Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

13 de juliol de 2009
4 comentaris

Visat científic: una història real

YA és una universitària afganesa brillant. Tant que va obtenir una beca de la Generalitat per venir a Catalunya a fer un màster en ciències polítiques i socials. Per situar-nos: estem parlant del curs acadèmic 2008-2009. Tots sabem quina és la situació a l’Afganistan, oi?

Però YA va tenir problemes a l’hora d’obtenir el visat a l’ambaixada espanyola a Kabul. El problema inicial (fase 1) va ser un clàssic: van anar passant els dies sense que l’ambaixada espanyola avancés les gestions perquè se’ls feia estrany –per dir-ho amb benevolència- aquesta història d’una beca concedida per una comunitat autònoma. Van anar passant les setmanes i els mesos fins que l’AGAUR, que gestionava la beca, va ser advertida de la situació i es va posar en contacte amb el ministeri espanyol d’afers estrangers.

El ministeri espanyol es va posar en contacte amb l’ambaixada a Kabul instant-los a tramitar el visat i suposo que a qui sigui no li va fer cap gràcia que li piquessin el crostó. Ara entrem a la fase 2, un altre clàssic. Va començar la tàctica del “sí, però”, i qui dia passa anys empeny. Un dia faltava un paper, l’endemà un altre… fins i tot li van demanar unes anàlisi de sang! I així van anar passant els dies i es van anar esgotant els terminis… fins que YA va desistir, va renunciar a la seva beca i es va quedar sense màster.

Volia fer un post sobre el visat científic, i el faré. Però no m’he pogut estar d’explicar-vos abans aquesta història (real) perquè cada vegada que aquesta noia va sortir al carrer per fer un viatget a l’ambaixada espanyola amb l’esperança (vana) d’obtenir el visat a què tenia dret s’hi va jugar la vida. Per ser a Kabul i per ser una dona.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. No sé si és el cas de la Ya, però per desgràcia la política de visats després dels atemptats de l’11 de setembre està castigant sense raó a molta gent brillant que val la pena i que es juguen molt en el visat.
    Els Estats Units estan negant visats a estudiants de l’Estat Espanyol (Unió Europea) reclamats per universitats o empreses americanes. I és esfereïdora la llista de científics que estaven treballant en vacunes o altres projectes importantíssims i que no poden tornar d’unes vacances a la India perquè els neguen el visat … 
    No sé si el cas de la Ya és culpa de la desídia burocràtica o de la por, però en qualsevol cas és molt trist.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.