Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Arxiu de la categoria: Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...)

El PE: clar sobre la protecció de dades, reticent a garantir la seguretat d’Snowden

0

Ahir vàrem adoptar al PE l’informe final del Parlament Europeu sobre les revelacions fetes per Edward Snowden. El Parlament Europeu va enviar així un missatge clar als governs de la UE i dels EUA: cal acabar amb la vigilància de ciutadans i ciutadanes duta a terme pels serveis secrets i revelada per Edward Snowden.

L’informe destaca els abusos de drets per països com Holanda, el Regne Unit, França, Alemanya, Polònia i Suècia a través de la vigilància massiva. Els eurodiputats i eurodiputades varem donar majoritàriament suport a les propostes del grup dels Verds/ALE sol·licitant als EUA acabar amb la recollida massiva de dades de manera indiscriminada i sense basar-se ni tan sols en sospites, així com de garantir els drets a la protecció de dades dels ciutadans i ciutadanes de la UE.

Fins que ho faci, la UE ha de congelar qualsevol acord d’intercanvi de dades amb el EUA, així com també els acords de SWIFT i PNR i la decisió de “Port segur”.

El Parlament també va donar suport a la proposta del grup dels Verds/ ALE per un nou acord digital que serveixi “per enfortir una indústria europea de la indústria tecnològica independent, oferint productes i serveis segurs.
Malauradament, la majoria del Parlament Europeu també va votar a favor de deixar Edward Snowden a l’estacada en rebutjar una esmena dels Verds/ALE demanant que es concedeixi a Snowden la protecció per part dels Estats membres de la UE. Aquest rebuig és una clara mostra de covardia. D’aquesta manera, es transmet el missatge que aquella gent qui gosi denunciar injustícies quedarà desamparada.

Aquest gest respon, diguem-ho clar, la incomoditat de moltes i molts col.legues per enfrontar-se amb els EUA, que, per altra banda amplifica també la reticència de moltes i molts col.legues a suspendre les negociacions sobre un acord comercial entre la UE i els Estats Units (TTIP), almenys fins que els EUA cessin la seva vigilància massiva de ciutadans de la UE.

Finalment, el Parlament Europeu també va votar el projecte de legislació de la UE sobre protecció de dades, adoptant les propostes amb una àmplia majoria.

Foto: Acció de Verds/ALE al PE, ahir, en suport de Snowden.  

La nova norma europea sobre el Tabac: una millora per a la salut (que malgrat tot es queda curta degut a la pressió dels lobbies)

0

El Parlament Europeu ha votat avui el text definitiu de la revisió de la legislació de la UE sobre els tabac i derivats. El tabac és la primera causa de mort a la UE, ocasionant 700.000 morts prematures cada any. Per això és determinant comptar amb una normativa forta que permeti protegir la salut dels ciutadans i ciutadanes, i que alhora també permeti un major estalvi col.lectiu per als contribuents, en reduir el nombre de persones que necessiten ser tractades per culpa del tabac.

Em compto entre els qui considerem aquesta revisió una clara millora respecte a la situació actual. No obstant això, també lamento, igual com d’altres companys/es del meu grup, que el text hagi reculat en relació a la proposta original de la Comissió, que era molt més exigent, especialment perquè la raó d’aquesta reculada és l’enorme pressió que ha exercit el potent lobby de la indústria tabaquera.

En relació al contingut de la reforma, a partir d’ara els paquets de cigarrets hauran d’incloure advertències sobre els riscos per a la salut (incloses imatges) que ocupin almenys el 65% del paquet de tabac, que es situaran en la vora superior d’aquest. Igualment també es prohibeix usar additius amb gustos o sabors especials per a promoure’n el consum (per exemple ‘mentolats’), tot i que en aquest cas la prohibició no serà abans de quatre anys.

Per altra banda, s’endureixen els requisits per als testos relatius als additius més utilitzats i més problemàtics. Amb aquesta mesura es preveu que s’acabin eliminant aquells que, de fet, augmenten les propietats cancerígenes del tabac.

En relació a les cigarretes electròniques, un dels aspectes que més polèmica i debat públic ha generat, finalment comptaran amb un marc que les reguli, tot i que serà competència dels Estats membre decidir si volen sotmetre-les a una autorització per tal que siguin considerades un producte medicinal, així com aplicar noves normes destinades a garantir la qualitat i seguretat d’aquests productes. Sigui com sigui, les normes adoptades hauran d’assegurar que les cigarretes electròniques tenen per funció ajudar a les persones que fumen a deixar de fumar, i no instigar les no fumadores a convertir-s’hi. Així mateix, la nova normativa no regula l’ús de sabors en els cigarrets electrònics, de manera que trobo necessari que aquells Estats membres que no apliquin la legislació en clau farmacèutica actuïn ràpidament per prohibir l’actual gamma de sabors dirigides a atraure els usuaris més joves.

