Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

2 de novembre de 2015
0 comentaris

“Si per l’Octubre vas a muntanya…” (meteorresum d’Octubre, 2015).

Aquest darrer Octubre, si atenem les dades subministrades per la meua estació de La Conarda (Bétera – Camp de Túria) i, principalment, allò sentit per aquest observador aficionat, no m’ha portat cap situació meteorològica realment cridanera. Tal vegada per això, ara mateix em domina el record de les visites fetes a la feréstega natura, aprofitant la bonior de l’oratge de començament de Tardor. 

Pinada del parc natural de la serra Calderona, a prop de Porta-Coeli, amb oratge d'Estiu, 12/10/2015, 13:17 h.
Pinada del parc natural de la serra Calderona, a prop de Porta-Coeli, amb oratge d’Estiu, 12/10/2015, 13:17 h.

Uns petits records del parc natural de la Serra Calderona, ben a prop d’on visc, i d’algun estol d’ocells que la creuaven, fugint del fred, que ja les acaçava baixant pel continent, per cercar indrets més suaus on viure: “Si per l’Octubre vas a muntanya per passejar, molts ocells veuràs passar”. Uns se’n van més cap al Sud, com les orenetes, i d’altres se’ns aposenten mentre no faça massa fred: “Quan l’Octubre va a la fi, tords i guatles són ací”. 

Vista panoràmica del Camp de Túria des del monestir de sant Miquel de Llíria, 11/10/2015, 17:06 h.
Vista panoràmica del Camp de Túria des del monestir de sant Miquel de Llíria, 11/10/2015, 17:06 h.

Quant a l’oratge d’Octubre, que és la raó d’aquestes ratlles, podem resumir-lo dient que ha estat gairebé normal quant a temperatura mitjana –contrastant amb la dels darrers 2 anys, que fou vora 3º C més càlida–, més aviat eixut quant a pluja –no ha arribat ni a la meitat de l’esperada–, i força encalmat pel que fa a força del vent –en la línia de l’any passat–, amb predomini de la component marítima. 

El resum amb dades és aquest:

Temperatura mitjana = 18,2º C, tan sols 0,3º C per damunt de la mitjana oficial per a l’indret.

Pluja = 31,6 mm, un 57 % inferior a la que marca la sèrie oficial (si fa no fa, com passà a Setembre). I, a hores d’ara, ja ens hem menjat el superàvit anual que portàvem: ens hem quedat amb un petit dèficit d’un 1 %).

Vent: Intensitat mitjana = 1,9 km/ h, 1,2 km/ h inferior a la mitjana de 7 anys de dades recollides al meu observatori. Direcció dominant de l’Est (ENE, en concret, com a Setembre). 

Si us ve de gust fer-vos una idea de l’evolució del temps atmosfèric durant l’Octubre que tot just ha finit, específicament a aquest racó del prelitoral mediterrani, ací us deixe els meus apunts setmanals:

Setmana 40 (4 dies): Situada una Alta sobre la península danesa, començàvem el mes amb un temps estable de Tardor, amb mínimes fresquetes (per davall dels 15º C) i màximes càlides (per damunt dels 25º C), i vent fluix en règim de marinades. A mesura que avançava la setmana, la pressió anava davallant. Dissabte, 3, passava un front estacionari provinent del SW, deixant caure una pluja bastant feble. 

Setmana 41: Dilluns, canvi de vent a Ponent, amb mínima de 20º C i màxima de 30º C (la més alta del mes), i ratxa de vora 47 km/ h (màxima mensual); situació que continuà dimarts, amb 22º C de mínima (també la millor marca del mes quant a mínimes més altes). Causa: una Baixa potent situada entre les Illes Britàniques i Galícia. La indefinició de l’oratge que se succeí va fer cap a una plugeta (2 mm) recollida la matinada de divendres, 9, en passar una dorsal freda en altura no gaire activa, amb entrada feble de Llevant. Diumenge, 11, ascens dels termòmetres fins als 27º C de màxima, per una entrada de vent de Llebeig, de fluixa a moderada.

Mapa isobàric previst en superfície per al 05/10/2015, a les 20 h (font: AEMet).
Mapa isobàric previst en superfície per al 05/10/2015, a les 20 h (font: AEMet).

