Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

2008

Comença l’allau de correus i sms felicitant pel nou any. M’hi sume. Bon any a tots i que siga millor que el que deixem enrere (que sospite que molt difícil no serà…)

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Mort a Bagdad

Fa temps que explique que un dels meus podcasts (i bloc) preferits és Alive in Baghdad, un projecte de dos joves iraquians que cada setmana expliquen la vida quotidiana en aquella ciutat i a través del qual he après molt sobre el que hi està passant.


Aquests dies de descans he procurat desconnectar però al retorn m’he trobat amb l’amarga sorpresa que un dels dos autors d’Alive in Baghdad, Alí Shafeya, és mort. El van matar el 14 de desembre a casa seua, destrossant així el nom del seu programa. A la web els seus companys demanen diners per a pagar el funeral i per a seguir fent el podcast i mantenint el bloc i m’ha semblat que pagar era el mínim que podia fer a canvi de tantes hores de vídeos interessants com Alí i els seus m’han regalat aquest darrer any.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

La llengua dels paquistanesos com a exemple

"Qualsevol usuari habitual dels mitjans de la CCRTV (TV3, C33, Catradio, etc) pot constatar com es de curiosament difícil per als seus periodistes trobar gent que parli en catala". Mirant el telenotícies d’ahir vaig quedar sorprès però ja no pensava ni parlar-ne. Aquest matí però he rebut un correu d’un lector que m’ha fet reviure la indignació que vaig sentir després de veure l’informatiu de "la nostra", així que ho explicaré ara.


Dos fets del Telenotícies d’ahir. Primer entrevisten una representant de la comunitat paquistanesa arran la mort de Buttho i aquesta persona s’expressa en espanyol. El comentari del lector es pregunta encuriosit com és que VilaWeb TV en canvi entrevista un representant de la comunitat paquistanesa -de fet el més conegut de tots ells- i aquest parla en català. La diferència és simple d’explicar: o tens al cap el paper de televisió nacional o no el tens. I TV3 fa temps que ha deixat de tenir-lo. No es tracta d’anar a cercar l’únic paquistanés que parle català, això seria contrari a l’exercici del periodisme. És molt més senzill. És que resulta que el més conegut dels portaveus de la comunitat paquistanesa parla en català -com fan molts paquistanesos al Raval, d’una manera incipient però ferma. Triar-lo a ell era la tria més senzilla de totes però segurament, com diu, el correu del lector, per als periodistes de TV3 sembla que és molt difícil trobar algú que parle català.

Dit això, però, el fet que em va indignar no va ser aquest sinó un altre encara més gros. En el mateix Telenotícies es va parlar de l’aparició del nou llibre de Ken Follet "Un món sense fi" i a l’hora de donar pas a la notícia el presentador va dir que era l’autor de "Els pilars de la terra" però en canvi va afirmar que ara publicava "Un mundo sin fin". Caram! De primer vaig pensar que no l’haurien traduït al català el llibre però immediatament em va sobtar veure que a les imatges del reportatge la portada del llibre estava en català. I aleshores, em pregunte, si el llibre està en català quin sentit té referir-s’hi amb el títol en castellà? 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Noves editorials interessants

Des de fa mesos es fa notar l’existència de diverses editorials noves que editen els llibres a la carta. Això vol dir que no fan la tradicional tirada en offset sinó que ho fan per mitjans digitals ajustant molt el nombre d’exemplars que posen al carrer i afinant molt més encara els costos.


Això fa que aquests textos no tinguen la mateixa pressió del mercat que les tirades de les editorials tradicionals i així ens poden oferir llibres de molt interès que abans semblava que no tenien mercat. És el cas d’un dels llibres que m’he llegit els darrers dies, el "Ecce Homo" de Nietzsche, que ha estat traduït per Josep Maria Terricabras per a la nova Accent Editorial

N’he llegit un altre també que no sé esbrinar si és d’edició electrònica o no però que en qualsevol cas forma part del mateix grup de noves editorials que apareixen amb propostes interessants d’assaig i pensament. Es tracta de "La teologia feminista en la història", un llibre sorprenent de Teresa Forcades, que es queda curt i això és un elogi. L’ha editat Fragmenta Editorial, una editorial també nova, especialitzada en el món de les religions, que fa uns llibres on la tesi de l’autor té el contrapunt de tres persones més que escriuen comentaris sobre aquest text. Aquest és un costum que a Itàlia té una certa tradició però que entre nosaltres l’havia vist poques vegades, fins ara.