En definitiva: si bé el resultat d’avui és una clara millora respecte a l’status quo, és trist constatar, un cop més, que el lobby de la indústria del tabac se n’hagi sortit tan bé a l’hora de reduir-ne l’ambició inicial.

Font foto: EPA

No estic en venda / I’m not for sale (qui, i com, es lucra amb les nostres dades?)

2
No us heu preguntat mai com pot ser que, si no paguem res per usar Google, Facebook, Twitter, i d’altres ‘social media’, aquests aconsegueixin fer tants diners? On és el negoci? ben senzill, som nosaltres, i les nostres dades. Per això és tant important comptar amb un marc que reguli a favor dels ciutadans i ciutadanes, aquesta esfera econòmica. En aquest petit vídeo intentem explicar com:

Font vídeo: Greens/ALE. Veu en Off: Raül Romeva.

Europol i la protecció de dades: ‘seguretat ciutadana’ versus drets fonamentals

0

Acabem de votar, a LIBE (Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers d’Interior) omissió de Drets i llibertats del Parlament Europeu), un importantíssim informe relatiu a la reforma del Reglament de l’Agència de la Unió Europea per a la cooperació i la formació en funcions coercitives (Europol).

 

Es tractava d’una votació crucial ja que la voluntat del ponent, Agustín Díaz de Mera (PPE) era establir una mena de National Security Agency (la tristament famosa NSA) a l’europea.

 

La bona notícia és que, gràcies a les majories progressistes, hem aconseguit corregir el sentit inicial de la proposta, sobretot en aspectes altament sensibles com l’ús de les dades recollides, per exemple, per servidors com Google.

 
Des de Verds/ALE demanàvem garanties i responsabilitat democràtica per al processament de dades de les agències de la UE, com Europol, i això és precisament el que hem aconseguit via diverses esmenes.

           
El dret a la privacitat és  fonamental per poder garantir el respecte a les llibertats d’expressió i d’associació i per tal que la democràcia sigui creïble i respectada. Les tendències cada vegada més sonores que pretenen sacrificar aquests principis amb l’excusa de garantir la seguretat ciutadana, reclamen una resposta clara i contundent per part de la ciutadania.

 

La democràcia es protegeix amb més democràcia , no amb menys drets individuals i sense garanties constitucionals .            

Així doncs, gràcies a les majories progressistes, el Parlament Europeu ha aconseguit girar com un mitjó la proposta de Díaz de Mera, especialment en aquells aspectes que tenen a veure amb el fet que actors privats (llegeixi’s Google, per exemple) puguin enviar directament dades a Europol de persones que elles mateixes considerin sospitoses.        

Si la proposta de Diaz de Mera hagués prosperat, Europol s’hauria convertit en un clon de a la NSA ja que, segons la Directiva de Retenció de Dades, que obliga les empreses de telecomunicacions a emmagatzemar les meta-dades dels seus usuaris durant, almenys, 6 mesos, podria combinar aquestes metadades amb d’altres tipus d’informació personal de manera indiscriminada.

 

Per a nosaltres aquesta era una clara línia vermella infranquejable.    

En suma: la proposta de Díaz de Mera ha estat derrotada democràticament a LIBE. I aixó, a banda de ser important per els i les ciutadanes europees en el seu conjunt, també ho és en el context específicament espanyol, donat el debat al voltant de la tan lamentable, com inacceptable, Llei Seguretat Ciutadana.

 

Font foto: Parlament Europeu

¿Quién se lucra con nuestros datos? (por Agustín Rossi y Raül Romeva, para el Huffington Post)

0
 
(por Agustín Rossi y Raül Romeva, para el Huffington Post)
 

El pasado 21 de Octubre la Comisión de Libertades Civiles del Parlamento Europeo adoptó su posición respecto a la reforma del marco europeo de privacidad y protección de datos personales. A instancias de Jan-Philipp Albrecht, eurodiputado del grupo Verdes/ALE y responsable del informe parlamentario sobre el Reglamento de Protección de Datos, el Parlamento  enmendó la propuesta legislativa original de la Comisión Europea haciéndola incluso más restrictiva: multas de hasta el 5% de su facturación global a las empresas que incumplan la ley (cuando la propuesta original era de 2%); una articulación efectiva del derecho al olvido en forma de un derecho a borrar aquello que es publicado en redes sociales; y exigiendo que las empresas obtengan el consentimiento explicito de sus usuarios antes de recolectar información personal.

            La intensidad y ferocidad del lobby contra la reforma de la Directiva de Protección de Datos y el nuevo Reglamento da dimensión de la importancia de esta difícil victoria para aquellos que creemos que la defensa de la privacidad es fundamental para la democracia y para el correcto funcionamiento de los mercados. Google tiene más gente haciendo lobby a la Comisión que empleados tiene la Comisión trabajando en las nuevas leyes, el gobierno americano se ha implicado directamente en influenciar a los ejecutivos europeos y, no hay porque negarlo, ha resultado difícil explicar al gran público la importancia de lo que se está discutiendo en Bruselas.

