Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

1 de novembre de 2014
0 comentaris

“Per l’Octubre, caliuet” (meteorresum d’Octubre del 2014)

Alba de l'11 d'octubre  amb Bétera al fons i núvols cap a la mar.
Alba de l’11 d’octubre amb Bétera al fons i núvols cap a la mar.

Octubre d’enguany, meteorològicament parlant i al Camp de Túria, ha estat gairebé un calc de l’any passat: temperatures força càlides, forta sequera i vent fluix, però de direcció oposada a la que hi hagué aleshores (Ponent en lloc de Llevant).

Començant pels valors termomètrics, sempre recorde que els Octubres d’abans eren més freds que els d’ara. Des de fa dècades, aquest segon mes de la Tardor climàtica s’ha anat fent com més va més càlid i els refranys tipus “Octubre, octubret s’enduu la calor i ens porta el fred” o “Octubre, octubrot, fuig de l’ombra i busca el foc” ens semblen d’una altra època o latitud; quan ací, fa anys, passat el Pilar ja havíem de portar roba d’abric.

Fa de mal dir que altra vegada hem batut rècords de temperatura. Tornant a Setembre, hem sabut per l’AEMET que les 3 primeres setmanes del mes passat van ser les més càlides en un mes de Setembre des que se’n tenen registres a València i Castelló (més de 150 anys en el primer cas!). Aquest Octubre, “sant tornem-hi”, hem tingut en alguns observatoris, com València i Castelló, la temperatura màxima més càlida enregistrada en un mes d’Octubre, que fou el dimarts 21, on fregàrem els 35º C, amb una bombolla càlida i vent de Ponent.

La mitjana del mes ha estat quasi 3 º C per damunt de la sèrie oficial, com l’any passat.

Quant als pluviomètrics, puc dir amb recança que allò que desitjava en finir Setembre no s’ha acomplit; perquè ha plogut un 90 % menys del que marca la sèrie oficial; el mateix que tinguérem en 2013, un Octubre ben excepcional. I en van dos seguits.

En aquest punt em ve al cap el fet que hom ha volgut relacionar l’activitat solar (les taques solars) amb el clima a la Terra; això no obstant, sembla ser que no ha estat possible fins ara. Ho dic perquè aquest nou cicle solar d’onze anys, que començà en 2009-2010, està sent força calmat quan a presència de taques; si bé, el nostre astrònom “de capçalera”, n’Enric Marco, ens va comunicar que durant aquest mes d’Octubre s’ha iniciat un període més actiu a la nostra estrella més propera. L’esperança és l’últim que es perd.

I pel que fa als eòlics, la cosa ha anat ben calmada i seca, per la predominança clara de la component Oest. Amb poca pluja i vent sec, ja han anat ben aviades les pobres plantes!

Passant a comentar breument l’evolució de l’oratge setmana a setmana, tenim:

—     La primera: Pujada progressiva de temperatures i algun plugim que altre, però sense rellevància. Altes pressions, però baixant a poc a poc.

—     La segona: Circulació de l’Oest, temperatures d’Estiu, sobretot de dia, assolint-se els 30º C a migdia. El cap de setmana tinguérem una ben rebuda refrescadeta, amb l’única pluja destacable del més (5 mm!) diumenge.

—     La tercera: La refrescadeta durà ben bé fins dimarts; després, recuperació de la pressió alta i de bell nou pujada progressiva de les temperatures fins als 30º C de màxima, divendres. Es confirmava l’entrada d’una bombolla càlida des de latituds més tropicals.

—     La quarta: Domini de Ponent amb pujada de temperatures, arribant a fregar els 35º C de màxima dimarts i 21º C de mínima dimecres; seguit d’un episodi de vent fort de Mestral més aviat càlid, perquè arrencava del Sud. I les pluges sense aparèixer. Domini anticiclònic. Com podeu veure al resum de dades més endavant, els dies 21, 22 i 23 foren els més “moguts” del mes.

—     La cinquena: Segueixen les pressions altes que han senyorejat tot el mes; però amb canvi de direcció del vent cap a la component Est, ben fluix tanmateix, amb augment de la humitat fins a saturació i lenta baixada de les temperatures.

