Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

9 de febrer de 2011
0 comentaris

R+D en temps de crisi: (1) la despesa del 2009

Tant a Catalunya com al conjunt de la Unió Europea, l’any 2009 la despesa en R+D va pujar respecte l’any anterior. Al nostre país va ser de l’1,68% del PIB, i al conjunt de la UE del 2,01%.

En termes absoluts, a Catalunya la despesa en R+D es va mantenir en uns 3.285 milions d’euros, però la caiguda del PIB respecte l’any anterior fa que l’esforç relatiu augmenti de l’1,61% a l’1,68% del PIB. Com passa sempre, les dades són interpretables i hi ha qui destaca el fet que en termes absoluts la despesa no hagi augmentat. Però l’indicador estàndard que es fa servir internacionalment per avaluar l’esforç en R+D és el de la despesa relativa respecte el PIB, i no hauríem de menystenir el fet de mantenir la despesa en un context de recessió econòmica. És un pas endavant. Es pot discutir si és gran o petit, però és endavant.

Com passa cada any, les dades relatives a les comunitats autònomes que facilita l’INE només estan desglossades per sector d’execució, on s’hi aprecia una notable reculada -de prop del 5% en termes absoluts- per part del sector privat, que queda compensada per l’augment de l’execució a l’admistració pública i a l’ensenyament superior. Falta conèixer fins a quin punt aquesta tendència es correspon amb un comportament anàleg en funció de l’origen dels fons, no ho sabrem fins que l’Idescat hagi processat les microdades de l’INE.

L’extrapolació de les dades dels darrers cinc anys -en que la despesa a passat de l’1,33% del PIB l’any 2004 a l’1,68% el 2009- ajorna fins al 2013 o al 2014 l’assoliment de la xifra del 2% PIB, que és l’objectiu que ara fa quatre anys es va fixar per al 2010.

Pel que fa a la Unió Europea, les últimes dades lliurades per Eurostat indiquen que després d’uns quants anys amb la despesa estancada entre l’1,85% i l’1,90% del PIB, l’any 2009 es va fer un salt quantitatiu i es va batre, per primera vegada, la xifra psicològica del 2%. Com sempre, els països escandinaus (Finlàndia, Suècia i Dinamarca) encapçalen la classificació amb valors molt superiors a la mitjana europea  i que aguanten la comparació amb els EUA i el Japó. Destaca -negativament- que vint-i-un dels vint-i-set Estats de la UE estan per sota de la seva mitjana.

Aquí teniu una gràfica amb els valors de la despesa en R+D (en percentatge del PIB) corresponents a l’any 2009 dels països de la UE, així com d’alguns països de referència.

Despesa en R+D [% PIB] l'any 2009

Codi de països: FI (Finlàndia), SE (Suècia), DK (Dinamarca), DE (Alemanya), AT (Àustria), FR (França), UE (Unió Europea), BE (Bèlgica), UK (Regne Unit), SI (Eslovènia), NL (Països Baixos), IE (Irlanda), CAT (Catalunya), LU (Luxemburg), PT (Portugal), CZ (Txèquia), EE (Estònia), ES (Estat espanyol), IT (Itàlia), HU (Hongria), LT (Lituània), PL (Polònia), EL (Grècia), MT (Malta), BG (Bulgària), RO (Romania), SK (Eslovàquia), CY (Xipre), LV (Letònia), JP (Japó), CH (Suïssa), US (Estats Units), IS (Islàndia), NO (Noruega), HR (Croàcia) i TR (Turquia).

Al proper post veurem una anàlisi comparativa de l’evolució de la despesa als països de la UE en els darrers cinc anys.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.