            La posición del Parlamento no hubiese sido la misma si no fuese por Edward Snowden – ex contratista de la Agencia de Seguridad Nacional estadounidense (NSA), hoy asilado en Rusia. Muchas certezas incómodas tenemos hoy gracias a Snodwen. Hoy sabemos que aquello que conocen Google, Facebook, Microsoft o Twitter sobre nosotros también lo saben las agencias de espionaje de Europa y Estados Unidos. Sabemos que existe una  vigilancia masiva e indiscriminada de nuestras telecomunicaciones y de las de nuestros líderes políticos. Sabemos, en definitiva, que mientras nos explicaban que necesitábamos más seguridad nos estaban quitando derechos.

            Sin embargo, las nuevas reglas de privacidad todavía no son efectivas ni es seguro que lo vayan a ser pronto. Se abren dos escenarios que serán utilizados por quienes no quieren mayor protección de los datos personales. Por un lado, el Parlamento y el Consejo Europeo – en presencia de la Comisión – entrarán ahora en negociaciones a puerta cerrada, conocidas como trílogos en la jerga comunitaria, de los cuales es difícil adivinar el resultado. Si la posición del Parlamento respecto a las nuevas reglas de privacidad es conocida y ha sido debatida ante la luz pública,  no sabemos cual es la posición de los Estados. Todo parece indicar que Londres quiere dilatar la discusión para así poder relajar las reglas, pero ¿cuál es la posición de las demás capitales? ¿Qué opina el gobierno de Rajoy?

            Por otro lado, las negociaciones abiertas entre la Unión Europea y Estados Unidos por un Tratado de Libre Comercio (TLC) amenazan el marco europeo de privacidad si se acaba incluyendo la libre circulación de datos personales en el mismo. Esta es la pretensión de Estados Unidos, pero sorprendentemente también del gobierno alemán, que no abandona la ambigüedad en el debate sobre privacidad.

            Las grandes corporaciones, el gobierno americano y también sus aliados europeos, pretenderán usar estos dos escenarios, trílogos y el TLC, para rebajar las reglas de privacidad. Ante ello debemos exigir más política con luces y taquígrafos que reflejen el debate público. El Partido Verde Europeo ha pedido la suspensión de las negociaciones del TLC con Estados Unidos precisamente porque no quiere que sea un nuevo ACTA, que unos pocos negocien a escondidas los derechos de muchos.

El Parlamento Europeo se ha mostrado nuevamente como el organismo más transparente y representativo del entrado institucional comunitario. El déficit democrático viene en este momento dado por la falta de transparencia de los ejecutivos europeos, capaces de decir una cosa en público y hacer otra a puertas cerradas, y de los acuerdos intergubernamentales. Es fundamental que los parlamentos estatales ejerzan su poder de control respecto a sus ejecutivos para auditar y debatir que posición efectiva defenderán los gobiernos europeos respecto a la protección de datos en los próximos meses.

            La democracia no puede existir sin privacidad. La privacidad es la piedra fundamental de la libertad de expresión, de la libertad de organización y de la proposición de alternativas políticas. Hoy, agencias de espionaje como la NSA pero también el español CNI tienen suficiente información como para poner o sacar actores políticos a placer. ¿Qué es lo que nos garantiza que no lo hacen, hicieron o harán? Necesitamos control público, transparencia y protección de nuestros datos personales para poner equilibrio en la balanza de la seguridad y la privacidad.

Las leyes de privacidad de la Unión Europea son consideradas, por ONGs y expertos de todo el mundo, como la vara que fija el estándar global de privacidad. Lo que Bruselas decida influenciará al resto del planeta, que copiará o se inspirará en la legislación europea para el desarrollo de sus propias leyes. Por nuestra democracia, y por la privacidad de todo el mundo, es fundamental que la Unión Europea haga las cosas bien y refuerce su marco de privacidad. Estemos atentos.

 

Raül Romeva i Rueda, eurodiputado de ICV y Vicepresidente grupo Verdes/ALE

Agustín Rossi, Investigador doctoral del Instituto Europeo Universitario

Foto: Kacper Pempel/REUTERS

Espionatge: Snowden, lobbies i democràcia. Quan la informació és poder, i aquest, diners.

0
Arran de les filtracions de l’exanalista de la CIA, Snowden, molta gent ha pres consciència de la importància de la informació (tant en termes econòmics com polítics). Al Parlament Europeu fa temps que alguns/es hi treballem, i darrerament amb especial èmfasi, en el marc de la revisió de la Directiva sobre Protecció de Dades. La regulació, el control i la transparència són claus. En aquest reportatge de TV3 (el.laborat per Francesc Serra), en donem els detalls.

Wert i Educació Pública: contradictio in terminis

0

Precisament el dia que la Comissió de Cultura i Educació (CULT) del Parlament Europeu (PE) aprova un 40% més de pressupost per educació i formació (Erasmus+) per a 2014-2020 (la qual cosa permetrà que més de cinc milions de persones participin en programes de mobilitat arreu d’Europa), el ministre Wert protagonitza un nou capítol del seu particular desgavell (sainet) amb què de tant en tant ens il·lustra als soferts mortals. Aquest cop la víctima involuntària han estat les beques Erasmus, que amenaçava amb eliminar.

