Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

2 de juliol de 2011
0 comentaris

Mecenatge: (3) Homenatge al Sr. Balsells

Aquest matí, al Palau de la Generalitat, el Govern de Catalunya retrà un homenatge a en Pere Balsells, un home que ja quinze anys que finança estades de joves enginyers catalans a la Universitat de Califòrnia.

Ara fa quinze anys, un català que l’any 1947 havia emigrat als EUA es va posar en contacte amb la Generalitat. Estava decidit a finançar cada any un enginyer català per fer recerca durant un any al campus d’Irvine de la Universitat de Califòrnia (UCI), però desconeixia el sistema universitari i de recerca català i va demanar a la Generalitat que gestionés la convocatòria. La idea no només va quallar sinó que la Direcció General de Recerca va decidir cofinançar el projecte per tal de duplicar l’oferta. L’any 1996 s’hi van acollir els dos primers enginyers catalans.

Des d’aleshores la col·laboració del senyor Balsells amb la Generalitat s’ha anat ampliant gradualment, estenent-se a altres àmbits (bioenginyeria, ciències experimentals), a altres modalitats (postgrau i postdoctoral) i incloent l’opció de la renovació per un segon any. Després de quinze anys, més de 90 catalans s’han beneficiat del programa Beques Balsells Irvine. A Quinze d’ells la universitat americana posteriorment els va finançar el doctorat. Deu dels “Balsells fellows” han enregistrat alguna patent. I la valoració que es fa, tant des de la Generalitat com des de la UCI és molt positiva.

La ressenya biogràfica d’en Pere Balsells -que podeu trobar en l’exemplar d’aquesta revista dedicat a les relacions acadèmiques i científiques entre Catalunya i Califòrnia– ens ensenya moltes lliçons. Nascut l’any 1928 al si d’una família humil, la seva vida està trufada d’adversitats: els bombardejos franquistes que van arruïnar el negoci familiar, la mort del seu pare, la impossibilitat de continuar els estudis als 13 anys, i la separació de la seva mare als 19 anys, quan va decidir emigrar als EUA. La seva història allí és la del típic somni americà: un noi humil que a base de talent, esforç i compromís amassa una fortuna…

…I que 48 anys després d’haver-ne marxat, es posa en contacte amb el seu país d’origen per fer la seva aportació donant, any rere any, una oportunitat a joves catalans. Quinze anys després, el seu país li reconeixerà la seva generositat i contribució al desenvolupament i la internacionalització de la nostra recerca i la innovació. Un homenatge ben merescut.

PS Abans d’ahir TV3 el va entrevistar, i està previst que la peça s’emeti avui a Telenotícies migdia. Poques hores després de l’homenatge.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.