qui fou el darrer comandant de la Brigada Lincoln i l’encarregat de sumar els voluntaris nordamericans a la defensa de l’Ebre contra les tropes de Franco. Van apagant-se els ecos d’aquella generació de joves dels Estats Units, i d’altres llocs del món, que foren capaços de deixar-ho tot per venir a lluitar amb la més gran de les generositats imaginable per la nostra llibertat i que massa sovint van morir lluitant pels nostres drets amenaçats. Que eren també els seus però que eren sobretot els nostres.


A San Francisco inauguraran el 30 de març un monument nacional als membres de la Brigada Lincoln. Ho faran amb solemnitat però massa tard i el seu últim comandant, i la gran majoria dels qui van sobreviure a la guerra, ja no el veuran. 

Com a mínim espere que el comandant Wolff haja mort sabent que molts els reconeixem per tot allò que els devem i els honorem dins nostre. Amb un agraïment etern pel seu combat i la seua solidaritat. Amb una mirada permanent al món que ens envolta per a preservar el seu missatge d’humanitat i decència. 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Flaix

Publicat el 16 de gener de 2008 per vicent

Avui hem anat a dinar amb el Carles Cuní i el Miquel Calçada i, de pas, hem visitat la nova i espectacular seu de les seues emissores de ràdio al Passeig de Gràcia de Barcelona. Impressionant. És realment impactant de veure com en quinze anys, superant tots els problemes i conflictes que han tingut i superant els vicis i les manies atàviques del país ells i el seu equip han estat capaços d’alçar i posar rodes a un projecte d’aquesta dimensió i defer-ho sense renunciar als principis que els guiaven des dels vells temps de Terrassa. Ara quan sembla obligat reclamar dimensions als projectes i aclamar la formació de conglomerats ni que siga a la babalà he de dir que m’he sentit molt a gust simplement dinant i compartint experiències amb ells, sense necessitat d’anar més enllà. I he notat que la solidesa del seu projecte reforça el nostre i viceversa, sense necessitat que ens anem trepitjant les sabates els uns als altres, que faena hi ha per a tots. Potser és un model també això.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Record

Publicat el 13 de gener de 2008 per vicent

De sobte una cara et recorda algú que no saps qui és. Però que el teu cervell intenta recuperar. La forma de les celles o la barbeta, els ulls, alguna cosa et porta un record distant, que no saps a qui adscriure. I passen els segons i te n’adones que no ho sabràs. Hi ha qui opina que la memòria s’esborra per no acumular massa dades inútils. Però aquella, aquella concreta que no et ve al cap, qui ha decidit que és inútil?

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

El valor de protestar

Publicat el 11 de gener de 2008 per vicent

L’enyorat Pedrolo afirmava que cal protestar sempre, fins i tot quan saps que no val per a res. Avui s’ha tornat a demostrar el valor de la protesta. Quan el PP va tancar La Carrasqueta i moltíssima gent vam tenir la sensació que el govern del Principat no faria res per a mantenir la normalitat dels quatre canals de la Corporació en territori valencià, el desànim va ser immens. 


Ens vam manifestar al carrer, vam escriure, vam protestar però reconec que amb una convicció més aviat de símbol i de resistència. Des d’Acció Cultural, però, no es va tirar ni durant un segon la tovalla a terra i avui va i resulta que el jutge de Castelló nega a la Generalitat el tancament del Bartolo i això obre una via de permanència de la TV3 al País Valencià basada en la inconsistència jurídica de les accions del govern. 

Reconec que no m’ho esperava i per això expresse de forma pública la meua admiració per aquells pocs que ni el pitjor moment, ni amb les pressions més directes en contra seua, van acceptar donar el joc per perdut. Hi ha partida i això només ja és una gran novetat! 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Simone i Hillary

Publicat el 9 de gener de 2008 per vicent

La flexibilitat de les portades de VilaWeb l’anem posant a prova amb invents nous. Ahir teníem previst obrir amb el centenari de Simone de Beauvoir i un article especial que havíem fet per a commemorar el centenari del seu naixement. Però a la nit va resultar que això de New Hampshire anava just i no tenia massa sentit deixar-ho de segona. Així que per primer vegada hem posat una il·lustració llarga en la posició segona, amb la Beavoir de referència. 


