Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

4 de juny de 2015
0 comentaris

“Oroneta primerenca, Primavera calorenca” (meteorresum de la Primavera climàtica del 2015)

A la vista de les dades meteorològiques, que reflecteixen el que s’ha esdevingut en aquesta darrera Primavera climàtica (trimestre amb ascens de temperatura: març, abril i maig a l’hemisferi Nord) a la meua comarca del Camp de Túria, pense en una cançó que em parla d’un trimestre singular dins d’una tornada de fons que em recorda les previsions del canvi climàtic. Com un cant poc tranquil·litzador (en aquest cas) dels ocells que puntualment ens visiten i alegren la Primavera, com ara l’oroneta que encapçala aquest apunt i que cada vegada arriba més d’hora a la nostra terra.

Efectivament, aquestes aus migratòries són uns dels indicadors fenològics més emprats per seguir l’evolució del clima al nostre continent. Les dades confirmen que la seua tornada anual des d’Àfrica s’ha avançat dues setmanes en el darrer mig segle: http://www.seo.org/2015/04/01/ya-estan-aqui-las-golondrinas-y-cada-primavera-llegan-antes/

Gràfica que mostra l'evolució de l'arribada anual de les orenetes. (Font: Basat en Ó. Gros i JJ Sanz, 2006. Climate change and bird phenology: a long-term study in the Iberian Peninsula. Global Change Biology, 12: 1993-2004, amb dades posteriors.)
Gràfica que mostra l’evolució de l’arribada anual de les orenetes. (Font: Basat en Ó. Gros i JJ Sanz, 2006. Climate change and bird phenology: a long-term study in the Iberian Peninsula. Global Change Biology, 12: 1993-2004, amb dades posteriors.)

Comencem per les singularitats. Si recordeu, el mes de Març, ací a La Conarda de Bétera, fou un mes rècord de pluja arreplegada en els darrers 18 anys (des que vinc recollint dades d’aquest meteor): 149 mm, Abril ho fou per sec: 5 mm i Maig per temperatura màxima: 42º C (el dia 14, amb onada de calor i vent de ponent) i primera quinzena més càlida.

Per altra banda, si observem les gràfiques de l’evolució anual de la pluja replegada i la temperatura mitjana, durant la Primavera climàtica dels darrers anys, ens adonem que hi ha una tendència de baixada pel que fa a la primera i de pujada respecte a la segona; capteniment que s’ajusta bastant a les previsions dels experts per al canvi climàtic a la nostra zona. Estem avisats.

Comparant dades de l’Hivern i de la Primavera climàtiques, i aquestes amb el que marca la sèrie oficial, ens trobem que, pel que fa a la pluja, aquesta va desapareixent de la primera estació esmentada i va augmentant en la segona: – 31 % a l’Hivern i + 36 % a la Primavera, de mitjana, en el període de 18 anys.

El sol ix entre la calitja procedent del Nord d'Àfrica el 13/05/2015, vist des de La Conarda amb Bétera al fons. S'anunciava l'onada de calor que aleshores ens estava arribant.
El sol ix entre la calitja procedent del Nord d’Àfrica el 13/05/2015, vist des de La Conarda amb Bétera al fons. S’anunciava l’onada de calor que aleshores ens estava arribant.

A grans trets, al meu observatori, els mesos de Març, Abril i Maig del 2015 (Primavera climàtica) han estat de mitjana bastant més càlids del normal (sèrie oficial d’una trentena d’anys de l’observatori de referència més proper: l’aeroport de Manises), més plujosos del normal (segons la sèrie oficial) i més calmats eòlicament en relació amb la mitjana de 7 anys de registres del meu observatori per al mateix període estacional. Vegem-ho tot amb una miqueta més de detall.

TEMPERATURA: La mitjana ha estat de 16,6º C, uns significatius 1,7º C per damunt del patró de normalitat, en la línia de l’any passat (16,5º C). Per mesos, hem tingut un Març més càlid del normal (+ 1,2º C), un Abril una mica més càlid (+ 0,7º C) i un Maig força més càlid respecte al patró de normalitat (+ 3º C). Tret de l’onada de calor nord-africà de la segona setmana de Maig i les temperatures màximes estiuenques en general durant la primera quinzena d’aquest mateix mes, la resta de setmanes han estat bastant confortables quant a temperatures màximes i mínimes; tanmateix, als qui us agrade l’Estiu també us haurà semblat ideal la primera meitat de Maig, tret de dijous, 14, un dia en què l’aire semblava foc i no es podia ni respirar. I és que “Per la Primavera, res no és com era”.

