Bloc d'en Robert Mora

Reflexions, opinions i estats d'ànim.

PODEMOS? NO CREC.

Podemos ha errat la seua acció política de cap a peus. No se n’ha adonat que l’eix profund que ha configurat la política espanyola des de la mort de Franco ençà, ha estat l’eix nacional-territorial, amagat i barrejat això sí, sota i amb l’eix social dreta esquerra.

Jo vaig arribar a pensar que per primera vegada en la història espanyola, un partit d’abast estatal, agafava el bou per les banyes i apostava per un canvi profund de l’estat, un canvi transformador que només pot ser de model territorial i de sobiranies emergents. En compte d’això ha disputat un pastís que ja té amo: el del jacobinisme d’esquerra espanyola del PSOE, certament amb una retòrica distinta, de tall bolivarià de “pàtria y pueblo venceremos”, però al cap i a la fi de nació espanyola, i no obstante, ha acabat fent-los el joc al que de bestreta Iglesias volia esquivar, “los pitufos gruñones ex PCE” escampats per les espanyes sota una multitud de sigles: les restes del naufragi del PCE-PSUC.

És cert que a marejat a Galicia, Euskadi, Catalunya i sobretot al País Valencià on “quasi” aconsegueix fer de Compromís una confluència de Podemos, gràcies a que bona part de l’ADN de Compromís i de la seua portaveu té el seu origen en el PCE/IU, sector que a mes a potinejat a plaer la coalició.

A errat de banda a banda, perquè l’únic combat que li pot guanyar al PSOE és el territorial, no el social ni el nacional espanyol. A mes tenint en compte, que a l’Estat Espanyol no hi ha espai per a dos partits socialdemòcrates.

A Galicia i Euskadi la partida sembla que ja ha finit, i al País Valencià amb el triomf de la candidatura de Pilar Lima poc sensible al fet nacional valencià, al front del partit, la decadència del sector pro podemos a Compromís i de la seua portaveu, afegit a la intel·ligència política que està demostrant Ximo Puig al postular-se al País Valencià i des del PSOE com l’equivalent del que Feijóo representa a Galicia des del PP, el deixen sense oxigen electoral ni ideològic, perquè a l’igual que a Galicia es veurà emparedat entre el discurs valencianista-espanyol del PSPV-PSOE i el federalista sobiranista de Compromís, sempre i quan aquest sàpiga llegir la lliçó del BNG i es desmarquen de l’espanyolisme naïf de Podemos. Aixo per no parlar del discurs república independentista de forces minoritàries com Esquerra Valenciana-ERPV amb un discurs encara marginal però més creïble i que fa de tallafoc d’una reedición del radicalisme podemita.

El nacionalisme espanyolista de matriu madrilenya no els ha deixat entendre els procesos i les forces polítiques profundes que sacsegen l’Estat des que Joan Fuster va escriure Nosaltres els valencians.

Les eleccions gallegues i basques doncs, a més de posar de manifest el creixement sostingut del sobiranisme, lent però ferm, i el retrocés de l’espanyolisme en les seues distintes variants, han certificat el final de l’aventura d’eixe invent polític atribuïble al 15M i covat als departaments universitaris de CC.PP. de la Universitat Autònoma de Madrid.

DEP Podemos? Tot fa pensar que si.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.