Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

22 de maig de 2017
2 comentaris

Atemptats de bandera falsa: sembrar por i indefensió per a vendre (falsa) seguretat.

De tant en tant, als poders fàctics del sistema dominant se’ls escapa alguna malifeta que ens deixa veure que no són aigua clara ni de bon tros, com ha passat darrerament a la segona setmana de maig quan saltava la notícia de la detenció tres militars alemanys d’ideologia ultradretana, que preparaven atemptats terroristes fent-se passar per refugiats sirians, per a desacreditar la tímida i vergonyosa política que a hores d’ara els mig acull a Europa. Tot va començar arran de la detenció el 23 d’abril del tinent Franco A. per haver-se registrat com a refugiat sirià i rebre fins i tot els ajuts públics corresponents.

Una vegada més, s’havia confirmat l’existència d’atemptats anomenats de falsa ensenya/ bandera falsa i com hi estaven implicats elements de les forces armades, que teòricament havien de donar seguretat als ciutadans. Com a mostra, alguns periodistes han investigat grups terroristes islàmics com Al Qaida o Estat islàmic/ ISIS/ Daesh i han trobat connexions amb els serveis secrets americans i grups de mercenaris. Ausades ma vida!

I, si són capaços d’emprar armes i planejar assassinats, podem imaginar què faran a altres nivells; per exemple, passar filtracions a la premsa o muntar proves falses: crear intoxicacions informatives. Amb colps d’efecte en moments escaients afavoreixen el vot a candidats conservadors o l’acceptació dòcil de retallades en les llibertats individuals i socials o l’aprovació submisa d’un increment de mesures de seguretat (amb el negoci que això suposa per a uns quants aprofitats) o allò que més i quan convinga als seus amos: sembrar por i indefensió per a vendre (falsa) seguretat. Ho hem pogut comprovar darrerament a l’ofensiva, de vegades matussera, de les clavegueres de l’Estat espanyol contra el procés català cap a la independència, tractant d’embrutar la reputació d’alguns dels seus líders. Hi ha gent a sou que es dedica a dissenyar escenaris perquè certs conflictes tinguen el resultat polític que ells volen.

Els botxins a sou d’aquesta oligarquia, que se situa al capdamunt d’institucions públiques o privades, ens prenen el pèl tot el que volen i més. Quan els hi convé, “juguen” amb foc i fins i tot amb la vida de persones indefenses per a manipular els nostres sentiments, per a fer-nos creure allò que volen que creiem, per a fer-nos caure de quatre potes als seus paranys, talment com uns babaus. Un consell, si me’l voleu agafar: quan salte la notícia d’algun atemptat greu als mitjans d’informació i el conseqüent “esquinçament de les vestidures” dels comentaristes, no hi feu gaire cas i oblideu-ho aviat, i, sobretot, no hi feu apologia de la violència dirigida als suposats culpables ni justifiqueu ni mitja ni cap retallada de la llibertat de tothom ni se us acudesca escoltar aquells polítics que hi demanen “mà dura”; perquè ben probablement qui ha preparat aquella maldat inhumana no és pas aquell qui l’ha executada o qui us han fet veure, sinó algú o alguns qui han “mogut els fils” a l’ombra, al servei de qui menys us penseu. I com que massa vegades mai no en sabreu la veritat, sospitant que es tracta de complots muntats per algun servei secret (com s’encarregava de demostrar sempre que podia el mestre de periodistes, en Xavier Vinader), una vegada expressat el lògic i assenyat plany, més val que no us creieu pas o no en feu un gra massa d’allò que us presentaran a la superfície dels fets. Cal esbrinar les causes arrel per a prendre mesures preventives realment eficaces, que d’això és del que es tracta.