Però finalment Hillary va guanyar, i diuen les enquestes que amb el suport especialment del vot de les dones. Així que la portada quedava completa del tot i que conste que no vull comparar-les. Per a acabar-ho de rematar Marta Rojals es lluïa escrivint un mail obert tant interessant com preciós en la forma. 

Hugh

Publicat el 8 de gener de 2008 per vicent

El meu amic Hugh, vell periodista de The Guardian ja jubilat, m’escriu des de Port Stanley, a les Fakland. Fa mesos es va embarcar en el seu vaixell i va decidir ni més ni menys que travessar l’Atlàntic sencer, des de Londres fins a la capital d’allò que els argentins en diuen les Malvines. Ho ha fet durant tres llargs mesos botant de port en port però amb un parell de travessies molt llargues que sembla que ha superat bé.


Quan em va explicar que volia fer aquest viatge me’l va descriure com el viatge que havia somiat tota la seua vida i va riure quan jo li vaig preguntar com pensava tornar. "Me’l vendre, el vaixell!" va dir. Jo no entenc ni un borrall de vaixells però em va semblar una proposta sorprenent, sobretot pensant que fa anys que té aquest vaixell i que totes les vacances les passa en ell. I pitjor encara: em vaig jugar una bona pinta a que això d’arribar a port i vendre-se’l no seria tan fàcil. Hauria d’haver callat perquè no sóc un complet ignorant sobre navegació marítima però no ho vaig fer. I avui m’ha enviat un mail explicant-me que demà agafa l’avió cap a Londres i que li dec una pinta perquè va vendre el vaixell abans que fes vint-i-quatre hores que era a Port Stanley. Li la pagaré ben a gust, en qualsevol cas.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Tubulars

Publicat el 7 de gener de 2008 per vicent

He aprofitat la miqueta de vagància nadalenca per a repassar les tres versions, majors, del Tubular Bells de Mike Oldfield. Oldfield va fer la primera versió l’any 1973 causant una impressió enorme en molta gent per l’atreviment del seu plantejament. Entre altres a mi. Durant molts anys es va negar a gravar una nova versió del disc, amb l’excepció d’una versió orquestral en directe, però en la dècada dels noranta en va gravar diverses de seguides. Segons la versió més comuna la I és l’original, la II és la versió de 1992 i la III la de 1998.


Totes tres tenen en comú la base musical però expressen cultures diferents i tecnologies diferents i això les fa molt interessants si s’escolten seguides. Els darrers anys m’agradava molt més la tercera versió (la versió "eivissenca" ja que la va crear a l’illa) que és plena d’elements interessants de la música disco i a la vegada de l’anomenada world music -algun nom havia de tenir això. La segona versió és un clàssic del rock, molt més directa que la primera, però el que m’ha sorprès és com de bona m’ha tornat a sonar la primera.

La primera versió va sobtar conceptualment. Oldfield tocava gairebé tots els instruments mesclant pistes en l’estudi, una cosa que avui és habitual però aleshores sonava a bogeria. I és capaç de barrejar tota mena d’instruments i influències. Entre la primera i la segona versió va destacar l’enorme canvi tecnològic en els instruments que donaven un impacte notable a aquesta segona versió però repassades les tres en conjunt els sintetitzadors vintage de la primera adquireixen un nivell d’emoció sonora peculiar. Com a mínim per a mi. Són sintetitzadors molts primitius que embruten molt les notes però aquesta brutícia, vista des de la perfecció d’ara, és encantadora. Resulta impressionant sobretot la doble línia de baixos del final, puntuats per un instrument que em recorda algunes de les coses que es podien fer amb aquells venerables Farfisa (tot i que no sé en realitat si ho és).

Escoltades totes tres em quede, doncs, amb la primera versió. Recuperada. I per a celebrar-ho he trobat al YouTube l’històric concert de la BBC on es va interpretar en públic per primer vegada amb els músics asseguts en rotgle. Recorde haver-la vist en algun programa de TVE que aleshores era l’única i haver-me quedat literalment bocabadat. Tasteu-la. Paga la pena.


Publicat dins de Músiques | Deixa un comentari