Publicat dins de Llibres | Deixa un comentari

Tres relats de frontera

Aquesta setmana han caigut definitivament les fronteres del que va ser l’Europa de l’est. Repassant llibretes velles de viatge he reconstruït, per a celebrar-ho, tres episodis de frontera. La meua estranya arribada a Berlín el dia que va caure el mur, un viatge d’entrada a l’URSS entre Varsòvia i Vilnius tot just després del cop d’estat que acabaria enfonsant la Unió Soviètica i un accidentat recorregut per les muntanyes de l’Eslovènia recent independent camí d’Àustria i Itàlia. 

Vol sense número a Tegel  9 de novembre de 1989

Quim Guzman em mira i m’ho torna a preguntar: “això vol dir que ha caigut el mur de Berlín?”. És primera hora de la vesprada a Sant Cugat i jo em mire el paper, el teletip, com qui mira un text en arameu antic. Finalment encerte a dir que sí, que aquella decisió del govern de la RDA que anuncia aquell teletip equival a la caiguda del Mur. “Però això no pot ser…” afegisc incrèdul. Volia dir, en realitat, que no estàvem preparats per a acceptar-ho. Immediatament, però, reaccionem tots dos. Hi ha un vol a Frankfurt d’ací un parell d’hores. Si marxe de seguida puc agafar-lo i a Frankfurt ja veurem què passa. Truque a l’Assumpció, que és a Barcelona i pot anar a casa a fer-me una maleta urgent que em porta al Prat mentre un taxi m’hi acosta des de Sant Cugat. Aconseguesc arribar a Frankfurt completament excitat, pensant que la història amb majúscules es va obrint davant els ulls.
A l’aeroport de Berlín, però, no hi ha manera d’arribar-hi. D’ençà el Mur a Tegel només poden aterrar avions de les companyies de bandera americana, anglesa i francesa i sempre i quan els seus pilots siguen d’aquestes nacionalitats -ni tan sols Lufthansa hi pot aterrar. No és tan senzill com demanar un bitllet. I a Frankfurt no n’hi ha cap de bitllet ni d’avió previst que em puga portar fins a Berlín. Passe del mostrador d’Air France al de British i allà un xicot em diu que hi ha un munt de periodistes intentant entrar a Berlín, que van concentrant-se en una sala de l’aeroport. És fàcil trobar-los. Una sala acristalada amb dotzenes de càmeres de televisió. M’hi sume. Viatge sol però m’han dit que a Berlín podré treballar amb l’equip de TVE que hi és sempre. A la sala de Frankfurt, però, em trobe un altre equip de TVE, aquest de l’Informe Semanal, que ha tingut fins i tot la sort de trobar un hotel. M’enganxe a ells. Acabaré dormint en un sofà però això és millor que res. Des de Barcelona intenten trobar-me una habitació però és impossible.
Les hores van passant mentre intentem negociar la manera d’arribar a Berlín. Els passos per carretera no sabem segur si són oberts o no. Hi ha qui lloga un cotxe i s’hi arrisca. Jo no ho veig clar. Hi ha qui argumenta que la imatge de Berlín que podríem difondre tots plegats interessa massa a tothom com per a que ens deixen tirats en aquella habitació. I hi ha els rumors. Cada pocs minuts algú va a telefonar i torna amb les darreres notícies o els darrers rumors. Que fa l’Exèrcit soviètic? és la pregunta de moda. Ningú no sap res. Algú diu que ha parlat amb Moscou i afirma que allà ningú no sap res tampoc i que no s’ha difós la notícia. I això què vol dir? Més especulacions. Més cabòries. 
Finalment apareixen uns policies alemanys que ens demanen silenci. Callem i ens expliquen que ens portaran, gratis!, a Berlín a aquells que acreditem ser enviats especials. I què vol dir això? Ensenyem els nostres carnets i expliquem com i de quina manera pensem treballar. Sembla que els convencem de manera que ens porten a embarcar a un mostrador sense marca. Alguns porten molt de material i altres menys amb la qual cosa la cua es va fent feixuga. Finalment pugem a l’avió. És un avió blanc immaculat. Sense ni un senyal. Ni de companyia aèria, ni de país, ni de res. Intentem averiguar de què es tracta però no resulta fàcil. Els rètols són només en anglès. Però dins no hi ha cap pista que ens puga resultar entenedora, cap petit detall. No ens saluda cap veu en cap idioma ni ens fan tot allò del cinturó i la tauleta, no hi ha hostesses. Hi ha qui es posa nerviós per això i especula, un pèl massa alarmista. Aquell és un dia tan estrany que pot passar qualsevol cosa. Intente calmar-me i dormir una miqueta quan de sobte uns crits m’alarmen. No calia. Simplement passa que per la finestra es veuen ja en la distància les llums espectaculars del Berlín occidental i uns quants companys han cridat d’eufòria. Mire sorprès i emocionat per la meua finestra Berlín, la ciutat on ja no hi ha mur, i em venen al cap els impressionats policies de la RDA, allà al pas de Check Point Charlie, que et regiraven de dalt a baix amb la mirada, ajudats per un espill llarg que et vetllava l’esquena. Finalment, abans que puga adonar-me’n aquell avió estrany, que no sé sap ni de qui és, toca terra. Potser és el primer avió que trenca la vella regla de deixar només aterrar les companyies oficials de bandera. Però és que des de fa unes hores en aquesta ciutat res no és igual.

