Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

14 de gener de 2013
0 comentaris

Èxits de l’R+D a Catalunya: (1) el programa Nest de l’ICFO

logo ICFOL’estiu passat, l’Institut Català de Ciències Fotòniques (ICFO) va inaugurar un nou edifici per concentrar-hi el seu programa postdoctoral Nest. El programa està cofinançat per la Comissió Europea, i la construcció d’aquest edifici, valorada en 16 milions d’euros, va ser finançada íntegrament per la Fundació Cellex, en el que és la major donació privada a la recerca que hi ha hagut mai a l’Estat espanyol.

L’any 2002, la Generalitat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) van crear l’ICFO amb la missió de dur a terme recerca de frontera, formació i transferència de coneixement. En només una dècada ha assolit un nivell de recerca excel·lent. En conseqüència, l’ICFO es caracteritza pel seu èxit en convocatòries competitives i per la seva capacitat per atreure finançament de fonts privats.

Un exemple d’aquesta capacitat és el seu programa postdoctoral Nest, que dóna l’oportunitat a joves investigadors perquè esdevinguin caps de grup junior, oferint-los uns ajuts (Nest Fellowships) per a estades de fins a 24 mesos. Una aposta valenta, amb la intenció de captar futurs líders mundials en fotònica. Actualment, 5 dels 21 caps de grup de l’ICFO formen part d’aquest programa, i que dos d’ells procedeixin de Harvard i un d’Oxford ens pot donar una idea del nivell d’exigència d’aquest programa. El programa està cofinançat per la Comissió Europea a través de la convocatòria Cofund del programa Marie Curie per estimular la mobilitat dels investigadors.

El programa Nest ja seria un èxit només amb el que hem vist fins ara. Però com que el talent atreu talent, encara n’hi ha més. Abans d’incorporar-se a l’ICFO, un dels investigadors provinents de Harvard va inventar una nova tecnologia (STORM, STochastic Optical Reconstruction Microscopy) per obtenir imatges d’altíssima resolució que poden ajudar, per exemple, a fer mapes tridimensionals de connexions neuronals o a estudiar les interaccions entre proteïnes.

Nikon Instruments va signar un acord amb la universitat de Harvard per comercialitzar aquesta tecnologia, i arran del fitxatge de la Dra. Melike Lakadamyali va decidir instal·lar a l’ICFO el seu centre d’excel·lència STORM.

M’ha semblat que, colgats per una allau de males notícies i pèssimes perspectives, a tots ens aniria bé recordar que també hi ha coses que funcionen.

(Article publicat al Diari Gran del Sobiranisme, 10/01/2013)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.