Si voleu saber-ne més, tot seguit trobareu l’acostumat resum de dades recollides a la meua estació durant el mes d’Octubre proppassat: mitjanes, extremes i/ o acumulades, comparades amb els valors normals per a l’indret, classificades per meteors; així com les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables (a la fi de l’apunt):

A) TEMPERATURA:

Predicció de temperatura a 500 hPa del dia 14/10/2014 a les 14 h (font: AEMET).
Predicció de temperatura a 500 hPa del dia 14/10/2014 a les 14 h (font: AEMET).

Mitjana mensual20,7º C2,8 º C superior a la NORMAL per a un mes d’Octubre a la  meua comarca (Camp de Túria). Llavors, podem qualificar-lo de FORÇA CÀLID.

Valors extrems: La màxima s’enfilà fins als 34,8º C el dia 21 cap a migdia (hora solar), a les 8 hores del començament d’un episodi de vora 1 dia (20 hores) de vent de Ponent girant a Mestral de velocitat entre fluixa i moderada, en aquesta darrera fase de més intensitat. La mínima, al seu torn, baixà fins als 11,4º C el dia 23a les 5 hores UTC, amb vent gairebé en calma després d’una entrada freda i moderada de Mestral, que va durar 24 hores i fou la que donà la màxima velocitat de vent d’aquest Octubre.

Altres dades significatives: La mitjana de les màximes ha estat de 26,9º C i la de les mínimes de 16,0º C. Nombre de dies amb màximes iguals o superiors als 30º C = 9 (5 més que en 2013) i amb mínimes iguals o superiors als 20º C = 1 (3 menys que en 2013). Nombre de dies amb màximes iguals o inferiors al 25º C = 13 i amb mínimes iguals o inferiors als 15º C = 12.

B) PLUJA:

Captura radar del dia 12/10/2014 a les 14 h UTC.
Captura radar del dia 12/10/2014 a les 14 h UTC.

Total recollida7,4 mm (ó litres/ m2); 66,6 litres/ m2 inferiors al registre normal per al lloc on visc en un mes d’Octubre (el mes més plujós de l’any!). Com he dit abans, dada calcada de l’any passat i un altre Octubre ben excepcional al meu observatori. Fins ara portem un dèficit anual acumulat de 191,2 mm; és a dir, ha plogut, fins al 10é mes de 2014, un 54 % menys de l’esperat. Continuem en situació de FORTA SEQUERA, doncs.

Valor màxim diari observat: 5,2 mm el dia 12, durant el pas d’una pertorbació de l’Oest. Quan descarregava la pluja, la temperatura baixà de colp 10º C (de 27 a 17º C) i el vent girà de Migjorn a Mestral amb velocitat moderada.

Distribució de la pluja: D’un total de 7 dies amb precipitació significativa, cap enregistrà > 20 mm, tan sols 1 > 2 mm i 6 dies > 0,2 mm.

C) VENT:

Fulles 4Mitjana mensual de velocitat1,8 km/ h1,5 Km/ h inferior a la mitjana de 6 anys en què vinc recollint dades de velocitat de vent al meu observatori; variació força significativa que em permet qualificar aquest mes com a MOLT MÉS ENCALMAT DEL NORMAL; el més encalmat de tots els que en tinc dades (71). Curiosament, el següent en feblesa de vent fou el proppassat Setembre! Els mesos amb més bonança de vent al meu observatori han estat fins ara Octubre i, en acabant, Desembre.

Ratxa/ bufarada màxima enregistrada51,5 km/ h, de direcció entre Tramuntana i Mestral, assolida el dia 22 (el mateix dia que a Setembre), cap a les 6 hores UTC, durant la Mestralada de què he parlat abans en comentar la temperatura mínima.

Direcció predominantWSW, entre LLEBEIG I PONENT, una de les habituals en un mes d’Octubre, tot i que no és un mes definit pel que fa a direcció del vent. Aquest predomini de l’Oest d’aquest any ens assenyala l’anòmala calor que hem patit o fruit, segons les preferències personals de cadascú.

Gràfiques meteorològiques d'Octubre del 2014 a La Conarda (Bétera - Camp de Túria).
Gràfiques meteorològiques d’Octubre del 2014 a La Conarda (Bétera – Camp de Túria).

Us desitge un novembre en què es facen realitat els nostres propòsits, personals i col·lectius, malgrat els entrebancs d’aquells que ens exploten i dominen. Fermesa i coratge!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.