Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

1 de juny de 2010
0 comentaris

Estratègia de Lisboa: la segona oportunitat

L’any 2000 la Unió Europea es va fixar per a l’any 2010 l’objectiu de ser l’economia basada en el coneixement més competitiva del món. El 2010 ja ha arribat i, certificat el fracàs de l’anomenada estratègia de Lisboa, la Comissió Europea s’ha fixat l’any 2020 com a nou horitzó per transformar el seu model de creixement econòmic.

Al document aprovat el proppassat mes de març, Europe 2020: a European strategy for smart, sustainable and inclusive growth, la Comissió Europea (CE) fa un plantejament molt menys optimista del que ara fa una dècada es va fer a la cimera de Lisboa. L’objectiu ja no és, com aleshores, esdevenir l’economia basada en el coneixement més competitiva del món, sinó simplement evitar la decadència. Les referències ja no són les grans potències (els EUA i el Japó) sinó el països emergents, com ara la Xina i l’Índia.

La Comissió Europea demana que hi hagi un fort lideratge i un compromís ferm i es fixa els següents objectius per al 2020: una despesa en R+D equivalent al 3% del PIB, que el fracàs escolar baixi del 10% i que el 40% de la generació més jove tingui titulació universitària, assolir l’objectiu climàtic/energètic 20/20/20 (reduir un 20% respecte l’any 1990 les emissions de gasos d’efecte hivernacle, reduir un 20% el consum energètic, i incrementar un 20% el percentatge d’energies renovables), un índex d’ocupació del 75% de la població entre 20 i 64 anys, i que el nombre de persones en risc de pobresa no arribi als 20 milions.

Esperem que el que molts anomenen Lisboa-II tingui més èxit que el seu predecessor. Si no és així, la CE considera que es podria produir una pèrdua irrecuperable de benestar social. Em sap greu, però no confio gaire en que alguns d’aquests objectius s’assoleixin: se’m fa difícil imaginar-me que d’aquí a 10 anys la UE destini el 3% del seu PIB a l’R+D tenint en compte que fa anys que aquesta despesa està pràcticament estancada (1,85% del PIB l’any 2000, 1,90% del PIB l’any 2008). També em costa d’imaginar-me que en els propers 10 anys el consum energètic disminueixi un 20%. Tant de bo m’equivoqui.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.