Sempre acostuma a ser així: els pobres, els exclosos, els explotats de les nostres societats no són tan violents com ens els volen pintar (i menys que els seus explotadors) ni acostumen a tenir l’esma ni els mitjans que caldrien per a planificar els atacs, aconseguir armes i fer-les servir per a terroritzar el personal, i, si algú d’ells ho fa, són altres interessats els qui li ho posen a les mans. Quan sigueu sabedors d’algun atemptat i voleu saber qui n’ha estat el promotor original, les preguntes clau haurien de ser: Qui en surt realment beneficiat? Qui ho ha fomentat? Qui ho ha finançat?

Casos com el de la detenció dels militars alemanys fent de falsos refugiats sirians terroristes ens fan caure en el compte que una bona part del que difonen els mitjans informatius (?) de masses d’arreu, d’ací i de la Xina, sobre autors d’atemptats i accions terroristes no acostuma a ser massa superficial; més aviat una representació, una escenificació interessada; tot i que amb víctimes reals i massa vegades indiscriminada i sagnant. Els psicòpates a sou hi van solts!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. L’Estat utilitza totes les seves armes segons li convé.

  De mitjans a finals d’agost 1977 a la ciutat de Barcelona van haver-hi una sèrie de detencions i empressonaments a una sèrie de persones molt joves (alguns d’ells, menors d’edat) del moviment llibertari. Detencions efectuades gràcies a provocadors i infiltrats de la mateixa policía… i a les accions d’autèntics passarells.
  Total: que tots els detinguts vam quedar en llibertat, si fa no fa, una setmana abans de l’11 de setembre. Doncs els dia 12 de setembre, amb noms i cognoms, totes les ràdios, telenotícies i diaris van obrir que la policía havia detingut un escamot terrorista anarquista, culpabilitzant-lo de ser l’autor dels aldarulls de l’11 de setembre (cal recordar que la policía va matar a un manifestant).
  Vam tenir sort de la llei d’aministia (/per molt que alguns rucs diguin que no va ser una vertadera amnistia).

  La infiltració i i la provocació encara continua. Fixem.nos, sinó, en les accions d’alguns personatges i organitzacions dels voltants independentistes…

  Anys després, fa una mica de vergonya aliena escoltar a periodistes parlar sobre la postveritat… com si això fos un invent moden d’en Trump.

  Sense seguretat, no hi ha llibertat.

 2. La novel•la El pacifista que pretenia volar una discoteca, de Joan Gasull, també gira al voltant d’un atemptat. Presentada arreu com la recuperació de la memòria històrica d’un petit grup d’oposició antifranquista a les acaballes de la dictadura a l’Empordà, narra la peripècia d’en Tubau, un jove que, víctima dels encanteris mentals d’un il•luminat (p. 131), el Bombetes, acaba a la teulada d’una discoteca el 24 d’agost de 1969, amb vuit cartutxos de dinamita sense esclatar, detingut i condemnat a divuit anys presó, dels que complí set. Algunes seus parroquials, l’institut Ramon Muntaner, de Figueres, i un pis al carrer Peralada de la vila, són els punts de cohesió de aquesta història, amanida amb lectures mal enteses de Freud (p. 116), esments indefinits de Marcuse i, fins i tot, un elogi a la fèrria disciplina de l’aula juvenil (p. 24). L’autor ha fet de mestre.

  La novel•la obvia el context social, la vida de les classes treballadores i passa de puntetes sobre l’ideari llibertari del grup, que caracteritzà tant les seves denominacions: Joventut Indiketa Llibertària (1966-67), Comitè d’acció revolucionària Bakunin (gener 1969), los Zagales, que evolucionà a Kronstand (1971-72), com las seves pintades i els seus textos propagandístics: “19 de julio”, “Año 33 de la Revolución Social Española” (1969, doncs), “MOVIMIENTO LIBERTARIO” (1 maig 1970), Grupos Anarquistas de las comarcas gerundenses (1971), CNT-AIT (1972). El castellà, diuen, era per a despistar, i les referències a l’opressió política i l’explotació econòmica formaven part de la retòrica de l’època.

