Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Fronteres intel·ligents, o una nova excusa per construir un ‘Gran germà’ tecnològic que vigili les fronteres?

La Comissió Europea ha presentat avui una proposta sobre l’ús de noves tecnologies per vigilar les fronteres de la UE. El paquet “fronteres intel·ligents”, conté un seguit de mesures entre les quals hi ha el registre de les empremtes dactilars dels nacionals de tercers països (excepte per a aquelles persones que tinguin un permís de llarga estança i les seves famílies, així com els familiars de ciutadans de la UE), cada vegada que entrin i surtin de la UE, i un programa d’enregistrament d’aquestes dades per tal que els viatgers freqüents puguin saltar-se les cues dels controls.

La meva primera reacció en conèixer la proposta, però, és que aquestes mesures són qualsevol cosa menys intel·ligents, ans al contrari, pretenen conformar un super-sistema de vigilància de les fronteres d’Europa que és innecessari, costós i perjudicial per als drets de les persones.

De fet, aquestes mesures de la Comissió van fins i tot molt més enllà dels procediments actualment en vigor en els estats membres. Cal recordar que ja tenim un sistema d’informació sobre els visats (VIS) que va començar a funcionar encara no fa un any. Potser que comencem per primer per avaluar la seva eficàcia!

A més, la proposta de la Comissió preveu que la informació pugui ser consultada per part de la policia ulteriorment, la qual cosa fa augmentar les sospites que l’ús pugui derivar en abús, en detriment dels drets fonamentals.

En altres paraules, la proposta de la Comissió és desproporcionada, tant pel què fa als objectius com pel que fa als costos. Gastar centenars de milions d’euros per al control de fronteres i les noves tecnologies no té cap sentit, i menys encara en un context d’austeritat pressupostària. Facilitar la circulació d’un reduït nombre de passatgers de cap manera justifica invertir en un dispositiu de tal dimensió.

En canvi, aquest sistema contribuiria de manera notable a alimentar les constants sospites que ja recauen sobre les persones que venen de tercers països, a les quals se les tracta sovint com a potencials criminals. Així mateix, no hi ha cap prova que demostri que un emmagatzematge massiu de dades comporti necessàriament millores en la seguretat i en les investigacions criminals.

En definitiva, en tant que Verds/ALE ens caldrà estar molt amatents a aquesta proposta quan arribi a la Comissió de Llibertats i Afers d’Interior del Parlament Europeu (LIBE), i reaccionar-hi de manera clara i nítida quan ens toqui pronunciar-nos-hi. En contra, esclar.

Font foto: Aquí Europa


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent