Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

25 d'agost de 2009
0 comentaris

Quin president?

Pendents del Tribunal Constitucional, una de les preguntes que ens fem és qui ha de liderar (si és que ho ha de fer algú) la reacció a l’enèsima passada de ribot sobre l’Estatut.

No entraré en els debats manifestació sí / manifestació no o abans / després. Ni tan sols en si la reacció s’ha de liderar des de les institucions o des de la societat civil (whatever this means). El que em pregunto és quin president ha de liderar la reacció institucional: el de la Generalitat o el del Parlament?

No em sembla una qüestió menor, i no només pel fet que dels perfils polític d’en Montilla i d’en Benach se’n puguin esperar reaccions prou diferents… Em sembla una qüestió important perquè a vegades em fa l’efecte que hi ha qui ens vol fer oblidar com ha anat tot plegat perquè no ens adonem de les fal·làcies que van fer servir quan els va convenir. 

Que fos el Parlament de Catalunya, i no el seu Govern, qui prengués la iniciativa d’enterrar l’Estatut de 1979 per fer-ne un de nou és una qüestió de molta transcendència. Com a mínim això és el que ens van dir aleshores quan des de Catalunya es van donar moltes lliçons –sense que ens les demanessin- al basquisme. O és que ja hem oblidat que hi va haver qui va justificar la seva oposició a la reforma de l’Estatut basc pel fet que es feia a iniciativa del Govern? La van arribar a caricaturitzar com una dèria personal del seu president (el “pla Ibarretxe”, en deien) i durant força temps des de Catalunya es van sentir veus que deien “aquí ho farem millor, ho farem bé. No ens podran dir que no”.

A part de demanar que a partir d’ara se sigui més prudent a l’hora de donar lliçons, m’agradaria posar èmfasi en el fet que a Catalunya –a diferència del País Basc-  es va decidir que fos el Parlament i no pas el Govern –amb el president al capdavant- qui liderés l’elaboració del nou Estatut. Per coherència, em sembla que qui hauria de liderar la reacció institucional a la propera retallada que ens espera hauria de ser el president del Parlament.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.