Tres fronteres (o potser en són quatre) 7 de juliol de 1991

Vaig arribar a la frontera entre la nova Eslovènia independent i Àustria a les set del vespre. Els rumors sobre qui es feia càrrec de la mateixa eren insistents a la capital així que vaig decidir acostar-m’hi a veure què passava. Amb altres companys vam llogar un cotxe i ens hi vam adreçar. Sobre un mapa vaig triar un pas petit, el d’Arnoldstein, per a comprovar qui està guardant els límits d’allò que va ser Iugoslàvia. Ací s’hi arriba després de travessar una carretera imponent encaixada enmig dels Alps, a la vall de Zgornjesavska. Es tracta d’una pas pràcticament solitàri i la presència del nostre vehicle fa alçar de les cadires els soldats de la Guàrdia Eslovena que custodien el pas. Constate que la bandera que flota és l’eslovena, costat per costat amb l’austriaca. Intente fer una fotografia vist que els soldats no ens demanen cap document ni ens segellen el passaport ni res de res, es limiten a mirar-nos. Quan l’he feta un oficial ix de la caserna cridant. Un soldat se’m planta al davant i em demana, ara sí, la documentació. Li ensenye el carnet de corresponsal i la carta que ens va signar fa uns dies el govern eslovè, una mena d’autorització provisional que substitueix l’antiga autorització iugoslava. Això sembla calmar l’oficial que se’n torna cap a dins. El soldat, clarament atabalat, demana excuses per la brusquedat: “és que aquests dies estem molt nerviosos…” Ho entenc. I tant com ho entenc.

Entre en territori austríac i quede esmaperdut. Tot allò que a la banda eslovena és tranquil a la banda austríaca és tensió. Hi ha un enorme desplegament militar. Veig tanc camuflats en els revolts de la carretera, soldats amb els fusells apuntant-nos, fins i tot ens sobrevolen a baixa alçada avions militars. Tots els soldats porten un gran braçalet roig i blanc, segurament perquè els seus uniformes no es distingeixen prou i pel caos d’uniformitat que regna a l’altra banda de la frontera. En alguns dels revolts encara alpins i difícils els austríacs han clavat en la carretera unes poderoses barres de ferro que deixen passar pels pèls el cotxe però que impedirien el pas a vehicles militars, segur. Quan arribem a la vall hi ha un campament militar improvisat amb tendes de campanya.

