Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

9 de març de 2019
2 comentaris

La recerca després de Lehman Brothers (i 2)

Lehman BrothersEn el post anterior vam veure quina ha estat l’evolució del finançament de la recerca i el desenvolupament (R+D) als països de la Unió Europea a la dècada post Lehman Brothers (2008-2017), ara la compararem amb l’evolució, en aquest mateix període, en altres països del nostre entorn (Suïssa, Noruega, Rússia, i Turquia) i en els països de referència mundial (Estats Units, Japó, Corea, i Xina).

Farem servir una gràfica amb els mateixos indicadors que al post anterior: a l’eix y la despesa en R+D en relació al PIB l’any 2017, i a l’eix x l’increment d’aquesta despesa en la dècada 2008-2017. Comparem aquests valors amb els del conjunt de la UE (que normalitzem a 1) i ens fixem en els 4 quadrants amb què queda dividida la gràfica: els dos superiors per als països amb despesa en R+D superior a la UE (i els dos inferiors per als països amb despesa en R+D inferior a la UE), i els dos de la dreta per als països amb un increment de la despesa en R+D superior al de la UE (i els dos de l’esquerra per a increments inferiors).

Crida l’atenció que tant la Xina com Noruega tenien al 2017 una despesa en R+D molt similar a la de la UE (situades pràcticament a l’eix x), però en canvi ambdues tenen creixements molt superiors (més del doble a Noruega, i més del triple a la Xina). Especialment destacable és el cas de la Xina, que en poc més de 10 anys ha doblat la seva despesa en R+D i l’any 2015 ja havia superat la UE.

Tant Suïssa com Corea del Sud presenten unes xifres espectaculars. Especialment el país asiàtic, que no només és el país amb major despesa en R+D (més del doble que la UE) sinó que també té la major taxa d’increments de despesa (pràcticament 6 cops superior a la de la UE).

També crida l’atenció ni els Estats Units ni el Japó hagin augmentat la seva despesa en R+D en aquesta dècada, però tot i això continuen destinant-hi més diners que la UE (un 33% en el cas dels EUA; un 58% en el cas del Japó).

Finalment, apuntar que tant Rússia com Turquia destinen menys esforç a l’R+D que la UE, però mentre la taxa de creixement de despesa de Turquia supera la de la UE (hi tendeix a convergir) la de Rússia no (i la seva despesa en R+D està ara més endarrerida respecte la UE del que estava fa 10 anys).

Font: Eurostat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.