El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

12 de juliol de 2013
0 comentaris

L’occità d’Aran, el català, l’espanyol

Com tothom sap, o no, actualment a Catalunya hi ha tres llengües oficials: el castellà, com a llengua oficial de l’Estat, i el català i l’occità (en la seva variant aranesa), ambdues llengües pròpies de la Comunitat Autònoma de Catalunya.

En concret, a l’Estatut de 2006 es recorda que “el català és la llengua oficial de Catalunya. També ho és el castellà, que és la llengua oficial de l’Estat espanyol. Totes les persones tenen el dret d’utilitzar les dues llengües oficials i els ciutadans de Catalunya tenen el dret i el deure de conèixer-les” (…). “La llengua occitana, denominada aranès a l’Aran, és la llengua pròpia d’aquest territori i és oficial a Catalunya, d’acord amb el que estableixen aquest Estatut i les lleis de normalització lingüística”.

Per això, voldria comentar aquest rètol que vaig trobar a Viella en un supermercat d’una “famosa” empresa valenciana, on podem veure el text en occità i a sota en la versió espanyola del mateix text…

Efectivament, d’entrada ens hauríem de facilitar per trobar el text principal en la llengua pròpia (i també oficial) de la vall, cosa la qual, malauradament, no és gaire habitual en la majoria de comerços… Ara bé, el que trobo que no té gaire sentit és posar a sota la traducció únicament en espanyol…

De fet, per a mi, amb la versió occitana ja n’hi hauria prou: el mateix context ajuda a un no aranesoparlant a entendre-ho. Si es creu, però, que no s’acaba d’entendre per lògica, i seguint la legalitat, l’escrit hauria de tenir també la versió catalana. I si es diu que és per motius del turisme, hi trobo a faltar la versió en anglès i francès… Costa ser coherent!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!