El nostre propòsit és veure diversos passos de frontera així que ens adrecem per dins d’Àustria cap a Itàlia, per a intentar tornar a Eslovènia des d’allà. Hi ha Tarviso a pocs quilòmetres i per allà podríem passar a Itàlia. Sense comptar però que duguem un cotxe iugoslau. En arribar a la garita italiana no ens deixen entrar. Ni passaport ni permisos ni carnets de periodista ni res de res. No ens deixen passar i punt. Fins i tot ens tracten amb duresa i ens regiren de dalt a baix el cotxe. No hi ha més remei doncs que tornar a entrar a Eslovènia des d’Àustria. Decidim fer-ho per la via més important aquesta vegada, pel túnel del Karavanke, cap a Jesenice, un túnel de més de deu quilòmetres de llarg que ha estat la principal via d’entrada a Eslovènia durant anys, junt al pas italià de Goriza. A la boca del tunel la presència militar austríaca és encara més contundent i ací gens dissimulada. Entrem i anem pensant què trobarem a l’altra banda mentre passen els quilòmetres enmig d’una carretera mig buida. I a l’altra banda trobem una frontera imponent, amb uns edificis molt grans, acostumats a molt més trànsit del que ara té. A la part austríaca ens tornen a regirar el vehicle de dalt a baix, fins i tot donant colps al cotxe per veure si portem alguna cosa amagada. En la banda eslovena, en canvi, tot són amabilitats i bones cares. Són soldats de la guàrdia eslovena i és la bandera eslovena la que flota però ens segellen el passaport i el segell és el vell escut iugoslau. Somric en mirar-lo i el soldat, no sé si incomodat pel somriure, em dóna un pamflet turístic eslovè.

Deixem enrere la garita, convençuts que havíem acabat l’accidentada visita però encara ens esperen més sorpreses. La primera és que l’autopista que neix de la frontera, per alguna raó que desconec, és austríaca i no eslovena i ens reclamen el peatge en schillings. Moneda que no duguem. Intentem negociar pagar amb moneda iugoslava però ens diuen que no. No tenim més remei que fer marxa enrere cap a la frontera. Els eslovens no ens volen canviar i els austríacs tampoc. La situació és surrealista: aquella frontera és ara l’objecte de grans negociacions i nosaltres no parem de passar-la amunt i avall a la recerca de canvi! 

Finalment entre els uns i els altres convencen al senyor de l’autopista que ens deixe passar. Però així i tot no s’ha acabat encara. Ens queda poca benzina i hem de parar en una de les poques benzineres que trobem obertes. Però l’amo ens nega a servir-nos perquè el nostre cotxe porta matrícula de Belgrad! Hem d’ensenyar-li tots els passaports per a convèncer-lo que posant-nos benzina no comet una traïció a la nova Eslovènia que acaba de fer-se independent. Ho fa i estem tan contents de veure que ja no queda cap més obstacle que decidim sopar allà mateix, en una pizzeria que es diu Venezia i que pel que sembla és de l’amo mateix. Dins una colla de soldats engrapen pizzes amb les metralletes a l’esquena. En demanem nosaltres també i canviem el nom d’una quatre formatges per quatre fronteres: les que hem recorregut en poques hores, comptant que la frontera eslovena és encara a efectes internacionals també la frontera iugoslava.

 

En bimotor sobre la bàltica  3 de setembre de 1991

Sembla que avui, per fi, podré entrar a Lituània. Estic avorrit d’esperar ací a Varsòvia a que obren les fronteres. Ahir em van dir en l’aeroport que hi havia previst un vol de bon matí i em van vendre un bitllet que espere que valga. M’alce ben d’hora per a arribar amb temps de sobres i em trobe a l’aeroport a tot de col·legues que també intenten agafar aquell aparell. Un dels que no té bitllet m’ofereix una quantitat exagerada de diners pel meu bitllet però no accepte. Entre els periodistes hi ha uns quants que ens coneguem de diverses batalles, un francès que treballa a Le Figaro, l’equip habitual de la ZDF… Fem apostes sobre si aconseguirem entrar o què. Cap de nosaltres portem visat. Jo m’he fet enviar una carta d’un conegut lituà com que em convida a visitar-lo. Dubte que servisca d’alguna cosa però és més que res. Finalment apareix un petit Antonov de dues hèlices que sembla que és l’aparell que ens durà a Vilnius. Vola a molt baixa alçada sobre la costa bàltica que vista en aquesta calma és d’una bellesa notable. Anem callats, especulant amb monosíl·labs sobre la situació que trobarem. Fins que l’aparell aterra.

Quan aterrem a l’aeroport de Vilnius una veu des de darrere de l’aparell diu “KGB!”. Deu tenir una vista excepcional perquè jo no aconseguesc veure en la distància l’uniforme d’uns soldats que s’acosten. Però ho són, són KGB i aquesta és la pitjor perspectiva possible. A Lituània, on són odiats, després d’un cop d’estat que ha fet tremolar tot i nosaltres sense visats. Mai he vist tanta calma per baixar d’un avió. Ningú no vol ser el primer a enfrontar-s’hi.

Però baixem. Han obert amb pressa la terminal nova de l’aeroport que estaven construint des de fa anys. Els KGB només ens indiquen amb gestos que ens hi dirigim. Observe que els cartells d’aquesta nova terminal són només en lituà i en anglès. Cap rastre de rus. Pense que és un bon indici però ja veurem. Tanmateix arribem a la finestreta i hi ha dos rotunds KGB esperant-nos.

Com que m’he escapolit de l’escomesa i no he estat el primer a baixar vaig assajant en la cua quina excusa puc empescar-me per a justificar que no duc cap visat. Però sorprenentment no em fa cap falta. El guarda mateix, segurament a la vista que la situació es va repetint en tots els passatges, em pregunta directament “Sense visat, no?”. Només encerte a baixar una mica els ulls com avergonyint-me i sense donar-me temps a reaccionar m’estampa sorollosament un segell soviètic al passaport i em deixa passar. No m’ho puc creure però, evidentment, no pense discutir-ho. Encantat i gràcies! Passe ràpid pel passadís cap a l’eixida i quan ja divise la porta veig que hi ha una tauleta amb un parell de policies que porten un uniforme que no reconec. Són al mig del passadís i no pots passar sense trepitjar-los. En acostar-me veig que es tracta de dos guardes lituans bastant vells que em demanen de nou el passaport. Ara no entenc res. Això és una altra frontera dins la frontera? Somric mentre el lliure, intentant demostrar amb un sol gest la meua simpatia cap a la seua causa i ells passen fatigats les pàgines d’un llibrot enorme on apunten el meu nom. Aleshores em lliuren un paper petit que resulta ser un visat lituà, de la nova república independent. El meu duu el número 9. No sé des de quan han començat a comptar però el número m’agrada i el guarde amb cura. Un soldat lituà una mica gras em saluda acotant el cap quan per fi travesse la porta de vidre que em separa del carrer. Li pregunte, sorprès, per l’escena recent viscuda. Em respon que la situació és molt inestable i ningú no sap què fer. I com a prova m’ensenya la seua arma. Pertanyia als “boines negres”, el terrible destacament “anti-terrorista” tan odiat pels lituans. Diu que van marxar de Vilnius el mateix dia que va fracassar el cop d’estat deixant tot l’armament en la caserna, a benefici del nou exèrcit lituà, se suposa.

No tot ha canviat tant ràpid, però. A l’hotel no em volen canviar els dòlars a rubles així que he de tirar mà de la vella tàctica soviètica i li pregunte a un cambrer del restaurant si sap com resoldre el meu problema. Ho sap. Al cap d’uns minuts em porta un tovalló nou i embolicat dins seu la quantitat de rubles que havíem pactat. A canvi s’enduu el meu tovalló on he embolicat els dòlars. Pense que igual d’ací uns dies els rubles valdran tan poc com el visat però no puc fer una altra cosa.


Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Els meus fanatismes

Un dels darrers posts ha provocat unes quantes respostes de gent que em considera un fanàtic, concretament dels Macs. Mira…


He pensat que podia completar la llista dels meus fanatismes:
-esportius: futbol i futbol americà. Barça, València, Redskins i Patriots. Giants potser.
-cinematogràfics: en color, bona música, poca violència, gens de por. Cinema europeu recargolat i reflexiu no. 
-música: sóc molt eclètic. De la música clàssica a Obrint Pas. Hi ha una llisteta dels imprescindibles en la columna de categories, ací al costat.
-llibres: igual. Però hi ha un parell d’estanteries a casa amb els llibres als quals sempre torne i hi ha autors (Pla, Fuster…) sense els quals no sabria viure.
-menjar: depèn. La paella de diumenge a ma casa. Les croquetes de la sogra. Depèn. Ah! i pipes, sobretot amb sal però ara comence a entrar al món de les sense sal.
-beure: ben poc. Molta aigua al llarg del dia i la nit, això sí. I alguna cervesa o alguna coca-cola. Vi només en els àpats que ho reclamen. Licors cap.
-cafè: d’això en podria fer un tractat. M’estime els ristreto ben curts però no deixe de banda qualsevol excursió exòtica.
-transport: vaig bé en tren i en avió. L’autobús no m’agrada. El cotxe, quan és el de casa, és un altre món.
-televisió: de tot un poc. Hi ha cadenes que no les mire mai, però. Telesincos i coses d’eixes…
-gelats: de llimona, generalment.
-religió: zero. Però m’agrada molt llegir sobre religió, sobre religions per a ser exactes.
-viatges: cap amunt. Nova York i París sempre m’agraden. A Brussel·les és on vaig ara més sovint. 
-herois: Hipàtia, evidentment. I Luter. I Mandela. I en general tots aquells que han tingut la història a l’esquena.
-…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Col·legi de Periodistes: quina vergonya!