  Figueres, lluny de formar part d’un “moviment ampli i creixent d’oposició a la dictadura” (p. 42), era aleshores la més pura representació de l’anomenat “desarrollismo” franquista: ciutat adoptiva, subvencions, medalla d’or de la ciutat al caudillo, centenars d’hectàrees regades a la plana per l’aigua del pantà –que assegurava també el creixement de la ciutat–, turisme a la costa, primera pedra del museu Dalí, nou suburbi a la Marca de l’Ham… Les políticament passives classes mitjanes feien la viu-viu, omplien la bossa i garantien l’estabilitat social. Eren la peça social clau del règim, a Figueres i arreu. En bona lògica, amb totes les seves necessitats físiques cobertes, els seus fills –el nostre trio, el curs 1967-68, dinava ranxo al quarter de la Guàrdia Civil (p. 68)– sortiren contestataris, com els de Tiananmén. Pares i fills obrien el camí de la Transició: un pacte entre els reformistes del franquisme i les élites del antifranquisme polític, on ningú qüestionava el model d’explotació i distribució capitalista, perquè no el patien, i menys encara qüestionaven la propietat privada, perquè la gaudien.

  L’autor esmenta els bons capellans que cedien locals a la joventut (p. 111) –i molt aviat a l’oposició–, però presenta la dictadura com aliena a l’Empordà, malgrat que tots els guardians de la moral del nacionalcatolicisme (p. 46) eren empordanesos. També ho eren totes les forces vives de la ciutat, inclosos los pròcers de la terra que l’autor fa servir de referent per endinsar-se en l’èpica i el romanticisme. Dos conceptes que podem qualificar d’alienants, tot i que, si seguint la triada Marx-Freud-Marcuse, la paraula adequada seria reaccionaris. Si a aquest univers mental afegim la posició erecta dels homínids com un fet cultural forçat (p. 117), un super-jo amb una càrrega gairebé genètica (p. 115) i la repressió sexual com a producte ambiental (p. 35), que no ancestral, no hi ha dubte: avui “els déus ja no habiten els olimps del pensament”. Pansida la veu del poeta, el soroll del saxofon ho amaga tot al teatre Jardí.

  Al país, en general, la lluita antifranquista dels fills de la classe mitja es limitava a algunes carreres davant els grisos a Barna, protestar per les detencions arbitràries, entonar cançons que demanaven llibertat (p. 43), rebutjar la caspa cultural franquista (p. 67), fer pintades, burlar-se de les normes de la dictadura (p. 56) i, en el cas del grup empordanès, imprimir fulls volants llibertaris amb el ciclostil que feia servir la OJE de l’institut per a publicar el seu butlletí. La condemna a Tubau no va impedir la continuïtat d’aquest grup, gairebé en la seva totalitat aliè a la seva acció. El Bombetes –que havia portat el fulminant de Roma–, amb la branca paterna ben relacionada amb la Benemèrita, i Gasull foren absolts gràcies a la influència d’un comandant de “les forces d’ocupació” (p. 145) davant el general Pérez-Viñeta (p. 185), dels “azules”. El procés de Burgos centrà les pintades del grup el desembre de 1969, intentant fins i tot una vaga a l’institut, a l’inici de 1970, per protestar pel judici. Aleshores, tot i que l’autor parla de classes de gramàtica clandestines (p. 45), feia tres mesos que havien començat les primeres classes públiques de català a Figueres.

  En aquesta lluita pel canvi polític i cultural, el PSUC tenia un parell de militants a Figueres des de març de 1969. El més exposat pel seu càrrec a la universitat de Barna, Jordi Dagà, fou detingut el desembre de 1970 i passaria sis mesos a la presó. A finals de 1971 el PSUC enllestia l’Assemblea de Catalunya (també l’escanyaria després de les eleccions de 1977). Alguns empordanesos, que es reunien a les Closes de Vilamacolum, acabarien dins l’assemblea, mitjançant la Taula Democràtica de l’Alt Empordà, el 1973. Aquest últim any, en Pere “Paleta”, que feia un parell d’anys s’havia afiliat al PSUC a París i era a la Taula, intentava organitzar amb algun altre les CCOO a Figueres, on, per a la seva sorpresa, el contacte del PSUC era en Caussa, un “no proletari”. Detingut i maltractat a Sabadell el setembre de 1974, en Pere era dels pocs antifranquistes als que li preocupaven de veritat les condicions de vida dels treballadors, al marge del rendiment polític que buscaven els diferents partits. Era un assalariat. La lluita dels sindicalistes a Figueres, aleshores ja força tolerats pel règim, no era fàcil davant les possibilitats reals d’ascendència social que s’oferien als treballadors: accedir a la propietat d’un pis i un cotxet, a la generalització de la Seguretat Social, a millors oportunitats educatives i a un incipient Estat del benestar.

  L’execució de Puig Antich el 2 de març de 1974, el comitè de solidaritat amb els presos del MIL enllestit tot seguit, la barrejà d’algun membre d’aquest comitè amb l’OLLA –un invent de la policia, segons el comitè– sí afectaren al grup llibertari de Figueres. Méndez fou detingut el 22 de març en la batuda contra l’OLLA i a la primera oportunitat fugi a França per estalviar-se el TOP. Bombetes també girà cua cap al país veí, a casa de l’oncle Torres, que no Torras (p. 93).

  Mort el dictador, els polítics començaren a traficar amb ideals morts, i CCOO i CNT a organitzar treballadors. La UGT no existia. Els “cocos” guanyaren de llarg els “àcrates”. Pallach intentava, des del PSC-R, controlar la CNT, on havia militat durant la guerra civil. Pere “Paleta” no parà durant la vaga de la construcció, l’abril de 1977, on els gitanos, contractats en les obres del Parc, van posar la nota exòtica amb les seves passejades a cavall durant la setmana de vaga, que secundaren. Durant la vaga de Caresa, sis mesos després, ja es va perdre la unitat sindical. Al novembre, Benejam (CNT) i Palahí (que medrava a la UGT després de deixar la CNT, on veia clar que no tocaria poder) es barallaven a la premsa. La vaga de baix rendiment a Fridasa, iniciada en solidaritat amb un treballador sancionat amb un mes sense feina i sou, a l’abril de 1978, fou la primera relliscada de CCOO, ja que el comitè d’empresa la perllongà un mes i mig en contra del desig dels treballadors, que la veien com un clar assumpte personal. Acabà quan els treballadors decidiren enfrontar-se al comitè, i a les eleccions sindicals de 1980, dels nou representants que corresponien als 145 treballadors de l’empresa, CCOO tan sols arreplegà un i la UGT cap. La següent relliscada fou falsificar les actes de l’assemblea d’hostaleria (8 persones), en vaga el maig del 1978.

  Tubau, present a totes les llistes de presos anarquistes que feien a l’exili, s’havia convertit al PC(i) durant la seva estada a la presó. Sortí el 1976, amb Suárez de president de govern, i formà part de la Comissió pro-amnistia, del secretariat comarcal de l’Alt Empordà de CCOO i es presentaria a les eleccions de 1977 pel Front per la Unitat dels Treballadors (91 vots a Figueres), i en 1979 i 1982 per la LCR (39 i 8 vots respectivament). En Pere “Paleta”, secretari general de CCOO a Figueres el maig de 1978, desenganyat pels personalismes dins del PSUC, acabaria al prosoviètic PCC. L’erosió de la legitimitat del sindicat (la UGT mai la tingué), dels partits polítics i de les noves institucions portà la desafecció política. Els sindicats es convertiren en gestories de pobres i es burocratitzaren, aixoplugats per la nova elit política, formada pels fills del privilegi cultural i econòmic, els franquistes reformistes i algun arreplegat que havia deixat els ideals a la cuneta. Sense cap oposició real, es repartiren els privilegis i s’instal•laren en l’endogàmia, la corrupció i el nepotisme. Fills de la seva classe, avui continuen actuant com a tals, aliats amb els burgesos en la defensa dels seus privilegis classistes i amb els ulls clucs davant la corrupció que els envolta. Viuen de l’olla i ens expliquen batalletes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.