Ací tenim algunes dades més:

— Nombre de dies amb màximes iguals o inferiors als 20º C = 33 (36 %).

— Nombre de dies amb màximes iguals o superiors als 25º C = 38 (41 %).

— Nombre de dies amb mínimes iguals o inferiors als 10º C = 30 (33 %).

— Nombre de dies amb mínimes iguals o superiors als 15º C = 13 (14 %).

— Mitjana de les màximes = 22,4º C: 19,1º C (Març) < 21º C (Abril) < 27º C (Maig).

— Mitjana de les mínimes = 11,2º C: 9,1º C (Març) < 10,1º C (Abril) < 14,4º C (Maig).

Estació de La Conarda (Bétera), Evolució de la temperatura a la Primavera climàtica, 2009-2015

PLUJA: He recollit 169,6 mm, un 57 % més que valor normal; distribuïts de forma bastant irregular entre tots 3 mesos, com ja he indicat abans: Març ha estat força plujós (+ 58 %), mentre que Abril i Maig, força eixuts (- 87 % i – 57 %, respectivament). I aquesta irregularitat en la distribució de les precipitacions també es presenta dins de cada mes i, fins i tot, de cada dia amb pluja. Com sabem, aquesta és una característica important del nostre clima mediterrani, que, entre d’altres, limita la vegetació que hi pot reeixir; tant se val que s’arrepleguen els 400 mm l’any del Camp de Túria com els 800 mm de la Marina Alta, per exemple. “Si al matí la pluja és ací, a la tarda la pluja és passada”.

Estació de La Conarda (Bétera), Evolució de les precipitacions a la Primavera climàtica, 1999-2015

VENT: Ha estat més fluix del normal, si atenem les dades del meu observatori. Aquesta Primavera climàtica ha registrat una mitjana de velocitat de 3,9 km/ h, front a la mitjana dels 7 anys en què vinc recollint dades, que ha sigut de 5,1 km/ h (per tant, hem tingut 1,2 Km/ h menys, la mateixa minva que a l’Hivern passat). Tocant a direcció predominant, hem tingut la component Est (E), ben propera a la majoritària enregistrada durant aquests 7 anys: ESE.

Segons les dades mensuals de vent:

— Direcció: El vent ha bufat amb predominança de la component Est: ENE en Març i E en Abril i Maig.

— Intensitat: Hem tingut un Març normal i un Abril i un Maig més calmats del normal.

 

A continuació teniu un quadre resum de les dades estacionals més significatives de la Primavera climàtica del 2015. És molt bàsic i senzill, però ens permet entendre a grans trets com s’han conduït els meteors més habituals durant aquest darrer trimestre climàtic a l’indret on visc.

Resum de dades meteorològiques estacionals a La Conarda (Bétera - Camp de Túria), PRIMAVERA CLIMÀTICA 2015

Per altra banda, si voleu conèixer les dades més significatives de cada mes, us convide a llegir els apunts corresponents que he publicat ací; dades les quals, com hem pogut veure abans, no acostumen a ajustar-se a les mitjanes de tota l’estació.

 

I m’acomiade amb les previsions meteorològiques que he trobat a la xarxa per aquest Estiu que ara comença. Segons AEMet (considerant diversos models) i el NOAA americà (model CFS2), a la banda Est de la península Ibèrica tindrem temperatures i precipitacions superiors a les normals; tot tenint en compte que es tracta d’estimacions a mitjà termini, on la fiabilitat es força baixa; és a dir, tan sols ens informen d’una tendència general i no pas del que ocorrerà a un lloc o dia en concret. Hom diu que la fiabilitat d’aquestes prediccions minva bastant a partir del primer mes. Així que, si, a més a més, afegim allò de “Paraules d’Estiu, segons qui les diu”, hem de donar-les el valor relatiu que tenen a dia d’avui. Fins la propera i a seguir bé!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.