Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

La nova norma europea sobre el Tabac: una millora per a la salut (que malgrat tot es queda curta degut a la pressió dels lobbies)

El Parlament Europeu ha votat avui el text definitiu de la revisió de la legislació de la UE sobre els tabac i derivats. El tabac és la primera causa de mort a la UE, ocasionant 700.000 morts prematures cada any. Per això és determinant comptar amb una normativa forta que permeti protegir la salut dels ciutadans i ciutadanes, i que alhora també permeti un major estalvi col.lectiu per als contribuents, en reduir el nombre de persones que necessiten ser tractades per culpa del tabac.

Em compto entre els qui considerem aquesta revisió una clara millora respecte a la situació actual. No obstant això, també lamento, igual com d’altres companys/es del meu grup, que el text hagi reculat en relació a la proposta original de la Comissió, que era molt més exigent, especialment perquè la raó d’aquesta reculada és l’enorme pressió que ha exercit el potent lobby de la indústria tabaquera.

En relació al contingut de la reforma, a partir d’ara els paquets de cigarrets hauran d’incloure advertències sobre els riscos per a la salut (incloses imatges) que ocupin almenys el 65% del paquet de tabac, que es situaran en la vora superior d’aquest. Igualment també es prohibeix usar additius amb gustos o sabors especials per a promoure’n el consum (per exemple ‘mentolats’), tot i que en aquest cas la prohibició no serà abans de quatre anys.

Per altra banda, s’endureixen els requisits per als testos relatius als additius més utilitzats i més problemàtics. Amb aquesta mesura es preveu que s’acabin eliminant aquells que, de fet, augmenten les propietats cancerígenes del tabac.

En relació a les cigarretes electròniques, un dels aspectes que més polèmica i debat públic ha generat, finalment comptaran amb un marc que les reguli, tot i que serà competència dels Estats membre decidir si volen sotmetre-les a una autorització per tal que siguin considerades un producte medicinal, així com aplicar noves normes destinades a garantir la qualitat i seguretat d’aquests productes. Sigui com sigui, les normes adoptades hauran d’assegurar que les cigarretes electròniques tenen per funció ajudar a les persones que fumen a deixar de fumar, i no instigar les no fumadores a convertir-s’hi. Així mateix, la nova normativa no regula l’ús de sabors en els cigarrets electrònics, de manera que trobo necessari que aquells Estats membres que no apliquin la legislació en clau farmacèutica actuïn ràpidament per prohibir l’actual gamma de sabors dirigides a atraure els usuaris més joves.

En definitiva: si bé el resultat d’avui és una clara millora respecte a l’status quo, és trist constatar, un cop més, que el lobby de la indústria del tabac se n’hagi sortit tan bé a l’hora de reduir-ne l’ambició inicial.

Font foto: EPA


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent