Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 22 de maig de 2013

El Tractat de la OMPI/WIPO, o la indústria (copyright) versus persones cegues o amb dificultat visual/lectora

Les actuals lleis de copyright són les responsables que milions de persones amb discapacitat visual i altres problemes per a la lectura tinguin fam de llibres.

Només un 5% dels llibres publicats són accessibles en els formats adequats per a aquestes persones. Això en els països rics, ja que en els països pobres són menys d’un 1%.

El Tractat de l’OMPI podria eliminar aquestes barreres que suposen les lleis de copyright.

Aquest No és un Tractat per incrementar la protecció de copyright per als que ja tenen moltes formes legals de defensar els seus drets. No obstant això, la Comissió i el Consell insisteixen en un inexistent i injust equilibri entre les persones amb dificultats visuals i lectores, per una banda, i els propietaris de copyrights, per un altre.

Basant-se en aquesta errònia percepció, han elaborat una llarga llista en favor de la indústria que, de facto, convertirà el Tractat en inviable i inoperatiu, a més de molt car per a milions de persones, sobretot en països pobres.

Alguns grups editorials porten temps pressionant al Parlament Europeu contra el tractat, traint així el seu compromís amb les organitzacions de persones cegues.

A més la Comissió Europea ignora la Convenció de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat, amb l’argument que les mesures voluntàries són més efectives que les obligatòries.

És per això que sumo la meva veu a la de les organitzacions que demanen a la Comissió i al Consell que deixi d’obstruir l’elaboració d’un Tractat que sigui efectiu, i que no busqui més un equilibri, impossible i injust, entre la indústria i un dels grups més marginats del món.

I en concret demanem la retirada dels articles D i E, sobre disponibilitat comercial per aplicar el Tractat, que es permeti la distribució internacional de llibres adaptats a persones a títol individual, que no es permeti l’ús de mesures tecnològiques per bloquejar el Tractat, i l’eliminació de l’Article J, sobre mesures voluntàries.
 

Això és, de fet, el que acabo d’explicar al Parlament Europeu, reunit en sessió plenària, a Estrasburg:  

CAST 

Las actuales leyes de copyright son las responsables de que millones de personas con discapacidad visual y otros problemas para la lectura tengan hambre de libros.

Sólo un 5% de los libros publicados son accesibles en los formatos adecuados para estas personas. Esto en los países ricos, ya que en los païses pobres son menos de un 1%.

El Tratado de la OMPI podria eliminar estas barreras que suponen las leyes de copyright.

Éste No es un Tratado para incrementar la protección de copyright para quienes ya tienen otras muchas formas legales de defender sus derechos. Sin embargo, la Comisión y el Consejo insisten en un inexistente e injusto equilibrio entre las personas con dificultades visuales y lectoras, por un lado, y los propietarios de copyrights, por otro.

Basándose en esta erronea percepción, han elaborado una larga lista en favor de la industria que, de facto, convertirá el Tratado en inviable e inoperativo, además de muy caro para millones de personas, sobretodo en países pobres.

Algunos grupos editoriales llevan tiempo presionando al Parlamento Europeo contra el tratado, traicionando así su compromiso con las organizaciones de personas ciegas.

Además la Comisión Europea ignora la Convención de la ONU sobre los derechos de las personas con discapacidad, con el argumento de que las medidas voluntarias son más efectivas que las obligatorias.

Es por ello que sumo mi voz a la de las organizaciones que piden a la Comisión y al Consejo que deje de obstruir la elaboración de un Tratado que sea efectivo, y que no busque más un equilibrio, imposible e injusto, entre la industria y uno de los grupos más marginalizados del mundo.

Y en concreto solicitamos la retirada de los articulos D y E, sobre disponibilidad comercial para aplicar el Tratado, que se permita la distribución internacional de libros adaptados a personas a título individual, que no se permita el uso de medidas tecnológicas para bloquear el Tratado, y la eliminación del Articulo J, sobre medidas voluntarias.

Font foto: dis-capacidad.


  1. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact abiye modelleri bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your kapak sözler blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent