Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

11 de febrer de 2011
0 comentaris

R+D en temps de crisi: (i 2) del 2004 al 2009

Al post anterior vam analitzar la despesa en R+D a la Unió Europea l’any 2009. A aquest post analitzarem l’evolució d’aquesta despesa en els darrers cinc anys, de manera que enlloc de fixar-nos en on és cada país ens fixarem cap on va i a quin ritme ho fa.

A l’eix d’ordenades de la gràfica hi tenim representats els valors de la despesa en R+D de cada país l’any 2009 (en percentatge del PIB) i a l’eix d’abscisses el creixement interanual mig del quinqueni 2004-2009. De manera que els països amb major despesa són a la part superior de la gràfica, i els països on la despesa s’ha incrementat més del 2004 al 2009 són a la dreta de la gràfica. La línia horitzontal vermella indica el valor de la despesa en R+D per al conjunt de la Unió Europea (2,01% del PIB) i la línia vertical el creixement interanual mig per a la UE (5,26%). Aquestes dues línies divideixen la gràfica en quatre àrees amb trets molt diferents, i molt significatius.

Despesa en R+D [% PIB] l'any 2009 contra creixement interanual de la despesa en el període 2004-2009

A la part superior dreta hi ha els Estats amb una despesa en R+D per sobre del valor mig de la UE i amb un creixement d’aquesta despesa superior al creixement mig de la UE. Serien els països d’excel·lència i amb tendència a incrementar-la. Aquí només hi trobem quatre Estats de la UE: Finlàndia (FI), Dinamarca (DK), Alemanya (DE) i Àustria (AT).

A la part superior esquerra hi trobem països amb una despesa per sobre de la mitjana de la UE però amb un creixement menor. Països líders que, però, perden part del seu lideratge. Aquí hi trobem dos països de la UE: Suècia (SE) i França (FR) i quatre d’extracomunitaris: Japó (JP), Suïssa (CH), els Estats Units d’Amèrica (US) i Islàndia (IS). Cal destacar que dos d’aquests països (Suècia i Islàndia) tenien l’any 2009 una despesa en R+D lleugerament inferior a la  del 2004, però amb unes diferències tan minses que en ambdós casos podríem considerar que es corresponen a un estancament de la despesa.

A la part inferior dreta hi tenim els Estats amb una despesa en R+D per sota de la mitjana de la UE però amb tendència a convergir-hi, atès que ho compensen amb uns creixements interanuals superiors. Aquí hi trobem el gruix dels països de la UE: Portugal (PT), Estònia (EE), Irlanda (IE), Eslovènia (SI), Hongria (HU), Espanya (ES), Catalunya (CAT), Xipre (CY), Romania (RO), Txèquia (CZ), Itàlia (IT), Lituània (LT), i el Regne Unit (UK); així com Turquia (TR) i Noruega (NO). Tres països d’aquesta àrea mereixen una menció especial pel seu creixement extraordinari: Turquia, Estònia i -molt especialment- Portugal.

Finalment, a la part inferior esquerra hi trobem els Estats que surten més malparats d’aquesta anàlisi. Països que a més de tenir una despesa per sota de la mitjana de la UE cada vegada n’estan més lluny, atès que el seu creixement és inferior al de la UE. Aquí hi trobem nou Estats de la UE aglutinats en dos grans clústers, d’una banda els tres països del Benelux, amb una despesa en R+D molt propera a la mitjana de la UE: Bèlgica (BE), Luxemburg (LU) i Països Baixos (NL); i de l’altra sis països amb una despesa molt allunyada de la mitjana: Letònia (LV), Bulgària (BG), Malta (MT), Polònia (PL), Grècia (EL), i Eslovàquia (SK); així com Croàcia (HR). I el que és més preocupant, els darrers dos països (Eslovàquia i Croàcia) amb creixements negatius, és a dir que la seva despesa l’any 2009 va ser fins i tot inferior a la del 2004.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.