El mateix Wert ha hagut de desdir-se de la mesura quan, entre d’altres el portaveu comunitari Olivier Dailly, l’ha desautoritzat instant les autoritats espanyoles a escoltar les demandes, que considera legítimes, dels estudiants ERASMUS ja en curs.

En tot plegat es posa de manifest la manca de compromís amb l’educació pública del ministre Wert, i del govern espanyol en general, per la qual cosa secundem les peticions cada vegada més nombroses de dimissió del Ministre davant la sèrie de despropòsits protagonitzats per Wert darrerament.

Especialment il·lustratiu és que tot plegat passi el dia que s’aprova a CULT (PE) un augment del 40% la partida de la política d’educació, formació, joventut i esport permetrà incrementar el nombre de beques de mobilitat en el marc del programa “Comenius”, “Leonardo”, “Erasmus”, i “Joventut en acció”, entre d’altres, així com expandir significativament el seu abast als estudiants i personal d’educació i formació.

La pressió del grup Verds/ALE també ha contribuït a que el pressupost assignat al mecanisme de garantia de préstecs per als i les estudiants Erasmus es redueixi fins al 3,5% del pressupost total, cosa que interpreto positivament, al mateix temps que insisteixo que cal desvincular completament les beques de qualsevol sistema de de préstecs.

Foto: Wert durant una sessió de control al Congrés. Font: EFE

Directiva del tabac: l?ala centre-dreta del Parlament Europeu, al dictat del lobby de les tabaqueres

0

Finalment hem votat avui la proposta de revisió de la Directiva Europea del tabac. Malauradament, però, des d’una perspectiva d’interessos de la ciutadania, el resultat de la votació és dolent, molt dolent.

Sens dubte és un dia trist i vergonyós pel Parlament Europeu. Un cop més, l’ala centre-dreta, liderada pel grup Popular Europeu, ha fet de súbdit entregat als interessos de la poderosa indústria tabaquera i ha afeblit una proposta que era necessària. La seva actitud és totalment contrària als interessos de la ciutadania europea i la salut pública, i només busca beneficiar els sucosos ingressos d’un dels poders econòmics més insultantment poderosos.

Als nostres col·legues conservadors sembla importar-los ben poc que cada any morin 700.000 persones, cada any, a la UE, de manera prematura per culpa del tabac. Els interessa més mantenir els alts beneficis que aquesta indústria genera per uns pocs.

El comitè ENVI (responsable dels temes de Medi Ambient i Salut) del Parlament Europeu havia votat de manera valenta i responsable una proposta de legislació que buscava fer front a la principal causa de mort a la UE. La intensa activitat dels lobbies dels darrers dies sembla, però, que ha tingut efecte en alguns col.legues que, malauradament, han oblidat que el PE ha de servir els interessos de la ciutadania, no dels poders econòmics.

Concretament, aquesta majoria conservadora ha votat a favor de reduir la imatge combinada i advertències sanitàries del 75% de la mida del paquet (proposta original de la Comissió) fins al 65%.

A més, de manera clarament cínica, el centre-dreta també ha debilitat les disposicions bàsiques per la prevenció de l’addicció al tabac dels i les joves. Per exemple, han impedit que poguéssim prohibir els sabors mentolats, malgrat que està comprovat que el sabor mentol està dissenyat per fer cigarretes més fàcil de fumar i més atractius per joves.

Tampoc hem aconseguit prohibir els cigarrets prims, els quals es comercialitzen de manera enganyosa dient que són millors per a la salut.

Malgrat tot, també hi ha hagut algun resultat positiu, com el fet de limitar les possibilitats de la indústria per afegir nous additius als cigarrets.

La conclusió final, però, és ben trista, tant en termes de salut com democràtica, ja que, un cop més, el Parlament ha claudicat davant dels més poderosos per culpa d’una majoria del tot sorda i cega davant de les necessitats i els interessos de la ciutadania. En qualsevol cas, donat que les votacions han estat majoritàriament nominals (electròniques) convido a tothom a averiguar la postura de cada membre del PE per saber el sentit del seu vot, i fins a quin punt uns defensen uns interessos i d’altres, altres.

 

Font foto: GUE

Nou assalt per millorar la Directiva europea Antitabac

2

El més de setembre ja advertia dels moviments del potent lobby tabaquer per endarrerir (o millor, acabar amb) la revisió de la Directiva del Tabac (veure apunt El lobby del Tabac pretén silenciar el Parlament Europeu amb una nova cortina de fum ). El tabac és la causa més significativa de mort prematura a la UE. És responsable de gairebé 700.000 morts cada any. La Directiva vigent, de 2001, ha quedat del tot obsoleta i reclama reformes estructurals que la posessin a to amb l’actual conjuntura internacional en termes de mercat i descobertes científiques.

