El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

7 de febrer de 2010
0 comentaris

Terra i cultura

Malgrat que molts dels nostres mitjans de comunicació no acabin d’apostar per la música en la nostra llengua, malgrat tenir un mercat relativament reduït (sobretot perquè és un submercat enfront dels grans mercats anglosaxons i hispànics), tenim la sort de tenir un munt de cantants i de músics que no tan sols aposten per la nostra llengua sinó que saben recórrer al nostre patrimoni literari a l’hora de fer cançons. Cada any s’enregistren unes 500 cançons amb música original i basades en poemes en llengua catalana de tots els temps!

És justament una mostra d’aquesta immensa, en molts sentits, activitat la que ens presenta el llibre (i CD) Terra i cultura, que ha editat Cossetània Edicions i el Grup Enderrock, amb el suport del Departament d’Educació i la Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya.

De fet, aquest llibre és fill del certamen Terra i Cultura, creat l’any 2008 per Inciativa del Celler Vall-Llach i la Fundació Miquel Martí i Pol, i que té com a objectiu premiar i promocionar les millors cançons enregistrades en un any basades en poemes en llengua catalana.

Així hi trobarem poemes (i les seves corresponents versions musicades) de Maria-Mercè Marçal, Josep Palau i Fabre, Josep Pedrals, Miquel Martí i Pol, Joan Brossa, Carles Fages de Climent, M. Antònia Salvà, Vicent Andrés Estellés, David Monllau, Salvador Espriu i J.V. Foix, amb les veus de cantants d’arreu del nostre país: Abús (Barcelona), Bikimel (Barcelona), VerdCel (Alcoi), Xavier Baró (Almacelles), Marcel Casellas (Esplugues de Llobregat), Òscar Briz (l’Alcúdia, a la Ribera Alta), Josep Tero (l’Escala), Poetristes (Principat de Catralunya), M. del Mar Bonet (Ciutat de Mallorca), Sílvia Pérez Cruz (Palafurgell), Gerard Quintana (Girona), Marina Rossell (Barcelona), Mercè Serramalera (Barcelona), Ismael Inarejos (Sant Boi de Llobregat), Andreu Rifé (Barcelona), Joanjo Bosk (Figueres), Clara Andrés (Oliva), Oliva Trencada (Mallorca).

Gràcies a un acord entre el Grup Enderrock, el Departament d’Educació i la Institució de les Lletres Catalanes, aquest llibre arribarà a tots els instituts de secundària del Principat de Catalunya i, amb la col·laboració de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya), les cançons seran, properament, disponibles al web educatiu Música de Poetes.

Sens dubte, una excel·lent iniciativa que permet apropar, encara més, música i poesia a la població en general i a l’alumnat de secundària en particular.

Vegeu-ne el vídeo de la presentació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!