M’arriba l’exemplar mensual de la revista Capçalera, editada pel Col·legi de Periodistes. Un dels problemes que té el col·legi és la percepció pública que es tracta d’una institució molt pro-socialista. Molt pro-PSC o directament controlada pel PSC. I sovint s’hi nota i molt. Aquesta vegada, però, s’han passat.


En companyia de la revista envien un suplement. No recorde que mai abans hagen fet un suplement. I aquest suplement és un "Dossier Especial 11 M" que porta per títol "Història d’una conspiració" i que intenta denunciar els mitjans de l’extrema dreta espanyola i el PP per haver insistint tant i tant en la teoria segona la qual era ETA i no al Qaeda l’autora dels atemptats de l’11M.

No tinc cap possibilitat que se’m confonga amb un fan de la Cope o d’El Mundo però aquesta publicació especial, a dos mesos d’unes eleccions em fa una olor a pamflet ideològic a favor del PSOE que no puc ni llegir-la. No sé si el que diu hi té interès però em negue a llegir-la més enllà d’una mirada transversal que he fet. Em sembla un instrument barroer de propaganda partidista emparat sota el nom del Col·legi que mai l’hauria d’haver repartit. Entre altres coses perquè curiosament només ataca els errors, pitjor que errors, de la Cope i companyia. Però no diu res dels errors dels mitjans pro-socialistes. Per exemple hi ha una secció que es diu "visita a l’hemeroteca" on hi manquen dues portades que cal recordar una vegada i una altra. Que són les d’El País i El Periódico de l’11M a la vesprada, en les dues quals s’acusava a ETA de ser autor de l’atemptat. Portades que, per cert, són gairebé impossibles de trobar avui en dia. 

Que la critica "professional" només s’exercisca contra els mitjans del PP li treu tota la credibilitat i embruta la presumpta independència del Col·legi.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

iPhone catalanitzat

Vaig ja pel carrer amb el meu iPhone completament catalanitzat. Completament no. Les dates les posa en espanyol i Carrier sembla que ha d’anar obligat en anglès. Què hi farem…


El que resulta impressionant és que el canvi prové de la simple aplicació d’un programa minúscul i no té res a veure amb la voluntat o el permís d’Apple. Cosa que em fa pensar si no hi hauria la possibilitat de fer alguna cosa semblant amb el Mac OS X. Apple no vol entrar el català, de moment. Però potser es podria crear un arxiu semblant al pegat de l’iPhone i catalanitzar sense permís. Al cap i a la fi l’iPhone funciona amb una versió reduïda del Mac OS X!

Si en voleu saber més coses d’aquest programa aneu ací.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

El dia que Amor ens va representar a tots

Em desperte i llisc que Amor ha tingut un greu accident tornant del partit d’anit i l’han hagut d’operar d’urgència. Espere que es recupere i puga tornar a la vida normal perquè pocs futbolistes han estat tan eficaços, discrets i fidels com ell.


Hi ha una nit que recorde ara de manera especial. Amor havia abandonat el Barça perquè aquell estúpid de Van Gaal l’havia fet fora i va recalar a la Fiorentina, si no ho recorde malament. La sort va voler que la Fiorentina haguera de jugar al Camp Nou la Champions i avançada la segona part l’entrenador italià va ordenar eixir a Amor. Van Gaal, odiat per la major part de l’estadi seia a la cadira d’entrenador blaugrana i quan Amor es va posar a la banda per a procedir a la substitució, a poc a poc es va anar alçant tot l’estadi. La gent es posava dempeus un darrere de l’altre per a dedicar-li a Amor una ovació immensa, que també era una bufetada a aquell holandès prepotent. Quan va eixir al camp, alguns jugadors de Barça, em sembla que Guardiola el primer, es van posar a aplaudir-lo mentre Van Gaal exagerava la seua cara de gos. Amor va alçar una mà amb discrecció però, ho vam veure per la televisió, emocionat davant la resposta dels seus, dels que l’estimàvem. I tots vam saber que aquell aplaudiment a un "contrari" tenia tot el sentit, i el sentiment, del món.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Camaleó. El guió.