Cal, de manera específica, posar èmfasi en la dimensió de la iniciació al consum de tabac, especialment entre la gent més jove. Al voltant d’un 70% de la gent que fuma s’inicia abans dels 18 anys, mentre que el 94% ho fa abans del 25.

Seguint el procediment habitual, la Comissió va fer una proposta de text, que ha estat debatut al parlament Europeu de manera apassionada i extensa. El comité que lidera el debat, ENVI (Medi Ambient i Drets Consumidors) és qui ha defensat amb més fermesa la proposta inicial de la CE, força ambiciosa en molts aspectes, i el que menys a sucumbit a la implacable pressió dels lobbies tabaquers, posant per davant de tot l’interès ciutadà i la salut. En canvi, els comités que han aportat opinions al text (AGRI, ITRWE, INTA, JURI i fins i tot IMCO) han estat força més permeables als interessos comercials. Les deliberacions i les votacions són publiques, i tothom pot veure qui ha votat què en cada fase del procés.

Malgrat les pressions, però, en aquesta primera sessió d’Octubre, tenim una nova oportunitat per concloure definitivament el debat, si els lobbies no aconsegueixen, com ja van fer el setembre, posposar de nou la votació.

En tant que Verds/ALE hem liderat sense complexes (i sense embuts) la proposta d’enfortir les normatives, prohibir determinats additius enganyosos, mantenint que els advertiments combinats (missatge i fotografia) ocupin, almenys, el 75% del paquet (de fet volìem que fos el 80%, mentre que altres grups defensen que sigui el 50%), donant suport a que les cigarretes electròniques estiguessin sotmeses a criteris de venda ‘medicinal’ (és a dir, que no poguessin ser de venda lliure, donada les moltes incerteses que hi ha encara en relació al seu ús), etc…

Aquest será, sens dubte, un dels temes que més centrarà aquesta nova sessió plenária del Parlament Europeu, reunit a Estrasburg. En parlarem, sense fum.

Foto: Presentació de la nova Directiva per part de la Comissió Europea. Comissari Tonio Borg. Font foto: Parlament Europeu.

El lobby del Tabac pretén silenciar el Parlament Europeu amb una nova cortina de fum

7

Una coalició formada per conservadors, liberals i euroescèptics del Parlament Europeu s’ha erigit, de nou, en defensora dels interessos dels grans lobbies d’empreses fabricants de Tabac, i ha acordat posposar la votació sobre la “Directiva del Tabac” que havia de tenir lloc la setmana vinent, a Estrasburg.

Verds/ALE hem defensat que es mantingués la data.

Aquest ajornament suposa, de fet, una nova victòria dels grups de pressió de la indústria tabaquera, que no vol aquesta reforma.

L’objectiu de la reforma de la Directiva rau a reduir l’atractiu dels productes de tabac per a la gent més jove, proposta que la indústria combat, lògicament, ja que el seu interès és fer els seu producte tan atraient com sigui possible.

La meva col.lega de Grup i responsable per seguir el dossier, Michèle Rivas (Europe Ecologie) ha denunciat que, gràcies a Philip Morris, va saber que hi havia fins a 161 lobistes treballant a escala comunitària … dels quals només nou s’han inscrit al Registre de Lobbies.

Aquests lobbistes fan tot el possible per guanyar temps i convèncer als i les Membres del Parlament Europeu que acceptem reduir la mida dels anuncis que adverteixen dels perills de fumar (d’un 75% a cada costat del paquet fins a un 50%), i que no es prohibeixin els minicigarrets (o cigarretes primes) així com els que tenen sabors específics, com els mentolats.

El lobby usa com a cortina de fum, de manera tramposa, una no demostrada possible pèrdua de llocs de treball, si s’aprovés la Reforma, mentre obvia que el tabac és la principal causa de mort evitable a Europa, amb 700.000 morts per any. O, com diu la col.lega Rivasi: “Soit 200 morts par jour en France, l’équivalent d’un avion s’écrasant tous les jours” (és a dir, 200 persones mortes cada dia a França, la qual cosa equival a un accident d’avió diari).

Font foto: BBC

Penjats@internet (30 minuts)

0
Publicat el 17 de juny de 2013

Ha nascut la primera generació que tindrà una vida registrada a la xarxa. Perfils, vídeos, fotos. Tot queda penjat a Internet. La vida a la xarxa.”

La meva impressió personal és que, tot plegat, rau en saber ser-hi, a la xarxa, en ser conscients de les conseqüències de les nostres accions, i en comptar amb un marc regulatori adequat que clarifiqui drets i responsabilitats.

El Tractat de la OMPI/WIPO, o la indústria (copyright) versus persones cegues o amb dificultat visual/lectora

2
Publicat el 22 de maig de 2013
Les actuals lleis de copyright són les responsables que milions de persones amb discapacitat visual i altres problemes per a la lectura tinguin fam de llibres.