Setmana 42: Dilluns, continuació de l’oratge de diumenge, assolint-se els 28º C. Situació que canvià dimarts i 13, amb el pas d’un front fred (empès per una Baixa situada al SW de la nostra península) conjuminat amb una dorsal freda en altura. Varen descarregar vora 19 mm en dos colps (pel matí i abans de mitjanit). La resta de la setmana, temps més estable, amb enfilada de la pressió, vent fluix de Llevant a les hores diürnes i serenor a les nocturnes, que va donar 9º C de mínima, dijous, 15 (la mínima mensual).

Mapa isobàric previst en superfície per al 13/10/2015 (font: MetOffice).
Mapa isobàric previst en superfície per al 13/10/2015 (font: MetOffice).

Setmana 43: Setmana més mogudeta, tot i que amb la poca “substància” dominant aquest mes. La causa, una senyora Baixa situada al SW de la península (al golf de Cadis) amb tot de Baixes secundàries més a prop i dorsals en altura, però poc actives. Dilluns, caigueren uns minsos 0,4 mm. Dimarts, la cosa reviscolà i repleguí 4,2 mm. En acabat, va millorar el temps, amb domini anticiclònic, cel seré i baixada de les mínimes; pel que fa a les màximes, el ràpid descens tardoral de la durada del dia no les deixava pujar massa cap amunt. Conforme s’acostava el cap de setmana, l’oratge tornava a inestabilitzar-se, dominat per una situació bessona de la de l’inici, per bé que més indefinida (més encara?), donant núvols abundants i plugims; és a dir, fent nosa més que cap altra cosa. El més destacable fou el refredament de l’atmosfera, el qual s’anava imposant a poc a poc. “Octubre, octubret, s’enduu la calor i ens porta el fred”. 

Mapa d'isotermes previst en altura (a 500 hPa) per al 20/10/2015, a les 20 h (font: AEMet).
Mapa d’isotermes previst en altura (a 500 hPa) per al 20/10/2015, a les 20 h (font: AEMet).

Setmana 44 (6 dies): L’encetàrem amb una continuació del cap de setmana, amb pluges febles. Dimarts a la nit, canvi de vent a la component Oest, que permeté eixugar el terreny moll dels darrers dies. La resta de dies fins dissabte tinguérem temps estable, plàcid i amb bona visibilitat, que fou rellevat el darrer dia per un canvi que apuntava a una bona ruixada en començar Novembre. Certament, observant els mapes isobàric en superfície i isotèrmic a 500 hPa, previstos per a l’1 i el 2, ens trobàvem amb una combinació reeixida per donar pluja: al primer, una Alta al centre d’Europa, impulsant vents de Llevant que recorrien tot el llarg de la Mediterrània, carregant-se d’humitat, i una Baixa profunda entrant pel golf de Cadis cap a nosaltres, reforçant la llevantada prevista. Però el més engrescador de tot era la inestabilitat en altura, que, si fa no fa, anava parella a la Baixa en superfície i se separava del corrent de vents general, tancant-se i tornant-se una DANA (a la fi, una “gota freda”!), on la part frontal de la qual (la dorsal activa) passava damunt nostre dimarts, 2. Tant de bo l’encerten i que el vent i/ o la pluja no facen cap maldat! 

Mapa d'isotermes previst a 500 hPa per a l'01/10/2015, a les 13 h, mostrant una DANA al SW de la península (font: AEMet).
Mapa d’isotermes previst a 500 hPa per a l’01/10/2015, a les 13 h, mostrant una DANA al SW de la península (font: AEMet).

En darrer terme, tot seguit us deixe l’acostumat resum de dades recollides a la meua estació d’aficionat, situada a La Conarda de Bétera (Camp de Túria), durant el mes d’Octubre proppassat: mitjanes, extremes i/ o acumulades, comparades amb els valors normals per a l’indret, classificades per meteors; així com les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables. 

Resum de dades meteorològiques d'Octubre de 2015 a La Conarda (Bétera - Camp de Túria)Gràfiques meteorològiques d'Octubre del 2015 a La Conarda (Bétera)Us desitge un Novembre ben assolellat, amb pluja abundant i fred mesurat. Que el puguem aprofitar encara per eixir al camp abans no arriben les fredorades de Desembre, que ja són a tocar: “Novembre acabat, hivern començat”.  Salut!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.