Em diuen que aquesta nit TVE2, només al Principat, emet el famós programa de la sèrie "Camaleó" on es va falsejar un informatiu. Em faria gràcia que fos així ja que jo en vaig ser el guionista de la part periodística del programa i fa moltíssims anys que no l’he vist. Des de les facultats de periodisme sovint hi ha qui em pregunta perquès i coms d’aquella emissió que va resultar tan especial i jo els detalls ja els he oblidat. A veure si a la nit és veritat que el fan i el puc repescar.


"Camaleó" era una sèrie molt interessant, obra de Manel Delgado i Miguel Angel Martín, que consistia en una crítica setmanal als formats televisius. És a dir que una setmana parodiava una comèdia, una altra un concurs, una altra no sé què …i una un informatiu.

El programa es va emetre l’any 1991. Tot just havia passat la guerra del Golf on havien aparegut en l’escena televisiva els famosos experts que ens atabalaven amb coneixements enciclopèdics de vegades dubtosos sobre qualsevol cosa i que sabien de tot. Delgado i el seu equip van proposar criticar aquest model d’informatius i d’acord amb la redacció vam elaborar una falsa notícia que ens serviria per a descriure i desenmascarar aquest estil de telenotícies.

Com que jo aleshores treballava molt l’URSS i estava molt al corrent de tot el que hi passava, els guionistes del programa em van demanar que redactara com seria un possible cop d’estat a l’URSS per a servir de base a l’emissió. Ens hi vam posar i vam acabar dissenyant un informatiu sencer amb tot de paranys. Per exemple connectàvem amb la CNN però just en el moment que el portaveu de la Casa Blanca acabava el que semblava un discurs greu. No deia res identificable però després li enganxàvem un parell de segons d’un presentador de la CNN començant a dir alguna cosa sobre l’URSS i el Pitu Abril (presentador de l’informatiu real i també del de Camaló) posant cara de desconcertat i la tensió escènica resultava d’una efectivitat enorme. Més tard entrava Quim Guzman amb cara d’atrafegat i fent d’expert, amb una regidora posant-li encara el micro o connectaven amb mi mateix, fent veure que estava a Moscou, per a fer una connexió en directe que es penjava en el moment més interessant, gràcies a l’acció del meu propi dit que tallava el telèfon quan deia el guió provocant un cim d’intriga digne d’un film d’Alfred Hitchkock. També apareixien imatges velles de moviments de tropes a Armènia o de Gorbatxov en una tensa conversa al carrer amb Lituània, decorades amb un fals rètol de la CNN com si les hagueren gravat feia uns minuts. I es tancava el programa amb una imatge esfereidora de Gorbatxov en una situació molt violenta, semblava que éssent forçat a entrar a un cotxe. Aquella imatge en realitat l’havia fet de manera extraordinària un càmera de TVE (lamente no recordar el seu nom) a l’Estadi Olímpic de Barcelona, durant una visita de Gorbatxov mateix. Movent la càmera de forma brusca i desenfocant-la havia aconseguit que una entrada a un cotxe comfortable i natural esdevinguera un segrestament.

Tothom, conscient del que feia, va fer un treball extraordinari, cuidat fins al darrer detall. El programa havia estat gravat dies abans de l’emissió però el Pitu Abril, per exemple, va usar la mateixa roba el dia de l’emissió en l’informatiu normal ja que l’emissió del "Camaleó" era tot just deu minuts després d’emetre’s l’informatiu de veritat. Jo, que treballava a TVE en aquella època, vaig fer de corresponsal a Moscou, posant la meua veu, però per alguna raó que no puc recordar quina era, em van canviar el nom posant-me Vicent Arnau amb la foto d’un dels tècnics de la casa.

