Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

EL MESTISSATGE MUSICAL D’OCCITÀNIA AMB EL NORDESTE DEL BRASIL (2ª PART)

Deixa un comentari

El Blog del BrasiL al RavaL ha parlat amb el músic brasiler Silvério Pessoa i en Daniel Loddo, de la banda occitana La Talvera, de gira aquests últims dies pel Nordeste del Brasil. Ens han explicat amb més detall aquesta interessant experiència de mestissatge musical que és l’espectacle ForrOccitània (veure també 1ª part).

 

(A la Imatge, muntatge que barreja les banderes de la regió francesa de Migdia-Pirineus, a Occitània, i de l’Estat de Pernambuco, al Nordeste del Brasil)

CONNEXIONS CULTURALS DE RESISTÈNCIA ENTRE EL NORDESTE I OCCITÀNIA


Daniel Loddo té amb 
La Talvera una discografia extensa a favor de la recuperació del llegat músical de la cultura occitana. Però també, una llarga trajectoria d’investigacions musicals al Brasil. Al 1985 realitzà la seva primera recerca etnomusicològica al país sudamericà, tractant d’aprendre de la festa de cantaires improvitzadors, a l’Estat de Rondônia, a la selva amazònica. Al 1994, estengué la recerca al Mato Grosso i al 1998, finalment, arribà al Nordeste. Precisament fou a Recife, capital de Pernambuco, on conegué de primera mà la tradició dels “violeiros repentistas“, cantants amb guitarres acústiques que improvitzen al moment lletres extretes de l’inmediat. Al 2002, torna de nou a l’àrida zona del Sertão, al Nordeste del país-continent, radere altra vegada dels repentistes. Fins que, al 2003, conegué en Silvério, aquest cop, però, a casa seva, en un festival a Cordes-Sur-ciel, al sud de França.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Música el 1 de maig de 2014 per gerardviadersauret