Només un 5% dels llibres publicats són accessibles en els formats adequats per a aquestes persones. Això en els països rics, ja que en els països pobres són menys d’un 1%.

El Tractat de l’OMPI podria eliminar aquestes barreres que suposen les lleis de copyright.

Aquest No és un Tractat per incrementar la protecció de copyright per als que ja tenen moltes formes legals de defensar els seus drets. No obstant això, la Comissió i el Consell insisteixen en un inexistent i injust equilibri entre les persones amb dificultats visuals i lectores, per una banda, i els propietaris de copyrights, per un altre.

Basant-se en aquesta errònia percepció, han elaborat una llarga llista en favor de la indústria que, de facto, convertirà el Tractat en inviable i inoperatiu, a més de molt car per a milions de persones, sobretot en països pobres.

Alguns grups editorials porten temps pressionant al Parlament Europeu contra el tractat, traint així el seu compromís amb les organitzacions de persones cegues.

A més la Comissió Europea ignora la Convenció de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat, amb l’argument que les mesures voluntàries són més efectives que les obligatòries.

És per això que sumo la meva veu a la de les organitzacions que demanen a la Comissió i al Consell que deixi d’obstruir l’elaboració d’un Tractat que sigui efectiu, i que no busqui més un equilibri, impossible i injust, entre la indústria i un dels grups més marginats del món.

I en concret demanem la retirada dels articles D i E, sobre disponibilitat comercial per aplicar el Tractat, que es permeti la distribució internacional de llibres adaptats a persones a títol individual, que no es permeti l’ús de mesures tecnològiques per bloquejar el Tractat, i l’eliminació de l’Article J, sobre mesures voluntàries.
 

Això és, de fet, el que acabo d’explicar al Parlament Europeu, reunit en sessió plenària, a Estrasburg:  

CAST 

Las actuales leyes de copyright son las responsables de que millones de personas con discapacidad visual y otros problemas para la lectura tengan hambre de libros.

Sólo un 5% de los libros publicados son accesibles en los formatos adecuados para estas personas. Esto en los países ricos, ya que en los païses pobres son menos de un 1%.

El Tratado de la OMPI podria eliminar estas barreras que suponen las leyes de copyright.

Éste No es un Tratado para incrementar la protección de copyright para quienes ya tienen otras muchas formas legales de defender sus derechos. Sin embargo, la Comisión y el Consejo insisten en un inexistente e injusto equilibrio entre las personas con dificultades visuales y lectoras, por un lado, y los propietarios de copyrights, por otro.

Basándose en esta erronea percepción, han elaborado una larga lista en favor de la industria que, de facto, convertirá el Tratado en inviable e inoperativo, además de muy caro para millones de personas, sobretodo en países pobres.

Algunos grupos editoriales llevan tiempo presionando al Parlamento Europeo contra el tratado, traicionando así su compromiso con las organizaciones de personas ciegas.

Además la Comisión Europea ignora la Convención de la ONU sobre los derechos de las personas con discapacidad, con el argumento de que las medidas voluntarias son más efectivas que las obligatorias.

Es por ello que sumo mi voz a la de las organizaciones que piden a la Comisión y al Consejo que deje de obstruir la elaboración de un Tratado que sea efectivo, y que no busque más un equilibrio, imposible e injusto, entre la industria y uno de los grupos más marginalizados del mundo.

Y en concreto solicitamos la retirada de los articulos D y E, sobre disponibilidad comercial para aplicar el Tratado, que se permita la distribución internacional de libros adaptados a personas a título individual, que no se permita el uso de medidas tecnológicas para bloquear el Tratado, y la eliminación del Articulo J, sobre medidas voluntarias.

Font foto: dis-capacidad.

Fronteres intel·ligents, o una nova excusa per construir un ‘Gran germà’ tecnològic que vigili les fronteres?

0
La Comissió Europea ha presentat avui una proposta sobre l’ús de noves tecnologies per vigilar les fronteres de la UE. El paquet “fronteres intel·ligents”, conté un seguit de mesures entre les quals hi ha el registre de les empremtes dactilars dels nacionals de tercers països (excepte per a aquelles persones que tinguin un permís de llarga estança i les seves famílies, així com els familiars de ciutadans de la UE), cada vegada que entrin i surtin de la UE, i un programa d’enregistrament d’aquestes dades per tal que els viatgers freqüents puguin saltar-se les cues dels controls.

La meva primera reacció en conèixer la proposta, però, és que aquestes mesures són qualsevol cosa menys intel·ligents, ans al contrari, pretenen conformar un super-sistema de vigilància de les fronteres d’Europa que és innecessari, costós i perjudicial per als drets de les persones.

De fet, aquestes mesures de la Comissió van fins i tot molt més enllà dels procediments actualment en vigor en els estats membres. Cal recordar que ja tenim un sistema d’informació sobre els visats (VIS) que va començar a funcionar encara no fa un any. Potser que comencem per primer per avaluar la seva eficàcia!