No havia de passar res perquè als diaris aquell matí s’explicava que s’emetria un informatiu de ficció i un rètol claríssim al principi i al final de l’emissió deixava clar que era ficció allò que els espectadors estaven mirant. El que es volia, el que buscava l’equip de Manel Delgado i nosaltres vam ajudar a fer, era demostrar com es podia crear un clima de tensió només amb pedaços minúscul de realitat intercalats i presentants de la forma adequada. 

Però, per a sorpresa de tots, es va enfonsar el cel. Als pocs minuts de començar l’emissió, i malgrat els advertiments, hi va haver algunes ràdios, entre elles alguna molt important, que van rebotar la història i es van dedicar a explicar als seus oients que hi havia en marxa un cop d’estat a Rússia. I recorde que vaig viure amb horror que allò passara: no sabia si ho havíem encertat tant que efectivament el cop d’estat no només es feia tal i com nosaltres ho havíem previst sinó que es feia fins i tot el dia que havíem previst per a l’emissió o si teníem un problema greu -que és el que teníem.

Encara avui no entenc com tantes redaccions van creure’s la història. L’Àngels Barceló em va explicar que a TV3 van estar a punt de soltar-ho també però que ella va fer la pregunta elemental: "com és que això ho sap Sant Cugat i no ho sap la CNN?". Sembla que va haver un text escrit a la seua taula durant tota l’emissió del Telenotícies però per sort no el van llegir. En canvi l’ambaixada soviètica es va emprenyar d’allò més. El meu guió explicava al detall com seria un colp d’estat a l’URSS, nomenant generals implicats i tot, i això els va molestar profundament -tot i que sabien de sobres que aquells eren generals colpistes. TVE, i si no ho recorde malament el govern espanyol també, van haver de demanar disculpes, el cap de programes, en Mainat, el van fer dimitir, el Pitu Abril es va passar unes setmanes sense presentar l’informatiu de veritat i jo no vaig tornar a parlar sobre l’URSS en la tele, entre altres repercusions.

El cas és, però, que uns mesos després va haver el colp de veritat i el tros que va ser públic era el mateix que nosaltres havíem descrit. Per sort aquella revolta va fracassar i mai no podrem saber si el meu guió era encertat del tot o no. Que preferisc que siga així.

He de dir, finalment, que personalment estic orgullós d’haver participat en aquest experiment. Alguna gent ho ha desqualificat durant anys dient que posava en risc la credibilitat de la professió. Jo pense en canvi que el que feia era aclarir els mecanismes del periodisme i posar de relleu els seus perills. Això en el guió però sobretot en el que no era el guió. Perquè ningú de nosaltres esperava que altres mitjans s’ho cregueren i que, sense pensar-s’ho ni un segon ni comprovar enlloc més res més, es posaren a donar com a pròpia una notícia …falsa

PD. Han fet el programa i és millor encara. De fet és un reportatge que combina imatges del fals informatiu amb unes declaracions del Miguel Angel, que està molt bé que recupere el seu paper ja que s’ho va passar molt malament després de la crisi. I he recordat coses que havia oblidat com ara que la Núria Ribó a la fi sí que hi va participar (la meua memòria em fallava al respecte)  o que en una de les ràdios que va "picar" el presentador va dir que tenia a les mans un teletip de Reuters que confirmava el cop, perquè en el nostre muntatge afirmàvem tenir-lo i ell no podia ser menys. Supose que algú ho haurà gravat això i ens ho trobarem aviat penjat a la xarxa…



Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Divuit anys

En aquest mateix minut d’aquesta hora del dia, ara fa divuit anys exactes, vaig ser la persona més feliç del planeta. Aleshores no podia ni imaginar el que significaria aquesta fascinant aventura de tenir filles. Avui me les mire i m’admire en veure la que era aquella xiqueta que em cabia tota ella, sencereta, en el meu braç. I em sent renovadament feliç.

Ja em disculpareu l’expansió…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Música

“Mama” de Mariya Gavrilina potser siga la cançó que m’agrada més del món. Mentre sonava amb veus càlides de xiquet aquest vespre em mirava el carrer des de la finestra gran. A fora feia molt de fred i es veien les cares de la gent que passava sense ni mirar, amb el cap baixat per a oferir menys resistència a l’aire. A dins la melodia russa tan melancòlica com dolça em confortava i em feia recuperar l’alè perdut, sempre amb l’esperança dels dies millors amagada allà dins en un racó del cervell i mirant cap a demà. Amb uns ulls avui més tristos, això sí.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari