Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

21 d'agost de 2009
0 comentaris

Visat científic a la Unió Europea

Espanya i Xipre continuen sense transposar a les seves legislacions l’anomenada “directiva del visat científic” (directiva 2005/71/CE). Amdós estats podrien ser sancionats amb una multa d’un milió d’euros.

Tots els estats de la UE havien d’incorporat aquesta directiva -vinculant- abans del 12 d’octubre de 2007. L’incompliment, per part dels estats xipriota i espanyol, d’aquest termini va dur la Comissió Europea a denunciar-los al Tribunal Europeu de Justícia que els podria imposar una primera sanció de fins un milió d’euros.

A més d’impulsar la creació d’un visat específic per al personal investigador, la directiva avançava en altres aspectes, com ara facilitar-ne la mobilitat, i en el reconeixement de drets laborals i de reagrupament familiar. Per tal de poder dur a terme la transposició a la legislació espanyola d’aquesta directiva caldria reformar la llei d’estrangeria (LO 4/2000). La situació actual és que s’ha elaborat un avantprojecte de llei de reforma. Veurem què en surt.

Desconec quines són les dificultats tècniques per transposar les directives de la UE. Suposo que no és fàcil, però les dificultats ho són per a tothom -per a tots els Estats- i les prioritats polítiques són justament això: prioritats. No em sembla una simple casualitat que els últims estats a incorporar una directiva per a potenciar l’R+D siguin -siguem- aquests dos i no pas Finlàndia o Alemanya, posem per cas.

Per analitzar la situació de l’R+D a cada Estat normalment es fa servir com a indicador la despesa en R+D en relació al PIB, és una dada molt clara –objectiva- on ni l’Estat espanyol ni Xipre surten gaire ben parades. Però hi ha altres dades igualment significatives…


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.