A més, la proposta de la Comissió preveu que la informació pugui ser consultada per part de la policia ulteriorment, la qual cosa fa augmentar les sospites que l’ús pugui derivar en abús, en detriment dels drets fonamentals.

En altres paraules, la proposta de la Comissió és desproporcionada, tant pel què fa als objectius com pel que fa als costos. Gastar centenars de milions d’euros per al control de fronteres i les noves tecnologies no té cap sentit, i menys encara en un context d’austeritat pressupostària. Facilitar la circulació d’un reduït nombre de passatgers de cap manera justifica invertir en un dispositiu de tal dimensió.

En canvi, aquest sistema contribuiria de manera notable a alimentar les constants sospites que ja recauen sobre les persones que venen de tercers països, a les quals se les tracta sovint com a potencials criminals. Així mateix, no hi ha cap prova que demostri que un emmagatzematge massiu de dades comporti necessàriament millores en la seguretat i en les investigacions criminals.

En definitiva, en tant que Verds/ALE ens caldrà estar molt amatents a aquesta proposta quan arribi a la Comissió de Llibertats i Afers d’Interior del Parlament Europeu (LIBE), i reaccionar-hi de manera clara i nítida quan ens toqui pronunciar-nos-hi. En contra, esclar.

Font foto: Aquí Europa

Disparen, amb ràfega, sobre el pianista (IVA cultural, UE, política vs antipolítica)

1

Davant el descrèdit de la política, triomfa l’antipolítica. És comprensible, fins i tot humà, però ¡compte!, també és perillós, i fins i tot contraproduent.

I és que disparar contra totes les opcions polítiques, sense distinció, amb ràfegues com el ‘tots són iguals’ té un cost: que perpetuem en el poder els (ir)responsables que ens han conduit a aquesta situació. I, mentrestant, encatifem el camí amb cadàvers polítics de gent a qui l’únic ‘delicte’ que se li pot atribuir és no tenir les majories suficients per poder guanyar algunes causes a les que, per altra banda, fa temps que s’hi entrega en cos i ànima.

Diguem-ho clar, un cop més: estem en guerra. En una guerra ideològica. I és que l’atac contra l’estat del benestar que estem patint no té precedents, però sí paternitats i maternitats ben definides. Diàfanes, de fet: un pensament neoliberal maquillat d’intel.lectualitat lliurepensadora que el dissenya; grans poders políticomediàtics disfressats de ‘mitjans objectius’ que l’orquestren; i les institucions, actualment en mans de la dreta conservadora per art, gràcia i vots de l’electorat, que serveixen de braç executor.

En aquest singular (i desigual) combat, les baixes augmenten i engrosseixen una llista de víctimes cada vegada més gran.

Mentre disparem contra ‘la’ política, però, ‘una’ determinada política dilapida els pilars de la cohesió, la justícia social i les llibertats, individuals i col.lectives. I és que d’aquesta massacre no se’n salva ningú, ni tan sols la cultura, que acaba de patir a l’Estat espanyol una pujada de l’IVA al 21%, un cop més que dur per a treballadors i treballadores del sector, joves autors, artistes, entitats, empreses i usuaris.

‘No disparin sobre el pianista’, deien al Far West. Tanmateix, en aquesta guerra hi ha molta gent que li té ganes, al pianista. I a la cantautora, i a l’actor, i a la poetessa, especialment sinó combreguen amb el discurs de l’Estat Major ideològic que actualment comanda les tropes econòmico-político-mediàtiques predominants.

Tothom sap, també els decisors públics (espanyols i europeus), que la pujada de l’IVA comportarà una significativa disminució en el consum i que, per tant, no repercutirà en cap increment de recaptació per part de l’estat. La motivació que hi ha darrere d’aquesta mesura no és, per tant, econòmica, sinó clarament ideològica.  Per altra banda, aquesta pujada de l’IVA atempta contra l’objectiu d’educació, lluita contra la pobresa i exclusió de l’Estratègia EU 2020.       

En un informe que vàrem adoptar al Parlament Europeu sobre el futur de l’IVA (2011/2082 INI), vàrem demanar a la Comissió i als Estats membres que presentessin una política fiscal sobre l’IVA que fós coherent i fàcil d’aplicar per als béns culturals, independentment del format físic o digital, partint de la base que allò que cal preservar és el contingut, garantint el màxim de beneficis culturals i educatius per als consumidors. Així mateix, aquest informe recordava que “és fonamental que els Estats membres puguin aplicar un tipus d’IVA reduït per a tots els béns i serveis culturals, independentment de la seva manera de subministrament i, en particular, en l’entorn en línia (online)”.      

Per tot plegat, i tenint en compte que en les negociacions sobre el Marc Financer Plurianual, actualment en discusió, es debat també el procés de modernització de l’IVA a nivell europeu, he fet arribar a la Comissió la inquietud que molta gent tenim en relació a l’impacte social, educatiu i cultural que sens dubte tindrà sobre la societat l’esmentada pujada de l’IVA .

Tota proposta de modernització de l’IVA hauria de comptar amb clàusules per blindar i protegir els béns i serveis culturals, en tant que peça fonamental de l’estat de benestar europeu.

En altres paraules: dificilment aconseguirem que es facin polítiques diferents des de la ‘no política’. La música d’algunes melodies ‘antipolítica’ poden sonar bé, no ho nego, però si la lletra no acompanya amb propostes i contingut, llavors el conjunt desafina, i els que en aquests moments ja estem perdent la guerra l’haurem perduda definitivament. I la reconstrucció, no cal que ho digui, serà llarga, dolorosa i costosa.

Font foto: IVA cultural, per Néstor (El Web Negre)

Cost corrupció UE = 120.000 Milions Euros = Pressupost UE

0
Tal i com posa de manifest aquest document de la Comissió Europea, la corrupció és molt més que un problema ètico-moral, afecta a les estructures democràtiques i institucionals en la seva essència. El text que adjunto més avall (elaborat per la Comissió Europea) explica prou bé la dimensió de la tragèdia. Donat que aporta molts vincles amb informació rellevant he pensat que podia ser interessant compartir-lo.

CORRUPTION

Corruption remains one of the biggest challenges for all societies, including European societies. Although the nature and scope of corruption may differ from one EU State to another, it harms the EU as a whole by lowering investment levels, hampering the fair operation of the Internal Market and reducing public finances. The economic costs incurred by corruption in the EU possibly amount to EUR 120 billion per year. This is one percent of the EU GDP, representing only a little less than the annual budget of the EU.


Boosting anti-corruption policy at EU level
Whether it takes the form of political corruption, corrupt activities committed by and with organised criminal groups, private-to-private corruption or so-called petty corruption, the abuse of power for private gain is not acceptable and has dreadful consequences. Four out of five EU citizens regard corruption as a major problem in their State. This reality highlights the need for restoring trust in the effectiveness of anti-corruption policies and calls for firm political commitment.

The Union has a general right to act in the field of anti-corruption policies, within the limits established by the Treaty on the Functioning of the European Union. In particular, the EU should ensure a high level of security, including through the prevention and combating of crime and the approximation of criminal laws.

Corruption is one of the particularly serious crimes with a cross-border dimension. It is often linked to other forms of serious crime, such as trafficking in drugs and human beings, and cannot be adequately addressed by EU States alone. With the adoption of the Stockholm Programme , the Commission has been given a political mandate to measure efforts in the fight against corruption and to develop a comprehensive EU anti-corruption policy, in close cooperation with the Council of Europe Group of States against Corruption (GRECO).

Monitoring performances in the fight against corruption

In June 2011, the Commission set up a mechanism for the periodic assessment of EU States’ efforts in the fight against corruption [249 KB] , which could help create the necessary momentum for firmer political commitment by all decision-makers in the EU. The mechanism, part of a wider anti-corruption package, will allow for the periodic assessment of anti-corruption efforts in EU States, with a view to fostering political will, helping to step up anti-corruption efforts and reinforcing mutual trust. It will also facilitate the exchanges of best practices, identify EU trends, gather comparable data on the EU 27 and stimulate peer learning and further compliance with EU and international commitments. Moreover, the EU reporting mechanism will prepare the ground for future EU policy initiatives in the area of anti-corruption.

Implementing the existing anti-corruption framework

Within the EU, the 2003 Framework Decision on combating corruption in the private sector aims to criminalise both active and passive bribery. The second implementation report [43 KB] shows that the transposition is not satisfactory. Several EU States still have to transpose the most detailed provisions on criminalisation of all elements of active and passive bribery and the provisions on the liability of legal persons. Depending on progress, the Commission will consider proposing a Directive to replace the Framework Decision.

Several anti-corruption legal instruments are already in place at the European and international level, but implementation by EU States generally remains insufficient. Several EU States have ratified all or most of the existing international anti-corruption instruments. However, some States still need to ratify the Council of Europe Criminal Law Convention on Corruption, its additional Protocol, the Civil Law Convention on Corruption, the United Nations Convention against Corruption (approved by the EU in 2008) and/or the OECD Anti-Bribery Convention.

What else needs to be done?

With the anti-corruption package, the Commission is pursuing a coherent approach for shaping EU policies on the fight against corruption. In addition to stronger monitoring and the proper implementation of existing legal instruments, the Commission foresees a wide range of EU-level actions to adequately tackle corruption, as pointed out in the Communication on fighting corruption in the EU [113 KB] . The Commission will propose revising the existing legal framework on confiscation of assets, which is a priority in the fight against organised crime, including in cases of corruption. In 2012, a strategy will be presented to strengthen the quality of financial investigations and the development of financial intelligence in EU States. Cooperation will also be strengthened with Europol (to step up its efforts to combat corruption, including through regular threat assessments), Eurojust (to further facilitate the exchanges of information on cross-border corruption cases) and CEPOL (to propose specific training programmes for law enforcement officials on cross-border corruption investigations).

Font foto: Marina Bartel